Толкова повече от слънце и море
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Толкова повече от слънце и море

За по-малко от месец броят на обажданията към Швеция достигат близо 100 хиляди

Толкова повече от слънце и море

Какво може да научи България от рекламната комуникация на няколко държави, които не се притесняват да излязат от шаблона

7648 прочитания

За по-малко от месец броят на обажданията към Швеция достигат близо 100 хиляди

© theswedishnumber


Светът е магазин, в който можеш да избираш между 196 държави - всяка със собствени роля и влияние, история, култура, ценности и хора. От това колко силен е брандът на една държава често зависят приходите й в две важни направления - туризъм и чуждестранни инвестиции. Затова и страните инвестират в начина, по който се представят пред света.

От две седмици България пак спори за туристическото си лого - дали националният символ, който стои върху всички рекламни материали, да бъде препускащ кон, шевица, концентрични кръгове или слънце с морски вълни. Общественият дебат този път е леко вял и уморен, защото се повтаря на всеки две години, без да произведе съществено различен резултат, а в усилията ни по комуникация няма никаква последователност.

Държавната ни реклама досега никога не е излизала от шаблона - красива природа и усмихнати хора, които ако не се гонят по залез на плажа, катерят планински върхове, топят се в SPA басейни или вечерят добре изглеждаща храна в уютни хотели. Такива картини се нижат в клиповете на Македония, Турция, Румъния, Черна гора и куп близки и далечни страни, а незапознатият зрител на дивана трудно може да различи коя държава му се продава от телевизора, независимо колко натруфен слоган му се изписва в края на клипа.

Има обаче и държави, които си позволяват да рискуват, да бъдат креативни в посланията и комуникацията си и да използват съвременни рекламни стратегии. Техните идеи са прости, без излишна претенция за уникалност, част от тях дори не са скъпи и в същото време разказват силни и интересни истории, имат ясен и обозрим таргет и са устойчиви във времето.

Вижте четири добри идеи, от които България може да почерпи опит, ако само се осмелим да счупим клишетата, в които мислим за себе си и света.

Швеция: Важни са хората

В началото на април по инициатива на "Шведската туристическа асоциация" тръгна рекламна кампания на държавата, в която хората са основният източник на информация за нея. "Шведският номер" е инициатива за популяризиране на страната чрез нейните ценности, а поводът е 250-годишнината от встъпването в сила на конституционния им закон за премахване на цензурата. При всяко влизане в сайта на кампанията той генерира различен реален телефонен номер на швед, с когото всеки може да се свърже и да говори на всякакви теми – от начина на живот в Швеция до глобални проблеми като топенето на ледниците. За по-малко от месец броят на обажданията към Швеция достигат близо 100 хиляди, а продължителността на всички разговори се равнява на 200 дни. "Кампанията е креативна не толкова с творческото си решение, колкото с изключително смислената стратегия зад нея, защото има автентичност, има хора, които споделят собственото си мнение, а не официално прието и комуникирано твърдение", казва д-р Александър Христов, акаунт директор в комуникационната агенция Civitas и преподавател в УНСС и НБУ.

Това не е първата рекламна кампания на страната, в която Швеция избира ценностите й да са представени на преден план в комуникацията. "Шведският телефонен номер е продължение на много добрата им онлайн кампания, в която всяка седмица дават twitter акаунта @sweden на различен гражданин на страната. Това са все активности, които промотират страната като отворена, неформална и демократична", коментира и Желез Атанасов, директор "Стратегическо планиране" в рекламна агенция Noble Graphics.

Посланието на Швеция е просто: в основата на една държава са хората, те са нейното лице и най-добрата рекламна кампания. Красиво заснет клип може и да привлече туристи веднъж, но изживяването им на място, контактът им с хората ще определи дали ще се върнат. "Както и при търговските марки, и при държавите е много по-важно какво казват за теб, отколкото какво казваш ти самият. Така че абсолютно всяко нещо, което се случва в държавата, има потенциал да бъде реклама – независимо дали добра или лоша. Когато световноизвестни сноубордисти идват и карат на Бузлуджа, това може би е добра реклама, а когато въртим кучета на въже, може и да не е толкова добра реклама за чужденците", добавя Желез Атанасов.

Източник: imdb

Ирландия: Силата на добрата история

Един от борещите се за "Оскар" филми тази година - "Бруклин" (Brooklyn) - е пример за силата, която се крие в качественото разказване на история. Макар да не е класическа реклама, той на практика успява да представи причините за силната привързаност на ирландците към държавата им по един умерен, но и интригуващ начин. Красивите картини от Ирландия допълват желанието на зрителите да посетят страната и да се потопят в атмосферата й. "В този филм има всичко: гордост, трудност, жертва и принос. Той постига напълно целта си, а именно ирландците не просто ти стават истински симпатични, те ти внушават и респект и някак вътрешно ти се иска да си като тях. Това е добрата реклама на държава днес: умно, всепризнато говорене", коментира Мартин Димитров, криейтив директор в рекламна агенция Nitram.

Киното може да бъде мощен маркетингов инструмент, който създава или допринася за имиджа на градове и държави - хората искат да посетят тези места дори заради малката, тайна надежда, че могат да преживеят подобни лични истории. Уди Алън например пише кино поеми, вдъхновени от ритъма на градове като Париж, Рим, Барселона.

Тук трябва да отбележим, че и България направи своя малък, но по-скоро клет опит да бъде асоциирана с киното. Световноизвестните актьори, режисьори и продуценти миналата година участваха във видеоклип на киноцентъра "Ню Бояна", част от кампанията "България е мястото!", в който бяха снимани да тропат хоро. "Клипът е хубав, но само като филмче за гледане. От маркетингова гледна точка той е сгрешен концептуално – той е за популяризиране на България като дестинация за снимане на филми, което означава, че трябва да говори на тези, които взимат решение да снимат филм в България и да им дава причини да го направят.", коментира д-р Александър Христов.

Източник: visitmexico.com

Мексико и Пуерто Рико: В правилното време на правилното място

Зимата, а дори и пролетта в Чикаго се славят с ниски температури и снежни виелици. Жителите са дебело облечени и чакат с нетърпение топлите дни, които така и не идват. В Мексико и Пуерто Рико обаче е целогодишно лято и двете държави използват възможността, за да се рекламират в американския град. Организацията Mexico Tourism решава да промотира плажовете си на чикагските жители, правейки билборди от сняг. Те изписват със сняг стените на сгради в централни райони на града или издълбават послания върху заснежени покриви. Надписите гласят "Плажове с толкова бял пясък", "Ела и се разтопи под слънцето" или "Разсъблечи дрехите си" и водят към сайтовете, в които можеш да прочетеш повече или да си запазиш почивка. Туристическото бюро на Пуерто Рико пък решава да "размрази" улиците на Чикаго, предлагайки морска сол на жителите. Доброволци раздават кутии, пълни със сол, извлечена от Карибско море. "Тези кампании могат да бъдат определени като нишови заради целевата аудитория (жителите на Чикаго) и заради времето на провеждане (зимата), но са много по-целенасочени и директни в своите послания от големите международни туристически кампании на държавите", коментира Желез Атанасов от Noble Graphics.

Източник: Incredible India

Индия: Устойчив във времето бранд

Индия пък успява да постигне нещо, с което България най-много се препъва - да не започва отначало комуникацията си със смяната на всяко правителство или на всеки нов транш европейско финансиране. Рекламната кампания Incredible India започва в далечната 2002 г. и продължава до днес. Тя е изготвена по инициатива на Правителството на Индия с цел популяризиране на страната. В последствие обаче се превръща в един от най-разпознаваемите национални брандове, а удивителният знак в името й става емблематичен. Устойчивата във времето кампания комуникира чрез запомнящи се фотографии в ярки цветове, които показват културата и живота в Индия. Във времето освен цветни фотографии се появяват и телевизионни и видеореклами, които се адаптират за различните държави по света. Според Мартин Димитров "в бранда Incredible India влиза не само туризъм, или пък само култура, там влизат и бизнесът и икономиката и потенциалите, които тази държава може да даде на останалите в почти всички области". "Струва ми се, че туризмът все повече изглежда като спасителна сламка за страните, които просто няма какво да кажат", допълва той. Разпознаваемостта на бранда бележи и действителен ръст в посещенията на страната. Първата година след пускането на рекламната кампания броят на туристите в Индия се е увеличил с 16%, съобщава уебсайтът на Incredible India.

Светът е магазин, в който можеш да избираш между 196 държави - всяка със собствени роля и влияние, история, култура, ценности и хора. От това колко силен е брандът на една държава често зависят приходите й в две важни направления - туризъм и чуждестранни инвестиции. Затова и страните инвестират в начина, по който се представят пред света.

От две седмици България пак спори за туристическото си лого - дали националният символ, който стои върху всички рекламни материали, да бъде препускащ кон, шевица, концентрични кръгове или слънце с морски вълни. Общественият дебат този път е леко вял и уморен, защото се повтаря на всеки две години, без да произведе съществено различен резултат, а в усилията ни по комуникация няма никаква последователност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  lol avatar :-|
  lol

  звънях в швеция, поздравихме се за байряма

 • 2
  harald_blatand avatar :-|
  Harald Blåtand

  Не говори добре за вас фактът, че цитирате дилетанта Мартин Димитров.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK