Старият управителен съвет на БНР блокира работата на новия генерален директор

Екипът на Радослав Янкулов не пожела да подаде оставка и така Александър Велев не може да предложи членове на органа

Александър Велев е принуден да управлява със заварения от Янкулов управителен съвет до 7 юли.
Александър Велев е принуден да управлява със заварения от Янкулов управителен съвет до 7 юли.    ©  Надежда Чипева
Александър Велев е принуден да управлява със заварения от Янкулов управителен съвет до 7 юли.
Александър Велев е принуден да управлява със заварения от Янкулов управителен съвет до 7 юли.    ©  Надежда Чипева

Макар че беше избран за нов генерален директор на БНР на 17 май, а от днес официално встъпва в длъжност, Александър Велев все още не може да поеме изцяло управлението на общественото радио и да започне промените, за които обеща в концепцията си по време на конкурса за поста. Причината е, че управителният съвет на медиата, останал от предишния ръководител Радослав Янкулов и с договор до 7 юли, отказва да се оттегли по-рано.

Велев поиска оставките на членовете на органа с идеята да може да състави собствен екип в кратки срокове, както изискват правилата. Трима от членовете на управителния съвет обаче - Анюта Качева, Калин Катев и Кристиян Бояджиев, са отказали да се оттеглят, а четвъртият - Христин Стрижлев, не е присъствал на заседанието, тъй като е в отпуск. С този акт хората от екипа на Радослав Янкулов на практика за повече от месец блокират работата на новия генерален директор.

Според договора за управление на БНР Александър Велев трябва да предложи новите членове на управителния съвет в 15-дневен срок, считано от встъпването в длъжност, т.е. от днес. Пред "Капитал" той обясни, че вече е готов с екипа си и ще го представи на Съвета на електронни медии, който трябва да го одобри. Настоящите договори на членовете на управителния съвет обаче изтичат на 7 юли. Това означава, че ако новият генерален директор реши да направи кадрови промени на някои от ключовите позиции в медиата, ще се наложи да ги съгласува със сега действащия съвет. "Смятам, че подобни промени трябва да обсъдя с екипа, на който съм решил да гласувам доверие", коментира Велев.

За оставките на управителния съвет на БНР призова преди дни и СЕМ, след като не получи отчета за цялостната дейност на държавното радио.

Договорите на управителния съвет са по-дълги от тези на генералния директор, защото те ги подписват по-късно от него заради процедурата по предлагане и утвърждаване от СЕМ. Новите им договори чисто юридически влизат в сила, когато изтекат тези на стария съвет и обикновено са с 15-20 дни по-дълги от този на генералния директор. Законът не ограничава членовете на стария управителен съвет да изкарат мандатите си до край. Оставките им са акт на добра воля.

Историята помни добри примери, когато старият екип доброволно подава оставка, за да даде шанс на новия. Достатъчно е да си припомним избора на Вяра Анкова за генерален директор на БНТ за първия й мандат през юли 2010 г. Веднага след като медийните надзорници оповестиха решението си, нейната предшественичка Уляна Пръмова обяви, че официално ще подаде оставката си от първи август, за да даде шанс на Анкова да състави свой екип. Мандатът на Пръмова официално изтичаше през септември.

Първото заседание на управителния съвет, свикано от новия генерален директор на БНР, е заснето на видео и ще стане достояние на всички служители в радиото. С това Александър Велев се стреми да спази обещанието си за пълна прозрачност на действията си.

Още от Капитал

Код "Премиера"

Код "Премиера"