СЕМ одобри новия управителен съвет на БНР

Мандатът му започва на осми юли, дотогава Александър Велев ще управлява със стария УС

Една от основните задачи на УС на БНР е разпределението и разходването на бюджета на медиата
Една от основните задачи на УС на БНР е разпределението и разходването на бюджета на медиата    ©  Цветелина Белутова
Една от основните задачи на УС на БНР е разпределението и разходването на бюджета на медиата
Една от основните задачи на УС на БНР е разпределението и разходването на бюджета на медиата    ©  Цветелина Белутова

Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри членовете на новия Управителен съвет на БНР. Предложеният от генералния директор Александър Велев състав на управленския орган бе приет от медийните надзорници с четири гласа "за". Против този състав е гласувал Иво Атанасов от парламентарната квота. "Въпреки че подкрепих Александър Велев на гласуването за генерален директор на БНР, това, което ме притесни в предложения управителен съвет, е, че мнозинството от хората не са свързани нито с БНР, нито с радиото като медиа, а за мен това е важно. Само човек, свързан с радио пазара, го познава добре", аргументира се пред "Капитал" Атанасов.

Съгласно договора на Велев за управление той трябва да предложи новите членове на УС в 15-дневен срок и те да бъдат одобрени от медийния регулатор.

В новия Управителен съвет на БНР влизат хора, които не са публично популярни, но имат впечатляващи биографии. Това са Виктор Серафимов, Екатерина Борисова, доц. д-р Момчил Георгиев и Свилена Симеонова.

Мандатът на новия Управителен съвет започва на 8 юли 2016 г. Сред основните му задачи е разпределението и разходването на бюджета, спазване на Закона за обществените поръчки и точността и целесъобразността на обявените от БНР поръчки, промените в програмното съдържание на медиата.

Кои са хората в новия управителен съвет на БНР

Виктор Серафимов е магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски", завършил e двугодишна специализация по "Английско и европейско право" в Университета Кеймбридж, Англия, а към настоящия момент е докторант по "Международно право и международни отношения" в Югозападния университет "Неофит Рилски". През 2014 година е удостоен от министър-председателя с почетна грамота за развитието на правото в Република България. Специализира в областта на авторското и медийното право. Има участие в създаването на много аудио-визуални произведения, излъчени в ефира на "Нова тв", bTV, БНТ и ТВ7. Член е на различни работни групи към Постоянната комисия по културата и медиите в 43-тото Народно събрание.

Екатерина Борисова е бакалавър по "Стопанско управление" и "Туризъм" в СУ "Св. Климент Охридски", магистър по "Управление на инвестициите" от Университет Сити, "Касс Бизнес Скуул", Лондон и магистър по "Международни икономически отношения" от Университета за национално и световно стопанство. Професионалния си опит започва като експерт в Политическия кабинет на министъра на икономиката и туризма. Продължава професионалното си развитие в консултантската компания "Делойт", Мексико като мениджър на отдел "Финансови консултантски услуги". След завръщането си в

България работи за няколко частни финансово-консултантски компании. В последните години консултира редица компании, опериращи в сферата на медиите, дигиталните и медийни иновации, експериментални аудио-визуални решения.

Доц. д-р Момчил Георгиев е доктор по "Музикознание". Образованието му е в областите на изкуството и културните политики - като флейтист и музиколог. Специализирал е в САЩ, Великобритания и Унгария в областта на теорията, историята и икономиката на културата. Към настоящия момент е доцент в Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

Бил е съветник на министъра на културата, директор на Дирекция "Музикална продукция и състави" в БНР, главен музикален експерт, продуцент и член на Програмния съвет на БНР, директор на Националния център за музика и танц в Министерството на културата, административен директор на Държавния музикален театър - София, преподавател във Висшия институт за театър и музика в Дамаск, журналист и музикален редактор във вестник "Култура".

Свилена Симеонова е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има специализация по европейски въпроси в Колежа на Европа, Брюж, Белгия, и допълнителни квалификации в областта на управлението, вътрешния контрол, вътрешния и външния одит.

Има над 10-годишен опит в системата на Министерството на финансите. В момента е директор на дирекция "Вътрешен контрол" в министерството. Специализира в областите управление, контрол и одит. Професионалният ѝ профил включва разработване на проекти на закони и подзаконови актове в областта на финансовото управление и одита. Активно участва в преговорния процес за присъединяване на България към Европейския съюз. Дългогодишен преподавател, асистент и главен асистент в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство по дисциплините "Основи на правото", "Финансово право", "Правен режим на финансовия контрол". В периода 1999 –2001 година е консултант на ръководството на БНР по правни въпроси.

Още от Капитал