Павел Станчев: Ще се снимат български сериали, но с по-умерени бюджети
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Павел Станчев: Ще се снимат български сериали, но с по-умерени бюджети

"Първият български сателит "България САТ" ще даде възможности за развитие на нови програми", коментира Павел Станчев

Павел Станчев: Ще се снимат български сериали, но с по-умерени бюджети

Главният изпълнителен директор на "БТВ Медиа Груп" пред "Капитал"

Весислава Антонова
14107 прочитания

"Първият български сателит "България САТ" ще даде възможности за развитие на нови програми", коментира Павел Станчев

© Надежда Чипева


ПРОФИЛ

От 1 февруари 2014 г. Павел Станчев е главен изпълнителен директор на "БТВ Медиа груп". Той има над 20-годишен медиен и телевизионен опит в Централна и Източна Европа. От 2013 г. е главен изпълнителен директор на "Antenna - Югоизточна Европа" и ръководи няколко телевизии в Сърбия, Черна гора и Словения. От 2004 до 2008 г. е главен изпълнителен директор на "Нова тв" в България, докато каналът беше собственост на гръцката Antenna Group. Бил е също изпълнителен директор на HBO - Румъния, RTL - Хърватия, и Канал D в Румъния.

Как се развиват телевизионният пазар и "БТВ Медиа груп" тази година? Повече или по-малко приходи очаквате и защо?

Имахме изключително силен пролетен сезон, в който заложихме на високото качество на продукциите. Нашата стратегия беше да заложим на няколко много силни формата - MasterChef, "България търси талант", "Столичани в повече", и наистина да инвестираме в качеството. Зрителите го оцениха и от тази гледна точка сме много удовлетворени. Понякога, когато инвестираш по-голяма сума в едно предаване и след това се получава качество, то първо удовлетворява зрителите и след това и рекламодателите. Нямам нищо против по-високите цени за продуцентски услуги, ако цената съответства на високото качество. Това, което ни удовлетворява, е че някои от рекламодателите, които се асоциираха с MasterChef, дойдоха при нас след това и казаха, че са получили ръст до 40% на продажбите след асоцииране с бранд като кулинарното шоу на bTV. Когато имаш такъв ръст в продажбите, за мен това е най-важното признание, че този формат работи. И неслучайно попада в топ 10 на най-гледаните тв предавания. Това, което ни радва, е, че въпреки Европейското първенство по футбол, което не е в нашите канали, в топ 10 на най-гледаните програми 8 са на bTV. Тази стратегия дава своите резултати. След това направихме т.нар. one off event, два от най-силните този сезон бяха концертът на Слави Трифонов и "Ку-Ку бенд" на стадион "Васил Левски" и юбилеят на футболиста Христо Стоичков, който стана най-гледаното предаване през месец май от младата аудитория. И в бъдеще ще залагаме на такива еднократни и много силни събития, които маркират нашата програма. Юбилеят на Стоичков като специално предаване bTV произведе и за други страни. Ние пренасяхме сигнала в САЩ, Румъния и други държави и затова трябваше да гарантираме съответното качество. Това ни даде възможност да затвърдим позицията си като телевизия, държаща на качеството.

Отчитате силен тв сезон, как той ще се отрази на приходите на bTV? Очаквате ли увеличение?

Въпросът е свързан както с икономиката на страната, така и със спецификата на нашия бизнес. Това, което усещаме в последните месеци, е едно съживяване на пазара. Тук бих споменал две интересни тенденции. Появиха се много български рекламодатели, български компании. Преди за много български производители и компании телевизията беше нещо непостижимо. В момента те очевидно виждат, че бизнесът им се развива добре и започват да инвестират в реклама. Моите впечатления са, че и много мултинационални компании се развиват добре в последно време, особено при тези от тях, които залагат и развиват в портфолиото си български марки. Това, което търсят рекламодателите, са силни програми, но също така и оригинални алтернативни идеи. Например ние нямаме в портфолиото си мачове от европейското първенство и затова заложихме на "Европейско първенство по гледане на сериали и филми" и се фокусирахме върху онази аудитория, която не гледа футбол. Голяма част от домакинствата имат по два телевизора вкъщи и ние решихме да работим за втория екран, на който не се гледа футбол, а алтернативно съдържание. По този начин удовлетворихме очакванията на жените да гледат романтичен сериал или друг филм. Пуснахме италианския сериал "Страсти в Тоскана", който отчете много добри резултати като гледаемост. В програмата ни в този период влизат още заглавия като втори сезон на българския сериал "Връзки", продължението на най-добрата съвременна адаптация на хита "Кварталът на богатите", филми като "Сексът и градът" и "Дяволът носи Прада", които също отчетоха висока гледаемост. Така запазихме лидерските си позиции по гледаемост.

За първи път през 2015 г. "Нова броудкастинг груп" изпреварва "БТВ Медиа груп" по приходи от продажби - 130 млн. лв. за конкурента ви спрямо вашите 124 млн. лв., и е с почти три пъти по-висока печалба. На какво се дължи ръстът при "Нова" и липсата на такъв при управляваното от вас дружество? Смятате ли да си върнете лидерската позиция и как?

Не мога да коментирам тези данни, защото не съм ги виждал в детайли. Не знам как те са сформирани. По отношение на приходите от продажба на "БТВ Медиа груп", начинът, по който ние ги отчитаме, това са наистина нашите приходи и в тях не влизат приходите на канали, които ние представляваме. Приходите, които са в нашия отчет, са нетни приходи. Според нашата информация от пазара ние сме лидер и за 2015 г. От финансовите отчети на MTG не виждам почти никаква конкретика, що се отнася до България и що се отнася до другите страни от Източна Европа. Ако видя по-конкретни данни, тогава ще мога да коментирам.

Очаквате ли в средносрочен план bTV да има нов собственик, след като в международните медии често се появяват информации за подобни намерения на ниво компания майка?

Не знам откъде идват тези слухове. Няма такова нещо, особено след промените, които се извършиха в CME преди близо три години, когато Time Warner стана основен акционер. Компанията през последните години има ръст по всички показатели, така че аз не виждам откъде идват подобни слухове и изобщо не бих искал да ги коментирам. Ако се видят показателите, които нарастват и на СМЕ, и на bTV, за миналата година ние имаме 96% ръст на OIBDA (оперативна печалба преди обезценки и амортизации - бел. ред.).

Какъв дял от приходите ви идват от реклама и какъв от такси от разпространителите? Ще се променя ли още това съотношение и ако да, как и кога?

Ефирните канали дълги години се разпространяваха безплатно, но тенденцията вече е друга в Западна Европа. Те влизат в един общ пакет с платените канали. Това е начин медийните групи да диверсифицират приходите си. При нас това е една много важна стратегия и в това отношение аз ще спомена не само приходите от разпространение при кабелни, сателитни оператори и IPTV платформи, но също така и бизнеса ни на киноразпространение, който се развива много добре. На практика ние сме най-силният дистрибутор в кината на т.нар. независими филми, които са извън шестте големи холивудски филмови студиа. Също така имаме радиобизнес, който е част от модела ни на диверсификация, имаме дигитален бизнес - voyo. Така че 30% от нашите приходи са извън класическата тв реклама. В тези 30% най-големият дял е в разпространението и това ни помага да сме устойчиви в периоди на криза, което прави "БТВ Медиа груп" добър модел за диверсификация в нашата група СМЕ. В това отношение България и Румъния са страните с най-добър модел на диверсификация в нашата група.

Какви са очакванията ви за рекламния пазар тази година като обем и цени? А следващата?

С удоволствие бих споделил наблюденията си, но мисля, че ще е по-удачно първо да излязат данните за второто тримесечие на годината. Това ще ни позволи да получим по-ясна представа за развитието на пазара и тенденциите в него. През 2015 г. се справихме много добре, отговаряйки на нуждите на рекламния пазар. За 2016 г. ще можем да говорим на по-късен етап.

Цените на тв рекламата драстично намаляха, като тенденцията е от средата на 2014 г. С колко беше намалението при вас и при конкурентите ви? Продължава ли тази тенденция и как влияе това на пазара?

Падането на цените в рекламата започна още с кризата 2009 г. Това беше феномен не само в България, но и в цяла Европа. В повечето страни на континента обаче, в частност Източна Европа, именно през 2014 г. този спад престана и цените започнаха плавно и постепенно да се качват нагоре. За съжаление при нас в България този спад продължи до съвсем скоро. Защо в България цените продължиха да падат и след 2014 г? Това се дължи на появата на втора пийпълметрична (рейтингова агенция), която бе въведена на пазара от MTG. Тази втора агенция на практика създаде сред много рекламодатели недоверие, още повече когато има съществени разлики в данните между двете агенции. Спомням си, че в историята на тв пазара пак имаше подобна ситуация, когато две агенции измерваха телевизионната гледаемост: TNS TV Plan и ГАРБ. Но тогава разликите между данните на двете агенции бяха незначителни и рекламодателите можеха да се ориентират. През последните две години пак има две рейтингови агенции: ГАРБ и Nielsen Admosphere и доколкото разбирам (аз не получавам данните от тази втора агенция), има големи разлики в данните на втората агенция, която не е одитирана от индустрията в страната. Това създава объркване у много рекламодатели.

Няма как да е одитирана, защото на практика в България комитетът на потребителите на пийпълметрични данни се разпадна. Обективно е да се каже също така, че от одита на ГАРБ мина много време и в този период агенцията промени собствеността си.

Ако комитетът, за който говорите, не функционира, това не е по вина на bTV.

Съгласете се, че ако търсим вина, тя е на целия пазар.

Да, на целия пазар е. Крайно време е бизнесът и рекламодателите да предприемат енергични и конкретни стъпки в тази посока, защото в България има три национални политематични телевизии. Преди няколко седмици БНТ сключи двегодишен договор с ГАРБ за доставка на рейтингови данни. С други думи, до 2018 г. единствената възможна система за пазара ще е ГАРБ.

Кое ви кара да правите такъв извод? Дори и след сключването на този договор от страна на обществената телевизия на тв пазара повече на брой са каналите, които продължават да продават рекламното си време по Nielsen Admosphere.

Въпросът не е в бройката. Какво е пазарът? Това са най-вече трите национални телевизии bTV, Nova и БНТ с прилежащите към тях нишови канали. Когато тези три играча се съберат със собствените им канали, без тези, които те представляват, защото и ние представляваме други канали, това е пазарът, това са 95% от тв сектора, който се представлява от тези групи. От тези три канала в момента една има двегодишен договор с ГАРБ. Това е обществената телевизия, която е направила този избор след проведен конкурс. bTV в момента също има действащ договор с ГАРБ. Дори през следващите две години ние да прекратим договора си с тях и да решим да работим с друга агенция, това ще доведе отново до размножаване броя на агенциите. А за да може този пазар да расте, ние се нуждаем от единна валута, каквато се явяват рейтингите за телевизионната гледаемост. Т.е. една-единствена агенция, която да ги предоставя на цялата индустрия. Крайно време е рекламодателите и агенциите да постъпят отговорно към тази тема.

За мен темата приключи. Мачът е свирен. БНТ реши вместо нас и избра ГАРБ. Така че за мен темата рейтинг агенции за следващите две години е приключена. Изпусна се моментът, когато това можеше да се реши от цялата индустрия.

Все пак до 2018 г. пазарът ще продължи да работи с две метрики.

Аз мисля, че това не бива да се допуска. Това няма да е добре нито за рекламодателите, нито за рекламните агенции. Мисленето в стил "разделяй и владей" е много краткосрочно, крайно време е индустрията да мисли в дългосрочен план, а не само тримесечие по тримесечие. В дългосрочен план, ако искаме този пазар да расте, да достигне нивата на растеж, които вече има в Румъния, Чехия и други страни в региона.

Кои са най-активните рекламодатели?

Най-активните рекламодатели са в хранително вкусовата промишленост – това е промишлеността, която най-много дърпа. Също и някои компании от фармацевтичната индустрия, която започва много по-активно да рекламира в телевизията.

На кои проекти ще заложите през следващия сезон?

Като цялостно звучене на медиата, мога да кажа, че сега сме много по-близо до хората. Не злоупотребяваме с факта, че медиите имат влияние. И хората усещат това, усещат, че могат да ни имат доверие. Мисля, че това е едно постижение. Хората ни вярват и звънят първо на нас преди институциите. За което те се сърдят понякога.

В момента се снима нов сезон на сериала "Столичани в повече". bTV ще снима и нов сериал с испанската продуцентска компания, която е представена в България, MVM International, които са със сериозен опит в правенето на сериали. Може би ще имаме още два български сериала, защото това е една от тенденциите на тв пазара, да се създават повече локални сериали. Преди няколко години пазарът залитна в по-скъпия сегмент на сериалите, нещо което е непосилно за бизнеса тук. Сега отново ще се снимат серийни филми, но с по-умерени бюджети.

Радвам се, че в последните две години докарахме няколко формата, които не бяха правени в България. Единият от тях е "Фермата". Предвидили сме предаването да има втори сезон. Други такива формати са MasterChef и "Бригада Нов дом". И те ще имат своите нови сезони. Друг успешен формат е и семейна тв игра "Мама готви по-добре". В спорта сме заложили на силни брандове като "Шампионска лига" и "Лига Европа", първенството на Италия, Купата на краля. Стремим се, когато можем, да подкрепим и българския спорт, когато има интересни събития.

Как ще развивате онлайн присъствието си?

За нас е важно да намерим това, в което сме силни, и това, с което сме различни. Имаме силен бранд и силно видео съдържание. Платформата Voyo.bg има много стабилни потребители, защото е силна в това, че дава локално съдържание. Другото, на което искам да обърна внимание - българите в чужбина, които стават все повече. За тях създадохме услугата bTV International. Към него има интерес от хора в Америка, Англия, Норвегия. Услугата е изцяло планирана за тях с тайминг зони и е изцяло с българско съдържание. В момента очакваме решение на Съвета за електронни медии (СЕМ) за лиценз за bTV International като канал, защото засега той се излъчва само в интернет платформата voyo. След решението на СЕМ ще можем да предложим канала за излъчване и по спътник до други платформи с кабелно и сателитно разпространение за българите в чужбина. Предвиждаме освен това в бъдеще да не е само bTV International, а каналът да се предлага в пакет и с други канали с български програми, готови сме за партньорство с тях.

Преди близо година казахте, че имате интерес към инвестиции в още телевизионни канали или друг тип медии. Докъде стигна идеята?

Продължаваме да гледаме за такива възможности. Но е въпрос на потенциал и да намериш правилния партньор за това. Чакам старта на "България САТ" - първия български сателит, който също дава възможности за развитие на нови програми. Той ще създаде капацитет за нови канали. Имаме и някои идеи по отношение на радиомрежата.

Медийната съветничка на премиера Бойко Борисов в ефир обвини шефовете на големите телевизии, че се срещат с Делян Пеевски, и ги попита кого те виждат в огледалото. Вие срещали ли сте се с Делян Пеевски?

Няма да коментирам този въпрос. Когато bTV продаде недостроената сграда на компанията и тя бе придобита от "Балканска медийна компания" ЕАД, тогава представлявана от г-жа Ирена Кръстева, вие писахте много подробно и запознахте аудиторията си с всичко.

ПРОФИЛ

От 1 февруари 2014 г. Павел Станчев е главен изпълнителен директор на "БТВ Медиа груп". Той има над 20-годишен медиен и телевизионен опит в Централна и Източна Европа. От 2013 г. е главен изпълнителен директор на "Antenna - Югоизточна Европа" и ръководи няколко телевизии в Сърбия, Черна гора и Словения. От 2004 до 2008 г. е главен изпълнителен директор на "Нова тв" в България, докато каналът беше собственост на гръцката Antenna Group. Бил е също изпълнителен директор на HBO - Румъния, RTL - Хърватия, и Канал D в Румъния.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Павел Станчев не може да разбера как така NOVA задминава по приходи bTV! Ами, нека му помогна: сериозните рекламодатели нямат интерес към една телевизия, която привлича неплатежоспособна, нискообразована, консервативна и застаряваща аудитория. bTV сама си създаде този профил. Продължавайте с токсичния микс от руски и турски сериали, плюс чалгаджията Славчо, и не се чудете ако много скоро, благодарение на спадащите ви приходи, се окажете отново на тезгяха за продан.

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Задайте въпроса кой контролира ГАРБ, понеже е публична тайна, подсказка, инициали К.Г.

 • 3
  toshkoko avatar :-|
  toshkoko

  Абе Нова много корипат бтв - направиха Брадъра уж като Фермата, за да изтеглят зрители. Накрая форматът на Нова стигна дъното. БТВ поне правят и неща като Мастършеф, който са яки. Дори Таланта тази година ставаше за гледане. Аз поне имам чувстното, че Нова винаги имитират и много често реагират като втори. Според мен едва ли и приходите им са високи. По -скоро вадят на показ изгодното за тях. От любопитство проверих за финнасите, защото ми стана интересно и не видях никъде да са качени. Тези на бтв се виждат. Което ме кара да се замисля кой е крив и кой прав.

 • 4
  voklev avatar :-|
  voklev

  А, български филм с малък бюджет ? С пръдня , боя не става :)

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Газ п*каят.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Отговорът за Пеевски Бойко трябва да си го запише и запомни. Доста авторитарно, почти като ощипана девойка, с намеци за укор и нотка на разочарование. Точно в негов стил.

 • 7
  kokoto2 avatar :-P
  kokoto2

  "които се асоциираха с MasterChef, дойдоха при нас след това и казаха, че са получили ръст до 40% на продажбите след асоцииране с бранд като кулинарното шоу на bTV"

  Партньори на мастършеф бяха ХЕПИ и МЕТРО.
  Нито ХЕПИ може да вдигне приходите с 40% - трябва да отворят още поне 20 ресторанта за да стане. Нито МЕТРО може да го направи - трябва Кауфланд и Лидл да излязат в двумесечна ваканция, докато върви предаването.

  Колкото до предаването, то беше единственото, което гледах по ьТВ тази пролет.

 • 8
  iliaivanov2012 avatar :-|
  iliaivanov2012

  Не знам, но бТв не съм гледал от години, както и хората, които познавам. Чудно ми е само защо продължават да крият, че Пеевски притежава тази долнопробна кабеларка.

 • 9
  milenag avatar :-P
  milenag

  Абе хора, зачетох се в коментарите ви, ама вие сериозно ли вярвате, че Нова е по-различна??? И те си гонят интереса, и те си правят техните изказвания, за да се покаже колко са велики. Като всичко в България си имаме по две и те си мерят ... рейтингите.

 • 10
  smashingart avatar :-|
  smashingart

  Само едно ми е странното в тези коментари - всички пишете какви са бтв, а никой не пише какви са нова??? В крайна сметка допреди година-две шефката на нова беше шеф на бтв, очевидно по времето, по което сте спрели да гледате. Май даже тя вкара турското, заради което наричате телевизия ътв. Честно казано се държите повече като тролове, а не се чува нещо конструктивно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.