Калният канал, който пресъхна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Калният канал, който пресъхна

Опитите за спиране на телевизията са от миналата година, когато в нея влезе съдия изпълнител. Тогава каналът предаваше на живо случващото се в сградата.

Калният канал, който пресъхна

Как се стигна до спирането на TВ7

Весислава АНТОНОВА
29182 прочитания

Опитите за спиране на телевизията са от миналата година, когато в нея влезе съдия изпълнител. Тогава каналът предаваше на живо случващото се в сградата.

© Георги Кожухаров


"Безпрецедентен акт на цензура и погазване на всякакви видове права на изразяване и свободно слово... Спирането на предаването ми е огромен шамар за управлението на ГЕРБ." Така журналистката Люба Кулезич окачестви решението на СЕМ да отнеме лицензите на трите телевизии от групата на "ТВ Седем" - ТВ7, "Нюз7" и "Супер7", в разговор със Сашо Диков по BiTV.

По всичко личи, че на Кулезич не й върви с тази телевизия. Преди време тя отново имаше предаване в ТВ7, но бе уволнена от тогавашния директор на медиата Николай Бареков. По късно стана ясно, че за назначаването й лобирал лично депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пред близкия до него жълт сайт ПИК в интервю той също потвърди това и изрази почуда, че тя отрича. По думите му вече съжалявал, защото според него водещата се е превърнала в прислуга на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Всъщност кръговратът на медийните трансформации у нас понякога е доста странен. Преди около година Кулезич бе сред първите журналисти, взели интервю от банкера Цветан Василев, в което той говори за войната си с Делян Пеевски. То бе излъчено именно по ТВ7.

Спирането на телевизията тази седмица отново насочи вниманието към медийния регулатор. Дори и СЕМ да не е бил воден от желание да заглуши ефира на телевизията по политически съображения, истината е, че институцията става жертва на собственото си решение в продължение на близо половин година да протака решаването на казус, провокирана именно от страха на управляващите да не бъдат обвинени в цензура.

Съмненията за ТВ7 са, че тя си отива така, както беше създадена - по политическа команда. Сигналът на канала беше спрян в пика на атаката на медиите, близки до Делян Пеевски, които обясняват как Цветан Василев се готви за реванш, като най-общо казано работи за свалянето на Бойко Борисов.

Как се стигна до решението на СЕМ

Основанието за отнемане на лиценза е, че телевизията е била в производство по несъстоятелност, което е факт. Факт е също така, че тя се намира в подобна процедура от май тази година, т.е. още преди пет месеца е било налице законовото основание СЕМ да я спре. Това обаче се случва чак тази седмица, когато по думите на Люба Кулезич тя е щяла да даде гласност на обвиненията, които мажоритарния собственик на източената КТБ Цветан Василев отправя срещу премиера Борисов.

Председателят на медийния регулатор Мария Стоянова коментира пред "Капитал", че два месеца и половина са разумен срок, в който регулаторът да наблюдава фактическата обстановка около споменатите медии. Тя допълни, че казусът ТВ7 се обсъжда още през февруари от предишния състав на съвета. "Тогава изпратихме писмо с молба в седемдневен срок да ни предоставят информация как се спазва програмната схема на ТВ7. Отговорът беше "телевизията продължава и възнамерява да продължи дейността си", обясни Стоянова. Тя уточни, че СЕМ е водил кореспонденция с авторски организации, които не са получили възнаграждения от ТВ7. Така през август "дадохме указания на доставчика безусловно да спазва закона", коментира председателя на СЕМ и допълни, че съветът е определил едномесечен срок за изпълнение.

"След достатъчно дългия срок, който регулаторът остави на медиите да преодолеят проблемите, за които ни бяха уведомили в началото на годината, включително и технически, пристъпихме към решението от 13 септември. Това беше първото заседание след почивния период", продължава Стоянова. Тя уточни, че мотивите за решението на СЕМ за отнемане на лиценза са аргументирани изключително стабилно и затова няма притеснение по повод бъдещото му обжалване пред съда.

Факт е обаче, че в предварително обявения дневен ред на регулатора точката за отнемане на лиценза липсваше. Предложена е устно за разглеждане от Бетина Жотева, която е един от новите членове на надзорния орган. Тя обясни пред "Капитал", че отдавна настоява казусът да се разгледа. И действително от стенограма, публикувана на сайта на СЕМ, се вижда, че още на 17 май, няколко дни след обявяване неплатежоспособността на ТВ7, юридическия отдел на медийния регулатор представя доклад за правните последици от обявяването на "ТВ Седем" ЕАД в несъстоятелност.

Тогава директор "Надзор, лицензионни, регистрационни и правни режими" в СЕМ Антоанета Лозенска обяснява на членовете на регулатора: "Регистрацията може да бъде заличена, когато се обяви производство в несъстоятелност. Ние сме в етап на откриване на производство в несъстоятелност. Това са две различни правни състояния." По думите й буквата на закона дава възможност за заличаване на лиценза и отнемане на регистрацията само когато е обявена несъстоятелността. "При откриването не можем да направим нищо, защото дружеството може да се оздрави", са думите на Лозенска, включени в стенограмата от 17 май.

Бетина Жотева коментира, че в този период до СЕМ е имало много запитвания защо бездейства по казуса ТВ7. Те идват от журналисти, авторски организации, включително и от две телевизии. "Обвинявали са ни, че влизаме в схема и затова чакаме и бездействаме. Когато видях, че нещата се бавят, реших да потърся допълнителна консултация от външна юридическа кантора, на която имам доверие. Изпратих мотивите за отнемане на лицензията и заличаване на регистрацията, предложени от кантората, още предишния ден на колегите и предложих на заседанието във вторник да гласуваме точка в дневния ред по казуса. Запазила съм името на кантората в тайна, защото те са ни предоставили само мнението си, но решението в крайна сметка си е наше и е написано от юристите на СЕМ. Ако се наложи ще го кажа", разказва Жотева. И продължава: "Аз също имам въпрос, защо при 150 лицензирани телевизии в България, които не са фалирали, Люба Кулезич не предложи концепцията за предаването си в някоя от тях, а избра канал, за който знае, че е във фалит и ще му вземем лиценза? ТВ7 винаги е била олицетворение на това какво не трябва да се случва в медиите. Канал, който винаги се е използвал за политически поръчки."

Решението за заличаване на лиценза е прието с гласовете на Жотева, Мария Стоянова (и двете са назначени от квотата на президента), Розита Еленова (номинарана от партията на Ковачки в парламента) и София Владимирова (предложена от ГЕРБ). Против е гласувал Иво Атанасов (БСП). "За мен решението е прибързано. Казусът ТВ7 е объркан и СЕМ трябваше процедурно да е сигурен, че постъпва правилно. Не е спазен медийният закон, според който лиценз се отнема при две поредни имуществени санкции за едно и също нарушение на Закона за радиото и телевизията", аргументира се Атанасов. По думите му регистрацията на ТВ7 трябва да бъде отнета, заради нарушенията, но когато се спази процедурата.

На 19 септември ТВ7 е обжалвала решението на СЕМ за отнемане на лиценза й. По процедура жалбата се подава до медийния регулатор, а той заедно с документацията по казуса я изпраща до Върховния административен съд (ВАС). Произнасянето на магистратите може да отнеме месец. Обжалването на ТВ7 обаче не спира изпълнението на решението за отнемане на лиценза, защото медийният регулатор е гласувал предварително изпълнение.

Защо е късно

Кризата и безизходицата, в която изпадна близката до банкера Цветан Василев медийна група, не е от днес. ТВ7 е в несъстоятелност от 12 май т.г.. За начална дата на фалита и в решението на Софийския градски съд бе посочена 31.12.2015 г. С днешна дата вече има постоянен синдик - Росен Милошев. Няма никакви признаци каналите да продължават да се развиват, защото повече от година не предлагат ново програмно съдържание и превъртат в ефир архива си. Поради финансови затруднения в края на миналата година ТВ7 бе свален и от цифровия мултиплекс.

Въобще, откакто фалира КТБ, ТВ7 загуби първоначалния си блясък и постепенно започна да вегетира. Причината е, че каналът остана без основния си източник на финансиране. От публикувания в Търговския регистър списък се вижда, че каналите имат дълъг списък от кредитори. Сред тях са КТБ, НАП, авторските организации "Музикаутор" и ПРОФОН, излъчвателния комплекс НУРТС, продуценти, които са създавали съдържание за нея. Каналите дължат такси още на СЕМ и на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори, на журналисти, работили в медиата, и т.н.

Ако трябва да продължим да обрисуваме мрачната ситуация около ТВ7, първите симптоми за задълбочаващата се криза са от есента на миналата година, когато заплатите на служителите започнаха да се бавят. Всеки месец напускаха хора, докато накрая не остана никой, който да излиза в ефир. Рейтингът на TV7 се срина стремглаво, като от това тя загуби рекламодателите си и на практика вече нямаше с какво да се издържа. Съдът също така близо половин година отказваше да впише кандидата да стане собственик на ТВ7 - "Праймедия", който обещаваше да извади каналите от тоталната криза (макар и отново, без произходът на финансирането да е прозрачен). Впоследствие дори той реши да се оттегли.

Едва ли някой е имал заблудата, че ТВ7 ще оцелее. Твърденията за рестарт звучат наивно и дори обидно за останалите играчи на пазара. Едно избирателно изпратено до определени медии прессъобщение с намерение за старт на нови предавания в ТВ7 три дни след решението на СЕМ също не звучи като сериозен оздравителен план. ТВ7 си отива така, както се появи - хаотично, с неясна собственост и в служба на определени бизнес и/или политически интереси.

Още през 2009 г., по времето на тройната коалиция, каналът получи ефирните си лицензи благодарение на лобистки и безпринципни поправки в медийния закон. Тогава изпълнителен директор на медиата беше Ирена Кръстева, която е майка на Делян Пеевски. За TV7 имаше специални конкурси за ефирни честоти и разчистване на терена така, че при дигитализацията да бъде качена на мултиплекса по право. Затова и след като Делян Пеевски и Цветан Василев сложиха драматичен край на брака си по сметка, всяка от страните започна да претендира, че телевизията й се пада по право. И след като не можаха да си я поделят, явно окончателно ще я унищожат.

"Безпрецедентен акт на цензура и погазване на всякакви видове права на изразяване и свободно слово... Спирането на предаването ми е огромен шамар за управлението на ГЕРБ." Така журналистката Люба Кулезич окачестви решението на СЕМ да отнеме лицензите на трите телевизии от групата на "ТВ Седем" - ТВ7, "Нюз7" и "Супер7", в разговор със Сашо Диков по BiTV.

По всичко личи, че на Кулезич не й върви с тази телевизия. Преди време тя отново имаше предаване в ТВ7, но бе уволнена от тогавашния директор на медиата Николай Бареков. По късно стана ясно, че за назначаването й лобирал лично депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пред близкия до него жълт сайт ПИК в интервю той също потвърди това и изрази почуда, че тя отрича. По думите му вече съжалявал, защото според него водещата се е превърнала в прислуга на Бойко Борисов и ГЕРБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  jd89 avatar :-|
  jd89

  Евроатлантическа цензура в действие! Бетина Жотева по случайност да е назначена в СЕМ от Плевнелиев? Мотивите звучат нелепо и смешно, с какво анимационния канал Супер 7 им бръкна в ...? Стара програма? БТВ Комеди въртят едни и същи сериали от десетилетия ...

 • 2
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Натам отиват работите. След свалянето на Деконструкция на Петър Волгин, елиминирането на Лили Маринкова, закриването на седмиците, вървим към член Първи. Един вестник, една телевизия, една партия, един фюрер.
  Пусто много претенденти има за тази роля!

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Ма каква цензура, тази телевизия трябваше да я закрият преди година и половина. Отделно никой не я гледаше, те въртят едно и също. След мустакатия всички лакеи бързо се разбягаха. Няма да ми липсва, така е като си слуга на някой и ти дават пари наготово. Ясно беше като бял ден.

 • 4
  tubingen avatar :-|
  tubingen

  Доколкото разбирам,проблемите са поне 2 .
  1.Люба Кулезич (според мен великолепен журналист) искала да направи сензационно разкритие за поредната корупционна схм., а властта, за да скрие истината, спира цяла национална телевизия - ТВ 7.
  Кой знае защо,останалите 140 частни телевизии, няколкото десетки частни радиа и стотината информационни сайтове, които неспирно се борят за рейтинг, вместо, незабавно да я пуснат в ефир, взели, та не й дали съответния форум.
  2.СЕМ бил длъжен преди много месеци да отнеме лиценза на ТВ7, но не го е направил тогава. Някой хранил надежда ,че ТВ7, аха-аха и ще се оправи, ще спре да завлича подизпълнители, партньори и бюджет и ще тръгне напред. Да, ама това не се е случило !
  Тога СЕМ,вместо да остави ТВ7 да си функционира , според статията и без да спазва изискванията по закон за програмно съдържание, докато съдът не я обяви в несъстоятелност, взели та спряли телевизията.
  И с този си, очевидно, закъснял акт предизвикват възмущение и обвинения за налагане на цензура.
  Задавам си въпроса - нивото на журналистите в "Капитал" ли е такова, или нивото на читателите? Или някой, принизявайки първите, се опитва да манипулира вторите?

 • 5
  zamen avatar :-?
  Чарли Мишкин

  А га облизваха от зад прасчо и упрявляващите - ни ривахте, а?
  До коментар [#1] от "jd89":

 • 6
  stinkfoot avatar :-|
  stinkfoot

  Радвам се, че закриват тази медия, съжалявам хората, които остават без работа, но политическия слугинаж никога не води до добър завършек. Ако ДПС се бяха задържали на власт без КТБ да фалира, сега щяхме да сме на нивото на Турция и Русия. Като споменавам тези две страни, визирам единствено свободата на словото, което като че ли е на изчезване там.

 • 7
  jd89 avatar :-|
  jd89

  До коментар [#6] от "stinkfoot":

  Имаме свобода на словото в България? Защо никоя ТВ или радио не отрази интервюто на Цв. Василев? Само грантовите сайтове, от чийто център явно е поръчана атаката и медиите на Пеевски, засегнат лично в интервюто.
  Защо мрежата от грантови медии, платени от САЩ, действа като тоталитарен пропаганден орган, вместо да е стожер на демокрацията и свободата, за какъвто претендират?

 • 8
  stinkfoot avatar :-|
  stinkfoot

  До коментар [#7] от "jd89":

  Имаме. Това, че медиите у нас са дупедавци е отделен въпрос. Имах предвид свобода на словото в цялото общество - никой не ти търси сметка за вижданията, нали? Може да си плюеш на воля Бойко, Сергей, Костов, царчето, Виденов, Луканов, Живков, когото си пожелаеш, тролене на воля. А в Турция какво става - за елементарен статус срещу Ердоган в Туитър веднага пускат сигнал за издирване в Интерпол, естествено ако "обвиняемият" е напуснал страната.

  За прословутото интервю на Цв. Василев - защо проговори сега? Къде беше преди изборите? И защо споменава повече пъти името Бойко Борисов отколкото това на Делян Пеевски? Доколкото си спомням Борисов ходеше по прокурори да дава обяснения за полети, източвания на хазната и т.н. докато бай Цветан и други елементи от държавния апарат извършваха най-големия обир в историята на Република България. Пролетта на 2014 година - имаше навремето една банка на име КТБ...

 • 9
  jd89 avatar :-|
  jd89

  [quote#8:"stinkfoot"]За прословутото интервю на Цв. Василев - защо проговори сега?[/quote]
  Той говори отдавна и винаги големите медии го отразяват, но сега като почна да се изказва по-конкретно и с имена - мълчат, защо? А дали е прав, дали е виновен и пр. нема никакво значение спрямо медийната свобода.
  Всеки може да си плюе, естествено, но от плюене ефект нема. Но ако си журналист явно не можеш да казваш неудобната истина. Медийната свобода е важна, другата по соц. мрежи и форуми е безполезна.

 • 10
  krasenh avatar :-|
  Красен

  До коментар [#7] от " jd89 ": А ти защо не четеш и пишеш коментари в Дума или Пък. Ами в тези прогнили грандове медии? Или да не питам - там за постове не ти дават рублички :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.