След ПИК-а на жълто-кафявата война

Иск на рекламната агенция на "Булгартабак" срещу изданията на Недялко Недялков за 600 хил. лв. показва как Пеевски издържа медийната си машина

Недялко Недялков и Делян Пеевски продължават да играят в един отбор
Недялко Недялков и Делян Пеевски продължават да играят в един отбор
Недялко Недялков и Делян Пеевски продължават да играят в един отбор    ©  Цветелина Белутова
Недялко Недялков и Делян Пеевски продължават да играят в един отбор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Макар и взаимоотношенията им да са на приливи и отливи, депутатът от ДПС Делян Пеевски и издателят на ПИК и "Ретро" Недялко Недялков вероятно винаги ще играят в един и същ отбор на безпринципността. След неколкомесечно охладняване, в което Пеевски спря да разпространява вестник "Ретро", а Недялков го атакуваше през публикации в сайта си, изглеждаше, че мирът между двамата е възстановен. "Ретро" е отново на пазара, а злостните материали магически изчезнаха от ПИК. В същото време обаче рекламната агенция на "Булгартабак" (в който Пеевски държеше пряко 5%, а се счита и че реално контролира холдинга) съди медиите на Недялков за над половин милион лева. Така Пеевски продължава да държи в подчинение издателя и има застраховка срещу негативните публикации по негов адрес.

Историята е показателна как Пеевски издържа през рекламни договори своята медийната машина, която не би съществувала, ако работеше по правилата на пазара. Това е добре познатата схема, през която и КТБ "поддържаше на системи" дълго време послушните медии, които изчезнаха от пазара или поне бяха силно затруднени, когато банката рухна.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове