Най-големите медиа агенции: 23% ръст
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големите медиа агенции: 23% ръст

Shutterstock

Най-големите медиа агенции: 23% ръст

Нарастването на приходите им е функция от увеличените бюджети на рекламодателите

19470 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


В следващия брой очаквайте: Най-големите дигитални агенции в България

Рекламните инвестиции в телевизия се увеличават, като вече достигат 75% от общия рекламен пазар, цените спадат, а медиите се насищат с все повече реклама. Дигиталната реклама също увеличава своя дял, но не с темповете, на които участниците на пазара се надяват. Така изглежда рекламният пазар през 2016 г. според най-големите медийни агенции в страната. В това и в следващите три издания на рубриката "Медиа и реклама" проследяваме развитието му в страната през финансовите резултати на най-големите играчи от целия спектър на комуникационния бизнес.

Общите приходи на 20-те най-големи медийни агенции в страната се равняват на 289.8 млн. лв. за 2015 г., което представлява ръст от повече от 23% на годишна база. Макар приходите на повечето от най-големите да нарастват с двуцифрени проценти през 2015 г., това не задължително означава, че бизнесът им се развива със същите темпове. Големите им приходи са по-скоро отражение на увеличените бюджети на рекламодателите, които агенциите насочват към различни медии. Предизвикателство пред сектора на медийните агенции остават спадащите комисиони за обслужване, които от 10-15% преди кризата са се свили до 1-2% и правят все по-трудно издържането на бизнеса им. За да променят това, медийните агенции се ориентират към предлагане на стратегически и консултантски услуги при изготвянето на медиа план за рекламодателите и изграждането на партньорски взаимоотношения с тях.

Сред най-големите 20 медийни агенции попадат както брандове на международни комуникационни групи, така и български компании с дългогодишен опит на пазара. Първото място отново е за холдинга Publicis One, в чиято група влизат медийните агенции ZеnithOptimedia и Starcom, която се присъедини в средата на тази година. Като обаче е важно да се отбележи, че отчетът на дружеството е консолидиран и включва финансовите резултати на всички рекламни и медийни агенции в групата, тоест няма как да получим данни за приходите на отделните агенции. Същото важи и за медийната агенция Mindshare, част от групата на Ogilvy, която заема трета позиция в класацията, но оперира на пазара като едно юридическо лице заедно с криейтив бранда Ogilvy Advertising. Комуникационният холдинг на Dentsu Aegis Network участва с две медиа агенции съответно на 7-мо и 16-о място – юридическото лице Dentsu Aegis Network България с медийния бранд Carat и Vizeum.

Кой как се представя

Огромният ръст на търговското дружество и дългогодишен медиен бранд "Пиеро 97" не е изненада и се дължи на прехвърлянето на бизнеса от едно юридическо лице в друго. В началото на миналата година стана ясно, че квесторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) искат несъстоятелността на медийната агенция "Пиеро 97 МА", като причините за това бяха големите й задължения към редица дружества (включително и заеми от КТБ), които общо възлизаха на близо 31 млн. лв. Тогава по всяка вероятност, за да се запази репутацията на бранда, дружеството сменя името си от "Пиеро 97 МА" на "Медикон консулт". През 2014 г. пък паралелно е регистрирана нова компания "Пиеро 97", в която година по-късно е прехвърлена основната дейност на медиашопа, заедно с всичките му клиенти. Така приходите на "Медикон консулт" в размер на 40.9 млн. лв. през 2014 г. се прехвърлят към новото "Пиеро 97" с обороти 34.4 млн. лв. през 2015 г., които го нареждат на второто място в класацията. "В момента дружеството "Медикон консулт" върви в посока обявяване в несъстоятелност", обясни пред "Капитал" Иво Цеков, управител на "Пиеро 97".

Друг гигант в класацията "Аргент", който работи с някои рекламни и PR агенции, но предоставя медийни услуги и директно на рекламодатели, отчита спад на приходите през 2015 г. Според медиа директора в компанията Симона Тенчева това се дължи основно на трансформация на едно от партньорствата им. "През 2014 г. извършвахме медиа купуването за една от медийните агенции, с които си партнираме, докато през 2015 г. консолидирахме усилията си в общи медийни договори в някои основни медийни групи", обяснява Тенчева.

Един от най-сериозните спадове в оборотите за 2015 г. отчита агенцията Universal Media Bulgaria (UM), която на българския пазар оперира като филиал на Interpublic Group (IPG) и заедно с медиа агенцията Initiative е собственост на I&F McCann Grupa с централен офис в Белград. "Основната причина за спад в оборотите се дължи на загубата на "Каменица" на глобален конкурс", коментира Марко Божич, управляващ директор на UM.

С най-висок - 95%, ръст в приходите на годишна база пък е агенцията Media Club, която до 2012 г. беше част от същата международна афилиация на IPG, но "поради неприемливи за тях условия отказват да се влеят в новата структура, обединяваща брандовете Universal и Initiative". "Това беше много трудно решение, защото веднага останахме без сериозни клиенти, обслужвани от голямата шапка като BMW, Johnson & Johnson, които си преминаха в новата структура на Universal", коментира Катерина Буюклиева, изпълнителен директор на Media Club. Медийната агенция успява да увеличи приходите си през 2015 г. чрез предлагане на допълнителни услуги за изготвяне на медийна стратегия. Това в комбинация с факта, че за пръв път агенцията излиза на повече от 10 чужди пазара с клиента си V-TAC, довежда до добрите финансови резултати през миналата година.

Привличането на нови рекламодатели и по-големите бюджети на съществуващи клиенти са причините за ръста на други агенции в топ 20. Това обясниха от Zenith Advertising & Communications (ZAC) за увеличения си оборот. Агенцията заема 10-о място в класацията и се управлява от борд на директорите в състав Добромир Дочев, Красимир Кандев и Мариана Петрова, които представляват и друга агенция в големите 20 - Chap Media, макар и двете компании да са независими едно от друго търговски дружества.

Същите причини за ръст в приходите през 2015 г. посочиха и от медийната агенция Standpoint. "Той дойде основно от нови клиенти като Blizoo, Huawei, Sofia Ring Mall, Suzuki, както и разрастване и по-големи инвестиции на стари такива като Lilly Drogerie и Jumbo. От друга страна, разликата в печалбата дойде след големи инвестиции в дигиталната агенция, в нов офис, обучения и нови кадри", коментира Десислава Даковска, медиа директор в Standpoint. Излизането на сръбския телевизионен пазар, придобиване на нови клиенти и ръст в рекламните инвестиции са причините "Българска медиа агенция" да отбележи повече от 31% ръст в приходите си за 2015 г. и да заеме 11-то място в класацията.

Силно последно тримесечие

До края на текущата година медийните агенции предвиждат традиционно засилване на инвестициите заради увеличеното потребление. Това е един от най-натоварените периоди за агенциите, защото започват планиране на активностите за следващата година и водят преговори с медиите. Александър Гагов от MediaS Com смята, че "2016 г. ще завърши с най-голям ръст за пазара след икономическата криза". Пазарът се обединява около прогнозата, че и през 2017 г. телевизията категорично ще доминира в разпределението на медиа микса. Сравнително стабилното икономическо състояние на страната в комбинация с увеличените бюджети на рекламодателите и недостига на рекламно време ще доведат до инфлация в цените на телевизионната реклама през следващата година. Според Симона Тенчева от "Аргент" "нормализирането на заетостта на рекламните блокове в телевизиите ще ги направи по-гледаеми и респективно ще подобри ефективността на кампаниите".

Ето какво коментираха мениджърите на водещите медийни агенции:

Иво Цеков, управител на Piero 97

Медиа агенциите се хранят с все по-малък процент за обслужване

"Медиа агенциите се хранят с доста нисък процент, който постоянно намалява, и истината е, че почти не стига даже за издръжка. Процентите варират между 1.5% и 2%. Това е сериозен проблем на пазара. Рядко се отчита и фактът, че това е бизнес, който е силно зависим от икономиката."

Татяна Лозович и Александър Гагов, управител и зам.управител на MediaS Com

Инвестициите в дигитална реклама ще растат с по-големи темпове от целия пазар

"Медийният микс у нас е доминиран от телевизията, като делът й се запазва в последните години, въпреки значителния ръст на рекламата в интернет. Дигиталната реклама е втората по дял, като очакваме инвестициите в нея да продължат да растат с по-големи темпове от целия пазар."

Катерина Буюклиева, изпълнителен директор на Media Club

Телевизиите ще редуцират рекламните си блокове

"В момента е много затруднено реализирането на ефективна кампания. Рекламните блокове са много тежки. Най-логичното е да се редуцират рекламните блокове, да има по-малко на брой рекламодатели и това да са тези, които са склонни да платят по-висока цена за своето позициониране."

* Мартин Батков, собственик на Grain Advertising, коментира, че агенцията е в етап на преструктуриране и води преговори с клиенти, които не иска да упоменава.

За класацията: Основен критерий при подреждането е общият размер на приходите за 2015 г. на рекламните компании. Данните са събрани от подадена от самите компании информация, както и от публични източници на информация, като част от отчетите са взети от Търговския регистър. Освен финансови резултати в поредицата ще намерите и информация за клиентите, които обслужват агенциите.

"Капитал" потърси всички медиа агенции за потвърждение и коментар на финансовите резултати и информация за клиентите, които обслужват. До редакционното приключване на броя не получихме информация от Cafe Reklam.

В следващия брой очаквайте: Най-големите дигитални агенции в България

Рекламните инвестиции в телевизия се увеличават, като вече достигат 75% от общия рекламен пазар, цените спадат, а медиите се насищат с все повече реклама. Дигиталната реклама също увеличава своя дял, но не с темповете, на които участниците на пазара се надяват. Така изглежда рекламният пазар през 2016 г. според най-големите медийни агенции в страната. В това и в следващите три издания на рубриката "Медиа и реклама" проследяваме развитието му в страната през финансовите резултати на най-големите играчи от целия спектър на комуникационния бизнес.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.