Трус 4.4% по скалата на "Музикаутор"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трус 4.4% по скалата на "Музикаутор"

Съветът за електронни медии изслушва "Музикаутор" и БНР.

Трус 4.4% по скалата на "Музикаутор"

Преговорите между радиото и организацията за управления на авторските права в музикалната индустрия могат да започнат в началото на следващата седмица

Весислава Антонова
15895 прочитания

Съветът за електронни медии изслушва "Музикаутор" и БНР.

© Юлия Лазарова


От няколко дни за слушателите на Българското национално радио (БНР) не звучи съвременна българска и чуждестранна музика. Причина за това е спорът между медиата и сдружението "Музикаутор", което упражнява правата на композиторите, авторите и издателите на музикални произведения. До тази ситуация се стигна, след като "Музикаутор" изпрати нотариална покана на БНР да прекрати излъчването на музикални произведения, чиито права се държат от него.

В четвъртък Съветът за електронни медии (СЕМ) събра на една маса спорещите страни и пое ангажимент да бъде медиатор в конфликта.

Причините за спора

В началото на годината договорът между БНР и "Музикаутор" за условията, при които се плащат авторски отчисления, изтече. Поради нарушена комуникация между двете страни, до края на 2016 г. не са договорени нови условия.

При това положение би трябвало предварително да е известно за всички заинтересовани страни, че криза в отношенията ще се породи. От близо година в Министерството на културата има внесени два документа. Единият описва тарифата, по която се плащат авторските отчисления от частните оператори. След близо двегодишни усилия тяхната браншова организация – Асоциацията на радио и телевизионните оператори (АБРО), през ноември 2016 подписа споразумение, с което те приеха тарифата. Споразумение е депозирано от "Музикаутор" в Министерство на културата и одобрено. Вторият документ, който урежда същия въпрос за БНР, остава неодобрен от министерството. Директорът на Дирекция "Авторско право и сродните му права" във ведомството Георги Дамянов обясни на срещата в СЕМ, че тарифата за БНР не е подписана, защото по нея има становище на АБРО, но няма такова от общественото радио. А е редно и БНР да има становище по тарифа, която ще покрива. И така до днес.

"Музикаутор" настоява за увеличаване на отчисленията, считано от 2017 г., а БНР обяснява, че няма финансова възможност за това.

Какво искат от "Музикаутор"

"Музикаутор" претендира от 2017 г. БНР да започне да му плаща не 1% от държавната субсидия и 4.55% от приходите си от реклама, както е било досега, а 4.4% от брутните си приходи, тоест общите от субсидията и рекламата. През 2016 г. субсидията на радиото бе 42.1 млн. лв., а през 2017 г. ще бъде 42.2 млн. Приходите от реклама за 2015 г., които са последните публично известни, са около 1 700 000 лв. Ако те са се запазили на същите нива и през миналата година, то през 2016 г. "Музикаутор" е получило от БНР около 500 000 лв. Ако БНР приеме променената тарифа, това означава през 2017 г. да плати на сдружението над тройно повече – 1 800 000 лв.

Адвокат Мариана Андреева, която работи за "Музикаутор", обясни, че от организацията настояват за увеличение на авторските отчисления, тъй като през последната година БНР е увеличило излъчването на броя музикални произведения, които дружеството представлява, почти два пъти. "Има увеличение на използваната музика, искаме съответно увеличение на отчисленията за автори", каза Андреева.

Тъй като е предмет на търговско споразумение, няма и публичен и документ, който да описва какъв е моделът на събиране на авторските отчисления и на каква икономическа основа е определен размерът им.

Според "Музикаутор" музиката, правата за която държи сдружението, надвишава 50% от програмното време на радиото. Едновременно с това "в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си (Румъния – 3,25%, Естония – 4,5%, Италия – 5%, Гърция – 2,2%, Испания – 3,6%, Дания – 3,5% и т.н.)". Изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров дава пример, че дори в Македония (страна извън ЕС) правата на музикалната индустрия са по-добре уредени от тези в България.

От сдружението твърдят, че са направили усилия да преговарят за нови условия още през юни 2016 г., но са срещнали незаинтересованост от ръководството на БНР. "БНР не направи нищо, защитавайки бюджета си за 2017 г. в Комисията по културата и медиите, въпреки че от години е наясно с искането на "Музикаутор" за увеличение на авторските възнаграждения, като по този начин ощетява и чуждите, и българските автори", гласи становището на организацията.

"Музикаутор" подчертават, че не формират печалба, а всички приходи се разпределят между творците.

Според БНР

Генералният директор на БНР Александър Велев неколкократно обясни, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Пред СЕМ той каза, че много композитори и текстописци отиват в радиото и сами предоставят своите права на БНР за безвъзмездно излъчване.

Велев посочи, че преговори с "Музикаутор" не може да има в условия на натиск, а нотариалната покана да спре излъчването на съвременна музика е форма на такъв.

Позицията на радиото е, че "Музикаутор" действа като монополист, а офертата му е непосилна за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности. Парите, отпуснати на радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако радиото приеме искането на организацията, трябва да ги пренасочи от други дейности, които са му вменени по закон като обществена медиа. Александър Велев се съгласи, че БНР е увеличило количеството излъчвана музика с права, които се държат от "Музикаутор" и именно затова е предложило на сдружението увеличение на годишната такса с между 17 и 20%. Това означава около 100 хил. лв. повече от платените през 2016 г. 500 хил. лв.

На свой ред от "Музикаутор" коментират, че досега БНР се е ползвала с четири пъти по-добри условия, отколкото частните радиостанции. Организацията потвърди на срещата в СЕМ, че е готова да приеме и плавно увеличение на тарифите в срок от 3-4 години и недоумява защо БНР принизява значението на възнаграждението на създателите на музикални произведения и противопоставя обществеността на композиторите и авторите.

Очаква се реални преговори за постигане на договор между страните да има още в понеделник.

Дотогава от БНР очакват конкретно търговско предложение от "Музикаутор". От СЕМ заявиха, че ще продължат да посредничат.

От няколко дни за слушателите на Българското национално радио (БНР) не звучи съвременна българска и чуждестранна музика. Причина за това е спорът между медиата и сдружението "Музикаутор", което упражнява правата на композиторите, авторите и издателите на музикални произведения. До тази ситуация се стигна, след като "Музикаутор" изпрати нотариална покана на БНР да прекрати излъчването на музикални произведения, чиито права се държат от него.

В четвъртък Съветът за електронни медии (СЕМ) събра на една маса спорещите страни и пое ангажимент да бъде медиатор в конфликта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  emilm13 avatar :-|
  emilm13

  Липсата на съвременна музика, направи БНР едно прекрасно радио! Ако са малко по-уми (от БНР) ще запазят сегашната си програмна схема и ще спечелят цялата интелигентна публика, освен това ще намалят разходите си с няколко милиона.

 • 2
  galindimov avatar :-|
  galindimov

  Пускайте повече реклами вместо музика с авторски права! Упс.. ама кой ще рекламира, от къде ракламодатели? Ръководството и всички финансово отговорни за радиото лица са с ръце заврени в ... и мозъци като на 70-тарско радио, за което УКВ са най-голямата иновация! Раздут щат, политически угодни интервюта, остаряло мислене... вехто, вехто та думи нямам. Що така не се случи на ВВС, на DW.. що на БНР горките? Щото нямате мениджъри затова.. имате директори! Което е различно. Закривайте се и точка. Държавата да плаща наем на друго национално радио за обществените новини, ако иска.

 • 3
  tarikata avatar :-|
  Петър Петров

  А бре какви права преди 1989 година.Всичко беше държавно.Трябва да се национализират и песните отпреди 1989 година.Само цоцат тия.

 • 5
  panchopanev avatar :-|
  Панчо Панев

  и БНР и Музикаутор се държат като монополисти. сблъсъкът на титаните...
  Когато един човек се опитва да комуникира с тях все едно по какъв повод (счетоводство, информация и т.н.), резултатът е нулев - "така ще го направим" или "не може" и толкова.
  смятам - напълно закономерно е да не се разберат. едните искат да запазят позицията си на определящ правилата, другият - да си издейства тази позиция.

  проблеми на растежа...

 • 6
  laveol avatar :-|
  laveol

  [quote#2:"galindimov"]Упс.. ама кой ще рекламира, от къде ракламодатели? [/quote]

  Така и така по ЗРТ имат ограничение върху времето за реклами.

 • 7
  erintian avatar :-|
  erintian

  Подкрепям БНР. По никакъв начин не принизявам труда на хората, правещи музика, но това тук е съвсем друг казус.
  Да изпрати монолописта нотариална покана на държавното радио и да иска тройни пари - ай сиктир! Дръжте се БНР и покажете на Музикаутор че имат алтернатива, и то безплатна! Хайде малко да се съобразяваме с действителността, все пак "Сънсет булевард" не е "Гурко".

 • 8
  _dan_ avatar :-?
  _dan_

  [quote#2:"galindimov"]Пускайте повече реклами вместо музика с авторски права! Упс.. ама кой ще рекламира, от къде ракламодатели? [/quote]

  По закон БНТ няма право да рекламира повече от общо 15 минути на ден! За радиото не знам, но защо закона е приет в такъв вид - питай частните телевизии и радиа. После същите частници викат - защо БНТ и БНР имали голяма държавна субсидия ... ?!?!

 • 9
  laveol avatar :-|
  laveol

  [quote#8:"_dan_"]За радиото не знам[/quote]
  6 минути на час

 • 10
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Ако приемем, че радиото излъчва музика 6000 часа годишно, излиза че музикаутор искат по 300 лева на час.

  За толкова пари много български изпълнители, дори и някои чуждестранни, ще идват в БНР да пеят наживо!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK