КЗК глоби "Нет инфо" за заблуждаваща реклама

Санкцията е в размер на 100 хил. лв., компанията ще обжалва решението

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби със 101 600 лв. "Нет инфо" АД, част от портфолиото на медийната група "Нова броудкастинг груп", за заблуждаваща реклама на предлагана услуга, което представлява нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Сумата е 1% от нетните приходи от продажби на "Нет инфо" за 2015 г., тъй като дружеството все още няма изготвен отчет за миналата година.

Преписката е образувана по искане на компанията "Изиадс" ЕООД, която предлага закупуване на автоматизирана програматик реклама в български и европейски издатели. Тя посочва, че дружеството "Нет инфо" е направило зaблyждaвaщa peĸлaмa нa пpeдлaгaнaта oт нeгo контекстуална реклама (базирана на съдържанието в уеб сайтовете, които потребителите посещават – бел. ред.), ĸoeтo пpeдcтaвлявa нeлoялнa ĸoнĸypeнция.

Казусът

Става въпрос за съобщение, което гласи "Adwise - най-добрата услуга за контекстна реклама в България", публикувано в бюлетин на компанията през 2013 г. и под формата на вложка в книгата "На първо място в Google 2015" от Тим Киберман две години по-късно. Adwise e платформа за онлайн реклама на клик, която е предназначена за самообслужване при реализация на пърформънс рекламни кампании от крайни клиенти. Въпросната контекстуална реклама присъства като услуга и в потфолиото на "Изиадс", както и на други платформи за онлайн реклама, сред които АdWоrdѕ на интернет гиганта Google.

Иван Иванчев, собственик и управител на "Изиадс", коментира пред "Капитал", че използването на превъзходна форма в дадено съобщение трябва да бъде подкрепено с реални данни. "Кагато някой представя, че е най-добър, трябва да се позовава на реални цифри, данни, метрики. В случая сметнах, че е абстрактно да се твърди подобно нещо, защото няма конкретика и лесно може да служи за заблуда", обясни той.

По думите на Иванчев още когато е било публикувано съобщението "Adwise - най-добрата услуга за контекстна реклама в България" в информационния бюлетин на "Нет инфо", той е обърнал внимание на компанията, че използването на подобни слогани не е правилно. Две години по-късно обаче същото съобщение е било използвано отново в книгата. "Това беше и причината да инициирам проверката в КЗК", допълва Иванчев. Според него потребителите на услугата за контекстуална реклама най-често са маркетинг експерти, които управляват рекламни бюджети, и точно поради тази причина подобни твърдения могат да повлияят на решенията им. "Ако повлияеш на решението на един дигитален мениджър в голяма рекламна агенция, той може да премести стотици хиляди левове от една обслужваща компания в друга. Затова и не е безобидно да се твърдят подобни неща, без да можеш категорично да ги защитиш с данни, проучвания и експертизи."

Отговорът на "Нет инфо"

От "Нет инфо" коментираха, че смятат за неоснователни редица от заключенията, цитирани в решението, и затова то ще бъде обжалвано в предвидения законов срок от 14 дни. "Ще изложим подробно нашата позиция пред ВАС, а детайли по случая бихме могли да коментираме след окончателното решение на казуса." В становището си до КЗК от дружеството изразяват категорично несъгласие с изложените в искането на "Изиадс" твърдения. Една от посочените за това причини е, че след като през 2013 г. "Дарик нюз" купи онлайн групата "Нет инфо", а три месеца по-късно шведската компания Modern Times Group (MTG), собственик на "Нова броудкастинг груп", купи 70% от активите на двете дружества, някои сайтове, посочени в съобщението, изпратено по същото време, вече не са били част от предприятието. "Те не са използвани от него, при което няма никаква причина, нито търговски е логично "Нет инфо" АД да рекламира сайтове, които са на друго лице и които дружеството не ползва", пишат още в становището.

В подкрепа на сравнителното твърдение за качеството на предоставяната от компанията услуга се позовават на оценка на "Гемиус България", които изследват пазара на онлайн услуги, и осигуряват съпоставката на постиженията на търговците, предлагащи такива услуги. "Както при всички рекламни съобщения, така и при интернет рекламата, най-важно за рекламодателя е неговото послание да достигне до максимален брой лица. Когато се касае за интернет реклама, водещи критерии за рекламодателите при избора на услуга са посещаемостта (аудиторията) на даден интернет сайт или група от сайтове, където рекламата ще бъде позиционирана, и цената. Качествата на услугата са представени въз основа на обективните данни на "Гемиус", според които два от интернет сайтовете, в които услугата Adwise позиционира реклама, заемат съответно първо и второ място по посещаемост, реални потребители и проникване сред интернет аудиторията."

В становището си пред КЗК от "Нет инфо" допълват, че в конкретния случай не е налице възможност за заблуждаване на потребителите, защото "интернет рекламата е специфична услуга, клиенти на която са предприятия (а не крайни потребители), които целят да популяризират произвежданите от тях стоки или предоставяните от тях услуги. Голяма част от тези предприятия използват услугите на професионалисти (рекламни агенции) за посредник в отношенията с дружествата, предоставящи интернет реклама".

Собственикът на "Изиaдc" Иван Иванчев и изпълнитeлният диpeĸтop нa "Heт инфo" Христо Христов ca члeнoвe нa упpaвитeлния cъвeт нa acoциaцията ІАВ Бългapия. Като следствие от казуса обаче Иванчев коментира, че ще си подаде оставката още сега, макар че едногодишният му мандат изтича през май.

Още от Капитал

Аномалии в маркетинга

Аномалии в маркетинга