Кой ще купи "Нова телевизия"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кой ще купи "Нова телевизия"

Дидие Щосел, изпълнителен директор и миноритарен акционер в "Нова" на етапа е най-сериозният кандидат да купи бизнеса на MTG в България

Кой ще купи "Нова телевизия"

Оттеглянето на международните собственици може да даде пълен медиен контрол на задкулисната власт

Димитър Пеев
57053 прочитания

Дидие Щосел, изпълнителен директор и миноритарен акционер в "Нова" на етапа е най-сериозният кандидат да купи бизнеса на MTG в България

© Капитал


Почти девет години след като bTV и "Нова" бяха придобити от големи международни компании и се превърнаха в двете доминиращи телевизионни групи с по над 40% дял от аудиторията и приходите, телевизионният пазар е пред сериозна промяна.

Собственикът на "Нова телевизия", шведската Modern Times Group (MTG), се опитва да я продаде, като очакваната цена е близо шест пъти по-ниска от тази, за която я купи през 2008 г. Много е вероятно сделката да бъде последвана от смяна на собствеността и в bTV.

Фундаменталната причина за оттеглянето на международните компании е в смяната на стратегиите им заради изтощаването на бизнес модела на телевизиите. Това ограничава кръга на потенциалните инвеститори и носи риск вакуумът да бъде запълнен от местни играчи, чийто "бизнес модел" е да превръщат медийното влияние в политически дивиденти. Точно както стана с вестниците след излизането на чуждите инвеститори през 2010 г.

Кой преговаря за "Нова"

Според два източника на "Капитал" преговори да придобие цялата "Нова броудкастинг груп" води изпълнителният й директор от 2012 г. насам Дидие Щосел. Французин, бивш инвестиционен банкер, с агресивен бизнес стил, Щосел успява да разрасне "Нова телевизия" и да претендира за първенство срещу дългогодишния лидер на пазара bTV. Под ръководството му чрез серия от придобивания групата се превърна в най-голямата медийна компания, която включва пет телевизионни канала и,слона на българския интернет пазар "Нет инфо", в чието портфолио от уебсайтове влизат платформата за видеосъдържание Vbox7 и пощата abv.bg.

Щосел и до момента държи 5% от акциите в групата чрез фирмата си Eastern European Media Holding (в която малък дял има дългогодишният му партньор в телевизионния бизнес, през последните осем години старши съветник в "Нова" в България Анатоли Белчев). Подготовката за придобиване на останалите 95% е започнала преди около два месеца, когато директорът е подал индикативна оферта, твърди източник, запознат с преговорите. В момента тече финансово проучване и окончателна оферта се очаква до месец. Ако цената се хареса на MTG, сделката трябва да мине през одобрението на КЗК и през осигуряване на финансиране, т.е. може да приключи през втората половина на годината.

При всичките му качества като мениджър на телевизията, заявката на Дидие Щосел предизвиква коментари и спекулации дали той не играе лице за друг интерес зад сделката. Самият той не е стратегически инвеститор и дори проектът с продобиването на "Нова" да е лична негова игра, при оценка на медийната група от над 100 млн. евро Щосел ще трябва да осигури капитал от няколко десетки милиона евро, за да търси в допълнение банково финансиране за остатъка от сумата.

Колко струва групата на "Нова"

Преди девет години шведската Modern Times Group (MTG) купи "Нова телевизия" за 620 млн. евро - тази цена изглежда космическа сега. От специализираната в сливания и придобивания анализаторска компания Mergermarket и финландската медиа "Дагенс индъстри" споменават, че сделка може да се осъществи за около 100 млн. евро.

"Според мен е разумно да се очаква оценка от между 10 и 12 пъти EBIDTA (печалбата преди лихви данъци и амортизация)", е мнението на Стефан Уорд, анализатор от шведската банка Swedbank, който следи действията на MTG. При подобна оценка (11.2 пъти EBITDA) компанията прoдаде през януари тази година и дела си в една от чешките телевизии. Купувачи там също бяха другите акционери в компанията - двама местни бизнесмени.

В отчета на люксембургската компания на Щосел и Белчев делът от 5% в дружеството, което притежава "Нова телевизия", е оценен на 5.56 млн. британски лири, което означава, че стойността на цялата компания се пресмята на 130 млн. евро по сегашен курс паунд/евро.

Ако се вземат предвид неофициалните данни на групата за миналата 2016 г. - 166 млн. лв. приходи и 27-28 млн. лв. EBIDTA, то оценка при коефициент между 10 и 12 EBITDA е между 140 и 168 млн. евро.

Стойността на сделката ще е по-малка от оценката. По неофициална информация задълженията на групата в края на 2016 г. са свити до 60 млн. лв. (спрамо 110 млн. лв. година по-рано, повечето от тях вероятно към MTG) - те ще бъдат приспаднати. Ще се добави наличният кеш, който за 2015 г. е 8 млн. лв.

Така купувачът може да има нужда от банков заем от порядъка на 100 млн. евро и допълнително собствено финансиране от няколко десетки милиона.

Ръстът в телевизионния бизнес на "Нова" през миналата година е бил 20% - до 166 млн. лв., според източник, запознат с финансовите данни на дружеството. Няма информация дали той е от реклами, такси за излъчване от кабелни и други оператори, новите спортни канали "Диема" или от плащания от бурно растящия бизнес на "Национална лотария". В интернет бизнеса приходите също са порасли с около 20% - от 11 млн. на малко над 13 млн., но брутна печалба няма. Година по-рано нет звеното е имало 11 млн. лв. EBIDTA.

Откъде пари

Източниците ни твърдят, че мениджърът на "Нова" вече води разговори за финансиране с някои от големите банки. Намирането му обаче не е нито лесно, нито сигурно. Финансиране на толкова голяма сделка в сектор с, меко казано, несигурно бъдеще ще бъде доста рисков ход. За да отпуснат толкова голяма сума, местните банки трябва да поискат разрешение от централите си. Техният анализ на перспективите пред българския телевизионен пазар едва ли ще се различава от този на MTG или собствениците на Central European Media Enterprises, които са собственици на bTV.

А именно: инвестициите в телевизии в България (а и в цяла Източна Европа) вече не изглеждат привлекателни. Преди девет години сегашните собственици на "Нова тв" и bTV ги купиха заради очаквания голям ръст на икономиката след влизането в Европейския съюз. Той обаче не се случи. Месеци след сделката за "Нова" - в края на 2008 г., започна световната финансовата криза. В следващите две години рекламният пазар се сви с над 40% и никога не се възстанови до предкризисните нива, частично заради смяната в бизнес моделите и насочването на рекламни инвестиции онлайн. Отделно от това силната конкуренция между bTV и "Нова" свали цените на рекламното време изключително много и въпреки частичната корекция нагоре неотдавна, дългосрочната перспектива не е за ръст.

Тези аргументи вероятно ще важат за всички големи международни играчи на телевизионния пазар, което стеснява силно кръга на стратегическите инвеститори и повдига втория голям въпрос - откъде Щосел ще събере необходимия капитал, без който банките не биха го подкрепили. Източниците за това са краен брой и именно оттам идват опасенията, че зад сделката ще се наместят брокерите на властта по модела, по който беше монополизиран и подчинен целият вестникарски пазар - с публични средства и в полза на политиците.

Защо продава MTG

MTG се освобождава от всичките си активи в Източна Европа, защото иска да се фокусира върху digital entertainment - създаване и разпространяване на дигитално съдържание, а не толкова върху управление на тв канали.

"Раздялата с активите в България е съвсем логична стъпка за MTG", казва за "Капитал" анализаторът Стефан Уорд от Swedbank. Според него това е в унисон с новата стратегия на компанията да се фокусира върху телевизионни услуги в Северна Европа, както и да засили инвестициите си в дигитални компании. "Това е стратегия в две части: 1) да се защитят и развият силните пазарни позиции в Северна Европа и 2) експанзия в нови области като електронни спортове и игри", смята анализаторът.

"Игрите и видео on demand изглеждат от особен интерес за MTG - Viaplay е шведският (и скандинавски) конкурент на Netflix, за който компанията има много големи надежди", казва и шведският бизнес журналист Габриел Мелквист от "Дагенс индъстри". За него евентуалната продажба на българската "Нова телевизия" ще бъде последната част от дълго преструктуриране на MTG, което започна с продажбата на каналите им в балтийската република, а после и в Чехия. "Експанзията в Източна Европа беше критикувана от самото начало заради високата си цена. Сега има промени в мениджмънта и стратегията в MTG и фокусът, изглежда, е повече върху скандинавието и дигиталните проекти", обяснява Мелквист.

Сделката за продажбата на бизнеса в Чехия беше обявена през януари тази година, а за трите балтийски държави - в средата на март. Купувач на каналите в Литва, Латвия и Естония е Providence Equity Partners - международна компания, която притежава и мобилни оператори в две от балтийските държави.

Кой каза Пеевски

Въпреки, че етапът е много ранен, за да се търсят фактологични потвърждения, логично, пръв изниква образът на депутата от ДПС Делян Пеевски. Името му заедно с това на премиера Борисов се завъртя в публикация на "Фрог нюз", на която ден по-късно Борисов беше цитиран да реагира пак пред същата медиа така: Нямам нищо общо с "Нова телевизия" и бТВ. Нямам нищо общо и с тяхната продажба или купуване, както и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Пеевски и майка му са първопроходникът в медийната монополизация. В периода 2007-2009 г. един по един изкупиха повечето вестници, овладяха разпространението им и печатници - както се оказа, всичко това беше финансирано от КТБ, за чийто фалит платиха накрая данъкоплатците. Междувременно нагледно показаха как медийната власт може да бъде продавана на политиците срещу достъп до публични пари и постепенно пак да се превръща в политическа власт.

Влизането на телевизионния пазар досега беше по-трудно, защото двете големи групи го държат почти целия и пробивът е амбициозна задача дори с големи инвестиции и подкрепа от властта. Първият опит с TV7 погълна над 130 млн. лв., пак от КТБ, накрая телевизията фалира заедно с банката. Сега Пеевски опитва с "Канал 3" (без да се показва официално като собственик), но тя остава малка.

Евентуалната сделка за "Нова" отваря голяма възможност за придобиване на влияние - още повече, че телевизията върви заедно с най-голямата уеб група.

Самият Щосел въпреки чуждестранния си произход не стои далече от българските играчи и по всичко изглежда познава Пеевски отдавна. Първата инвестиция на Щосел в България е в телевизиите под марката "Диема". В дружеството, което притежава каналите, миноритарен акционер, преди да бъде изкупен при влизането на шведската MTG, е офшорна фирма, свързвана с Делян Пеевски. (По-точно компанията "Диема груп" е собственост на регистрираната във Великобритания Nata Holdings, контролирана към онзи момент от офшорна компания от Бахамите. Nata Holdings е собственик и на "Алфа медиа груп" - това е фирмата, която стопанисваше десетки имоти в България и Гърция, ползвани от Пеевски и които през 2014 г. бяха прехвърлени официално към неговата "Балканска медийна компания".)

Редакционната политика на "Нова телевизия", макар и да се придържа в едрите щрихи към добрите международни стандарти, винаги е била много предпазлива. Темата за депутата от ДПС, при все ролята му през последните години, изглежда е табу, критичен поглед към властта също отсъства. През последните години чисто журналистическите предавания силно намаляха. Тези на Сашо Диков и Люба Кулезич бяха спрени и сега сутрешният блок остава единствената територия, в която се сблъскват мнения, но жанрът е крайно ограничителен. Може би най-директното доказателство за склонността на мениджмънта на канала да се съобразява с властта беше уволнението на карикатуриста Чавдар Николов след няколко негови неприятни за Бойко Борисов рисунки.

Нищо от горните аргументи не доказва интерес или участие на Пеевски в предстоящата сделка, но всички те дават основание да се следи внимателно какво предстои.

Според източници на "Капитал", през последните години почерпили опит от ДПС водещи фигури в пария ГЕРБ опитват да диверсифицират медийното влияние на Пеевски и да установяват контрол над медии чрез подставени лица.

Сделката за "Нова", или после за bTV, така или иначе не е лъжица за устата на кой да е български политбизнесмен, освен ако действително не разчита на някаква форма на задкулисна колаборация с властта, тоест ГЕРБ.

Оттам идва и основният риск след оттеглянето на MTG и евентуално на CME - двете най-големи медийни групи в България да се окажат в ръцете на близки до властта играчи, чийто интерес е да търгуват с влиянието им. По друг начин казано, голямата опасност сега е българският медиен пазар да се "путинизира" - телевизионните канали да преминат в ръцете на удобни олигарси, за да размият границата между медийна власт, политическо влияние и злоупотреби с бюджетни средства и еврофондове.

Ще се продаде ли bTV

След като СМЕ - компанията, която е мажоритарен собственик bTV (миноритарен акционер със 7% е Красимир Гергов) беше придобита от Time Warner, a тя от своя страна се сля с AT&T, очакванията са, че новият собственик няма интерес от активите си в Източна Европа и ще ги обяви за продажба. Според източници на "Капитал" поне две български компании са отправяли запитвания към CME. Отговорът засега е, че ако има продажба, тя ще се случи, след като приключи процедурата по сливане на Time Warner с АТ&Т, което може да стане и след година.

По информация от два източника група от местни купувачи (със сходен състав на собственика на БТК, т.е. Спас Русев, братя Велчеви и др.) са се свързали със CME през есента на миналата година и са се интересували от покупка. Дори е била приета индикативна оферта. По неофициална информация тя е била за около 180 млн. долара, но от продавача са коментирали, че не биха продали под 220 млн. долара. Пак тогава е бил споменат план за пакетна сделка за телевизиите на CME в региона. Няма информация тя да е задействана.

Почти девет години след като bTV и "Нова" бяха придобити от големи международни компании и се превърнаха в двете доминиращи телевизионни групи с по над 40% дял от аудиторията и приходите, телевизионният пазар е пред сериозна промяна.

Собственикът на "Нова телевизия", шведската Modern Times Group (MTG), се опитва да я продаде, като очакваната цена е близо шест пъти по-ниска от тази, за която я купи през 2008 г. Много е вероятно сделката да бъде последвана от смяна на собствеността и в bTV.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  mikke avatar :-(
  mikke

  Много лошо - големи чужди инвеститори напускат страната, а някои от тях дори с писъци... а в същото време Румънците намаляват данъците, затварят корумпирани политици и привличат огромни инвеститори...

 • 2
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  До коментар [#1] от "mikke":

  Прочети статията и после прави умозаключения, защото Дидие Щосел е приятел с Пеевски. Ако се замислите такива инвеститори не ни трябват, ако искате да станем като прехвалените ви румънци. А като стана дума за румънците (пише се с малка буква), ще дадеш ли пример какви точно ОГРОМНИ инвеститори са привлекли?

 • 3
  mikke avatar :-|
  mikke

  До коментар [#2] от "zztop11":

  проети коментара ми и после цвъкай във форумите! именно шиши и ко са проблемът!
  не ме учудва че питаш и за румънците - ти един коментар от 3 реда не можеш да прочетеш, камо ли да гугълнеш нещо толкова елементарно... so let me google it for you: http://investromania.gov.ro/web/business-in-romania/success-stories/

 • 4
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Единственото хубаво е, че телевизията поетапно, макар и доста бавно, умира като бизнес.

 • 5
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Дано да не я купи Шиши, а някой международен играч с опит. Това за близостта на Герб и НТВ са глупости, той ББ няма да иде да дава интервюта при Слави, защото БТВ е точно подлога на БСП.

 • 6
  abv avatar :-(
  boris

  Пак ще има руски инвестиции и ударно промиване на мозъци.

 • 7
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  До коментар [#3] от "mikke":

  Каква инвестиция, какво нещо. :) 5 компании на кръст ми показа. Ако Румъния се издържа на тези 5 компании горко им и дано никога не ги "стигнем". Тъй като виждам, че компютърната ти грамотност е на по-добро ниво от моето, предполагам, че можеш да намериш сам/сама списъка на чуждестранните инвеститори в България(преки и непреки). Единственото, което ми направи добро впечатление от това което ми прати е сайта им. Българският е в пъти по-зле и за това инвеститорите са изкарани в Екселска таблица, но наброяват над 100 компании.

 • 8
  gll37355838 avatar :-|
  Дундурук

  Аз съм фен на БГ мафията и нейното лице Пееф. Вече почти овладяха България, сега очаквам експанзията им на Балканите, Източна Европа, Континента и накрая Планетата. Посредственият десе-мангo-мазник Сава ще султанства над всичко. :D

 • 9
  mikke avatar :-P
  mikke

  До коментар [#7] от "

  в инвестициите има едно основно правило - качеството пред количеството - не можеш да ме убедиш че даймлер и рено са по-лоши инвеститори от грейт уол и шепа риъл естйт инвеститори :) затова те оставям без отговор, тъй като вероятно дълбоко в себе си осънаваш нелепостта на написаното от теб

 • 10
  petar_georgiev avatar :-(
  petar_georgiev

  "..голямата опасност сега е българският медиен пазар да се "путинизира"

  Извинявайте, но само на мен ли ми се струва, че "българският медиен пазар" отдавна - ама много отдавна - се "путинизирал".
  И то така, че вече едва ли някой в България може да си представи какво е това нещо "депутинизация"...
  За съжаление!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Гласът на хората

Гласът на хората

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.