Как bTV и "Нова" се оказаха забъркани в медиен скандал с етикета "цензура"

След спрения епизод на "Шоуто на Слави", днес журналистът Васил Иванов отправи още обвинения срещу бившия си работодател "Нова тв"

Слави Трифонов даде пресконференция по повод спряното предаване, в което журналистът Васил Иванов, твърди, че има има цензура в "Нова телевизия"
Слави Трифонов даде пресконференция по повод спряното предаване, в което журналистът Васил Иванов, твърди, че има има цензура в "Нова телевизия"    ©  Юлия Лазарова
Слави Трифонов даде пресконференция по повод спряното предаване, в което журналистът Васил Иванов, твърди, че има има цензура в "Нова телевизия"
Слави Трифонов даде пресконференция по повод спряното предаване, в което журналистът Васил Иванов, твърди, че има има цензура в "Нова телевизия"    ©  Юлия Лазарова

Странен медиен сюжет с етикета "Цензура" се разигра тази седмица и оплете в скандал двете частни национални телевизии "Нова" и bTV и техни ключови лица от екрана. Повод стана решението на дългогодишния разследващ журналист от "Нова" Васил Иванов да напусне телевизията шумно и зрелищно, обвинявайки екипа на медията и лично директорката на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска в цензура и спиране на негови разследвания.

Желанието му да разкаже своята версия за случилото се в "Шоуто на Слави" по конкурентната bTV пък стана повод мениджмънтът на bTV отново да спре излъчване на предаването на Слави Трифонов поради несъответствие със стандартите на медиата. (Това се случи за първи път преди няколко седмици, когато ръководството свали един епизод на предаването заради употреба на ефира на медиата за личната политическа кампания на водещия на шоуто - бел.ред.)

Днес Трифонов и Иванов дадоха пресконференция, на която на практика направиха възстановка на живо на сваленото предаване. Журналистът обяви подробности от конфликта си със Сарелска и разпространи записи на разговори със свои колеги от телевизията (записани без тяхното знание и съгласие), в които се коментират реакции към конкретни репортажи.

От обясненията на Васил Иванов и последвалите отговори на "Нова" и лично на Дарина Сарелска, публиката по-скоро остава с впечатление, че е свидетел на личен конфликт между колеги, макар и с претенцията за принципен спор за журналистически стандарти. На практика обаче по тази тема се каза твърде малко.

Предисторията

В началото на днешното събитие Слави Трифонов обясни, че Васил Иванов се свързал с него преди няколко дни. Имал потребност да разкаже някои неща в репортаж, но по думите му, не можел да го направи в "Нова тв".

Пред колегите си журналисти Иванов разказа, че директорката на "Новини и актуални предавания" в "Нова" през тази пролет му спряла няколко материала. По думите му конфликтът с нея започнал след местните избори през 2015 г., когато ГЕРБ спечелиха вота на много места. Оттогава му казали, че не искат репортажи за кметове и обществени поръчки. В потвърждение на думите си, Иванов пусна запис от свой разговор с Марин Николов – също разследващ журналист в "Нова тв", в който обсъждат въпроса. В хода на пресконференцията Васил Иванов обясни, че има още записи с колеги от "Нова тв". Тогава Слави Трифонов, го контрира, че това поведение не е етично. Според Иванов обаче това било в интерес на обществото и пусна аналогичен запис с Антон Събев, координатор на предаването "Разследване", в който колегиално обсъждат какви теми им е било забранено да засягат.

Иванов обясни още, че прокурорка от спецпрокуратурата на среща в ДАНС по разследване казала пред него и председателката на борда на директорите на "Нова" Силва Зурлева, че в предаването му има "къртица". Тя не казала на глас името, но на лист показала написано името на Дарина Сарелска.

След твърдението си за "къртицата" Иванов пусна и запис на разговор със Силва Зурлева. В него, на няколко пъти, целенасочено провокирана от въпроси на Иванов, тя потвърждава за срещата в ДАНС и за листче, върху което прокурорката посочила името на Сарелска. Журналистът обаче каза, че въпросното разследване било засекретено и едва ли може да се намери потвърждение от ДАНС на думите му.

С ръкопляскания на пресконференцията бе посрещнат разказа на Иванов, че Сарелска е снаха на депутата от ГЕРБ Недялко Славов. Двамата са от Златоград. Дружество на Славов в периода, в който той не е депутат (периодът на управлението на Орешарски) получило обществена поръчка за 57 хил. лева. Дал му я кметът на Златоград, на когото бил кум.

След изнесената информация на пресконференцията, не закъсня и отговорът на "Нова". "Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на "Нова", се казва в съобщението. Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура, уточняват още от медията. "Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си", пише в прессъобщението.

От телевизията обясняват, че за професионалните разминавания между утвърдените от "Нова Броудкастинг Груп" стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Иванов е разпространил записи на лични телефонни разговори със свои колеги, направени без знанието им. Това прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика, пише в официалното изявление.

Пред медиите Дарина Сарелска каза, че ще съди журналиста Васил Иванов за уронване на престижа и доброто й име. Тя уточнява, че в казаното от него има частица истина (фактът, че има роднинска връзка с Недялко Славов - бел. ред.), но твърденията му са лъжа.

Скандалът около "Нова" се разрази в много неподходящ за медиата момент, когато тя е близо до продажба. Но най-голям интерес от целия този скандал има властта и задкулисието в държавата. Слабите медии, раздирани от лични конфликти и лишени от доверието на хората, допълнително влошават до непоносимост средата в България.

Трифонов: Ако се стигне до систематично спиране на шоуто, тогава ще прекратим договора

На днешната пресконференция се преплетоха две теми. Освен мотивите за напускането на Васил Иванов от "Нова", втората важна тема бяха взаимоотношенията между bTV и "Шоуто на Слави". Поводът е повторното сваляне на предаването. Слави Трифонов каза, че изпълнява стриктно договора си с bTV. "Ако аз не произведа довечера предаване, те могат да ме съдят. Ако те свалят мой епизод, това е тяхно право по договор", обясни водещият и продуцент на шоуто. Той уточни, че му е "ужасно неприятно", че предаването за втори път не е било излъчено по решение на ръководството на bTV, но между него и телевизията има договорни взаимоотношения, които смята да спазва. "Когато се стигне до систематично спиране, тогава ще прекратим договора", каза Трифонов. По думите му все още не е дошло времето за това. Той не пожела да отговори на въпроса защо не е преместил предаването си в друга телевизия, щом има проблеми в тази, но от реакцията му стана ясно, че е мислил върху такъв вариант.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


31 коментара
 • 1
  santa_claus avatar :-|
  Santa_Claus

  А прогнози, които се сбъдват няма...

 • 2
  afanko avatar :-?
  afanko

  ТОЗИ човек изгоря, сага ми е интересно какво ще му се случи?

 • 3
  assenovg avatar :-|
  Georgi

  Васил Иванов изглежда има проблем с интерпретацията на реалността.
  Показателно е, че никой от колегите му журналисти (не само от Нова) не го подкрепи.
  Слави не се брои, понеже не е журналист, а циркаджия или политик (не че има голяма разлика).

 • 4
  jtbg avatar :-|
  jtbg

  Циркаджия = политик. Без спор.
  Но БТВ да спира предаванията му, щото не бил представил и другата гледна точка, си е чиста подигравка - БТВ Новините не спира да изпълнява ако не мокри, то поне "влажни" поръчки.
  При все, че не е ясно дали самото БТВ или някой от тамошните продажни велможи (пример: В.Петков).

 • 5
  dimitar2007 avatar :-|
  dimitar2007

  странно защо "Капитал" неглижират тази история и се опитват да внушат, че ставало въпрос за личностен конфликт между Васил Иванов и шефката му. Става въпрос за цензура и обвързаност на шефка в национална телевизия с ГЕРБ

 • 6
  eminem9876 avatar :-|
  eminem9876

  Гледайте пресконференцията и ще видите и чуете много истини.
  Мисля, че е редно много хора да подадат оставка след този скандал
  въпреки, че знам, че няма да го направят.

 • 7
  graham avatar :-|
  graham

  До коментар [#6] от "eminem9876":

  гледах я - пряко. и нищо съществено не чух. както споделих и под друг материал под темата, фактът, че разни хора са роднини все още не доказва престъпление под каквато и да е форма. но виж, записването на телефонни разговори без знанието на другата страна е чиста подлост. единствената по-интересна част бе историята със съдията и пренаписването на решенията му, но неврастеникът беше твърде зает с роднински връзки и кметове.

 • 8
  graham avatar :-|
  graham

  До коментар [#5] от "dimitar2007":

  капитал всъщност много добре разбират, че става дума за междуличностен конфликт. представеното от васил иванов нито беше смислено, нито даде някакви конкретни доказателства.

 • 9
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Болното его на В. Иванов удобно вдигна топката на Слави и го нареде сред борците (и жертвите) на цензурата. Всъщност е просто шум в системата.

 • 10
  valeryslavov avatar :-|
  Алесис

  Не симпатизирам на субкултурата тип " Шоу" и тип " Слави Трифонов " , но това не означава да си затварям очите и съзнанието пред очевидното . А то е , че за пореден път сме изправени пред племенната структура на обществото . Т.е. шуро - баджанащина . Обществото ражда арогантните лачени цървули , които анонимно владеят механизмите в цялата страна . Обществото воюва за запазване на примитивните взаимоотношения - кмет дава на брат , а той на кумец . Обществото вкарва негодници в Парламента , в кметството , че и в телевизора . " КОЙ " е както кмета , така шефа на Горското , така шефката на градския съд , както и шефките на националните медии . На всички тях им се струва неморално не това , че извършват гадости , а че тайно някой ги записва и после им излага гадостите . Народовластие - в действие ! Умните и красивите нямат място в блатото на дребните шефчета , които най - силно викат - тия горе са виновните за лошият ви живот . А съм сигурен , че Сарелска , Зурлева , Цолова , Шикерова и компания също се редят при умните и красивите . За да манипулират , да шпионират в полза на кметове - престъпници и да ни разправят , че така е било и така ще си остане .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България