Приключи изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Приключи изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ продължи с изслушването на концепциите на последните трима кандидати да управляват БНТ

Приключи изслушването на кандидатите за генерален директор на БНТ

Във втория ден от състезанието пред съвета концепциите си за развитието на телевизията представиха Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков

Весислава Антонова
15810 прочитания

СЕМ продължи с изслушването на концепциите на последните трима кандидати да управляват БНТ

© Надежда Чипева


Предпоследният етап от конкурса за генерален директор на БНТ - публичното изслушване на кандидатите, приключи във вторник. В сряда Съветът за електронни медии (СЕМ) ще гласува явно, за да избере кой ще управлява обществената телевизия през следващите три години.

Последни пред медийните надзорници концепциите си представиха Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. И тримата до момента се оформиха като фаворитите за поста.

В различна степен всеки един от тях се очаква да получи подкрепа от страна на ГЕРБ, който оказва влияние върху независимия по закон медиен съвет (по закон трима от членовете на регулатора се посочват от парламента и двама от президента - бел. ред.).

Според различни източници от различни политически сили в началото на конкурса с най-широка политическа подкрепа е бил Емил Кошлуков. Впоследствие стана ясно, че за да отговори на условията за участие в надпреварата - няколко години "управленски опит", той е декларирал, че през последната година е работил като програмен директор на телевизия "Алфа" - каналът на партия "Атака". Преди това Кошлуков участваше и в ръководството на телевизията на Цветан Василев TV7, продуцираше и водеше предавания там.

Ако обаче никой не събере мнозинство, телевизията ще продължи да се управлява от сегашния екип на Вяра Анкова.

Иван Гарелов: "БНТ - рестарт"

Иван Гарелов единствен от кандидатите публикува концепцията си във facebook още в деня, когато подаде документите си за участие в конкурса за генерален директор на БНТ. Той беше и първият, който застана пред медийните надзорници във втория ден от старта на конкурса за директор на телевизията. "Публикувах концепцията си, защото исках от нея да започне дебатът за промяната на БНТ. Затова и тя е озаглавена "БНТ - рестарт". Писана е с група експерти вън и вътре в БНТ", уточни Гарелов.

Най-дискусионната идея в концепцията му беше намерението да се промени часът на излъчване на централната емисия новини "По света и у нас" - вместо 20 часа на 19, както е в търговските канали. "Крайно време е БНТ да влезе в пряка конкуренция с търговските медии", категоричен бе Иван Гарелов.

Той все пак поясни, че новините на БНТ са най-добрите, смислените и обективните сред всички телевизии. В същото време обаче според рейтинговите данни те не са предпочитани за зрителите за сметка на другите две национални телевизии, подчерта Гарелов. Сред основните му цели е БНТ да стане силна обществена телевизия. По думите му в програмата на БНТ има примери за много качествени предавания, но тъй като програмната схема е много хаотична, те потъват и не могат да се откроят.

Според Гарелов телевизията има три основни проблема. По думите му този, който стане генерален директор, трябва веднага да започне да работи по темата за финансирането на телевизията, защото това няма да стане веднага и вероятно ще е нужна промяна в закона. Той каза още, че БНТ може да се финансира с твърд процент от макроикономическите показатели, като например БВП и други, които не посочи. Новините и публицистиката според Гарелов трябва първи да се освободят от държавно финансиране, за да защитят независимостта си. "БНТ няма добра публицистика, защото не е обективна, и тя трябва "веднага да смени тона", според Иван Гарелов. Третият важен проблем според него е изтичането на финансови средства от БНТ, които отиват за хонорари на външни за телевизията служители, които вземат работата на щатните. За Гарелов е важно да се направи финансов одит на БНТ, за да знае бъдещият генерален директор откъде тръгва и с какъв ресурс разполага. Тази идея беше лансирана от почти всички участници в конкурса за генерален директор на БНТ.

Иван Гарелов каза, че по негова информация телевизията има финансови дефицити между 5 и 10 млн., което автоматично я прави зависима.

Бившият водещ на "Панорама" иска БНТ 2 да се развива като културно-образователен канал. БНТ Свят да предлага по модерно и актуално съдържание за българите в чужбина, както и полезна туристическа информация. БНТ HD да бъде ориентирана към най-прeтенциозната младежка аудитория и да остане като канал, излъчващ спортни събития.

Според Гарелов новините на турски език е добре да се излъчват в регионалните програми в районите със смесено население. И емисиите да не са в 16 часа, както е в момента по БНТ 1, защото хората по това време са на работа и никой не ги гледа. В същото време има нужда от тези емисии, тъй като много от българските турци не знаят български, а имат право да научат какво се случва в страната им.

Председателят на СЕМ София Владимирова определи концепцията на Иван Гарелов като най-критичната.

Константин Каменаров: "Телевизията, това е нейната програма"

Константин Каменаров обясни, че представя концепция с реално постижими идеи, съобразена с консервативното финансиране на БНТ. По думите му субсидията на телевизията от държавния бюджет е крайно недостатъчна, но тя може да търси алтернативни начини за финансиране през европейски проекти и като си сътрудничи с големите корпорации, които имат бюджети за социално отговорни кампании.

"Телевизията - това е нейната програма, така че съдържанието е най-важното", бе категоричен Каменаров и каза, че това е научил от учителя си Хачо Бояджиев.

Според Каменаров БНТ е лидер в новините и публицистиката, които са гръбнакът на медиата, но тя не може да разчита само на тях и трябва да създава и качествено развлекателно съдържание. Той смята, че освен за доверие БНТ трябва да се бори и за рейтинг, защото реалностите на пазара, в който тя се развива, са такива. "Нейната задача обаче е по сложна, защото тя трябва да се бори за рейтинг със специфично програмно съдържание, тъй като е обществена медиа. Специфичен продукт обаче не значи по-малко рейтингов и по-малко интересен", смята Каменаров.

Той обясни, че не вярва в съкращенията, но вярва в оптимизирането на структурата на телевизията, защото има дисбаланс в позиционирането на хората в програмите ѝ. БНТ се нуждае от добро маркетиране и опаковане на продукта си, обясни Каменаров. Според него в телевизията трябва да влязат модерни млади мислещи хора и той иска да включи такива в екипа си. "Заплатите в БНТ са ниски, но те не могат да бъдат автоматично вдигнати, а само ако БНТ успее да увеличи собствените си приходи", каза Константин Каменаров. Той ще продължи да развива четирите програми на БНТ, които и сега са познати, но БНТ2 трябва да бъде с по-ясно изразен културен и образователен профил и да повиши качеството на съдържанието, защото в момента изглежда като по-евтина версия на основната програма БНТ1. По думите му трябва да се промени философията на производство на програмите на БНТ. За тази философия той заедно с експерти във всяка област - култура, информация, образование, спорт и забавление, смята да създаде библия на телевизията, която ще съдържа златните стандарти за създаване на съдържание. Според Каменаров трите императива на телевизията са програмна, финансова и технологична дисциплина.

"Смятам, че денят на излъчване на "Панорама" трябва да се промени от петък в събота или неделя. Трябва да се направи одит, за да се знае в какво състояние се поема БНТ", смята Каменаров.

На въпрос на Мария Стоянова къде е работил от 2013 до 2017 година, тъй като не е посочил в биографията си, той обясни, че не го е отбелязал, защото не е бил на трудов договор, а е бил консултант. "Занимавах се с консултантска дейност за Ernst&Young, нетуръкинг, лобистка дейност", уточни Каменаров.

Емил Кошлуков ще прави "Телевизия на зрителя"

И в момента мотото на БНТ е "Телевизия на зрителя", но Емил Кошлуков уточни, че това е случайно съвпадение. Все пак той обясни, че държи на приемствеността и смята до доразвие и надгради създаденото досега в БНТ. Сред програмните приоритети на телевизионния журналист и продуцент са създаването на многожанрова програма, гарантиране на плурализъм на идеите и гледните точки в медията. В презентацията си той обърна специално внимание на децата и социалните малцинства. Обясни пред СЕМ, че ще държи на спазването на моралните и културни стандарти, съхраняването на езика и културата, както и изграждането на българската идентичност. Ще държи БНТ да помага за диалога между различните групи в обществото. Според Кошлуков БНТ е в по-неизгодна позиция от търговските медии, които могат да си позволят да не създават съдържание за по-малко атрактивните аудитории, които не гледат телевизия, но обществената телевизия е на всички и за нея са важни всички. И той като останалите кандидати смята, че бюджетът на БНТ е недостатъчен, но за да се промени положението, има три пътя. Единият е да се съкращава програма. Другият е да се започне дебат за модела на финансиране на БНТ и да се изчисти формулата за финансиране на час програма. Третата възможност е да се предоговорят таксите за излъчване с мултиплекс оператора. Според Кошлуков е важно да започне да функционира "Фонд радио и телевизия".

Сериозно място в концепцията му бе отделено на ролята на социалните мрежи за привличането на младежка аудитория. Според него най-важна е инвестицията в хората. "В БНТ трябва да се обърне сериозно внимание на кариерното развитие на журналистите. Не да започнеш като репортер и да завършиш кариерата си като такъв."

Според Кошлуков едни от най-важните дирекции в БНТ, за да функционира тя като модерна медиа, са дирекция "Мултимедия" и отдел "Анализи, проучване и развитие" на програмата.

Трима от членовете на медийния регулатор оцениха високо концепцията на Емил Кошлуков. Розита Еленова, която влезе СЕМ от квотата на парламента, коментира, че концепцията на Кошлуков е "изключително силна". Председателят на медийния регулатор София Владимирова определи идеите на Кошлуков за развитието на БНТ като най-балансираните. Единствено Иво Атанасов и Мария Стоянова поискаха коментар от журналиста за периода, в който е работил като програмен директор на телевизията на партия "Атака" - "Алфа". Кошлуков обясни, че като човек, който има дългогодишен опит в телевизията, е консултирал "Алфа" как да подреди програмата си. "Докато бях в телевизията през 2016 г., мога да кажа, че имам и едно постижение - "Алфа" няма нито един наказателен акт от СЕМ за език на омразата", уточни Кошлуков. Той обясни, че езикът на омразата не бива да се поощрява, но припомни, че все пак СЕМ е издал на канала на "Атака" регистрация за обществена телевизия. Той бе видимо подразнен от въпроса защо е работи в телевизия "Алфа". Председателят на СЕМ София Владимирова поиска гаранции от Емил Кошлуков, че ако бъде избран за генерален директор, ще бъде независим и балансиран. "Удържам на натиск и пазя демокрацията. Доказал съм го неведнъж в кариерата си. Ако бъда избран за генерален директор на БНТ, ще гарантирам пълна редакционна и продуцентска независимост", заяви категорично Кошлуков. По думите му обществената мисия на БНТ е добре дефинирана в закона и не трябва да се променя.

Предпоследният етап от конкурса за генерален директор на БНТ - публичното изслушване на кандидатите, приключи във вторник. В сряда Съветът за електронни медии (СЕМ) ще гласува явно, за да избере кой ще управлява обществената телевизия през следващите три години.

Последни пред медийните надзорници концепциите си представиха Иван Гарелов, Константин Каменаров и Емил Кошлуков. И тримата до момента се оформиха като фаворитите за поста.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  nqkakav_si avatar :-|
  nqkakav_si

  Дай боже Коко Каменаров да бъде избран за генерален директор на БНТ. От тези тримата единствено Коко е достоен за този пост. Ако Гарелов или Кошлуков бъде избран за шеф, БНТ отива на кино.

 • 2
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Ако изберат марионетката Кошлуков (!) БайХу ще го показват и по рекламите.
  Ще се превърне в реалити.

 • 3
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  Аз пък "викам" за Гарелката...

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  От всички концепции, тази на Иван Гарелов ми се струва най-добра.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.