БНТ обяви състава на новия си обществен съвет

Председател на органа е проф. Боян Биолчев, зам.-председател – Хилда Казасян

Боян Биолчев на откриването на академичната учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Боян Биолчев на откриването на академичната учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски"    ©  Красимир Юскеселиев
Боян Биолчев на откриването на академичната учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Боян Биолчев на откриването на академичната учебна година в Софийския университет "Св. Климент Охридски"    ©  Красимир Юскеселиев

Членове на обществения съвет на БНТ

проф. Боян Биолчев (филолог, писател и ректор на СУ "Св. Климент Охридски" в периода 1999 – 2007 г.)

доц. Харалан Александров (социален антрополог и преподавател)

Гергана Паси (общественик и министър по европейските въпроси в периода март 2007 - юли 2009 г.)

Теодора Димова (писател)

Хилда Казасян (джаз певица)

Мартин Захариев (изпълнителен директор на Сдружение "Национален борд по туризъм")

Ваня Гешева (спортист, медалист от олимпийски игри, световни и европейски първенства по кану-каяк)

Иван Стамболов-Сула (публицист и анализатор)

Иван Киров–Тоби (преводач и рекламист)

Няколко месеца след сформирането на нов мениджърски екип в БНТ медиата обяви, че има и нов състав на обществения си съвет (виж карето).

В официално съобщение на БНТ от сряда се казва, че телевизията е поканила девет значими личности от различни сфери на публичния живот за членове на обществения съвет. Генералният директор Константин Каменаров изказва благодарност на всички тях, че са поели ангажимента заедно да отстояват смисъла на обществената телевизия. "Ръководството на БНТ разчита на активния диалог с членовете на обществения съвет, водени от стремежа да бъдем конкурентна телевизия по отношение на общественото влияние", казва Каменаров. Той е категоричен: "Предстои много работа и вярвам, че заедно ще бъдем част от положителната промяна на БНТ."

На първото заседание на съвета, проведено днес, за председател на обществения съвет е избран проф. Боян Биолчев, а певицата Хилда Казасян ще бъде заместник-председател.

По дефиниция общественият съвет е независим консултативен орган, който подпомага изпълнението на обществените функции на БНТ, пише в правилника за неговата структура и действие. Той се създава с решение на управителния съвет на телевизията, а мандатът му е до края на мандата на генералния директор, т.е. замисълът е да работят като екип. Неговите членове наблюдават баланса на различните гледни точки и интереси в програмите на националната телевизия и съдействат за налагане на българската културна идентичност и език. Съветът може да обсъжда и предлага идеи за предавания, свързани с обществения характер на медиата.

Идеята за създаване на обществени съвети към БНТ и БНР е от 2005 г. Практиката досега показва, че функциите на това гражданско представителство са по-скоро декоративни. Изборът на членове на обществения съвет най-често е с цел да се използва имиджът на хора с доказано влияние и постижения в различни сфери. БНТ сега има шанса да промени това или да затвърди традицията.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България