Казусът "Кошлуков" е за професионалните стандарти в БНТ

Колко пъти може да се извинява БНТ за програмния директор на основния си канал

Поведението на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков в ефир обещава да създава високо напрежение около медията
Поведението на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков в ефир обещава да създава високо напрежение около медията    ©  Надежда Чипева
Поведението на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков в ефир обещава да създава високо напрежение около медията
Поведението на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков в ефир обещава да създава високо напрежение около медията    ©  Надежда Чипева

Преди два месеца генералният директор на БНТ Константин Каменаров назначи Емил Кошлуков за програмен директор на БНТ1 с мотива: "Той доказа, че има модерна визия за обществената телевизия, при това го направи открито и публично. Не е задължително конкурентите да са и съперници."

Днес обещава да го накаже за недопустимо поведение в ефир и професионален гаф, както и да го помоли да се извини в ефир на зрителите за това. Проблемът е, че едно извинение не решава проблема с демонстрираната липса на всякакви професионални рефлекси у Кошлуков, както и с очевидното неразбиране на мисията на една обществена телевизия. Става въпрос не просто за водещ на едно дискусионно предаване, а за програмен директор, един от хората, които определят стандартите в медията. Това далеч не е първият професионален гаф на Кошлуков, а остава въпросът какво ще стане, ако грешките зачестят? И най-вече - как се отразява това на журналистите в БНТ и репутацията на медията?

Откакто Кошлуков свърза името си с БНТ, първо като кандидат за генерален директор, а днес - като програмен директор на БНТ1 и водещ на публицистичното предаване "Още от деня", името му поражда конфликти и напрежение както вътре в телевизията, така и извън нея. Самото му назначаване доведе до един лесно предвидим ефект - намаляване на общественото доверие към БНТ.

От 24 януари и до момента в Petiiciq.com има подписка - "За отстраняване на Емил Кошлуков като програмен директор и водещ в БНТ", която в понеделник по обяд надхвърли 900 подписа. Поводът бе опитът на Кошлуков да наложи цензура в сутрешното предаване на БНТ1 "Денят започва с култура". Ако се съди по последващите изяви на Кошлуков, подписката тепърва ще набира сила.

Високо напрежение пред БНТ

В края на миналата седмица Кошлуков отново провокира вълна от критични коментари по свой адрес и за телевизията като цяло след като показа среден пръст в ефир и се държа арогантно с гост в студиото.

Една от темите за разговор в петъчното предаване на БНТ "Още от деня", на което Кошлуков стана водещ малко след назначаването му за програмен директор, бяха протестите в защита на парк "Пирин" и построяването на втора кабинка на лифта в Банско. Като гости в студиото бяха поканени Нона Караджова, член на партия ГЕРБ и бивш министър на околната среда, и Борислав Сандов - съучредител на партия "Зелените" и неин съпредседател в продължение на три години.

Разговорът започна като очна ставка и разпит на Сандов и завърши по същия начин - с обяснения за личните възприятия на водещия по повод на обществените настроения към него.

"Г-н Сандов, добър вечер от лекето Кошлуков. Как се чувствате в студиото на леке" - обърна се програмният директор на БНТ 1 към съпредседателя на "Зелените". Показани бяха кадри от протестите пред БНТ в защита на Пирин, по време на които камерата е заснела как един от протестиращите нарича Кошлуков "леке", а друг показва среден пръст. Борислав Сандов се разграничи от този стил на поведение, като отбеляза, че не може да бъде отговорен за поведението на протестиращите, а само за своето.

В края на предаването водещият Емил Кошлуков показа среден пръст в ефир и отново и зададе провокативен въпрос към Сандов: "Вие одобрявате ли този жест?" И видимо разгневен повтори въпроса и жеста няколко пъти.

Новото ниво на арогантност в "Още от деня" не е еднократен и изолиран акт, тя е стил на поведение на Кошлуков, но от екрана на обществената телевизия това е крайно недопустимо, макар че не би било еталон за професионализъм и в частен канал. Но проблемът далеч не опира до поведението на водещия и програмен директор, а до стандартите в съдържанието, които той налага.

Какво ни казва "Още от деня"

Откакто има нов водещ, предаването "Още от деня" демонстрира повече популистко, отколкото аналитично говорене. Повече демагогско, отколкото задълбочено/проникновено медийно присъствие на водещия. Желанието да се хареса, да влезе в тон с обсесиите, недоволствата, страховете и нагласите на широката публика по никакъв начин не подхождат на водещ на актуално предаване в обществената БНТ. С ръкомахане и на моменти агресивно прекъсване на събеседниците, с опита да ги поучава, вместо да ги изслушва и да провокира смислен дебат, Кошлуков едва ли ще спечели одобрението на аудиторията, която очаква да разбере какво всъщност става в политиката и обществото.

Изключително смущаващ е стандартът за медийно присъствие, който Кошлуков се опитва да наложи от началото на своята поява на екрана на БНТ и който още веднъж бе показан в петъчното предаване. Едва ли не в пазарлък с госта си водещият обвърза правото на присъствие в ефира на БНТ със спечелените гласове на избори на принципа "вие колко процента получихте на последните избори и на какво отгоре са ви претенциите". В същия смисъл бяха и критериите, с които се опита да цензурира гостите в "Денят започва с култура". Това е ясна демонстрация за базисно неразбиране на факта, че правото на присъствие в обществената телевизия не се печели на избори, а със способността на участника да допринесе за обществения дебат по важни теми, значимостта на неговата експертиза и публично присъствие.

Проблемът идва и от съмнението, че поведението на Кошлуков се дължи не на неумение и незнание, очевидно е, че хората, които искат неговата оставка, смятат, че целта е манипулиране на общественото мнение. Такава беше реакцията, когато преди три седмици БНТ обяви, че "десетки" са протестирали в София в защита на Пирин, а те бяха поне осем хиляди на едно място. От медията се извиниха с аргумента за техническа грешка, но никой не им повярва.

Защо е важно да се пазят професионалните стандарти в БНТ

Да покажеш среден пръст в ефир, макар и като имитация на чуждо поведение, е проява не просто на лош вкус, а индикатор за тотално отсъствие на професионализъм и разбиране за ролята и мисията на телевизия, натоварена с обществени функции. Медия, която трябва да е еталон за качествена журналистика и интелигентен и задълбочен дебат по важни за обществото теми. Телевизията, която задава стандартите.

А поведението на Кошлуков е показател за стандартите на журналистика, които той ще налага и толерира. До момента, по всичко е личи, тези стандарти водят до превръщането на обществената телевизия в обикновена кабеларка.

Още от Капитал

Аномалии в маркетинга

Аномалии в маркетинга