Петр Келнер е избран за купувач на "Нова телевизия"*

Петр Келнер е избран за купувач на "Нова телевизия"*

Чешкият му фонд PPF ще придобие 95% от бизнеса на медийната група, оценен на 185 млн. евро

Весислава Антонова
20510 прочитания

© Цветелина Белутова


MTG подписа споразумение за продажба на 95% акционерно участие в "Нова броудкастинг груп" (НБГ) (собственикът на "Нова тв") в България с PPF Group, управляваната от Петр Келнер инвестиционна компания, съобщиха от продавача. Сделката оценява 100% от бизнеса на медиата на 185 милиона евро. Останалите 5% в българското дружество се държат от Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на групата през през дружеството Eastern European Media Holdings S.A. регистрирано в Люксембург. Фондът PPF обяви, че ще придобие и тези 5% от дружеството.

Келнер, който е най-богатият бизнесмен в Чехия, е предпочетен за купувач и на бизнеса на Telenor в България според няколко независими източника на "Капитал".

Какво се продава

"Нова" е най-голямата медийна група в България и се състои от седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, които заедно са генерирали 100 млн. евро приходи за 2017 и 19.7 млн. евро оперативна печалба на "Нова" за 2017. Телевизията имаше 151.8 млн. лв. приходи за 2016. В Nova работят 650 души.

Предстои сделката да бъде одобрена от регулаторните органи, което се очаква да стане през първата половина на 2018 г. Всъщност само Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе по сделката. Това разрешение вероятно ще е лесно, защото Келнер няма други инвестиции в страната. По-сложна ще е ситуацията при втората сделка - за телеком бизнеса на Telenor, защото вече ще има тв актив в страната.

MTG стъпи на българския пазар 2007 г., като инвестира първо в Balkan Media Group Limited, която управлява телевизионните канали Diema, а след това придобива Nova през 2008 г. за космическата от сегашна гледна точка сума от 620 млн. евро. Сега консултатнт по продажбата е била Citigroup Global Markets.

Изтеглянето на шведската група

В годишния си отчет MTG не предоставя разбивка по страните, в които оперира, с точните приходи и печалба, а ги обобщава. "Нова броудкастинг груп" е предстaвена в групата на международния развлекателен бизнес на MTG, в който влиза също френският канал Trace. В средата на януари обаче шведската група започна процедура по продажба на дела си от 75% в Trace Partners S.A.S. на фонда TPG Growth, като компанията е оценена на 40 млн. евро. Промяната не се отразява в резултатите в годишния отчет на MTG.

Така след продажбата на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика българският пазар на традиционна телевизия беше единственият, където групата все още оперира. В отчета им информацията за представянето на бизнеса им в България се изчерпва с кратък коментар. От него става ясно, че "Нова броудкастинг груп" отбелязва двуцифрен ръст в приходите и ръст в печалбата. В коментара е отбелязано също, че делът от аудиторията в България на годишна база намалява, а пазарът на телевизионна реклама расте.

От MTG коментират, че постъпленията от сделката ще бъдат използвани за инвестиции в основните студиа на групата в скандинавските страни, които се занимават с производството на развлекателно съдържание.

"Изградихме Nova до номер едно медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип Nova бързо се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на MTG са фокусирани в развитието на нашите скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на Nova. Пожелаваме на Дидие и целия екип на Nova продължителен успех. Това ще доведе до затваряне на международните ни развлекателни операции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в съответствие с нашата предварително заявена стратегия.

За Келнер накратко

Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а впоследствие по време на масовата приватизация прави инвестиционния фонд PPF, който през годините се разраства до огромна инвестиционна компания с разнообразни интереси. Келнер ще навлезе в България именно чрез PPF. Групата управлява активи за над 35 млрд. евро в индустрии като банки, застраховане, биотехнологии, земеделие и имоти. Чрез различните си бизнеси присъства в много държави като Русия, Словакия, Китай, Румъния, САЩ, Франция, Виетнам и др. Келнер вече има опит и в телекомуникациите, където държи над 80% от О2, най-големия оператор в Чешката република и номер три в Словакия, с общо над 7 млн. абонати на мобилни услуги в двете страни. Собственик е и на компанията за телекомуникационна инфраструктура Cetin.

Текстът е допълнен в 15:30

MTG подписа споразумение за продажба на 95% акционерно участие в "Нова броудкастинг груп" (НБГ) (собственикът на "Нова тв") в България с PPF Group, управляваната от Петр Келнер инвестиционна компания, съобщиха от продавача. Сделката оценява 100% от бизнеса на медиата на 185 милиона евро. Останалите 5% в българското дружество се държат от Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на групата през през дружеството Eastern European Media Holdings S.A. регистрирано в Люксембург. Фондът PPF обяви, че ще придобие и тези 5% от дружеството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


11 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-?
  kdo52372883

  Мда. Е сега вече Ани Цолова със сигурност няма да се върне в ефир. Тоя Келнер ще ни залее с infotainment и прочее буламач. Нали така се правели пари в телевизията. Язък за Нова.

  Пък нищо чудно и някои #дебели местни магнати също да влязат като скрити миноритарни акционери. Не веднага, нали, но след година. Тихо, без много шум.

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Поредната точна прогноза на Капитал, която от днес, уви, вече е официална новина.

 • 3
  bochko avatar :-|
  bochko

  Надявам се да не се окаже пагубно наистина...макар че...

 • 4
  zfr08551958 avatar :-|
  sugar

  Последните години Нова наистина превзе ефира особено в праймтайма. Да видим ще има ли още повече гледаемост.

 • 5
  tmax500 avatar :-|
  tmax500

  Сега ще е интересно какво ще стане с редакционната политика, която към момента беше най-читава и обективна при телевизиите. Особено ако сравняваме с БитиВи, Нова прави доста по-адекватни и нетенденциозни предавания и разследвания, както и допуска до ефир читави предавания

 • 6
  frankzappa avatar :-|
  Frank Zappa

  Нова и без това се контролира от Красю Гергов.
  Чешката мутра просто ще му е подствавено лице, както Рупърт му беше подствено лице за бТВ-то.
  Милиционера е хванал здраво българския медиен пазар за топките. Без него никой не може да направи нищо.
  Цяло чудо е, че медии като Дневник и Капитал ги има още.

 • 7
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  А не ви ли се вижда ниска цената? При 19,5 милиона годишна печалба това прави възвръщаемост от около 10%...

 • 8
  cmf1446637585478928 avatar :-|
  Petia Nikolova

  Дано е за добро. Макар че каква е тази покупко-продажба на всеки две години и половина?

 • 9
  subaru avatar :-|
  subaru

  "Началото на бизнеса си Келнер прави с търговия с копирни машини, а впоследствие по време на масовата приватизация прави инвестиционния фонд PPF, който през годините се разраства до огромна инвестиционна компания с разнообразни интереси."
  Някой още ли вярва в историята за Рокфелер и подобните й.

 • 10
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Не мога да подкрепя мненията, че Нова предлага качествен продукт. Рядко гледам, но и толкова стига, за да разбера, че е пълни глупости дават. Смятам, че са малко по-зле от БТВ, която също е трагична. Обаче аудиторията това иска, глупави шоу програми и жълтинки.

  Сега по същество. С оглед на достата брандове под шапката цената изглежда много ниска, но явно толкова може нашия пазар. Все пак 3 млн. пенсионери не могат да са целева група за скъпи продукти, а младите с доходи не гледат телевизия много. Макар и да няма потенциал за голям ръст бизнесът не е лош и вероятно горе долу добре управляван до сега.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход