Програмни промени в БНТ

От понеделник телевизията ще има нови предавания, някои от старите свали от ефир

Генералният директор Константин Каменаров започна да прилага тригодишната си програмна стратегия за БНТ, която защити още в края на декември пред СЕМ
Генералният директор Константин Каменаров започна да прилага тригодишната си програмна стратегия за БНТ, която защити още в края на декември пред СЕМ    ©  Надежда Чипева
Генералният директор Константин Каменаров започна да прилага тригодишната си програмна стратегия за БНТ, която защити още в края на декември пред СЕМ
Генералният директор Константин Каменаров започна да прилага тригодишната си програмна стратегия за БНТ, която защити още в края на декември пред СЕМ    ©  Надежда Чипева

От понеделник БНТ започва да работи по нова програмна схема. Публично обществената телевизия досега не е оповестявала дали зад промените стои някаква стратегия, а за новите предавания се разбира от рекламни спотове.

Какво се променя

В ефира на обществената телевизия вече ще се излъчва играта "Стани богат", която в близкото минало с различни периоди на прекъсвания вървеше по търговската "Нова тв". Тя е програмирана преди "Лека нощ, деца" и централната новинарска емисия "По света и у нас" в праймтайма (най-гледаното телевизионно време) на БНТ . Кулнарното предаване на Ути Бъчваров "Бързо, лесно, вкусно" също пада от ефира, но на негово място той ще води друго - "Вкусната Европа", което ще се излъчва всеки делничен ден в седмицата. От новата програмна схема на телевизията отпадат и две публицистични предавания - "Плюс това", което вървеше в събота сутринта с водещи Георги Милков и Милена Цветанска. Изглежда вече е излишно и аналитичното предаване за международна политика - "Светът е седем" на Жени Атанасова и Йоана Левиева.

Нов формат с нов основен водещ в сутрешния блок, изтегляне на културната програма към БНТ2, праймтайм за "Открито" на Валя Ахчиева в ефира на обществената телевизия - това са част от промените в програмната схема, които генералният директор на БНТ Константин Каменаров обяви в интервю за "24 часа".

"Ще променим сутрешния блок със сигурност и ще го кръстим "Сутрешен блок". "Денят започва с култура" ще се нарича вече "Култура.бг", както е "История.бг". Сутрин телевизията е радио. Не седиш да гледаш вцепенено в екрана, а правиш сто други неща. Чуваш го, правейки нещо. Мястото на тежката публицистика е вечер. Само България има този ненормален модел сутрин някакви озъбени хора да ти говорят по особено жесток начин. Вместо да са ти казали откъде да не минаваш, защото има задръстване, да си вземеш чадър, защото ще вали", казва Каменаров.

"Капитал" неколкократно изпрати въпроси до БНТ, както и покана до програмния директор на телевизията Надя Костова да разкаже какви промени се предвиждат в съдържанието на медията, но не получихме отговор.

Тригодишната програмна визия

Иначе тригодишна програмна визия и стратегия за БНТ има депозирана в СЕМ на 28 декември миналата година. Публичното ѝ представяне бе в края на януари тази година. Като стратегически цели в нея сегашното ръководство на БНТ посочва, че иска да позиционира медията като телевизия на гражданите: обективна, достоверна, добронамерена, запазваща неутралитет по отношение на властта и политическото говорене. В текста на документа пише още, че ще бъде предложено съдържание, което да направи БНТ1 конкурентна основно като обществено влияние и след това като пазарни показатели. В тригодишната програмна стратегия има три етапа.

Първият започва от утре и трябва да продължи до септември. Вторият е от септември до март 2019, а третият от март 2019 до края на периода. В концепцията още през януари е посочено, че сутрешно-обедният блок от 6 до 13 часа ще бъде вътрешно преструктуриран и съдържателно обновен. "Промените в предаването имат за цел то да се превърне от чисто информационно в пълноценно и конкурентно сутрешно информационно-развлекателно предаване", пеше в програмната визия за БНТ. Що се отнася до всекидневното сутрешно предаване за култура, там също са предвидени структурни и съдържателни промени с цел то да бъде "по-динамично, модерно, разчупено, интерактивно, близо до зрителите и поддържащо контакт с тях, провокиращо ги и реагиращо на подаваната от тях информация", е записано в документа. Здравното предаване също се променя и ще бъде ориентирано основно към здравословния начин на живот във всичките му аспекти.

В съботно-неделната програма е предвидено да се създаде нов сутрешен пояс за излъчване на детско съдържание, съобразено с идеята, че образованието и възпитанието трябва да са поднесени чрез развлекателни програми. В стратегията се посочва, че през уикенда предстои да се обособи нов слот за собствени предавания на БНТ - публицистика или актуална документалистика. В новата програмна схема поне до 20 април такива нови предавания не са включени. Предаването "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев ще промени часа си на излъчване, защото по мнението на ръководството на БНТ то не е добре програмирано.

Предвидено е да се създаде рубрика "Часът на BBC по БНТ", където да се излъчват документални поредици. Тази идея обаче бе развита и от предишното ръководство на телевизията.

Основна стратегическа цел на мениджмънта на БНТ е да се оптимизира стойността на програмата "чрез оптимално и ефективно съотношение и позициониране по значимост, тематика, жанрове", пише в стратегията за програмното развитие на БНТ.