Докторантура или не
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Докторантура или не

Shutterstock

Докторантура или не

Струва ли си придобиването на докторска степен по икономически специалности в България и каква е цената

32689 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко:

• Струва ли си придобиването на докторска степен по икономически специалности в България и каква е цената.

• Кариерното развитие зависи и от много други фактори, а не само от образованието.

В живота всеки търси добра реализация и прави всичко възможно тя да е възможно по-добра, а най-големият трамплин за това е образованието. В различните му форми и специализации всеки прави своя избор. един от тях е докторантурата (PhD), чието придобиване не е лесна задача, но не и невъзможна. Важен въпрос е струва ли си времето и инвестицията в тази степен, които след това да предложат по-добро кариерно развитие и високи доходи. Сигурно е едно - хората, които учат за тази степен, имат предимно академични амбиции. Не липсват обаче и такива, които виждат в нея шанс за по-добра работа и позиция в корпоративния сектор.

Проучване на Евростат от 2012 г. показва, че над половината от притежаващите тази степен в Европа наистина се занимават с изследователска дейност. В България по закон е нужно поне ниво доктор, за да заемеш асистентска позиция в университет. Според ректора на Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов доц. Иван Марчевски обаче през последните десетина години тази професия сериозно е загубила от престижа си у нас, като парите си остават все така недостатъчно. Според него все пак за отдадените на икономическите науки и изследвания остава до голяма степен нематериалното възнаграждението и удовлетворение. Ако докторите не искат да стават асистенти, то имат ли шанс в бизнеса обаче. Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Представителите на академичната общност и университетите смятат, че степента увеличава рязко тези шансове, докато тези от бизнеса смятат, че кариерното развитие зависи и от много други фактори.

"Служители със завършена магистърска степен или по-висока успяват да заемат по-перспективни позиции и като цяло са по-добре заплатени в сравнение с хора с по-нисък образователен ценз."

Нора Найденова, HR експерт в HRS Bulgaria

Сходствата на докторската степен с бакалавър и магистратура са доста - наличие на входен изпит, посещение на лекции и упражнения за достигане на определен минимум от знания. Продължителността обикновено е 3 години за редовна форма и 4 за задочна. Основната разлика е в писането на дисертационен труд, който трябва да е иновативен и насочен към разработване на нов продукт, нов поглед върху проблем и ново решение, което е всъщност това, което наистина отличава докторантурата от всички други степени и я прави в една идея по-сложно начинание.

Таксите в България са една идея по-достъпни и рядко са сериозна пречка (виж таблицата). Входните изпити са сериозни и изискват добри познания по зададения конспект, както и силни умения по математика. Едни от най-търсените места в направление икономика са в Софийския университет, УНСС, Свищовската академия и НБУ.

Стипендията за редовно записалите е около 500 лева на месец, но повечето университети имат допълнителни социални пакети с привилегии, с които се опитват да привличат учащи. За редовно записалите също така не е позволено да работят и да подписват трудов договор. При тези в задочна и свободна форма на обучение няма такова ограничение и затова те се считат и за предпочитани от работещите.

Билет за горния етаж

Според мнозина специалисти придобиването на PhD в сфери като икономика, мениджмънт, финанси се оказва изключително ефективен метод за развитие и сигурност. В самото проучване на Евростат от 2012 г. безработицата сред завършилите докторска степен в Европа е под 2%. Мненията обаче са противоречиви дали степента доктор е най-големият трамплин.

"Дава изключително силно предимство при кариера в мултинационални корпорации в позиции на много високо ниво", споделя наблюденията си доц. Явор Янкулов от Университета за национално и световно стопанство в София. Самият той освен доцент в катедра търговия е и мениджър в компания, която се занимава с обучения. Според него завършилите докторантура в икономически специалности са много търсени в големи компании, като фармацията е само един от множество ярки примери. Освен най-високите позиции при чуждите компании тук, притежаването на PhD е предимство и в експертни роли в множество министерства и институции.

"Повечето хора смятат, че бакалавър или магистратура изчерпват висшето образование, а докторантурата е просто следващото ниво, което е много тясно профилирано и също така насочено в създаването на нов продукт." доц. Иван Марчевски, ректор на Стопанската академия в Свищов

Според доц. Марчевски от Стопанската академия държавните учреждения, банките, застрахователите, компаниите с голям оборот и дейност имат интерес към докторанти с икономически фокус, тъй като при голямата численост на персонала "става трудно отсяването и тази степен те вдига на едно ниво, което е видимо нависоко в една организация", смята той и е категоричен, че "докторантурата е най-сигурният път за израстване в кариерата в големите организации със сериозна кадрова политика".

Реалният бизнес обаче има малко по-различни мнение. Нора Найденова, HR експерт в HRS Bulgaria, коментира, че докторите могат да намерят реализация в сферата на бизнеса, финансите и икономиката, макар че си остават рядкост у нас. "Обикновено, ако искаш да си успешен мениджър, е достатъчна една добра магистратура със съответните следдипломни квалификации, курсове и езици", смята тя. Според нея ефектът върху заплащането е сложен за оценка, защото се влияе и от много фактори - опит, други умения, езици, но като всяка една по-висока образователна степен си има своята тежест. "Тенденциите недвусмислено сочат, че кандидати със завършена магистърска степен или по-висока успяват да заемат по-перспективни позиции и като цяло са по-добре заплатени в сравнение с хора с по-нисък образователен ценз", заяви Найденова пред "Капитал".

"Не бих казала, че притежанието на докторска степен би представлявало непременно предимство на един кандидат пред друг. В зависимост от ролята, при равни други условия, квалификацията, която би добавила стойност, ще е по-скоро международно призната бизнес диплома или квалификационен курс", коментира Пламена Атанасова, HR мениджър на Mondelez Bulgaria.

Внимание с времето

Почти всички учащи, с които се свързахме, посочиха времето и усилията като най-сериозната цена, която изисква да се плати по време на следването.

Ивелин Първанов е докторант на свободна форма и в момента изследва интернационализацията на малките и средните български IT компании. Освен това работи и като мениджър продажби в софтуерна компания и споделя, че с трудност успява да покрие нужните 40 часа на седмица работа по дисертацията, като му се налага да ги вмества във вечерните часове и уикендите. "На моменти идва малко повече натоварването, съчетавайки работа, докторантура, социални контакти, но изпитвам удовлетворение от това, с което се занимавам, и имам желание да се развивам", казва той.

Какви са таксите?

Цветина Лунгарова, която в момента е докторант в стопанския факултет на СУ, също е намерила начин да се справи с времето: "Със свързаността и мобилните устройства, с които разполагаме, на практика мога да чета навсякъде и по всяко време. Не води до затруднения, носи само позитиви, но когато темата е обект на наистина висок личен интерес."

Освен това преподаватели, учещи и завършили съветват, ако се започва докторантура, избраната тема да е интересна за записалия я, тъй като следващите няколко години ще бъдат прекарани изцяло в нея. "Трябва да има нов поглед, нов прочит, нещо иновативно, нещо, за което да добавиш стойност. Никоя докторантура не се пише, защото "трябва". Трябва да има стойност, нещо ново, добавена стойност и нещо ценно и полезно за цялата работа", смята Милен Великов, който прави докторантура в Геолого-географския факултет на СУ. Другият изключително важен момент според него е изборът на добър ръководител: "Ако той е адекватен, може да те бута и да ти помага. Той осмисля повече, отколкото самият университет и особено ако има практически опит".

Потенциал за развитие

По данни на НСИ, които са и сходни с тези на Евростат, броят записани докторанти за 2017 г. у нас е около 6564 души, от които около 500 са чужденци. С ангажиментите на България към кумулативно увеличение на средствата за наука през следващите години с цел до 2025 г. да достигнат около 1% от БВП се очаква и търсенето на млади изследователи в почти всички области да се увеличи драстично в следващите няколко години.
Темата накратко:

• Струва ли си придобиването на докторска степен по икономически специалности в България и каква е цената.

• Кариерното развитие зависи и от много други фактори, а не само от образованието.

В живота всеки търси добра реализация и прави всичко възможно тя да е възможно по-добра, а най-големият трамплин за това е образованието. В различните му форми и специализации всеки прави своя избор. един от тях е докторантурата (PhD), чието придобиване не е лесна задача, но не и невъзможна. Важен въпрос е струва ли си времето и инвестицията в тази степен, които след това да предложат по-добро кариерно развитие и високи доходи. Сигурно е едно - хората, които учат за тази степен, имат предимно академични амбиции. Не липсват обаче и такива, които виждат в нея шанс за по-добра работа и позиция в корпоративния сектор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  efn1431530786430769 avatar :-|
  Dimitar Ginchev

  В някои държавни #институции докторите не са уважавани. Никой не харасва по-умни и добри - типично българска черта на характера. Тук може много да се пише по темата, но малкото, които ще разберат си го знаем, а другите няма да можем да убедим.

 • 2
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Никой не обича по-умните и по-красивите. Друг е въпросът, че по време на докторантурата докторантите и техните семейства често са "издоявани" от научните си ръководители, по най-различни начини.

 • 3
  princess_x avatar :-?
  princess_x

  Предполагам таксите от таблицата не са такси за докторантура?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK