Новият брой: Да си посееш бъдеще

Нов телевизионен сезон без изненади

Shutterstock

Нов телевизионен сезон без изненади

Доминацията на развлекателния жанр в сектора продължава

Весислава Антонова
101368 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


- Водещите телевизии инвестират в познати и доказани риалити формати и сериали

- Територията за публицистика и аналитична журналистика продължава да се свива

- Рекламните инвестиции в телевизионно съдържание се увеличават

Никой не се изненада, когато преди дни основните конкуренти на българския телевизионен пазар - bTV и "Нова", се похвалиха с началото на ключовите си за новия сезон предавания. А и няма защо - те отново залагат на сигурното, а не на новото. Медиите устойчиво инвестират парите си в разработени и доказани като генератори на аудитория формати и сериали, без да извършват резки промени. Ако се съди по рейтингите, и аудиторията приема благосклонно голямата порция развлекателно и таблоидизирано телевизионно меню. Рекламните инвестиции в телевизионно съдържание също се увеличават.

Според търговския мениджър в Dentsu Aegis Network Богомил Константинов все пак ясно се вижда желанието на телевизиите да покрият колкото се може повече зрителски интереси със своите проекти: български сериали, риалити предавания, новини и публицистика, комедийни програми, филми и поредици от много различни краища на света. "Изборът е голям и ще се увеличава все повече. През този телевизионен сезон фокусът е върху доказали се формати, но всяка медия разработва нови проекти в борбата за задържане на интереса. А в тази борба големите печеливши са зрителите и рекламодателите", е оптимистичният поглед към пазара на Богомилов.

Златната формула

Безспорно съдържанието е това, което привлича и задържа аудиторията на всяка медия. "Зрителят е с верен рефлекс и в повечето случаи не може да бъде излъган. Ако случайно се подведе, то е за кратко", коментира управляващият директор на Media Club Катерина Буюклиева. Именно заради това екипите зад познатите проекти полагат двойно повече усилия, за да гарантират успеха и през новия сезон и да заложат ново във вече утвърденото.

Водещи отново са риалити формати и отново те са "Фермата" и VIP Brother. Добрата новина е, че след кратко прекъсване "Нова" и bTV устойчиво развързват бюджетите си за български филми и сериали. Разликата е, че ако допреди няколко години bTV се рекламираше със слогана "Домът на българските сериали", сега той сякаш повече приляга на "Нова".

Изпълнителният директор на медийната агенция Starcom, част от Publicis One, Велислава Анастасова отчита като много положителен факта, че телевизиите продължават да инвестират в българско съдържание и да подкрепят българското кино. "В това отношение "Нова тв" се нарежда на челно място и през този сезон", е мнението на Анастасова.

"Нова" продължава да излъчва два български сериала в праймтайма си, шестия сезон на медицинската драма "Откраднат живот" - "Анатомия на гнева", и полицейската комедия "Полицаите от края на града". В програмната схема на медията освен наложилото се като ключово риалити шоу VIP Brother остава и сериалът "София ден и нощ". bTV предлага в най-гледаното време вечер турския "Искрите на отмъщението". В по-късния праймтайм остават добре познати и наложени предавания като "Шоуто на Слави" по bTV и "Господари на ефира" по "Нова". От средата на януари 2018 г. bTV пък активно развиват слота от 18 ч. в делнични дни със сериала "Скъпи наследници".

Според директора бизнес развитие в Argent Светослав Дъбов логиката на това програмно решение е, че част от допълнително привлечените зрители биха продължили да гледат програмата на bTV и след сериала. "По този начин се цели увеличение на рейтингите на телевизията в централните новини, както и в следващите предавания. Първите три месеца на излъчване на сериала постигнаха по-добри резултати спрямо същите месеци на предходната година", коментира Дъбов. По думите му отчасти заради ранния му час на излъчване "Скъпи наследници" генерира и сериозен интерес към онлайн платформите на bTV, където можеше да бъде гледан отложено.

Много често обновлението, което телевизиите правят по отношение на програмата, е инвестиция в освежаване на студията и обновяване на отделните рубрики в познатите предавания - новини, сутрешни блокове и развлекателни продукции. Това важи за всички телевизии, като най-видими промените са в bTV, "Нова тв" и обществената БНТ.

Въпреки че БНТ рядко попада в коментарите на рекламодатели и медия директори заради некомерсиалния по закон характер на медията, през новия телевизионен сезон в държавната телевизия също има много програмни промени. Освен нов сезон, както от една година БНТ има и нов мениджърски екип, който защити и нова програмна концепция пред Съвета за електронни медии и в нея генералният директор Константин Каменаров обеща промяна. С днешна дата тя се вижда през смененото лого и графична опаковка на цялата телевизия и отделните предавания, променената структура и рубрики на сутрешния блок, до включените нови предавания в схемата на БНТ. Те също са основно развлекателни.

Сутрешният блок на БНТ 1 има четирима нови водещи - Боряна Каменова, Илия Илиев, Даниел Михайлов и Ели Гигова. Програмата ще включва спорт и развлекателни теми, като Гигова ще води рубриката "Животът в мрежата", в която ще се показват истории от интернет, които предизвикват полемика. След сутрешния блок е програмирано ново предаване "100% будни". То ще се фокусира върху важни за потребителите въпроси, мода, здравословен начин на живот и истории на успеха на талантливи млади хора. Негови водещи ще са актьорът Стефан Щерев и Мария Андонова. Всяка събота и неделя от 8 часа БНТ 1 ще излъчва предаването за "духовното развитие и израстване, менталното усъвършенстване, психическото и физическото здраве" – "Пътеки". Негов водещ е Деница Гергова. В четвъртък от 23:30 БНТ ще излъчва предаването за джаз и класика "Вечната музика" с водещ оперният певец Марио Николов. В ефир се върна играта "Стани богат", която по данни на рейтинговите агенции е спомогнала най-много за увеличаване на гледаемостта на телевизията в ранния праймтайм.

Територии за публицистика

Телевизионният жанр, в който от години не е имало нови предавания или формати, е публицистиката. Нещо повече - ако има нова тенденция, която сериозно да се задълбочава, то това е свиването на програмна територия за качествена аналитична телевизионна журналистика, която все по-често става жертва на развлекателния жанр. През вече миналия телевизионен сезон в ефира на "Нова" често имаше сътресения именно в полето на публицистиката. Ако при частните комерсиални телевизии има обяснение за това, то по отношение на обществената БНТ е нормално и редно очакванията винаги да са по-високи.

Според Велислава Анастасова от Starcom двата водещи телевизионни канала на българския пазар са комерсиални телевизии, издържат се от реклама и този факт до голяма степен определя тежестта на различните програми и жанрове в програмните им схеми.

По думите на колегата й от Argent Светослав Дъбов все пак не може да се твърди, че bTV и "Нова тв" преднамерено ограничават времето за аналитична журналистика и публицистика. И двете телевизии продават рекламното си време на принципа "цена на рейтинг точка". Приходите им от реклама са в пряка зависимост от рейтингите, които пийпълметричните системи (ГАРБ за bTV и "Нилсен адмосфер България" за "Нова тв") отчитат за излъчените предавания. В тази връзка програмните схеми на двата водещи канала са подчинени на зрителския интерес. Предлагат се предавания, които се харесват на широк кръг зрители и генерират високи рейтинги за основните целеви групи.

Според Богомил Константинов от Dentsu в телевизиите никога не се образува вакуум. В момента, в който територията на даден жанр се свие, на негово място веднага ще се настани друг. "Твърдо вярваме, че всяка уважаваща себе си медия трябва да отделя част от своето време и ресурси за аналитична телевизионна журналистика и публицистика. Ако този жанр намалее, големият губещ ще е зрителят", коментира Константинов.

Факт е, че очакванията на аудиторията към качеството на информацията стават все по-големи. "Част от медиите предоставят значително присъствие на журналисти, които не са много добре подготвени, и когато това стане ежедневна практика, усещането за качествена аналитична телевизионна журналистика изчезва. Мисля, че журналистите трябва да са по-изискващи и критични, но най-напред към себе си", е мнението на Катерина Буюклиева от Media Club.

Интересът на рекламодателите

В краткосрочен план телевизията ще продължи да бъде най-добрата среда за генериране на рекламна възвращаемост. Съдържанието продължава да бъде от решаващо значение и независимо от нарастващата популярност на стрийминг услугите телевизията на живо все още доставя най-голямата аудитория. Това се доказва през резултатите на агенциите, измерващи зрителския интерес, и през мониторинговите данни за привлечените рекламни инвестиции в сектора.

Решението на основните телевизии да инвестират в изпитани програмни формули и да не тестват нови е логично. Първо, защото този тип предавания носят успех и минимализират риска. Освен това бавнорастящият рекламен пазар не позволява прекалена разточителност. Още повече че очакванията на медия директорите на водещите агенции са през 2018 г. рекламният пазар да се увеличи с близо 9%, като ръстът в инвестициите в тв може да е над 8%, но инфлацията да се задържи и да е над 12%.

Покрай старта на есенния телевизионен сезон медия директорите на водещите агенции на пазара отчитат повишен интерес към рекламно присъствие в телевизия. "Доказаният потенциал на телевизията да достигне до възможно най-широкия кръг от аудиторията все още е несравним по своя мащаб и това се забелязва от рекламодателите. Топ 3 на най-предпочитаните за реклама програми са риалити предаванията, БГ сериалите, както и новините и актуалните предавания", каза Богомил Константинов търговски мениджър в Dentsu.

- Водещите телевизии инвестират в познати и доказани риалити формати и сериали

- Територията за публицистика и аналитична журналистика продължава да се свива

- Рекламните инвестиции в телевизионно съдържание се увеличават

Никой не се изненада, когато преди дни основните конкуренти на българския телевизионен пазар - bTV и "Нова", се похвалиха с началото на ключовите си за новия сезон предавания. А и няма защо - те отново залагат на сигурното, а не на новото. Медиите устойчиво инвестират парите си в разработени и доказани като генератори на аудитория формати и сериали, без да извършват резки промени. Ако се съди по рейтингите, и аудиторията приема благосклонно голямата порция развлекателно и таблоидизирано телевизионно меню. Рекламните инвестиции в телевизионно съдържание също се увеличават.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


5 коментара
 • 1
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Благодаря за статията, г-жо Антонова.

  Засега съм доволен от новия телевизионен сезон и приветствам всякакви промени и новости. БНТ стана още по-атрактивна и приятна за гледане (например огромно удоволствие ми носи поредицата "Открий България", продуцирана от "Агитпроп" за "Нешънъл Джиографик" и която в своя четвърти сезон е посветена на столицата ни - една от най-добрите продукции на тема "съвременна София", които някога съм гледал; новите заставки на телевизията също са доста приятни; жалко е, че от новия сезон Георги Ангелов повече няма да води "Библиотеката", която е с нов час и то в неделя). bTV и "Нова" залагат на изпитани схеми, които засега явно работят. Апропо, трудно ми е да си обясня защо голямото патриотично реалити "Фермата" е след турския сериал, но пък така мога да се насладя на сериала "Откраднат живот" по "Нова". Така или иначе и двете реалити програми ("Фермата" и "VIP Brother") приключват твърде късно за моите вкусове и по-рядко ще ги следя (въпреки че и на двете места има интересни персонажи). Колкото до публицистиката - да, усеща се липсата й, но информацията в онлайн медиите сякаш ми е достатъчна. Предаванията на Мартин Карбовски и "Ничия земя" също ми дават добра картина за реалността.

 • 2
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  Ще добавя, че новите заставки на БНТ напомнят тези от края на социализма и в началото на прехода. За мен лично това връщане към миналото е любопитно и находчиво.

 • 3
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  Не мога да се съглася с Читател. Филмовата програма на БНТ е под всяка критика. Абсолютно негледаеми филми и сериали. Останалите им програми не гледам, защото или съм заета или гледам другите две основни телевизии.

 • 4
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  До коментар [#3] от "Мондиана":

  Благодаря ти за коментара, колежке. И аз не следя филмите и сериалите по БНТ1, макар че понякога имат попадения. По БНТ2 има интересни продукции като "Пътувай с БНТ2", "Пътеводител БГ" и "Опознай България", както и "История.бг" и "Библиотеката". От време на време пускат доста хубави документални или биографични филми. Четох, че от другия месец ще има още много промени в БНТ2.

  По отношение на bTV - не мога да си обясня защо спряха поредицата "Мястото.бг" и го заместиха с тъп руски сериал. Тъкмо се зарадвах, че месеци наред Яна Грудева ще ни радва от екрана и ще ни показва интересни кътчета от Родината, но не би. Минаха 7-8 епизода и го спряха... (знам, че това не е чак толкова нова продукция, но си остава актуална и атрактивна)

  И пак за публицистиката - в сутрешните блокове, в т.ч. и през почивните дни, както и в неделя следобед по bTV има немалко такава продукция. Важно е не просто да бъдат обговаряни темите и проблемите в страната и обществото ни, а и да има действия за решаването им. За последното голяма роля имат по-скоро социалните мрежи.

 • 5
  mondiana avatar :-|
  Мондиана

  До коментар [#4] от "Читател":

  Съгласна съм! История.бг и Библиотеката са хубави предавания, но не са заслуга на новото ръководство. А по БНТ2 засега просто повтарят предаванията на БНТ1, което също не ми харесва, но ще изчакам да видя промените. За съжаление не съм оптимист. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал