Джон Оливър: Живеем в политически хаос
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Джон Оливър: Живеем в политически хаос

"Все още се чувстваме сякаш се учим и постоянно се променяме" споделя телевизионния водещ за екипа и предаването.

Джон Оливър: Живеем в политически хаос

Британският комик, който не се страхува да разнищва истината докрай

7869 прочитания

"Все още се чувстваме сякаш се учим и постоянно се променяме" споделя телевизионния водещ за екипа и предаването.

© HBO


Профил

Джон Оливър е роден в Ердингтън, Англия, през 1977 г. Завършва Кеймбридж, където се присъединява към успешната комедийна трупа Cambridge Footlights. Продължава своята кариера като комик на турнета из Англия и създава политическото радиошоу "Political Animal", след което е поканен да стане редовен гост в предаването "Mock The Week". Събитието, което променя траекторията на кариерата му, е обаждане от Америка за кастинг за водещ кореспондент на предаването "The Daily Show", когато водещ е легендарният Джон Стюърт. През 2006 г. Джон получава позицията на "Старши британски кореспондент", а през 2008 г. дебютира неговото собствено предаване "John Oliver: Terrible Times" по Comedy Central. Очевидно комбинацията от невероятен интелект, британски акцент и английски хумор се харесва на американската публика и през 2014 г. Джон създава предаването "Last Week Tonight", в което HBO му предоставя пълна свобода по отношение на бюджет и тематика.

Вечерните шоута по американските телевизии са се превърнали в гласа на разума. Те се радват на висок рейтинг и доверие. Такова е предаването "Шоуто на Джон Оливър". С него разговаря българската актриса Мариета Мелроуз* по време на ежегодната среща на Американската асоциация на телевизионните критици (TCA) в хотел в Бевърли Хилс. Неговото предаване "Шоуто на Джон Оливър" се излъчва за пети сезон по HBO с качествен екип и висок рейтинг, спечелили множество награди през годините - два пъти награда "Еми" за комедийно предаване, както и годишната награда на TCA.

Каква е вашата роля и ролята на предаването ви спрямо това, което се случва в политиката сега, вие не само забавлявате, но и карате хората да се замислят?

- Ако трябва да съм абсолютно честен с вас, аз се концентрирам единствено върху това, че всяка неделя трябва да създам комедийно предаване с продължителност 30 минути. Това е единственото, за което психически мога да си позволя да мисля. Екипът се опитва да не набляга само върху междупартийните теми относно американската политика. Става много изморително както за нас, така и за зрителите, ако се коментират само тези събития.

Гледате ли на шоуто като на интернационално предаване и имате ли това предвид, когато подготвяте епизодите?

- Да, мисля, че имаме глобален размах. Тази година вече разгледахме изборите в Италия, тъй като изглеждаше, че те може да останат без правителство, и това, че Берлускони се завръща беше като истинска комикс история. Също така и изборите в Мексико, които са от голямо значение за Америка и учудващо дори и аз нямах представа в детайли какво се случва там. Използваме процесите по изборите в другите страни, за да представим проблеми, които се случват и при нас в Щатите.

Важен въпрос - импровизирате ли в предаването в дадени моменти?

- Нашите сценарии минават през много редактори и легално трябва да бъдат одобрени, преди да се запише какъвто и да било материал. Повечето пъти всичко е одобрено и имаме зелена светлина едва 25 минути преди да започнем снимки. Ако случайно импровизирам в даден момент, което променя значението и посоката на това, което екипът е имал предвид, то накрая на шоуто обикновено някой идва да ме уведоми, че тази част трябва да бъде повторена и записана спрямо първоначалния сценарий. В контекста на моето предаване нямам право на грешки или да променям история, която съм градил със седмици.

Какво е отношението на HBO към вас?

- За тях ние сме много малко предаване и нямат никакви проблеми и грижи с нас. Имат много по-големи пожари за гасене, така да го кажем. Всичко, от което сме имали нужда, ни е било разрешено и никога не са ни лимитирали относно темите, които коментираме, и очакваме това партньорство да продължи по същия начин.

Как избирате темите в шоуто?

- Това, което се случва по света и у нас през седмицата, не се отразява особено, тъй като основните ни теми се разработват в рамките на месец. Водещите ни истории с проследяване често са теми, по които не чувате достатъчно шеги. По този начин показваме на хората факти, за които те не знаят, и това са подправките, които ни трябват, за да създадем оригинален материал.

В началото на кариерата си в Америка коментирахте от второ лице множествено число "Вие", което години по-късно се преобразува към "Ние". Кое ви помогна да почувствате Америка като свой дом и да приемете страната като част от новата си идентичност?

- В началото, когато се преместих, наистина виждах себе си като "външен човек" и доста често се оплаквах от политическите решения. Комедийният тон идваше от обръщението ми "Вие, американците... защо правите по този начин...", но с времето започнах да гледам на Америка като на новия си дом. Сега вече имам съпруга и две деца, родени тук, и най-честният отговор към всичко случващо се вече е "Ние трябва да се срамуваме от всичко случващо се тук".

Какво най-много ви учудва в политиката на Америка сега?

- Всичко сега е толкова изненадващо, че изцяло губи ефекта на изненадата. Ако сега отворя телефона си, не бих казал, че някои от събитията от последните 90 минути биха ме изненадали. Присъстваме и живеем в такъв политически хаос в момента, че е невъзможно да си в състояние да поемеш цялата информация, която се излива дневно.

Споменахте по-рано, че нямате интерес "Шоуто на Джон Оливър" да се превърне в предаване за Доналд Тръмп. Как успявате да филтрирате темата, тъй като г-н Тръмп всеки час има ново "ексклузивно" изказване?

- Честно да ви кажа, много е лесно да задълбая около феномена "Тръмп" и цялото предаване да е посветено на неговите глупави политически решения. Аз не бих искал да отговарям директно в препратка на всяко едно негово публично изказване. Има случаи, в които ако не задълбая или спомена, то това се интерпретира като избор на целия екип да се въздържам от коментар по конкретната тема. Някои от неговите изказвания са много токсични, но, от друга страна, "Тръмп" определено не е единственият проблем, който има нужда от внимание.

Мислите ли, че британският ви акцент ви помага да привлечете повече зрители и съответно внимание?

- Да, мисля, че съм възприеман с повече авторитет и достоверност заради начина, по който звуча. Затова британските актьори са наемани да продават какви ли не продукти в Америка - гласът определено помага. Може би някак си подсъзнателно от историческа гледна точка има нещо, което кара американците да харесват британския акцент.

Това, че коментирате от гледна точка "Ние", а не "Вие", прави работата ви по-лесна или по-трудна?

- Не мога да кажа дали е по-лесно или трудно, бих казал, че е различно. Аз все още се чувствам англичанин, разбира се. Брекзит например много ме натъжи и оскърби, но така се почувствах и след резултата от изборите в Америка. И двете ми идентичности загубиха много миналата година. Мисля, че основната промяна е в това, че изпитвам много повече емоции отпреди и коментирам темите не само като зрител, а като съучастник и съпреживяващ.

В момента почти всички късни предавания са за политика и всеки се опитва малко или много да прилича на Вас. Това притеснява ли ви и гледате ли другите предавания?

- Когато първоначално започнах, имаше само едно подобно предаване - това на Джон Стюърт. Тогава ми беше от полза да го гледам, за да избегна темите, които той вече беше дискутирал през седмицата. Ако трябваше да започна предаване днес, признавам, че щеше да ми е много трудно да намеря начин да се различа от всичко, което е на медийния пазар в момента.

Ако не гледате конкурентни предавания, какво гледате през свободното си време?

- Имам две малки деца и предаване, за което трябва да мисля. Гледам "Улица Сезам" с малките, а по работа гледам депресиращи документални филми. Лично за себе си гледах световното първенство по футбол. Последното ми занимание би било да гледам поредното комедийно шоу за политика.

А в личния си живот коментирате ли хората около себе си така, както правите в предаването си?

- Имаш предвид хората, с които се разминавам по улицата ли? - разсмива се Джон Оливър. - Това би било описанието на ужасно човешко същество. Не, не бих казал, че това влиза в характеристиката ми.

Мислите ли, че историите, които в момента ви интересуват, са се променили откакто имате деца?

- Това е добър въпрос. Мисля, че не. По принцип винаги съм имал интерес и любопитство към проблемите, които не ме засягат директно. Честният отговор към това би бил, че сега съм по пряко и активно търсещ бъдещия ефект на решенията, които взимаме днес. Затова и Брекзит ме накара да се чувствам толкова наскърбен и засрамен. Англия направи недомислено решение, базирано на серия от неверни факти. Синът ми се роди малко преди това и аз веднага усетих как неговите хоризонти и възможности веднага намаляха. Като емигрант знаете, че процесът е много, много бавен и сложен. Исках той да има възможността да пътува, работи и учи където реши из Европа, но, уви!

Беше невероятно да се запозная с водещия, натрупал състояние от това да разнищва истината по директен и забавен начин. Неговата решителност, любопитство и смелост са качествата, които му помагат да бъде одобрен от HBO за пети пореден сезон. Да, феноменът "Джон Оливър" има неоспорим ефект върху публиката си - неговите гледания надхвърлят 5 милиона на епизод в YouTube, аудиторията е интернационална, а проблемите, които се дискутират, са световни.

У нас нов епизод на "Шоуто на Джон Оливър" има всеки понеделник в HBO GO, където са достъпни всички сезони и епизоди до момента. Телевизионната премиера е всеки вторник от 18:30 часа по HBO. През февруари и в България ще се излъчи шестия сезон на предаването.

Авторката

Мариета Мелроуз е българка, завършила Royal Central School of Speech and Drama в Лондон. Понастоящем живее в Лос Анджелис, а работата ѝ като млада актриса я среща с множество интересни личности от света на шоубизнеса. Тя е пратеник на "HBO България" за среща с Джон Оливър по време на ежегодната среща на Американската асоциация на телевизионните критици (TCA) в Лос Анджелис, 2018 г.

Профил

Джон Оливър е роден в Ердингтън, Англия, през 1977 г. Завършва Кеймбридж, където се присъединява към успешната комедийна трупа Cambridge Footlights. Продължава своята кариера като комик на турнета из Англия и създава политическото радиошоу "Political Animal", след което е поканен да стане редовен гост в предаването "Mock The Week". Събитието, което променя траекторията на кариерата му, е обаждане от Америка за кастинг за водещ кореспондент на предаването "The Daily Show", когато водещ е легендарният Джон Стюърт. През 2006 г. Джон получава позицията на "Старши британски кореспондент", а през 2008 г. дебютира неговото собствено предаване "John Oliver: Terrible Times" по Comedy Central. Очевидно комбинацията от невероятен интелект, британски акцент и английски хумор се харесва на американската публика и през 2014 г. Джон създава предаването "Last Week Tonight", в което HBO му предоставя пълна свобода по отношение на бюджет и тематика.

Вечерните шоута по американските телевизии са се превърнали в гласа на разума. Те се радват на висок рейтинг и доверие. Такова е предаването "Шоуто на Джон Оливър". С него разговаря българската актриса Мариета Мелроуз* по време на ежегодната среща на Американската асоциация на телевизионните критици (TCA) в хотел в Бевърли Хилс. Неговото предаване "Шоуто на Джон Оливър" се излъчва за пети сезон по HBO с качествен екип и висок рейтинг, спечелили множество награди през годините - два пъти награда "Еми" за комедийно предаване, както и годишната награда на TCA.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  art03309046 avatar :-|
  Jordan J

  Благодарности за доброто интервю с изключителния Джон Оливър!

 • 2
  aro43516421 avatar :-|
  Jimmy Hartwell

  Бре, бре.. промиването на мозъци продължава с пълна сила, сега и на български! Либерален истингястис.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK