Консерватизмът: Димъ или огънъ

Консерваторъ

Консерватизмът: Димъ или огънъ

Платформата "Консерваторъ" повдига въпроси за финансирането си и потенциална връзка с правителството

Йоан Запрянов
11056 прочитания

Консерваторъ

© Консерваторъ


Консерватизмът е новото синьо на българската политика. За много от десните политици неуспехът на техните партии през последните години може да бъде обяснен със западането на "либерализма" и съответно надеждите за рестарт на кариерата им се вкопчват в друга концепция - тази на консерватизма. От Георги Марков (ГЕРБ) и Нено Димов ("Атака") до Петър Москов (който основава новата формация КОД), всички те се опитват да напипат българския еквивалент на формация, подобна на управляващите в Полша или Унгария.

Общото между почти всички тях освен идеите е, че те по един или друг начин са свързани с правителството и това създава впечатлението, че българският неоконсерватизъм всъщност има и една не особено скрита цел - да бъде политически бастун на ГЕРБ.

Телевизионните предавания като "Офанзива" по "Канал 3" или "Реакция" по "Европа", както и интернет платформите, които открито защитават консервативните идеи, рядко са толкова открити и по отношение на това кого подкрепят. По-лесно е да се разгледа къде падат критиките, най-често насочени срещу БСП и "Демократична България", но рядко срещу ГЕРБ или партиите от "Обединени патриоти".

Сред тях има един представител, която се отличава в интернет пространството с една идея повече от другите – "Консерваторъ". Дясната платформа, както сама се определя, повдига въпроси за връзка с ГЕРБ още от самото си създаване, заради определени автори и близки до платформата лица. Тези въпроси се увеличиха като брой, след като през изминалата зима в София се появиха множество билбордове, рекламиращи току-що излезлия годишник на платформата. Въпросът обаче е дали наличието на дим означава задължително и огън.

Аз – консеваторъ, аз – финансистъ

"Консерваторъ" се появява на 26 юни 2017 г., тогава все още с името "Мисълъ". Сайтът е създаден от Николай Облаков, който смята, че консервативните виждания нямат нито политическо, нито медийно представителство в България и решава да опита да промени баланса.

"Събрах хора, които мислят по сходен на моя начин – консерватори и либертарианци. Купих си хостинг, домейн, събрах материали за начална точка и започнахме", казва пред "Капитал" Облаков, който е и главен редактор в сайта. "Консерваторъ" работи на изцяло доброволчески принцип – Облаков твърди, че никой от авторите не получава хонорари, а голяма част от материалите на сайта са препечатани от други места – включително и от "Топ новини", друг сайт, в който Облаков доскоро е главен редактор.

Облаков казва, че платформата се финансира само по един начин – чрез неговите лични средства и в по-малка степен минимално финансиране от някои от авторите на сайта. "От началото досега съм инвестирал осем хиляди лева в сайта – за хостинг и реклама във Facebook", казва той.

Въпросителните

През 2018 г. за платформата има две големи събития – първата е обединението със сайта "Петте кьошета", който работи на периоди от активност през последните няколко години. Двата сайта имат сходна тематика и съдържание и обединението им е до голяма степен логично. Последният главен редактор на "Петте кьошета", Тончо Краевски, става редактор в прекръстения "Консерваторъ", но остава въпросът чия собственост е "Петте кьошета". Според Краевски той е получил правата за администриране на сайта и Facebook страницата - правата, чрез които на практика става главен редактор - от Иван Стамболов, който е сред най-активните бивши автори в "Петте кьошета" и настоящ автор в "Консерваторъ". Другите автори в "Петте кьошета" като Стефан Кичев и Мартин Табаков стават колумнисти.

Не е ясно обаче кой е практическият собственик на "Петте кьошета". Сайтът не съществува като юридически субект и въпросът е кой плаща хостинга му, което на практика би го направил собственик. Според един от бившите автори в "Петте кьошета" това бил Петър Николов, настоящ заместник-министър на образованието и бивш парламентарен секретар във втория кабинет на Бойко Борисов, но Краевски отрича той да е бил собственик. Решението за сливане на двата сайта е взето от Краевски и Облаков.

Второто важно събитие за "Консерваторъ" е издаването на "Годишникъ", сборник със статии на консервативна тематика, който е представен в края на декември в софийския клуб "Перото". Изданието е в тираж от 999 бройки и не се продава. Вместо това част от тиража е изпратен на депутати, министри и други обществено значими фигури. По-голямо впечатление от самия сборник обаче прави масивната рекламна кампания, която включва не само интернет реклама, но и десетки билбордове в София, които пораждат въпроси за финансирането.

Според Облаков обаче въпросителни няма – цялото финансиране отново е негово дело, с помощ от Васил Булянски, управител в "Ню Левъл Ченъл", компанията, която управлява рекламната инфраструктура в софийското метро. В началото на тази година Булянски през една от фирмите си - "Ви Ес Би Аналисис", получава 20% от дяловете в "Консерваторъ". Облаков казва, че 20-те процента отразяват частта от финансирането на годишника и рекламата, които са поети от Булянски, както и бъдещите му ангажименти спрямо платформата.

"Материалите за изданието ни бяха безвъзмездно дадени от авторите, предпечатната подготовка и дизайнът също бяха доброволен денонощен труд. Общо всичко – печатът, наемът на "Перото" и кампанията с билбордовете ни излезе малко над 15 хил. лв.", казва Облаков. "Заради работата ми в маркетинга знам как се взимат билбордове при най-ниската възможна цена – така наречения last minute call."

Именно около участието на Булянски се вдига шум, след като в "Терминал 3" - друга интернет платформа - излиза материал, озаглавен "Консерватори на грантове". В него се описва участието на Булянски чрез друго дружество, "Фокус Арт Груп", в европроект по оперативна програма "Околна среда" на стойност близо 700 хил. лв., който предвижда издаването на два алманаха. Обвинението обаче не е в злоупотреба с европейски пари, а в неморалност, заради критични текстове към политиката на Европейския съюз в "Консерваторъ".

Пред "Капитал" Облаков коментира, че е разбрал за въпросния проект от вдигнатия шум в социалните мрежи, и единственото, което го интересува около останалите бизнеси на Булянски, е те да са законни. "Но искам да заявя, че ние ще кандидатстваме по абсолютно всички европрограми, по абсолютно всички обществени поръчки, по които ние можем да свършим работа. Не виждам нищо лошо в това", добавя той. Срещу "Терминал 3" вече има заведено дело от страна на Облаков.

Ще ти дам един съвет

"Консерваторъ" поставя въпроси за политическа и партийна зависимост още от самото му създаване. Основната причина е близката връзка на автори в платформата с управляващата партия. Петър Николов например, един от авторите в годишника, е заместник-министър на образованието от квотата на "Атака" и член на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика (ИДП), чиито бивши и настоящи членове често се оказват депутати от партията или министри в кабинетите на Борисов. Единственият друг общ редактор за сайта, освен Облаков, Тончо Краевски, е настоящ съветник на Николов в МОН и също член на ИДП.

Сред авторите в годишника и сайта са и други съветници на настоящи министри, като Нено Димов и Екатерина Захариева, както и съветници на представители в Европейския парламент от ГЕРБ. Евродепутатът Ангел Джамбазки от своя страна е бил гост на някои от събитията на платформата.

Единственият човек, чиято позиция е отбелязана на сайта на "Консерваторъ", е тази на Николов. В биографията на всички останали съветници не са отбелязани съответните съветнически места.

Представителите на "Консерваторъ" все по-често са и гости на различни предавания, най-редовно в телевизия "Европа", която в момента се управлява от Георги Харизанов – също член на ИДП и открит поддръжник на ГЕРБ. Авторите в сайта най-често гостуват в предаването "Реакция", което се води от Мартин Табаков – друг член и настоящ председател на ИДП.

Облаков казва, че не се притеснява от това къде членуват авторите в сайта или на кого са съветници. Неговата рецепта за спиране на текстове с партиен уклон в платформата е самият той. "Имаме два основни принципа: аз да съм съгласен с материалите като създател и главен редактор, както и всеки автор да застава с името си." По отношение на организации Облаков казва, че единствената такава, с която "Консерваторъ" има официално нещо общо, е Младежкият консервативен клуб (МКК), на който огромен брой от авторите са членове. "Консерваторъ" и МКК организират повечето си събития заедно.

Медийно непредставени или медийно свръхпредставени

"Консеваторъ" започва и с идеята, че в България липсва медийно представителство на консервативните идеи, но сега те изглеждат свръхпредставени в някои телевизии - специално проправителствените. Според "Консерваторъ" обаче обяснението за честите изяви в "Европа" и "Канал 3" е различно от това на пръв поглед.

"В българските медии, особено извън националните, има огромен недостиг на свежи лица и гости", казва Кристиян Шкварек – автор в "Консерваторъ" и сред най-честите гости от платформата в различните телевизионни студиа. Наскоро той участва и в "Референдум" по БНТ, като според двамата с Облаков епизодът с него, който включва и други по-млади лица, е бил сред по-силно представилите се издания по отношение на рейтинг. Причината се крие именно в това, че хората са уморени от едни и същи хора в ефира, смятат двамата.

"Консерваторъ" изглежда като платформа, обречена да поставя въпроси към себе си. Концентрацията на хора, близки до властта и ГЕРБ, в платформата, както и честите медийни изяви в медии, също близки до ГЕРБ, предвещават тези въпроси да останат отворени. Предвид консолидацията на медии около управляващата партия през последните години платформата има малък шанс да продължи да съществува, без да среща често подозрителни погледи, които питат дали действително става въпрос просто за дим.

Консерватизмът е новото синьо на българската политика. За много от десните политици неуспехът на техните партии през последните години може да бъде обяснен със западането на "либерализма" и съответно надеждите за рестарт на кариерата им се вкопчват в друга концепция - тази на консерватизма. От Георги Марков (ГЕРБ) и Нено Димов ("Атака") до Петър Москов (който основава новата формация КОД), всички те се опитват да напипат българския еквивалент на формация, подобна на управляващите в Полша или Унгария.

Общото между почти всички тях освен идеите е, че те по един или друг начин са свързани с правителството и това създава впечатлението, че българският неоконсерватизъм всъщност има и една не особено скрита цел - да бъде политически бастун на ГЕРБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


7 коментара
 • 1
  doxen avatar :-|
  doxen

  Няма нищо дясно в тия лекета с жълто около устата, особено на тоя очилатко тончо, дето майка му, която е/беше в борда на БНТ го тика и бута, а той ходи да философстваи да дава акъл.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Не гледам телевизия, но някои от гореспоменатите персони все пак са в правителството или са близки на правителството, затова не мога да съм безразлична към дейността на тези измамници.

 • 3
  intergalactic avatar :-P
  intergalactic

  Около тези мирише. Доказателства няма. Точно за това и тезата, че понеже Петър Николов е и зам министър и автор, веднага има връзка с властта.
  По тая логика, Капитал е пропаганден официоз на властта, последния месец имаше 2 платени публикации на ГЕРБ тук...

 • 4
  gunther avatar :-P
  Günther

  Какво сте ги захапали сега консервативните либертарианци? :-))))

 • 5
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Дребно заяждане със смешен сайт - над хиляда статии и търсачката показва само две-три такива за данъци - най-силният лакмус тест за това дали едно идейно образувание е дясно или ляво.

 • 6
  lechevalier avatar :-|
  lechevalier

  И "огънь" и "мисъль" се пишат с ер малък накрая в "консервативния" правопис. ;)

 • 7
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#6] от "lechevalier":

  Да, наистина, поне да бяха понаучили стария правопис, като ще се правят на "консерви".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал