България стои стабилно на европейското дъно по свобода на медиите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България стои стабилно на европейското дъно по свобода на медиите

Reporters without Borders

България стои стабилно на европейското дъно по свобода на медиите

Неефективното правосъдие и корупцията са ключови пречки пред българската журналистика според годишния доклад на "Репортери без граници" за 2019 г.

Весислава Антонова
11712 прочитания

Reporters without Borders

© Reporters without Borders


За поредна година неефективната съдебна система и корупцията са посочени като ключови пречки пред свободата на словото у нас в годишния доклад на "Репортери без граници". Контролът на олигарси и политици върху медиите също е основен проблем, а като пример за монополизиране на пазара е посочена концентрацията на медии в ръцете на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Това са най-сериозните проблеми пред свободата на словото в България, очертани в новия доклад на "Репортери без граници". Той отново класира България на 111-о място в класацията си, което означава, че тя е на последно място от страните - членки на Европейския съюз, и държавите на Балканския полуостров.

България - журналистите са подложени на атаки от властта

В доклада на международната неправителствена организация е описан арестът на двамата журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и Атила Биро от румънската платформа RISE Project край Радомир по време на тяхно разследване за злоупотреби с европейски фондове.

България присъства в индекса като една от страните в ЕС, където през 2018 г. бе убит журналист. Става дума за телевизионната водеща от русенската телевизия ТВН Виктория Маринова. Убийството й обаче според резултатите от разследването не е свързано с работата й като репортер и водещ (виж позицията на Асоциацията на европейските журналисти в края на текста).

"Журналистите в България са атакувани както от организирани престъпни групировки, така и от властите, които насърчават атаките срещу тях, вместо да ги защитават", пише в доклада.

"Корупцията и съюзяването между медии, политици и олигарси в България са масово разпространени и най-яркото въплъщение е Делян Пеевски (...). Правителството продължава да раздава на медиите средства от еврофондовете при пълна непрозрачност и ефектът е, че са подкупвани получателите да не критикуват властите или изцяло да се въздържат от отразяване на определени проблемни сюжети. В същото време се увеличи натискът на правораздавателните органи върху независими медии като групата "Икономедиа". Заплахите срещу репортери нараснаха през последните месеци до степен, че да си журналист в България вече е опасно", заключават в "Репортери без граници".

В цяла Европа свободният глас на журналистите е заглушаван най-често чрез съдебни дела и липса на финансиране. Такъв е случаят в Полша, където журналисти от опозиционния в. "Газета виборча" са заплашени от затвор, защото в свое разследване обвързват лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински с незаконни строежи. Друг журналист пък бе съден във военен съд заради разкритията му за връзки между министъра на отбраната на Полша и руски организирани престъпни групи.

В доклада на "Репортери без граници" се посочва, че авторитарните режими насърчават омразата срещу журналистите, която често преминава в насилие и физическа саморазправа. Все повече управляващи заглушават критични гласове чрез съдебни дела и налагане на контрол над финансирането на медиите.

Как са оценени медиите в региона

В Черна гора разследващият журналист Йово Мартинович, който работи по теми, свързани с организирана престъпност, беше осъден на 18 месеца затвор от съд в Подгорица въпреки доказателствата, които той предостави, че контактите му с лица от престъпния свят са във връзка единствено с разследванията му.

В региона Румъния, която в момента председателства Съвета на ЕС, пада с три места до 47-о място. Като пример за потъпкване на медийната свобода се посочва атака срещу журналисти от RISE Project, които бяха подложени на тормоз от властите да разкрият източниците си за разследване за измама с еврофондове. Като основание за настояването си властите използваха Общия регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR). Драстичен спад в класацията регистрира Сърбия (14 места до 90-а позиция). В тази страна разследващи журналисти са подложени на множество физически атаки.

Сред най-опасните врагове на разследващите журналисти са организираните престъпни групи и представители на бизнеса. Такъв е заподозреният за поръчител на убийството на словашкия журналист Ян Куцяк.

Властите обаче отказват да защитят журналистите от атаките и така стават съучастници, констатира докладът. Такъв е случаят в Италия, където министърът на вътрешните работи Матео Салвини заплаши да свали полицейската охрана на разследващия журналист Роберто Савиано, който е заплашен със смърт от един от най-могъщите мафиотски кланове в страна – неаполитанската Камора. Причината е, че Савиано публично изразява критично отношение към министъра.

Медиите и партийната пропаганда

Често управляващите в европейски държави използват държавните медии за партийна пропаганда, пише също в доклада. Тази тенденция е особено видима в Полша, се казва в доклада на "Репортери без граници".

Управляващите в няколко европейски страни категорично отказват да контактуват с представители на опозиционни медии. Такъв е случаят в Унгария, където репортери от медии, които не са "лоялни" към управляващата партия "Фидес" на Виктор Орбан, не са допускани до пресконференции.

Общата картина

Едва в 24% от 180-те включени в индекса държави медийната ситуация може да бъде определена като добра или задоволителна. В предходния доклад те са 26%. Проблематично е положението в 37%, а лошо или много лошо – в 40% от страните.

Най-значително подобрение в годишната класация се вижда при Етиопия, където след смяна на режима всички журналисти, които са в затвора по политически причини, са освободени. Тя отбелязва напредък с 40 места в класацията и вече заема 110-о място – над България.

Значителен спад в класацията отбелязват авторитарни режими като Венецуела (148-мо място), където журналисти са арестувани и физически тормозени от властите, и Русия (149-а позиция). Сред методите на Кремъл за заглушаване на свободното слово са арести и дела срещу журналисти, както и драконовски закони за налагане на пълен котнрол над комуникацията в интернет. Саудитска Арабия също пада в класацията след жестокото убийство на колумниста на "Вашингтон пост" Джамал Кашоги в саудитското посолство в Турция, за което обвиняеми са близки до престолонаследника Мохамед бин Салман.

В целия свят политически лидери все по-открито изразяват враждебност и пренебрежение към работата на журналистите, което подтиква към актове на институционален тормоз и физическо насилие, пише в доклада. Пример за това е САЩ, където президентът Доналд Тръмп непрекъснато атакува медиите и журналистите. Миналата година стрелец уби петима души в редакцията на местен вестник.

Най-много професионални журналисти в затвора пък има много по-близо до нас – в Турция. Медийната ситуация в страната се влошава непрекъснато след неуспешния опит за преврат през 2016 г., който развърза ръцете на президента Реждеп Ердоган да праща журналисти зад решетките.

Позиция на Асоциацията на европейските журналисти

Въпреки че за първи път от много години насам България не пада в класацията, а запазва мястото си, това няма как да бъде прието за добра новина, когато страната продължава да е на последно място в ЕС и изостава дори от Западните Балкани.

Важно е да се има предвид, че индексът на "Репортери без граници" няма как да измери свободата на изразяване в абсолютна величина, затова той измерва усещането на журналистите и работещите в медиите. Факт е, че ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство. Българските журналисти вярват, че медиите в страната не са достатъчно свободни и независими, каквито се предполага да бъдат в една демократична страна, член на Европейския съюз.

И имат напълно основателни причини да мислят по този начин. В тежката икономическа ситуация, в която се намират медиите, работещите в тях са особено уязвими от всякакви форми на натиск. Ниското ниво на заплащане и социалната несигурност в сектора доведоха до голям отлив на качествени кадри. Допълнително изкривяват средата и опитите на централни и местни власти да си купят медиен комфорт със средства от бюджета или от европейските фондове. Олигархичният модел на медийна собственост става все по-доминиращ и той води до смразяващ ефект върху журналистите, а очернящите кампании, целящи да дискредитират журналисти, са ежедневие. Срещат се заплахи срещу критични журналисти, че ще си изгубят работата, когато медията, в която работят, бъде купена от олигарх.

Тези заплахи няма как да не бъдат взимани сериозно в условията, в които функционира българският медиен пазар.

През изминалата година си заслужава да се спомене отказът на Комисията за защита на конкуренцията да одобри сделката за "Нова телевизия". Не бива да се подминават и действията на забъркалата името си в скандали Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество по отношение на собственици на медии.

В доклада на "Репортери без граници" е споменато и бруталното убийство на журналистката Виктория Маринова. Позицията на АЕЖ винаги е била, че без солидни доказателства това ужасно престъпление не бива да се свързва с работата на жертвата. Без съмнение обаче подобно деяние няма как да не се отрази на усещането за сигурност сред всички работещи в сектора.

Въпреки песимистичния тон на доклада следва да се отбележи, че последните седмици в България доказват каква е силата на медиите дори и в страна, поставена на последно място в Европа по свобода на словото. Ефектът върху политическия живот от медийните разкрития от т.нар. Апартаментгейт е доказателство, че медиите са изключително ефективни в борбата с корупцията и могат да бъдат сериозен коректив на властта. Заслужава си да се отбележи, че за разлика от предишни пъти разследването на предполагаемите имотни злоупотреби се случи в няколко медии едновременно и именно тази журналистическа солидарност доведе до значимите резултати.

За поредна година неефективната съдебна система и корупцията са посочени като ключови пречки пред свободата на словото у нас в годишния доклад на "Репортери без граници". Контролът на олигарси и политици върху медиите също е основен проблем, а като пример за монополизиране на пазара е посочена концентрацията на медии в ръцете на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски.

Това са най-сериозните проблеми пред свободата на словото в България, очертани в новия доклад на "Репортери без граници". Той отново класира България на 111-о място в класацията си, което означава, че тя е на последно място от страните - членки на Европейския съюз, и държавите на Балканския полуостров.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  Slick avatar :-?
  Slick

  Идете с тези данни в Министерски съвет и Парламента, да видим там какво ще ви кажат?

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Народо-населението е проблемът. Дори в съседна Сърбия има някакво гражданско общество, което излезе да протестира срещу овладяването на медиите от Вучич. За наш Ганьо обаче най-важното е търбухът да е пълен.

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Четохме лъжите и манипулациите на "репортери без граници". Не знам кой ги използва и за какво, но пишат откровени лъжи.

  "Убийствата на трима журналисти в Малта, Словакия и България в рамките на няколко месеца накараха света да осъзнае, че Европа вече не е безопасно убежище.."

  Сложили са едно криминално престъпление до убитите по поръчка журналисти от Малта и Словакия (междудругото и Малта и Словакия са далеч напред в същата класация)

  "Според организацията властите са направили брутална демонстрация за това, като са опитали да прикрият обстоятелствата около убийството на Маринова."

  А със това направо са си плюли на сурата и само отблъскват непредубедените от себе си. С такива лъжи сами се зачеркват и никой няма да ги взема на сериозно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK