С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 7 юни 2019, 9:30, 23925 прочитания

Смущения в "Нова тв"

На всички нива в компанията се извършват промени - от бюджета до екипите

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната журналистика" - тези думи от отвореното писмо на изпълнителния директор на най-голямата онлайн група "Нет инфо" (част от "Нова броудкастинг груп" - бел. ред.) Христо Христов със сигурност още кънтят в ушите на много журналисти. Защото изричат точната диагноза на българските медии в момента. Те страдат от натиска на пазара и политическата власт и са потънали в оглушително мълчание. Не случайно още от 2017 г. България има най-лошите показатели в целия ЕС по отношение на държавната намеса в медийния сектор. И до днес картината не само че не се е променила, а още повече е сгъстила сивите тонове.

Има ли намеса в съдържанието


Малко повече от месец след като управлението на "Нова броудкастинг груп" (НБГ) мина в ръцете на новите собственици - братята Георги и Кирил Домусчиеви, те започнаха да правят кадрови промени в медийната компания. С днешна дата от телевизията са освобождавани и принуждавани да напуснат утвърдени журналисти, градили дълго авторитета на медията. На пазара се коментира, че промените в екипа на "Нова" няма да приключат, като вече е изготвен списък на хора, които предстои да бъдат освободени и съответно се обсъждат нови назначения.

Особено силно в публичното пространство отекна отстраняването на главния редактор на спортното радио "Гонг", част от портфолиото на НБГ. В средата на миналата седмица Христо Христов, който държи 3% от капитала на "Нет инфо", обяви в профила си във Facebook, че вижда "засилена намеса в редакторската политика на сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз". Два дни по-рано, в понеделник, стана ясно, че дългогодишният журналист от спортния сайт gong.bg и негов главен редактор от създаването му преди 12 години Николай Александров вече не е на поста. Официално раздялата идва по "взаимно съгласие". Неофициално обаче свалянето на Александров е след натиск от страна на новите собственици на "Нова броудкастинг груп" – братята Домусчиеви, които притежават и футболния клуб "Лудогорец", докато Александров е открит привърженик на ЦСКА. "Нова" държи 70% от акциите на "Нет инфо" (освен 3% на Христов останалите 27% са собственост на Радосвет Радев). Сайтовете "Гонг", "Вести" и "Дарикнюз" са част от сделката, при която фирма на Кирил Домусчиев и брат му Георги купи "Нова броудкастинг груп". Христов също така обяви, че докато е главен редактор на "Нет инфо", няма да разпише "взаимното съгласие" за оттеглянето на Александров. В отговор в четвъртък правата му на мениджър са били замразени (виж интервюто долу).

"Междувременно до вземане на решение от съвета моля да считате правата на Христов като изпълнителен директор за суспендирани. За всички въпроси от неговата компетентност се обръщайте към мен", пише в съобщение до служителите на "Нет инфо", подписано от председателя на СД Николай Андреев, който е дългогодишен финансов директор на "Нова тв".В коментар в профила си във Facebook Христов обяви, че действията на Андреев са "грубо нарушение както на устава на "Нет инфо" и на Търговския закон, така и на сключения договор между акционерите "Нет инфо", които изрично предвиждат изисквания, ред и процедура за назначаване на изпълнителния директор".

Каква ще е развръзката

От НБГ коментираха пред "Капитал", че към момента Христо Христов е член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Нет инфо" и в това си качество е отговорен за репутацията и резултатите на дружеството. "В официалната позиция на "Нова броудкастинг груп" ясно бе заявено, че компанията се противопоставя на опита за дискредитация на медията с цел обслужване на интересите на миноритарния собственик в момент на търговски преговори. Предстои да се проведе заседание на съвета на директорите на "Нет инфо", на което ще бъдат разгледани бизнес резултатите на компанията, както и уронващите престижа на компанията твърдения на Христо Христов. Ангажиментът на НБГ е да защити интересите на потребителите и акционерите", коментираха пред "Капитал" от медийната компания.

В публикации в някои медии Христов беше обвинен, че с реакцията си срещу напускането на Николай Александров няма за цел да защити свободното слово, а всъщност иска да покачи цената на своето и на Радосвет Радев участие в "Нет инфо" от общо 30%. Пред "Капитал" той отхвърли тези твърдения, като заяви, че изявленията му по-скоро ще навредят на преговорите с НБГ за продажба на дяловетe. Такива се водят от години още с предишния собственик на НБГ - шведската MTG. "Като изпълнителен директор на "Нет инфо" от 2013 г. съм се ползвал с доверието на всички собственици и съм управлявал дружеството, както аз преценя. През всички тези години аз съм избирал мениджмънта и съм определял организационната структура. Но едно от нещата, които възприех, беше, когато взимам важни решения, да се опитам да го правя на базата на широк консенсус", допълва мениджърът и акционер в "Нет инфо". Според него именно липсата на информация и аргументация за решението за освобождаването на Александров го е накарало да реагира.
Спиралата на промените
Новото ръководство е поставило пред избор и трима разследващи журналисти в медията: Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов. На тримата е предложено да променят трудовите си взаимоотношения с "Нова" и да започнат да работят на граждански вместо на трудови договори. Предложен им бил проект на договор, в който липсвала каквато и да било конкретика, като единственото, което се обяснявало, е, че при готовност за преговори предложението ще бъде конкретизирано. От НБГ казаха пред "Капитал", че в новинарския екип на "Нова" работят повече от 130 професионалисти и компанията не коментира единични лични решения за напускане. "Поканата за ново договаряне е част от цялостния процес на преструктуриране в групата. В нюзрумите на медийните компании по цял свят също се преценява формата на договаряне - трудови взаимоотношения или авторски договори с гарантирано възнаграждение и допълнителна финансова и техническа обезпеченост за производството на материалите. Предвид амбициозната бизнес стратегия на НБГ това би довело до създаване на повече качествена продукция при оптимизиране на разходите", казаха от мениджмънта на медиата. Те са категорични, че на всички нива се извършва оптимизация на бюджета и повишаване ефективността на процесите. Което е ясен знак, че от екипа на "Нова" ще има още освободени или принудени да напуснат.
Ще се боря, дори и с цената да загубя работата си
Изпълнителният директор на "Нет инфо" Христо Христов пред "Капитал"

Какво се промени в "Нет инфо", когато се смени собствеността на "Нова броудкастинг груп"?
- Започнахме да си задаваме въпроси. Какво следва оттук нататък? Каква ще е стратегията на новия мажоритарeн собственик? Ще се ориентираме ли към ръст на приходите, нови инвестиции, бизнес сегменти, ще търсим ли ръст на печалбата или какво? Появи се и нов изпълнителен директор в "Нова" - Ники Андреев, който започна да представлява интереса на мажоритарния собственик в "Нет инфо" и който поне в началото не даваше ясен отговор на тези въпроси. Не че аз съм давал, когато съм бил в подобна ситуация.

Кога започнахте да усещате намеса в редакционната политика на "Гонг", "Вести" и "Дарик нюз"? Има ли намеса в работата и на другите сайтове от групата според вас?
- Като изпълнителен директор на "Нет инфо" от 2013 г. аз съм се ползвал с доверието на всички собственици и съм управлявал дружеството, както аз преценя. През всички тези години аз съм избирал мениджмънта и съм определял организационната структура. Когато през 2013 г. продадохме 70% от "Нет инфо" на "Нова броудкастинг груп", която по това време беше собственост на шведската MTG, първите няколко месеца бяха шок за мен, защото ме възпитаваха на скандинавските бизнес ценности, които тогава ми изглеждаха доста странни. Но едно от нещата, които възприех, беше когато взимам важни решения, да се опитам да го правя на базата на широк консенсус. Не "така реших, аз съм шефът", а опитвайки се да убедя екипа си в правотата на моите съждения. Затова, когато получих нареждане, че трябва да освободя Ники Александров от позицията главен редактор на "Гонг", опитах да реагирам така, както съм си представял, че моите служители ще реагират на моите странни нареждания, а именно, опитвайки се да разбера мотивацията зад едно такова решение, плана за действие и т.н. Увериха ме, че е за по-добро, и даже за много кратко им повярвах Веднага обаче се разбра, че се опитват да освободят Ники без ясна аргументация (през последните години сайтът, за който Ники Александров отговаря, се представя страхотно), без обезщетение, чрез натиск, въобще по един много непрофесионален начин за човек, който от 12 години е главен редактор на екипа. Ники, разбира се, беше доста погнусен и разочарован от целия подход на компанията и реши да подпише "взаимното съгласие". Аз от своя страна отказах да подпиша.

В какво се изразява намесата? Дайте примери?
- В така създалата се суматоха на полунапуснал главен редактор в екипа на сайта имаше известно объркване какво се случва и точно тогава се появиха някои странни новини. Как точно тези новини се оказваха на сайта няма да кажа по две причини: от една страна, има опасност да навредя на колеги, които все още работят в "Нет инфо", от друга страна, не искам да бъде обвинен в клевета, защото не съм присъствал лично на случките, а са ми разказвани от трето лице. Но мога да кажа, че това са новини, които не попадат в новинарския поток по преценка на редакторите от екипа на спортния ни сайт.

Вие сте от малкото хора, които имаха смелостта да излязат със силна позиция и да кажат, че има безпрецедентна намеса в редакционната политика на онлайн издания от групата. Ще се отрази ли това на бъдещата ви работа в компанията? Може ли да загубите работата си?
- Бях длъжен да защитя своя колега. Собствениците са ми възложили управлението на "Нет инфо" и през годините аз съм доказал, че мога да се справя. Независимо какво се говори в момента данните за финансовото състояние на компанията са публични и лесно може да се види, че приходите са утроени, откакто с моя екип управляваме. Като изключим от сметките Хост.бг, който беше продаден, приходите на дружествата от групата на "Нет инфо" за 2013 са около 6.5 млн. лв., а в последния публичен отчет от 2017 те са над 20 млн. лв. ("Нет инфо не прави консолидиран отчет, защото "Нова броудкастинг груп" консолидира дружествата като мажоритарен собственик. За да се стигне до общите приходи на "Нет инфо", трябва да се вземат резултатите на "Нет инфо", "Вбокс", "Дарик нюз", "Грабо медия"). Това са публични данни, които всеки може да провери в Търговския регистър. 2018 също я завършихме с двуцифрен ръст. Към днешна дата "Нет инфо" е в перфектно финансово състояние: няма кредити и има милиони по сметките си. Иначе как ще се отрази на работата ми към момента мога единствено да кажа, че съдружниците ми не са очаровани от моята реакция и я приемат като атака към дружеството, когато тя всъщност е опит за защита на интереса на дружеството и акционерите.

Запазихте ли дела си в "Нет инфо"?
- Да. Това е важно да се отбележи. Заявих позицията си, когато акциите не са продадени и парите не са в джоба ми. Тоест противно на това, което пишат кафявите медии, аз нямам интерес от компрометиране на "Нет инфо" като дружество.

Как мислите, че ще се развият бизнес отношенията ви с компанията на Домусчиев оттук нататък? Има ли как да защитите интересите си на миноритарен акционер?
- Не вярвам да е във възторг от моите действия, но тук трябва да се подчертае следното. Аз преговарям с MTG за продажбата на миноритарния дял от септември 2017. Има множество експерти, които са въвлечени в тази сделка, има независима оценка на "Нет инфо" от началото на миналата година и т.н. Тоест това е един дълъг процес и през последните два месеца той вървеше добре с разбирането и на другата страна, че продължаваме оттам, където спряхме с MTG. В тази ситуация е много лесно да кажа, че за всичко е виновен Домусчиев. Това ще е историята, която хората искат да чуят, за да могат да обяснят неволята, която и тях някога ги е сполетяла. Но аз няма да го направя. Вярвам, че всеки човек носи отговорност за своите действия. Виждате и моята реакция, когато ми се казва, че трябва да направя нещо против възгледите ми. Отказвам да приема решение, което смятам за вредно за компанията, и започвам да се боря дори и с цената да загубя работата си и стойността на акциите си. Иначе какви ми остава? Да вдигам рамене и да казвам държавата ми е виновна. Не, мерси.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

"Репортери без граници": България е попаднала в ситуация на "медийна гражданска война" "Репортери без граници": България е попаднала в ситуация на "медийна гражданска война"

Международната организация помоли президента Румен Радев да помогне за преодоляване на кризата със свободата на медиите

18 окт 2019, 1219 прочитания

Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа Максимилиан Калед: Даваме на клиента бърз външен поглед за 48 часа

Съоснователят на рекламната агенция Pop Up Agency пред "Капитал"

18 окт 2019, 832 прочитания

24 часа 7 дни

18 окт 2019, 5084 прочитания

18 окт 2019, 2268 прочитания

18 окт 2019, 2028 прочитания

18 окт 2019, 1479 прочитания

18 окт 2019, 1473 прочитания

Всички новини
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
guts&brainsDDB отново стана рекламна агенция на годината

"Ростар БГ" беше отличен за рекламодател на годината на рекламния фестивал ФАРА

Още от Капитал
Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10