Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (18 юни)

Разчистването в "Нова" продължава; БНТ потъва с над половин милион на месец; Йоана Панчева е новият изпълнителен директор на guts&brainsDDB; Забавен ръст на глобалните рекламни инвестиции и др.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

На върха на рекламната стълбица. Отново

От последната голяма награда на guts&brainsDDB от ФАРА мина точно една година. За този период настъпиха редица промени за агенцията. Екипът се разрасна, добавиха 4 нови бранда в портфолиото си от клиенти, а в комуникационната група откриха ново продуцентско студио. guts&brainsDDB има и нов изпълнителен директор.

Сред целите за развитие продължава да бъде работата с чуждестранни клиенти и фокусът върху творческите решения. Повече за трансформацията на бизнеса, предизвикателствата пред съвременните агенции и плановете за разрастване разказват изпълнителният директор на guts&brainsDDB Йоана Панчева, творческият директор Васил Петраков, творческият директор на групата Йордан Жечев и собственикът Ангелос Парасхакис.

Цялото интервю може да прочетете тук>>

Разчистването в "Нова" продължава

Христо Христов е освободен от позицията изпълнителен директор на интернет компанията "Нет инфо" с решение на съвета на директорите. В дружеството е назначен прокурист - Стефана Здравкова, която за последно беше директор за България на eMAG. "Нова" държи 70% от акциите на "Нет инфо" (самият Христов държи 3%, а останалите 27% са собственост на Радосвет Радев).

Станка Крушарска пък ще заеме позицията "Финансов директор" на "Нова". Тя е представена като човек с 14 години опит във финансовата област, като последните пет е заемала длъжността директор "Корпоративно банкиране" в "Банка Пиреос България", а преди това е работила в Банка ДСК и Хеброс банк.

Трудовите договори на разследващите журналисти Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов пък ще бъдат прекратени, като им се предлага да произвеждат продукция, която после да предлагат на телевизията.

Повече по темата може да прочетете тук>>

Още кадри на Пеевски в "Нова" на Домусчиев

Ден след като прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, "Нова тв" обяви нов проект за журналистически разследвания. Плановете са той да започне от есента, а основното лице в него да е Васил Иванов. В момента той работи в Канал 3, след като си тръгна от "Нова" при доста съмнителни обстоятелства.

Той напусна телевизията през лятото на 2017 г. след скандал, на който той се опита да сложи етикет "цензура". Тогава той обвини директорката на "Новини и актуални предавания" Дарина Сарелска в спиране на негови разследвания.

Махайки се от "Нова", Иванов отиде в близката до депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия Канал 3, където работи досега. Този трансфер засили подозренията, че напускането му всъщност е било е част от кампанията срещу Дарина Сарелска, тъй като тя отказва да се съобразява с линията на властта в "Нова".

Повече по темата може да прочетете тук>>

Защо СЕМ не допусна Къци Вапцаров до конкурса за директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) не допусна телевизионния водещ на различни развлекателни формати Кръстю (Къци) Вапцаров до участие в конкурса за генерален директор на БНТ. Той отпада от състезанието, защото фигурира като едноличен собственик и управител на няколко търговски дружества, а това е несъвместимо с функцията на генералния директор на обществената телевизия.

Мотивите на техническата комисия на СЕМ за отстраняването на Вапцаров се състоят в неизпълнение на изискването на чл.26, т.2 от Закона за радиото и телевизията, където обаче са описани условията за членовете на СЕМ, а не за генералните директори.

Така след отпадането на Вапцаров от участие в конкурса за генерален директор на обществената телевизия в състезанието остават седем кандидати - Емил Кошлуков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов и Радослав Главчев. СЕМ ще избере генерален директор на БНТ на 5 юли.

Повече по темата може да прочетете тук>>

БНТ потъва с над половин милион на месец

"Българската национална телевизия (БНТ) е в практически фалит и ситуацията е критична. Затова искаме вашата подкрепа пред Министерството на финансите. Сега ние трябва да спасим телевизията" - това каза пред Съвета за електронни медии (СЕМ) и.д. генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Според изнесената от Кошлуков информация пред СЕМ стана ясно, че реалните задължения до май 2019 г. са 37 млн. лв., като най-голямата част от тях е за разпространение на сигнала. От приложените данни в отчета на БНТ става ясно, че 19% от дефицита в медиата идват от закупуването на спортни права. По време на заседанието на регулатора стана ясно, че в този пакет влиза например европейското първенство по канадска борба с лява ръка.

Повече по темата може да прочетете тук>>

Йоана Панчева е новият изпълнителен директор на guts&brainsDDB

Рекламната агенция guts&brainsDDB, част от комуникационната група на DDB, има нов изпълнителен директор. Йоана Панчева заема ръководната позиция от средата на юни, като сред задълженията й ще бъде стратегическото управление на компанията, развитието на таланти и разрастване на бизнеса. Преди това в продължение на 12 години изпълнителен директор на агенцията беше Боян Панайотов.

Панчева започва кариерата си в guts&brainsDDB също преди 12 години, когато заема позицията експерт "Обслужване на клиенти". Кариерното й развитие продължава в агенцията, а през последните три години ръководи отдела за връзки с клиенти и отговаря за работата с ключови рекламодатели и възможностите за нов бизнес.

Йоана Панчева е завършила програмата Executive MBA на University of Sheffield, както и има бакалавърска степен по "Икономика" и "Европеистика" от Американския университет в България.

Повече по темата може да прочетете тук>>

Дигитален бизнес

Фалшиво видео със Зукърбърг предизвика съмнения за правилата на Facebook

Преди две седмици Facebook отказа да премахне от платформата си видеозапис, в който председателят на контролираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси заваля думи по време на реч, сякаш под влиянието на алкохол. През уикенда двама британски артисти пуснаха в притежаваната от Facebook социална мрежа Instagram подобен видеозапис с главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, в който говори директно пред камерата за "престъпните мотиви зад своята онлайн империя".

Въпреки че видеото лесно може да бъде разпознато като фалшиво, то служи като тест за начина, по който Facebook се справя с разпространението на невярна информация на платформата си.

Повече по темата може да прочетете тук>>

View this post on Instagram

[NEW RELEASE] ‘I wish I could...’ (2019) Mark Zuckerberg, founder of @facebook reveals the ‘truth’ about privacy on #facebook . This artwork is part of a series of AI generated video works created for ‘Spectre’ - an immersive exploration of the digital influence industry, technology and democracy. [link in bio] [PLEASE REPOST!] Yesterday we got global press coverage for our art project and Facebook / Instagram have now flagged our AI artworks as #misinformation which isn’t fair. This de-prioritises the videos on news feeds and searches. However we have always labelled them as artworks clearly in all posts. In response to this action by Instagram, we’ve released another digital artwork today. Please help us subvert their algorithms by sharing this post with your friends so we can keep the important conversation about data, privacy and democracy going. Art by Bill Posters & @danyelhau for @sheffdocfest @sitegallery #artnotmisinformation #thefutureisntprivate #deepfakes #deepfake #spectreknows #surveillancecapitalism #privacy #democracy #dataism #contemporaryartwork #digitalart #generativeart #newmediaart #codeart #markzuckerberg #artivism #contemporaryart

A post shared by Bill Posters (@bill_posters_uk) on

Медиен бизнес

Google е реализирала 4.7 млрд. долара приходи от новини през 2018 г.

Технологичният гигант Google е реализирал 4.7 млрд. долара приходи от трафик, генериран от новини през 2018 г., пише New York Times, като се позовава на доклад, дело на американския медиен съюз News Media Alliance.

Сумата е изчислена според приходите, които компанията е имала чрез търсене и Google News през изминалата година, а Дейвид Чавърн, президент и изпълнителен директор на съюза, коментира, че производителите на това съдържание – медиите и журналистите, имат право на част от тези приходи.

Сумата 4.7 млрд. долара е почти толкова голяма, колкото общите приходи от реклама в новинарската индустрия в САЩ през 2018 г. - 5.1 млрд. долара. От News Media Alliance добавят, че оценките им са "консервативни", докато Google е изцяло несъгласна с изчисленията.

Повече по темата може да прочетете тук>>

KKR предложи да изкупи миноритарните акции в германския издател Axel Springer

Американската инвестиционна група KKR е предложила да изкупи акциите на миноритарните акционери в германския медиен издател Axel Springer. Предложената цена е 63 евро за акция, или 40% по-висока, отколкото пазарната оценка на акциите.

Офертата оценява Axel Springer на 6.8 млрд. евро, а за да изкупи всички миноритарни акции, KKR трябва да плати около 3 млрд. евро. Axel Springer е издател на най-добре продавания всекидневник в Германия - Bild, но и на Die Welt и Business Insider. Компанията държи още редица други публикации и дигитални бизнеси.

Повече по темата може да прочетете тук>>

Рекламен бизнес

Забавен ръст на глобалните рекламни инвестиции

Глобалният ръст на рекламните инвестиции ще продължи да се забавя и тази година според прогнозния доклад на компанията за рекламни проучвания Magna. Те ще нараснат с 5% през 2019 г., като ще достигнат близо до 600 млрд. долара в световен мащаб. Това представлява спад спрямо миналогодишния темп на растеж от 8%.

Продължава двуцифреният ръст на дигиталните инвестиции и тази година, но отчита забавяне до 14%. През последните 10 години вложенията в интернет реклама постоянно се увеличават, като ръстът традиционно е бил между 18% и 20%. Според изследването обаче 2019 г. ще бъде запомнена с факта, че в световен мащаб дигиталната реклама заема 51% от медийния микс.

Свободни позиции:

All Channels Communication обяви вакантна позиция за Production manager.

Сдружение "Образование без раници" обяви свободна позиция за стажант "Маркетинг и реклама".

Медийните агенции Zenith и Starcom, част от Publicis Groupe Bulgaria, започват лятна едномесечна стажантска програма.

*Информация за корпоративни новини, кампании, предстоящи събития и свободни позиции в областта на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на редакционния ни e-mail: [email protected]

Още от Капитал