Изборът на генерален директор на БНТ повдига въпроса за нейната независимост

Асоциацията на европейските журналисти пита в отворено писмо: "Как държавата вижда стабилизирането на телевизията?"

Конкурсът за генерален директор на БНТ се провежда в рамките на два дни. От него се очаква да бъде избран човек, който да спаси телевизията от финансовата криза
Конкурсът за генерален директор на БНТ се провежда в рамките на два дни. От него се очаква да бъде избран човек, който да спаси телевизията от финансовата криза
Конкурсът за генерален директор на БНТ се провежда в рамките на два дни. От него се очаква да бъде избран човек, който да спаси телевизията от финансовата криза    ©  Юлия Лазарова
Конкурсът за генерален директор на БНТ се провежда в рамките на два дни. От него се очаква да бъде избран човек, който да спаси телевизията от финансовата криза    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Съветът за електронни медии (СЕМ) започна в сряда публичното изслушване на кандидатите да управляват БНТ. В рамките на два дни медийните надзорници ще се запознаят с концепциите за развитието на обществената телевизия на кандидатите за следващ генерален директор на БНТ: Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов (които се представят днес) и Сашо Диков, Емил Кошлуков (настоящия и.д. директор на медиата) и Стоил Рошкев, чието изслушване предстои утре. (Кои са основните акценти в концепциите на изслушаните днес кандидати можете да прочетете тук)

Основният въпрос, който се поставя около този избор, е какво трябва да се направи, за да се гарантира независимостта на БНТ - както финансовата стабилност, така и свободата на редакционната политика и защитата срещу всякаква политическа намеса. Тези въпроси задава и Асоциацията на европейските журналисти в отворено писмо днес.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • + 2

  Кошлуков бил държан в изолация? Аз не гледам телевизия, но това не мога да го повярвам. Какъв програмен директор е той, щом е нямал никаква отговорност по програмата? Всъщност за какво са му плащали?

  Нередност?
 • axj36565716
  • + 3

  Не мога да разбера защо Кокера Каменаров още не е прибран да си попише как е докарал БНТ до това състояние - чрез губещи проекти за телевизията, но доста изгодни за приятеля му Нико Тупарев; недоставена, но скъпа техника, поръчана от другия му приятел Симеон Касабов и т.н. Някой въобще проверява ли какво е вършил Кокера-лобист и къде са въпросните 44 милиона лева дефицит? Парите по принцип не се изпаряват, те се преразпределят... от нашите данъци - в приятели на Кокера.

  Не мога да разбера и как са решили да кандидатстват за поста на генерален директор двама от ръководителите на БНТ, които активно са участвали в същото управление - Емил Кошлуков и Явор Симов?

  Първият е имал всички права по вътрешните правила на БНТ най-малко да участва в обсъждания, свързани с ресора му. Защо си е седял встрани, нека той да каже. Може би му е било по-комфортно. А Симов даже е подготвял най-послушно всички обществени поръчки, които сега критикува. Да не говорим, че и сестра му (Силвия Симова) е на ръководна позиция в същата телевизия, възможно е и други негови роднини да работят там.

  Добрите практики ни учат да не допускаме ръководители, участвали в недобро или съмнително управление на едно дружество, да бъдат разглеждани за най-високата позиция в компанията. Поне докато приключат проверките.

  Добрите практики ни учат да не се допуска роднини да ръководят заедно едно дружество, та камо ли брат и сестра. Темата е още по-особена, когато говорим за обществената телевизия. Няма как да я поверим на едно семейство.

  Дали обаче СЕМ знаят за добрите практики или пак ще изберат "мотивирано"?

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал