Есента на БНТ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Есента на БНТ

Телевизионната игра "Стани богат" слиза от ефира на БНТ. Вероятно ще се излъчва, в някоя от големите ефирни търговски телевизии

Есента на БНТ

Телевизията ще посрещне предстоящия нов телевизионен сезон с финансова криза, без възможност за нови предавания и заварени скъпи проекти

Весислава Антонова
10101 прочитания

Телевизионната игра "Стани богат" слиза от ефира на БНТ. Вероятно ще се излъчва, в някоя от големите ефирни търговски телевизии

© БНТ


"БНТ е в практически фалит и ситуацията е критична", това са думи на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, който в средата на юни още като изпълняващ длъжността направи отчет пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Според Кошлуков към януари тази година дефицитът на БНТ е 37 млн. лв., а до края на годината е възможно да надхвърли 44 млн. лв.

След като цялата тази информация стана известна, около БНТ имаше близо двумесечно затишие и пълна неяснота какво ще е бъдещето на обществената медия. А новият есенен сезон вече е на вратата. Нещо повече, зрителите и рекламодателите не се интересуват от финансовите отчети. Те имат очаквания и това е нормално, защото БНТ се финансира с парите на данъкоплатците.

Ако наистина е вярно, че БНТ фалира, медията няма да има възможност да инвестира в ново програмно съдържание, а ще разчита на вече договореното от предишния екип - филми, спорт, предавания на вътрешни и външни продуценти.

На прага на новия тв сезон

Инвестицията в програмно съдържание е ключов въпрос за всяка телевизия на пазара, защото интересните и качествени предавания са тези, които привличат аудиторията и я увеличават, респективно мотивират рекламодателите да инвестират. Точно заради това големите търговски медии като bTV и "Нова" винаги отрано имат ясни концепции какво ще е програмното им съдържание и още в разгара на лятото рекламират новите си продукции за есенния сезон. Това освен знак за нормално програмно планирани е и белег за открита и ясна комуникация с рекламодателите, без които реализацията на нови тв проекти е невъзможна.

Не така стоят нещата с БНТ. Тя може да е натоварена с обществени функции, но това не я освобождава от ангажимента да предложи нов качествен телевизионен продукт на аудиторията си. Какъв ще е той все още е неясно. Преди няколко дни Емил Кошлуков освободи програмните директори на БНТ Надя Костова, на БНТ 2 Геновева Момчева, а БНТ 1 е с и.д програмен директор, след като мястото бе освободено от самия Кошлуков. Очаква се през есента на конкурсен принцип да бъдат избрани нови програмни директори и да се изгради програмната дирекция, както предвижда концепцията, която защити генералният директор. Едва след това може да се очаква и приемането на програмна схема.

Засега Кошлуков удържа предварително даденото обещание и спира от ефир "Стани богат". Преди повече от месец пред СЕМ той декларира, че ако бъде избран за генерален директор, ще спре предаването, защото телевизията не може да си позволи толкова скъпа продукция независимо от високия рейтинг. Тогава бяха изнесени данни (които и досега не са оспорени), че играта струва на издържаната от данъкоплатците телевизия по 4.4 млн. лв. на сезон, а цената само на едно предаване е близо 26 000 лв., а БНТ вече дължи 3 млн. на частна фирма за "Стани богат". Емил Кошлуков отказа да коментира финансови въпроси, а пред "Капитал" каза само, че "производството на предаването "Стани богат" е преустановено, за което е уведомен и лицензодателят - "Сони Пикчърс Телевижън ЮКей Райтс Лимитид" – Англия. С началото на есенната програмна схема ще бъдат излъчени единствено епизодите, които вече са заснети в рамките на общия брой епизоди от четвърти сезон на играта".

По време на конкурса за генерален директор на БНТ стана ясно също, че рекламните приходи в часовия пояс, в който се излъчва "Стани богат", са в размер на около 400 хил. лв., или едва около 10% от направените разходи за играта.

Според външния продуцент Никола Тупарев, който реализира "Стани богат" по договор с БНТ, "цената на предаването е обект на търговски отношения и в този смисъл няма как да коментираме тази страна на отношенията ни". Пред "Капитал" Тупарев уточни, че "благодарение на дългогодишните отношения с лицензодателя сме успели да постигнем договорености, свързани с форматни изисквания, които правят проекта по-ефективен както съдържателно, така и финансово". По думите на продуцента и ако се позовем на данните на рейтинговата агенция ГАРБ, "Стани богат" постигна най-високите резултати в ефира на БНТ. "Вярвам, че ако се излъчва в някоя от големите частни телевизии, ще прави още по-добри. Това беше само етап от живота на предаването и реакцията на зрителите на обществената телевизия показва, че интересът към него не е изчерпан, напротив, заедно с партньорите ни от Sony ще търсим варианти за реализацията му другаде", каза Тупарев. По информация на "Капитал" от есента "Стани богат" ще се излъчва в една от двете най-гледани частни ефирни телевизии. Предвид факта, че предаването има парична награда, състезанието не е съвместимо с обществения характер на телевизията, която има различни цели и поощрява знанието, без да използва финансови стимули.

Новите реалности

Съвсем открито новото ръководство на БНТ в лицето на новия генерален директор дава всички знаци, че ще направи опит да предоговори условията на всички неизгодни за БНТ договори за външни продукции. На пазара придоби публичност договорената цена и за друго предаване, реализирано от екип на Тупарев за много висока сума - кулинарното предаване "Бързо, лесно, вкусно". Според публикация във вестник "Сега" през февруари тази година бившият генерален директор на БНТ Константин Каменаров е сключил от името на телевизията допълнително споразумение с фирма "Еф Хикс Камера", която е продуцент на предаването, с което е задължил БНТ да закупи още 180 броя от него. Проверка в търговския регистър показва, че съдружници в "Еф Хикс Камера" са дружество "Инвест пуул", което е собственост на продуцента Нико Тупарев, Радослав Тушев и Мая Тодорова. Според информацията в "Сега" един епизод от "Бързо, лесно, вкусно" струва 11 400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са 8256 лв. От сегашното ръководство не коментират информацията, тъй като е търговска тайна. Логично и Тупарев не отговаря на подобни въпроси. "Какви ще са програмните решения на БНТ зависи единствено от новото ръководство. Ние сме на разположение за разговори и сме в комуникация с мениджмънта на всички големи играчи на пазара", коментира Нико Тупарев.

От ръководството на БНТ казват за "Сега", че "условията, включително и ценовите параметри за производство на кулинарното шоу "Бързо, лесно, вкусно", както и на други продукции, услуги и телевизионни програми, за които БНТ придобива права за излъчване, към настоящия момент се преразглеждат от новото ръководство на БНТ".

Една от скъпите продукции, за която е почти сигурно, че повече няма да се появи в ефира на БНТ1 и затова са уведомени и рекламните агенции, е спортната игра "Спортисимо", която според източници от пазара е била с дневен бюджет около 5 хил. лв.

По време на провелия се конкурс за генерален директор Емил Кошлуков коментира и друго емблематично за обществената медия предаване - "Референдум". По думите му то има много скъп договор с агенция "Алфа рисърч" и това прави бюджета му много висок. "Сумата по договора за социологически изследвания, които "Алфа рисърч" прави за "Референдум", са четири пъти повече от хонорарите на всички хора, заети с предаването. Трябва да се предоговорят условията с агенцията", каза тогава Кошлуков. С днешна дата той уточни пред "Капитал", че "промени в предаването "Референдум" няма да има, но разходите за социологическото проучване, реализирано от "Алфа рисърч", са намалени с 1440 лева на издание, като тези разходи включват и други проучвания на общественото менение, които няма да бъдат заплащани допълнително".

Другото предаване на външен продуцент, което бе подложено на публичен дебат, беше "Пътеки" на Деница Гергова, което се занимава със здравословен начин на живот. За него Кошлуков уточни, че е препозиционирано в есенната програмна схема – един път седмично, с увеличено времетраене от 45 минути, като цената на закупуване е редуцирана с 30% спрямо тази за 30-минутно времетраене.

"За повече прозрачност при работата с външните продуценти, разбира се, техните продукции ще бъдат селектирани чрез конкурс, като резултатите ще бъдат публикувани на сайта на БНТ. Предстои преразглеждане и актуализиране на общите условия за включване в програмите на БНТ на предавания, създадени от независими български продуценти и за участието й в съвместни продукции", коментира Кошлуков.

Новият генерален директор уточни, че вече са прекратени някои договори за закупуване на филмови пакети и програми, както и рекламни контракти, а реализираните от това икономии са от порядъка на 4 млн. лева.

Що се отнася до договорите за спортни права, телевизията вече води преговори с УЕФА и ФИФА с цел постигане на по-изгодни за БНТ условия. Относно филмовото съдържание и есенните програмни схеми Емил Кошлуков обясни, че в момента се работи по тях, като след окончателното им структуриране и одобрение от управителния съвет новите акценти ще бъдат публично оповестени. Телевизията отново обяви конкурс за разследващо предаване, тъй като се провали започнатият от предишното ръководство след свалянето на "Открито с Валя Ахчиева".

Ръководството на БНТ уточнява, че пакетът от решения за справяне с финансовите проблеми на предвижда както въвеждане на вътрешни мерки (строг контрол на разходите, оптимизиране на ресурсите, обоснованост на програмното съдържание и конкретното му програмно позициониране, увеличаване на собствените приходи), така и предложения за законодателни промени и външни механизми за контрол, включително "обективно остойностяване на час/програма, съответстващо на обществените ангажименти, възложени на БНТ по закон".

В началото на новия телевизионен сезон БНТ ще бъде неподготвена, без нова програмна схема, с наследени скъпи продукции и без възможност да предложи атрактивно и полезно съдържание на зрителите и рекламодателите. Да мисли за ново програмно съдържание за мениджмънта ще е лукс, при положение че трябва да се справя с финансовите трудности.

"БНТ е в практически фалит и ситуацията е критична", това са думи на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, който в средата на юни още като изпълняващ длъжността направи отчет пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Според Кошлуков към януари тази година дефицитът на БНТ е 37 млн. лв., а до края на годината е възможно да надхвърли 44 млн. лв.

След като цялата тази информация стана известна, около БНТ имаше близо двумесечно затишие и пълна неяснота какво ще е бъдещето на обществената медия. А новият есенен сезон вече е на вратата. Нещо повече, зрителите и рекламодателите не се интересуват от финансовите отчети. Те имат очаквания и това е нормално, защото БНТ се финансира с парите на данъкоплатците.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  За "здравословното" предаване на съпругата на милиционера и миноритарен собственик на bTV, Красимир Гергов, Деница, обаче, винаги ще се намери свободно програмно време в ефира на държавната телевизия! Нищо че рейтингът на така нареченото предаване е 0,00001 процента. Ей така, колкото да храним егото и за джобни пари за южна Франция (изцицани от държавата).

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Да не вземе да излезе, че Кошлуков ще разрие гюбрето от обора?

  Два много интересни текста по темата БНТ:
  Есето на Кеворкян:
  http://epicenter.bg/article/Kevork-Kevorkyan--Pismo-do-Koshlukov-/189661/11/33

  И аналитичен материал от Васил Петев за механизмите за източването на БНТ. С имена, политически протекции и цифри. Представяте ли си, всяка минута от буламача на Ути струва по 400 (четиристотин) лв!!!

  https://nbox.bg/bulgaria/item/72940-koi-ograbi-bnt.html

 • 5
  izt21595181 avatar :-|
  izt21595181

  В БНТ е пълно с връзкари и заплатаджии, които следва да се разчистят. Куп негледаеми програми, които са и с нулева обществена полза, от типа на Нощни птици и пр. И чак четири канала пуснали, при положение, че два са напълно достатъчни. Всички шоу програми да се махнат, да се наблегне на публицистика, разследваща журналистика, икономически предавания, образователни и пр. Да снимат и сериали, щом като са успешни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Гласът на хората

Гласът на хората

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.