Втори опит: Келнер взима bTV

Петр Келнер придобива бизнеса на СМЕ в Централна и Източна Европа

Втори опит: Келнер взима bTV

Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME

Весислава Антонова
19813 прочитания

Петр Келнер придобива бизнеса на СМЕ в Централна и Източна Европа

© PPF


Темата накратко
 • Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME.
 • Освен българскaта bTV Media Group Петр Келнер ще придобие телевизии в Румъния, Чехия, Словакия и Словения.
 • Това е вторият опит собственикът на "Теленор - България" да купи голяма телевизия, след като държавата го блокира за "Нова".

Българската държава може и да блокира най-богатия чех Петр Келнер да купи "Нова телевизия" през миналата година, но той най-вероятно ще е новият собственик на другата голяма медийна компания на местния пазар - bTV Media Group. Три независими източника на "Капитал" потвърдиха, че преговорите между него и собственика на bTV - американската компания CME, са на финален етап. Официалното обявяване на сделката се очаква днес или до дни.

PPF - фондът, контролиран от Петр Келнер, се очаква да придобие контрола върху цялата група CME, която освен bTV притежава едни от най-големите телевизии (като дял от рекламния пазар и аудитория) в още четири държави - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Това е финалът на преговори, които продължаваха в различна форма през последната година. Освен Келнер към СМЕ на първоначалния етап проявяваше интерес и американската компания Discovery, известна с едноименните телевизионни канали. В началото на преговорите PPF участваше в консорциум с United Group - компания, която притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. United Group е един от двамата финалисти в сделката за БТК, която се случва едновременно с тази за CME. Според източници на "Капитал" първоначалната уговорка при съвместните преговори за телевизионната компания е била след покупката каналите в различните държави да се разпределят между партньорите, като bTV и тези в Чехия и Словакия останат за Келнер.

В крайна сметка в покупката на CME обаче официално сега участва само PPF. Вероятно компанията ще запази телевизиите на тези пазари, на които има и друг бизнес - България (Келнер придоби "Теленор - България"), Чехия и Словакия, а за другите - Румъния и Словения, ще търси след време купувачи. В "БТВ медиа груп" като миноритарен собственик участва с 6% и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов. Пред "Капитал" той каза, че към момента няма какво да коментира, но не отрече сделката с PPF. Гергов допълни още, че не възнамерява да се разделя с миноритарния си дял в bTV и да го продава.

След като през първата половина на годината печалбата на bTV Media Group постоянно нарастваше, през третото тримесечие дружеството отчита двуцифрен спад. Приходите бавно се увеличават, но след като се сметнат валутните промени през периода. Това става ясно от публикувания отчет на CME.

За продажбата на един от двата най-влиятелни телевизионни канала в България - bTV, се говори поне от година и половина. Очакванията, че това ще се случи до края на 2019 г., се засилиха, когато в края на март собственикът на канала, американската CME, обяви официално, че започва процес по преглеждане на "алтернативи за бизнеса", включително пълна или частична продажба на групата, или сливане. Тогава от компанията коментираха, че не са сигурни, че проучването ще доведе до сделка, както и че няма определени срокове за процеса.

Най-големият акционер в CME e американският телеком гигант AT&T. Той придоби акциите в компанията след сливането си с Time Warner, което започна през 2016 г., но заради регулаторни затруднения се случи ефективно сравнително скоро. AT&T притежава 64% от обикновените акции на CME, но реално контролира 75% от компанията.

Според публикация в Reuters и чешкия сайт Hlidacipes AT&T очаква цена около 47 млрд. крони (2 млрд. долара) за CME. Тук много вероятно става въпрос за оценка, без да са приспаднати дълговете. От PPF отказват да коментират, цитирани от агенцията. Като публична компания СМЕ на етапа също се въздържа от официални изявления.

Това е вторият опит на Петр Келнер да купи голям телевизионен канал в България. В началото на миналата година шведската MTG официално обяви, че продава медийния си бизнес в България на Петр Келнер. Това се случи почти едновременно със сключването на сделка между фонда му PPF и норвежкия телеком Telenor за продажба на операциите му в Централна и Източна Европа, което включва пазарите в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно обаче - през юли, КЗК спря сделката за продажбата на "Нова" на PPF. Като аргумент за това комисията посочи, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. КЗК никога дотогава не беше блокирала подобна сделка, а аргументите й бяха абсурдни - накратко, че "Нова броудкастинг груп" има голям пазарен дял. Иначе казано, комисията тогава направи много бърза и ефективна демонстрация, че никой няма да купи медийната група без одобрението на властта. По-късно стана известно, че в периода, в който КЗК e събирала данни за сделката, на Келнер е бил предложен местен партньор, а именно Кирил Домусчиев. Чешкият бизнесмен е отказал сътрудничество с него и броени дни по-късно КЗК е спряла сделката.

Няколко месеца по-късно - през февруари 2019 г., "Адванс медиа груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви купи дружеството "Нова броудкастинг груп", собственик на "Нова телевизия". Стойността на сделката беше същата - 185 млн. евро. А КЗК беше бърза и благосклонна.

Сега покупката за bTV не подлежи на одобрение от българския антимонополен регулатор. Келнер придобива чужда компания с бизнеси на няколко европейски пазара и сделката ще бъде разгледана в европейската главна дирекция "Конкуренция". Българската КЗК вероятно ще трябва да даде становище, но ново блокиране на сделката ще е невъзможно, без да има наистина сериозни аргументи.

Защо Келнер толкова много иска телевизия

Възможните обяснения са две. Телекомуникационните компании по целия свят търсят синергия с доставчици на съдържание. Идеята е, че телекомите не искат да останат само с кабели и антени, а предпочитат да предлагат едновременно свързаност и съдържанието, което идва по него. Важността на тази синергия ще се увеличава с въвеждането в експлоатация на 5G мрежите. Новият стандарт позволява много по-бързо предаване на големи пакети от данни и съответно се очаква медийното съдържание - филми, музика и пр., да се разпространява предимно в тази среда. Този тренд например е и причината AT&T да придобие Time Warner и съответно CME. Американската компания обаче няма телеком бизнес в Централна и Източна Европа, съответно нямаше възможности за синергия и търсеше упорито купувач.

В този сюжет Келнер се вписва добре. С очакваната сделка той ще има възможности за синергия между своите телеком компании и телевизиите на СМЕ на три пазара - в България, Чехия и Словакия. Една от възможните цели на PPF е те да сглобят комбинацията между телекоми и съдържание в няколко страни от Източна Европа и след това да търсят купувач за готовия пакет. Той има възможност да включи в него още Сърбия и Черна гора, където обаче на етапа няма телевизии. Тук евентуален бъдещ собственик може да се види в United Group.

Пакетната сделка на Келнер е добра за бъдещето на bTV от гледна точка на свободата на медиите. Тя предполага, че основният интерес към каналите на българската медийна група ще бъде те да имат добър рейтинг, а не съдържанието им да бъде поставено в услуга на управляващите. В момента телевизията е един от малкото останали острови на свободна журналистика и превземането му би било равносилно на почти пълно информационно затъмнение.

Рискове обаче има. bTV ще стане част от група, която има и други бизнеси, което означава, че ще трябва да управлява внимателно потенциалните конфликти на интереси. Освен това телекомуникационните компании са силно регулирани от държавата и това може да бъде използвано като инструмент за натиск срещу телевизията. Предвид мащаба на чешкия бизнесмен обаче, както и влиянието на bTV, това няма да бъде толкова лесна игра за свикналите на безпрекословно подчинение български политици. Най-големият риск е от следваща препродажба - към български олигарх или партньор в Русия или Китай, където Келнер е правил сделки.

Темата накратко
 • Фондът на чешкия бизнесмен PPF е съвсем близо до сключването на сделка за целия бизнес на американската компания CME.
 • Освен българскaта bTV Media Group Петр Келнер ще придобие телевизии в Румъния, Чехия, Словакия и Словения.
 • Това е вторият опит собственикът на "Теленор - България" да купи голяма телевизия, след като държавата го блокира за "Нова".

Българската държава може и да блокира най-богатия чех Петр Келнер да купи "Нова телевизия" през миналата година, но той най-вероятно ще е новият собственик на другата голяма медийна компания на местния пазар - bTV Media Group. Три независими източника на "Капитал" потвърдиха, че преговорите между него и собственика на bTV - американската компания CME, са на финален етап. Официалното обявяване на сделката се очаква днес или до дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


5 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Discovery щеше да бъде по-добре, но като се има предвид че алтернативата е отново някой олигарх около Борисов, то тогава сме доволни и на Келнер. Иначе поздравления за добре написаната статия (не се подмазвам, просто ми харесва;):):)

 • 2
  parazitko avatar :-|
  Паразитко

  Дебелян Пеевски чрез подизпълнителя си Домус Ага напълно съкруши Нова Тв. с отрепки-управляващи на водещи позиции от ТВ7 и Канал3...много много жалко...

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina


  До коментар [#] от "
  pwe37398133
  ":

  Да, така е. Всички б0клуци от придворната свита на Пеевски от TV7 и Канал 3 бяха събрани отново на едно място, този път в NOVA. Дано bTV да успее да удържи фронта. След като Борисов забрани на Келнер да купи NOVA, да се надяваме че чехът няма да клекне пред властта в София или да делегира редакционната политика на bTV отново на миноритарния собственик - милиционера Гергов.

 • 4
  cmf1446637585478928 avatar :-|
  Petia Nikolova

  Спряха го да спре индийските бози-сериали по Нова, дано има късмет да спре турските такива по БТВ.

 • 5
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Дали просто не си вкарахме вариант на Раша тудей? Учудва ме, че един и същи човек настоятелно се опитва да придобие телевизия в най-бедната страна на ЕС. В сравнение с други пазари, едва ли могат да се очакват значими печалби. За какво тогава?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал