Глътка надежда за БНР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Глътка надежда за БНР

Според Андон Балтаков, един от възможните начини за финансиране на БНР е процент от БВП или от приходите към НАП - определен процент от данъците на физическите лица и определен процент от събрания корпоративен данък

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като Associated Press и CNN

Весислава Антонова
7417 прочитания

Според Андон Балтаков, един от възможните начини за финансиране на БНР е процент от БВП или от приходите към НАП - определен процент от данъците на физическите лица и определен процент от събрания корпоративен данък

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • СЕМ избра нов генерален директор на БНР. Биографията на Андон Балтаков дава надежда за качествени промени в медиата.
 • Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на мениджър, получил съществена част от опита си в Associated Press и CNN.
 • Тригодишният мандат на новия директор ще бъде изпълнен с много трудности и препятствия.

След месеци на напрежение и криза, която се разви пред очите на всички, БНР вече има нов генерален директор. Казва се Андон Балтаков и връзката му с БНР е фактът, че от 1996 до 2000 г. е част от новинарския екип на медията, като редактор и водещ на сутрешните информационни емисии на БНР. Подписа договора си за управление в петък (24.01.20) и оттогава започва неговия тригодишният мандат като директор.

Това е изненадващо добра новина по няколко причини. Андон Балтаков има впечатляващо CV - като образование и места, на които е работил (вижте в карето). Не по-малко важно в случая е, че работата му в чужбина го поставя извън котерийните интереси за овладяване на българските медии. След шумния провал на предишния генерален директор да запуши устата на журналистите там, БНР има огромна нужда едновременно от свобода и стабилно управление. Това става още по-важно на фона на бавния редакционен разпад в другата държавна медиа - БНТ. Изборът за генерален директор на националното радио сега е и много положителен знак за Съвета за електронни медии (СЕМ), който този път явно избра сам фаворита си.

Заявките на новия дирктор

"Приемете ме като гарант - вътрешен и външен, за редакционната независимост на БНР", бяха първите думи на Балтаков в интервюто му за предаването "12+3" на БНР веднага след избора му. Пред водещата Даниела Якова той каза, че откритият диалог и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направи при влизането в медията.

Прозрачност на управлението, дигитализация на работния процес и продукт, професионална реализация и потенциал за растеж на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите приоритета в бъдещата работа на Балтаков, които той защити в концепцията си пред СЕМ.

"Аз освен журналист съм и икономист. Искам да видя баланса за приходите и за разходите. Краткосрочният ми план е да активизирам търговската дейност, за да можем да покриваме разходите си, в случай че те са повече от приходите. В дългосрочен план - да започнем да работим със законодателя и с изпълнителната власт, за да реализираме идеите за устойчиво финансиране на обществената медия", каза още Балтаков в първото си интервю за БНР. Още по време на изслушването му като възможен модел на финансиране на радиото той предложи то да идва като процент от БВП или от приходите към НАП - определен процент от събрания корпоративен данък. По думите му този трансфер трябва да бъде ограничен от минимални и максимални граници. Според Балтаков, радиото може да генерира собствени приходи, които до 2020 г. да достигнат 5 млн. лв. годишно.

Препятствията пред управлението

Добрите намерения на Андон Балтаков обаче ще бъдат изправени пред много изпитания. Новият генерален директор няма да има възможност да си избере членове на управителния съвет и ще му се наложи да работи с управителния съвет на предшественика си Светослав Костов. Сегашните членове на управленския орган не могат да бъдат принудени да напуснат, ако сами доброволно не пожелаят да подадат оставка, за да може новият директор да има шанс да сформира свой екип. С управителен съвет, с който не мислят в една посока, би означавало почти всяко негово решение да бъде бламирано. Това сериозно ще затруднява желанието за промени и обновление.

От значение е и че в радиото все още текат прокурорски проверки. Прави се одит от Сметната палата. Ден след избора на новият генерален директор, в четвъртък, се състоя заседание на временната парламентарна комисия (създадена в края на миналата година - бел. ред.) за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13-и септември миналата година, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Комисията ще излезе с доклад за дейността си в средата на февруари. На 20 януари в Административния съд София - област тръгна делото на бившия генерален директор на БНР Светослав Костов срещу СЕМ за предсрочното прекратяване на мандата му. Според него то е незаконно. Всички тези факти създават допълнително напрежение.

Към това трябва да се прибави и фактът, че екипите в радиото са силно демотивирани от трупаните с години управленски дефицити и от ниското заплащане. Тяхното мотивиране, и преодоляването на разрушителните процеси засегнали журналистическите процеси в медията, ще са сред най-трудните и предизвикателни задачи пред новия генерален директор.

Аргументите на СЕМ

Кандидатурата на Балтаков, беше подкрепена от четирима от петимата членове на медийния регулатор - Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев), Галина Георгиева (от парламентарната квота на ГЕРБ), председателят на СЕМ София Владимирова (от парламентарната квота на ГЕРБ), Евелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев). Въздържала се гласува Розита Еленова (от парламентарната квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки). Тя твърдо подкрепи кандидатурата на сегашния и.д. генерален директор Антон Митов.

Изборът на директор на БНР не беше лесен. Той не беше направен по време на първото гласуване на СЕМ. Балтаков бе избран на второто за деня гласуване - процедура, позволена от Закона за радиото и телевизията. До него се стигна, след като първия път по два гласа получиха Балтаков и Митов и един беше даден за кандидатурата на Митко Димитров, бивш директор на радио "София".

При второто гласуване Владимирова и Димитрова подкрепиха Балтаков. "Има риск модерните и много добри възгледи на г-н Балтаков да се сблъскат с действителността в радиото и на пазара тук, тъй като е придобил опита си на други пазари. За мен обаче много по-голям риск е БНР точно в този момент да остане без избран генерален директор. Предстоят промени на медийния закон, този сектор се трансформира под влиянието на дигиталните технологии и медията не трябва да бъде в безтегловност. Трябва ѝ титуляр и заради това гласувам за Андон Балтаков", аргументира промяната в гласа си Димитрова. Председателят на СЕМ София Владимирова също промени първоначалния си избор и при второто гласуване заложи на Андон Балтаков, въпреки че на първото заседание гласува за Антон Митов.

Още по време на първото гласуване членовете на СЕМ казаха, че концепцията на Андон Балтаков ги спечели с това, че е модерна. Беше подчертан и неговият сериозен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене. "Описали сте перфектния хибрид между свободна журналистика и пазарно ориентиран мениджмънт. Това е, да не кажа неизпълнимо, но много трудно. БНР е държавна институция", обобщи при изслушването на Балтаков Бетина Жотева.

В понеделник и вторник шестимата кандидати да управляват БНР представиха концепциите си пред членовете на медийния регулатор. До избора на нов генерален директор на общественото радио се стигна, след като през октомври миналата година СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради кризата в радиото и безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" за близо четири часа.

Професионалният опит на Андон Балтаков

Андон Балтаков има магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл" и висше икономическо образование от УНСС в София.

Той стартира новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша" през 1994 г., а през 1995 г. се присъедининява към информационния екип на БНР. Започва като преводач-новинар в Прослушвателната служба, където превежда новините от английски на български език. Води сутрешните новини на БНР от януари 1996 г. до април 2000 г. Специализирал е новинарско продуциране в BBC в Лондон. През 2000 г. се премества да живее в САЩ.

След като получава магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл", работи в управленските структури на големи медии в САЩ. Седем години е в Associated Press, където е бил зам.-директор на департамента по стратегическо планиране на агенцията и директор по дигитална продуктова стратегия. Три години е в CNN, където е старши директор бизнес операции и отговаря за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи; изгражда и управлява бизнеса за синдикирани видеопродукти. Две години е вицепрезидент на новинарския бизнес на ProQuest - най-големият агрегатор на информационни източници за академични и професионални организации. След това за две години е бил главен оперативен директор на най-голямата информационна агенция за социални новини в света Storyful. От две години управлява консултантска агенция за информационния бизнес, като най-големият му клиент в момента е агенция Reuters.
Темата накратко
 • СЕМ избра нов генерален директор на БНР. Биографията на Андон Балтаков дава надежда за качествени промени в медиата.
 • Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на мениджър, получил съществена част от опита си в Associated Press и CNN.
 • Тригодишният мандат на новия директор ще бъде изпълнен с много трудности и препятствия.

След месеци на напрежение и криза, която се разви пред очите на всички, БНР вече има нов генерален директор. Казва се Андон Балтаков и връзката му с БНР е фактът, че от 1996 до 2000 г. е част от новинарския екип на медията, като редактор и водещ на сутрешните информационни емисии на БНР. Подписа договора си за управление в петък (24.01.20) и оттогава започва неговия тригодишният мандат като директор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Докато финансирането на БНТ и БНР идва от правителството, а не директно от всяко домакинство чрез лицензионна такса (както е в "нормалните" държави), тези две медии ще продължават да са държавни, а не обществени, без значение кой е назначен за директор. Няма нужда да се измисля топлата вода, вече е измислено, проблемът е че властта в България не иска да се раздели с този лост на влияние.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Шестото лого на БТК

Шестото лого на БТК

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK