Денят (не) започва с култура
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Денят (не) започва с култура

Обяснението на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за въведен кризисен график за водещите на предаването не звучи убедително

Денят (не) започва с култура

Двама от водещите на предаването по БНТ бяха свалени за неопределено време и без обяснения

Весислава Антонова
6732 прочитания

Обяснението на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за въведен кризисен график за водещите на предаването не звучи убедително

© Юлия Лазарова


Дори и в условията на извънредното положение и карантина промените в структурата и екипите на БНТ продължават. Заради ситуацията до 13 май т.г. водещите на предаването "Култура.БГ" ще работят по график. В момента продуцент и водещ на рубриката ще е Анна Ангелова, а другите двама водещи Александра Гюзелева и Димитър Стоянович ще водят на по-късен етап. Засега те няма да присъстват в ефир. Информацията потвърди пред "Дневник" генералният директор Емил Кошлуков.

Отстранена е и асистент-режисьорката на "Денят започва с култура" Жени Кръстева, която е в предаването от 15 години - от самото му създаване, а е в телевизията от близо 40 години и е един от най-уважаваните асистент-режисьори. Освен нея от предаването са махнати и двамата продуценти - Весела Петрова и Николай Колев.

Избирателна кадрова реформа

Повече от месец текат промени и в редиците на режисьорите на телевизията. Голяма част от тях по силата на заповед, въведена преди няколко години, са на граждански договор в БНТ. Кошлуков отменя заповедта и в БНТ отпада възможността да има нещатни служители на длъжностите режисьор и оператор. Така от програмата отпадат и едни от силните имена на тези позиции.

Заради отмяната на въпросната заповед например един от най-добрите в БНТ - Дамян Серкиджиев, вече не е режисьор на "Референдум", по същата причина и Милена Гетова също вече не е там. Но пък отмяната не важи за режисьора на предаването на Георги Любенов. На практика с отмяната на заповедта в БНТ на щат остават само режисьорите на пулт.

Във вторник (14 април) сайтът "Площад Славейков" съобщи, че Гюзелева и Стоянович са свалени от ефир. "В редакцията на сутрешното културно предаване на обществената телевизия в понеделник получили заповед от генералния директор Емил Кошлуков, че до края на извънредното положение техен изпълнителен продуцент ще бъде водещата Ана Ангелова", пише изданието и уточнява, че на двамата устно е било съобщено, че за този период тя ще бъде и единствен водещ, а писмени заповеди за промените няма.

Пред "Капитал" Димитър Стоянович заяви: "Лично аз засега съм страничен наблюдател и знам не повече от всички останали. Все пак известна яснота за случващото се би внесъл един нормален, чисто професионален, а и етичен разговор - защо и какво налага случващото се. Подобен разговор - ако се състои - би дал и повече яснота за бъдещето на "Култура.БГ". Надявам се, че всичко това е по-скоро едно недоразумение."

Удобен кризисен график

Емил Кошлуков обяснява пред Dnevnik.bg, че цялата телевизия работи на екипи по график, някои от хората са в платен отпуск, за да може, ако има болни от коронавирус, една част от хората да се изолират, а друга да продължат да работят. Той каза, че това засяга и водещите, но не уточни как е приложен принципът за "Култура.БГ" и кога те ще бъдат върнати на екран. Генералният директор не успя да цитира график за работата на водещите на предаването, с който по думите му се занимава друг директор. Като пример за други промени Кошлуков посочва, че на други предавания като "История.БГ" и "Туризъм.БГ" излъчват повторения.

Асоциацията на европейските журналисти заяви по този повод: "Притеснително е до края на извънредното положение от ефира на Българската национална телевизия да бъдат свалени двама от водещите на предаването "Култура.БГ", а другият водещ да поеме всички предавания, включително и в ролята на изпълнителен продуцент.

АЕЖ отправя въпрос към ръководството на телевизията по какъв начин е преценено кой от тримата водещи да остане в ефир. Какви критерии са използвани? Обсъждано ли е това решение с екипа? Това част от кризисен график на телевизията ли е? И ако е така, той прилага ли се и за други предавания? Извънредното положение има срокове, свалянето от ефир подчинява ли се на същата логика?

"Основания за безпокойството ни от подобни действия идва от факта, че преди две години настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков влезе в открит конфликт с екипа на предаването "Денят започва с култура/Култура.БГ" и водещите прочетоха декларация, с която се обявиха против посегателството срещу редакционната им независимост. Сутрешното културно предаване на БНТ бе на прицел и от страна на бившия министър на културата и настоящ председател на ресорната (медийна) комисия в Народното събрание Вежди Рашидов. Недопустимо би било настоящият момент да се използва за разчистване на сметки заради този епизод.

Ръководството на БНТ дължи обяснение, за да не останат съмнения, че действа пристрастно, като се възползва от извънредното положение", се казва в позицията.

Обществените реакции

След информацията за свалянето от ефир на Гюзелева и Стоянович във "Фейсбук" се появиха много реакции в тяхна подкрепа. Бившият главен продуцент на БНТ Роберт Ковачев написа: "В българската медийна среда тече процес, обратен на днешната пандемия. Понеже сме в застой, някъде около 111-о място в блатото на медийната свобода от няколко години, сега, за да ни стане по-ясно къде сме точно, се добави нов термин - "в престой". Иначе казано - в карантина. Та разликата е тази - карантинират се не заразените, а тези журналисти, които упорито отказват да се заразят от вируса на застоя. Изградили са си някакъв имунитет и никакви тестове не могат да докажат липсата на антитела. Това е адски дразнещо за апологетите на стадния медиен неимунитет. Заразени са вече повече от 70%, но не успяват да покрият абсолютно цялата гилдия. Някакви си журналисти не искат да се разболеят или поне да се заразят. И хайде - "в престой". Такива са правилата на нашата си медийна пандемия".

"Може ли да използваш извънредното положение в държавата, за да свалиш от екран двама известни водещи на едно от най-известните предавания на БНТ, което изпълнява обществената й мисия, без да кажеш на обществото защо? Може би не са били достатъчно социално дистанцирани от неудобните си събеседници? Може би са спазвали плурализма на гледните точки, когато тя вече е само една? Може би носят славата на артистичните си фамилии, когато трябва да се родят нови герои? Може би моментът е подходящ за стари културни разправи, когато културата е заета с оцеляването си? Но ако тя въобще има шанс да оцелее, няма да позволи да отсекат две ефирни глави от собственото й тяло. Просто така, сякаш са жертви на COVID-19", пише Георги Лозанов, бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Писателят Георги Господинов коментира: "Никое извънредно положение не оправдава отстраняването на талантливи хора и доказани професионалисти. Тъкмо обратното, извънредно важно е те да продължат да работят тъкмо сега."

"Един вирус броди из страната. Вирусът на глупостта. За него ваксина няма да бъде открита - по-уютно за управляващите е всички да бъдат заразени. Жертвите вече и не броим", коментира аниматорът Теодор Ушев.

И още отстранени

През миналата седмица не е бил подновен и едногодишния трудов договор на водещия на "Бизнес.БГ" Марио Гаврилов, който е изтекъл на 7 април. Според Кошлуков причината са слабите резултати на предаването, което сега щяло да има нов водещ. Марио Гаврилов каза пред "Дневник", че е отказал предложения му граждански договор, защото това е в противоречие със Закона за радио и телевизия. Той обяви, че предаването е имало добър рейтинг и не може да си обясни решението.

В деня на въвеждането на карантината УС на БНТ е закрил направление "Програмно осигуряване", което договаря и обезпечава 60% от програмното съдържание на четирите канала на БНТ. Това са всички филмови пакети (сериали, игрални и документални филми), детска и образователна продукция, класически и поп концерти, формати, всички български филми и сериали, които подлежат на лиценз. Съкратен е новинарският актуален информационен обмен, част от спортната продукция. Ръководител на направлението е била Камелия Дончева. От УС не й съобщават никакъв мотив. Това е задължително стратегическо звено във всяка телевизия. Възможно е причината да е задлъжнялостта на телевизията заради похарчените сериозни средства за програмно съдържание по времето на Константин Каменаров, но това остава неясно.

Дори и в условията на извънредното положение и карантина промените в структурата и екипите на БНТ продължават. Заради ситуацията до 13 май т.г. водещите на предаването "Култура.БГ" ще работят по график. В момента продуцент и водещ на рубриката ще е Анна Ангелова, а другите двама водещи Александра Гюзелева и Димитър Стоянович ще водят на по-късен етап. Засега те няма да присъстват в ефир. Информацията потвърди пред "Дневник" генералният директор Емил Кошлуков.

Отстранена е и асистент-режисьорката на "Денят започва с култура" Жени Кръстева, която е в предаването от 15 години - от самото му създаване, а е в телевизията от близо 40 години и е един от най-уважаваните асистент-режисьори. Освен нея от предаването са махнати и двамата продуценти - Весела Петрова и Николай Колев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  bsj01655282 avatar :-|
  bsj01655282

  Странно-специфичен вой се надигна в грантаджийските среди, понамирисва ... Денят нема да започва вече с тия, но и нема да свършва с Марио Гаврилов - за него обаче не се чува подобен рев.

 • 2
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Вие скъпи дечица на бивши български величия заграбихте огромна част от ефира на БНТ. Всяка сетрин и вечер ни се натрапвате без да има какво да ни кажете. Вярно рекламирате без пари изявите на някои днешни културни дейци, но това е разбираемо. През останалото време сте нонално безинтересни и никой не ви гледа. Да не говорим, че в тази карантина, при затворени салони и липса на вскакви културни мероприятия няма и кого да рекламирате.

 • 3
  icc07658209 avatar :-|
  icc07658209

  Нещо не разбирам - БНТ бащиния ли е на Шани и Дими? Въпросната дама я гледаме вече десетина години и напоследък освен да се усмихва тъпо - друго не прави. Дими също не е най-чаровния водещ. Защо за едни се оревава орталъка, а за други не?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Гласът на хората

Гласът на хората

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.