Петр Келнер прави финална крачка към придобиването на bTV

PPF е подала документи за завършване на сделката пред Европейската комисия

   ©  Капитал
   ©  Капитал

PPF Group, собственост на чешкия милиардер Петр Келнер, е подала документи към Европейската комисия за завършване на сделката по придобиването на Central European Media Entertainment (CME), медийната компания, в която влиза и групата на bTV, пише Radio Prague. Освен българската "Би Ти Ви Медия Груп", ако ЕК даде финално разрешение, PPF ще стане собственик на още три телевизии, съответно в Чехия, Румъния, Словения и Словакия. Сделката е на стойност 2.1 млрд. долара и бе обявена през октомври миналата година. Поставеният срок за край на сделката от страна на PPF Group е 27 октомври.

Така Келнер е на път да се превърне от втори опит в собственик на една от двете големи медийни групи в България, след като през 2018 г. направи неуспешен опит да закупи "Нова". Същевременно той успя да закупи българския телеком "Теленор" от едноименната норвежка компания заедно със звената на фирмата в Сърбия, Черна Гора и Унгария, срещу 2.8 млрд. евро.

Досега CME беше мажоритарна собственост на американския телеком AT&T, която пък я придоби след сливането с медийния гигант Time Warner (вече WarnerMedia), обявено през 2016 г. Целта на AT&T е да се раздели с голяма част от страничните бизнеси на WarnerMedia.

Този път вероятно с успех

Миналият опит на Петр Келнер да придобие голяма българска телевизия, "Нова", бе спрян от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) през юли 2018 г., а аргументът на регулатора бе, меко казано, странен - че медийната група е прекалено голяма. Година по-късно тя бе придобита безпроблемно от братята Кирил и Георги Домусчиеви, а PPF се насочи към bTV. Понеже bTV е част от по-голяма паневропейска група, сделката попада извън юрисдикцията на националните регулатори и зависи изцяло от одобрението на Генерална дирекция "Конкуренция" в ЕК, където са и подадените документи.

Комисията трябва да излезе с позиция по сделката до 6 октомври. Ако тя даде директно одобрение, сделката ще приключи в срока, даден от PPF Group, 27 октомври. В случай, че има допълнителни условия, окончателното решение може да се забави с до 90 дни. Акционерите в CME дадоха съгласието си през февруари, а малко по-късно се появи натиск против сделката от неочаквано място: американският сенатор Марко Рубио. Републиканецът излезе с позиция AT&T да не позволява сделката да се осъществи, защото според него PPF Group и самият Петр Келнер "отдавна работят като проксита на Китай в Чехия".

CME е собственик на общо 30 телевизионни канала с аудитория от 45 млн. души. В България компанията държи телевизионните канали bTV, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.

Още от Капитал