Пеевски се "чисти" и от вестниците - отиват при купувача на "Нова телевизия" и БТК

Наскоро депутатът от ДПС прехвърли марките на "чисто" дружество, след като срещу "Телеграф медиа" има десетки висящи дела

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

United group, които купиха БТК и са в процес на придобиването на "Нова телевизия", искат да купят и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и "Борба". Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. Като купувач е посочено дружеството United media, дъщерно дружество на United Group (UG).

През последните месеци Пеевски се опита да "изчисти" вестникарския си бизнес. Той прехвърли марките към новосъздадено "огледално" дружество "Вестник Телеграф". Този ход вероятно се обяснява от факта, че срещу предишния издател - "Телеграф медиа", има десетки висящи граждански дела, образувани от хора и фирми, които твърдят, че са претърпели вреди от публикациите в "Телеграф" и "Монитор". Дружеството е многократно осъждано за неверни и клеветнически публикации. След като марките на вестниците са прехвърлени в новосъздаденото "Вестник Телеграф", то е обявено в ликвидация. В края на ноември Софийският районен съд е наложил обезпечение на бъдещ иск срещу старото дружество издател "Телеграф медиа", което може да блокира производството по ликвидация на фирмата.

В края на октомври "Вестник Телеграф" прехвърли седалището си в търговски център на бул. "Цариградско шосе", като очакванията бяха, че там ще бъде и редакцията на вестниците.

Сложните операции с прехвърлянето на активите между двете огледални фирми доведе до парадоксална ситуация, в която се оказа, че притежаваните от Пеевски вестници не бяха спазили изискванията на т.нар. закон "Пеевски" за публичността на собствеността на медиите.

Миналият петък официално стана ясно, че UG, които точно преди година купиха БТК, ще купуват и "Нова тв" от близкия до Борисов бизнесмен Кирил Домусчиев и брат му. Домусчиеви купиха "Нова тв" преди година и половина и влизането им телевизията беше последвано от напускане на най-силните имена в разследващата журналистика, което предизвика международен скандал. През октомври "Нова тв" се намериха като собственици и на свързвания с Пеевски Канал 3, който също ще отиде в United. Покупката на "Телеграф" и "Монитор", които Пеевски придоби през 2007 г. с кредит от фалиралата КТБ, ще бъде първата инвестиция на UG в печатни медии.

В тяхното портфолио до момента са само телекоми, кабелни оператори и телевизионни канали в държавите от бивша Югославия. Мажоритарен акционер в UG e лондонският фонд BC Partners. Миноритарен дял от малко над 10% има основателят на UG Драган Солак. Малки дялове в компанията има и американският фонд KKR, както и ЕБВР.

Още от Капитал