🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите комуникационни агенции в България, които не са част от група

Как се променя бизнесът им през последната година

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В класацията влизат агенции, които не са част от комуникационна група, българска или международна, или група от дружества под една шапка. Тази година в нея участват отново дигитални, творчески и BTL компании. Причината е, че голяма част от тях все по-често избягват да се определят като конкретен тип агенция, защото подобно на групите те също целят да предлагат възможно най-широк набор от услуги. Техните вътрешни структури обаче са значително по-олекотени и разполагат с по-малки екипи.

2019 г. е изключително добра за бизнеса на индивидуалните агенции и приходите им нарастват с 35.4%, достигайки 116.2 млн. лв. В класацията попадат 14 агенции с фокус творческо рекламно обслужване, като пет от тях отчитат спад на приходите. Сред тях е New Moment, която промени бизнес стратегията си и от комуникационна група се преструктурира в индивидуална агенция. "През 2019 г. обединихме медийната и творческата част, променихме част от екипите и структурите, загубихме някои клиенти и променихме подхода към наличните, предлагайки по-завършен и цялостен продукт", обяснява Костадин Крантев, управляващ директор на агенцията. Двуцифреният спад в приходите на Interpartners например се дължи на прекратяване на партньорството им с "Еврофутбол", но очакванията на собственика и управляващ партньор Катя Димитрова са компанията да приключи 2020 г. с ръст в оборотите заради нови клиенти в портфолиото с големи бюджети.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар