OnlyFans: Платформа с нецензурирано съдържание за милиарди

Британската платформа доби популярност с еротичните публикации, които към момента са под 30% от съдържанието

Темата накратко
  • OnlyFans.com има над 61 млн. регистрирани потребители и 850 хил. създатели на платено съдържание.
  • Британската платформа доби популярност с еротичните публикации, които към момента са под 30% от съдържанието.
  • По време на пандемията стават популярни фитнес треньори и музикални изпълнители.

Жасмин е на 18 години. Живее и учи в Германия, но заради пандемията и възможността за дистанционно обучение сега е в България. От нейн приятел научава за сайта OnlyFans, а от скука през януари решава да си направи профил. Жасмин, както и стотици други българи, продава собствено еротично съдържание в платформата. Тя решава какво и кога да публикува, но съдържанието става видимо само за тези, които платят за него. Достъпът дo едно нейно видео в OnlyFans варира между 11 и 15 долара. Така само за една седмица (към 15 януари) тя вече е изкарала около хиляда лева. Не е сигурна дали ще кандидатства в университет, но знае, че иска работата й да бъде в онлайн среда.

Макар OnlyFans все още да не е толкова популярна в България, глобално платформата направи няколко потребители милионери, а редица други значително по-богати. Еротичното съдържание помага за това, но сайтът далеч не се ограничава само до него. Миналата година американската хип хоп изпълнителка Cardi B стана част от платформата. От тогава в профила й има шест публикации на ексклузивни кадри от фотосесии, видеа и личен архив, до които феновете й имат достъп срещу 5 долара на месец. Профили имат и музиканти, които споделят авторска музика, фитнес инструктори, гримьори, модели, комедианти и много други.

Свободата хората да публикуват разнообразно съдържание без то да бъде цензурирано или докладвано, и да изкарват пари от него, засилва интереса към OnlyFans. За някои потребители, с вече изградена база от последователи, платформата се оказва по-бърз начин за монетизирането им в сравнение с работата като инфлуенсъри и рекламирането на брандове в социалните мрежи.

Фетиши, порно и бизнес за милиарди

Преди да стигне до идеята за OnlyFans британецът Тим Стоукли развива няколко онлайн платформи. През 2011 г. той създава сайта GlamWorship, насочен към потребители с фетиш към финансова доминация. Той свързва хора, които изпитват сексуално удоволствие от това да дават подаръци или пари на т.нар. доминанти, срещу което получават техни снимки или видеа. Когато се стигало до размяна на съдържание обаче потребителите се прехвърляли към други платформи.

View this post on Instagram

A post shared by Tim Stokely (@timstokely)

Затова две години по-късно Стоукли създава сайта Custom4U, където хората могат да разменят еротични видеа и снимки. Паралелно той разработва и платформата 121with. В нея различни специалисти, като майстори и водопроводчици, продават експертизата си през видео разговори. В интервю пред Bloomberg Стоукли казва, че всички тези бизнеси са му помогнали да разбере в дълбочина как работи връзката между създателите на съдържание и техните фенове.

Така през 2016 г., на 33-годишна възраст, Тим Стоукли създава платформата OnlyFans. Тя до голяма степен комбинира идеите зад всеки от предишните му бизнеси. Потребителите в OnlyFans публикуват атрактивно съдържание, за което други са склонни да плащат. Формата, цената и маркетирането му зависят от създателя. Колкото повече фенове има, толкова повече приходи ще генерира. А 20% от тях се удържат от OnlyFans. Идеята се харесва на предприемача и инвеститор Леонид Радвински, който стана популярен през 2004 г., когато Microsoft започна дело срещу него (и впоследствие прекрати) с обвинение, че е изпращал измамни имейли на потребители на Hotmail.

През 2018 г. Радвински купува мажоритарен дял от OnlyFans, а Тим Стоукли остава в компанията като изпълнителен директор. По всичко личи, че за момента е взел правилно решение да инвестира в нов тип социална платформа. Макар от компанията да не споделят публично финансовите си резултати, от Bloomberg пишат, че нетните й приходи достигат 400 млн. долара.

Плати и виж

Потребителите в OnlyFans са два типа - създатели на съдържание и феновете им, които са склонни да платят за него. По данни на компанията към началото на годината има 61 млн. регистрирани потребители и 850 хил. създатели на съдържание. От компанията коментират пред "Капитал", че напоследък се наблюдава огромно увеличение на регистрациите в платформата. Това е разбираемо, предвид че през изминалата година хората прекараха много повече време в домовете си. "През последните шест месеца най-бързо нараства съдържанието от фитнес и музикалната индустрия", казват от OnlyFans.

Всеки създател на съдържание сам избира цената и принципа на заплащане. Той може да бъде под формата на фиксиран месечен абонамент, с който потребителите имат достъп до цялото съдържание в профила му, или на парче за всеки отделен клип и снимка. Цените варират между 4.99 до 49.99 долара.

Колкото повече лоялни фенове има даден потребител в традиционните социални мрежи като Facebook и Instagram, толкова повече от тях може да се прехвърлят в OnlyFans и да плащат за ексклузивно съдържание. Според платформата това обикновено са между 1 и 5% от всички последователи. Така например потребител с 30 хил. последователи в интернет и най-ниска заложена цена за месечен абонамент може да получава от OnlyFans между 1.5 и 7.5 хил. долара на месец. 20% от тях обаче ще бъдат удържани като комисионна. От OnlyFans коментират пред "Капитал", че "в тези предизвикателни времена сайтът се е превърнал в нов източник на приходи за хиляди хора".

Сред популярните лица в OnlyFans закратко беше и актрисата Бела Торн. През август тя обяви пред 24.3-милионната си фен база в Instagram, че си прави профил. Само за 24 часа Торн успя да спечели 1 млн. долара приходи от платформата, които бързо след това удвои, при цена от 20 долара на месец. Присъствието й не продължи дълго. Няколко месеца по-късно започнаха да валят оплаквания на потребители, платили по 200 долара за ексклузивни нейни голи снимки и получили такива по бельо. "Публикациите със съдържание за възрастни в платформите са намалели от 37% на 23%, което показва, че има не само огромен ръст в създаването на съдържание, но и ръст в не-порнографското такова", коментират от OnlyFans пред "Капитал".

Съдържание по поръчка

Платформата дава възможност и за допълнителни приходи. Всеки "фен" може да си поръча ексклузивно съдържание, а създателят да определи цената му или т.нар. "бакшиш" в OnlyFans. Фитнес инструкторът и диетолог Тихомир Рангелов получава често запитвания за персонални видеа и снимки, на които позира и показва мускулите си. По думите му цената варира между 30 и 50 долара за 5-10 минутен клип. Той има профил в OnlyFans от средата на миналата година, но не публикува еротично съдържание. "Могат да се изкарват много добри доходи от порядъка на минимум 100 долара [на месец]. Останалото зависи от съдържанието, добрия маркетинг и популярност в социалните мрежи", обяснява той пред "Капитал".

"Ако нямаш фенове, които искат да видят точно теб, няма смисъл да си правиш профил в OnlyFans, защото има много безплатно порно съдържание в интернет", казва Жасмин.

Функционалностите на OnlyFans са семпли и в платформата няма търсачка. Затова много потребители слагат линк към OnlyFans профилите си в Instagram и Facebook. Жасмин обаче предпочита да изпраща линк в лично съобщение само на хора, които прецени, че наистина биха платили за съдържанието й. "Това са основно чужденци", казва тя и допълва, че "ако нямаш фенове, които искат да видят точно теб, няма смисъл да си правиш профил в OnlyFans, защото има много безплатно порно съдържание в интернет".

Няма официални данни за броя на българските потребители в OnlyFans, а при запитване от компанията отговориха, че не могат да предоставят подобна информация. Разширение на платформата - Onlyfinder, което не е собственост на компанията, обаче позволява търсене на потребители по локация. Според сайта общо 78 човека са посочили България в профилите си. В действителност обаче българските потребители със сигурност са много повече. Жасмин и Тихомир Рангелов също ще продължат да бъдат част от тях. Плановете им са да развиват профилите си в OnlyFans със съдържание, което феновете им търсят и харесват. Така платформата ще продължи да бъде ако не основен, то поне второстепенен източник на приходи.

Още от Капитал