ПИБ поиска от "Биволъ" да свали статия за контрабанда на цигари, където банката се споменава

От сайта виждат в писмата от британска адвокатска кантора атака и опит за заглушаване

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е поискала от разследващия сайт "Биволъ" да свали свой материал, озаглавен "Доган, Пеевски, Борисов, Булгартабак, контрабанда и финансиране на тероризма". Той се базира на изтекъл таен доклад, създаден от неизвестна институция, който се занимава с изброените теми, като част от него е публикувана и отделни пасажи са преведени в публикацията.

Писмото е изпратено от британска адвокатска кантора два дена след публикуването на материала на 20 април, а посоченото основание е, че в статията се съдържат неверни твърдения за банката, които накърняват името ѝ. От "Биволъ" заявиха, че не възнамеряват да свалят статията и че ще алармират международни организации, следящи ситуацията със свободата на словото. В отговор е получен втори мейл, в който се заявява, че ПИБ няма коментари по отношение на огромната част от статията и приветства свободата на словото и независимите медии, като настоява единствено за премахване на неверните твърдения по отношение на банката. Главният редактор на сайта Атанас Чобанов публикува откъс и от него във Facebook профила си с коментар, навеждащ на мисълта, че и този вариант е неприемлив.

Странните моменти...

През годините "Биволъ" е публикувал множество разследвания, включващи ПИБ, и определено поддържа критичен тон към нея. Много от материалите им са били експлицитно насочени към проблемни практики в банката като например концентрацията на експозиции към свързани лица. Затова и реакцията конкретно на този материал изглежда странна по няколко линии:

 • В конкретната статия ПИБ е спомената три пъти и то по-скоро мимоходом. В преведен от "Биволъ" пасаж от доклада се описва, че докато КТБ се срива, Ахмед Доган, Делян Пеевски и техните мрежи и приближени пренасят ежедневните си операции в ПИБ, като това се случва и с "Булгартабак". Следва кратка оценка, че ПИБ има репутационен проблем за подозирани бизнес връзки с престъпни структури и е обвинявана от разследващи журналисти в съучастие в схемите за измами с фондовете от ЕС. Отбелязва се още, че връзките с Пеевски й навличат негативно и осмиващо отразяване в медиите и засилващото се възприятие, че е "банка на мафията", я изправя пред риск от паника сред вложителите. Има и кратка забележка, че банката е обект на стрес тест, чийто резултат се очаква през лятото, което позволява документът да се датира към пролетта на 2016 г. Като цяло тази информация е пределно обща и трудно би могла да нанесе сериозни репутационни щети.
 • Докладът, макар да съдържа нови моменти, като цяло е по-скоро базиран на публична информация и преразказва вече лансирани в публичното пространство данни, материали и връзки. Така че, макар и любопитен за интересуващите се от темата, поне публикуваната част от документа не съдържа грандиозни нови разкрития.
 • Наемането на британски адвокати е необичайно, доколкото евентуално дело между българска банка и медиа би се водило в София и по местното законодателство. Още повече че конкретната кантора Omnia Strategy (чийто съосновател и председател на борда е Чери Блеър, съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър) се рекламира по-скоро с експертиза в международни арбитражи.
 • Поне досега ПИБ не е направила опит да даде публичност на своята гледна точка по казуса чрез свое изявление. Досега тя има публикувано само кратко становище на сайта си, в което изтъква, че "възприема изключително отговорно всякакви неверни твърдения, особено такива, свързани с измами и корупция, макар и остарели, неподкрепени с доказателства, разпространявани от анонимен източник и публикувани единствено в местен сайт".

"В резултат Fibank (търговската марка, под която оперира ПИБ - бел. ред.) ще инициира разследване от независима фирма, за да бъдат установени фактите и обстоятелствата. Fibank ще предприеме всички необходими законови и правни действия, за да защити своите клиенти и партньори, както и собствената си репутация, включително и срещу клеветнически атаки", се казва още в позицията на ПИБ.

...и възможните обяснения

Така в този вакуум естествено остава поле за хипотези на какво би могла да се дължи тази юридическа хиперактивност. От самия сайт "Биволъ" виждат в писмата и заплахите със съд класически случай на SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) - дела, чиято цел е да бъдат отказани медии, активисти опозиционни политици или неправителствени организации от обществена активност. Тонът в писмото и фактът, че идва от чуждестранни адвокати, определено създават впечатлението, че се търси по-скоро сплашване отколкото дело. Един евентуален процес би привлякъл допълнителен фокус и медийно внимание към казуса - нещо, което ПИБ видимо не желае.

Има вариант и спешните действия да са породени от конкретния момент на преходна политическа обстановка. Основният обект на доклада - Делян Пеевски, за пръв път от над десетилетие не е депутат, продаде свои медии и като цяло изглежда в режим на снишаване. Привързването към него на този етап може да е имиджово по-проблемно дори от обикновено.

Друга възможност е банката да е наела Omnia не за конкретния казус, а като цяло да защитава публичния й имидж. ПИБ и двамата й основни акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са обект на доста оплетено дело в САЩ, което явно възприемат насериозно, тъй като са наели една от най-престижните и скъпи адвокатски фирми - Arnold & Porter Kaye Scholer. Затова и има логика да искат да ограничават негативни публикации, особено такива, които биха могли да достигнат международна аудитория.

При всяко положение обаче това изглежда като хазартен ход. След предвидимия отказ на "Биволъ" да свали материала сега темата достига до доста повече хора, особено след реакцията от международни журналистически организации.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


7 коментара
 • 1
  pru1534393818574834 avatar :-P
  Nikola Filipov

  Години наред Биволъ се използва, като пощенска кутия на умно-красивитета. Реало това е техния ПИК.

  Самият "доклад" е някаква странна фикция, за чиято истинност не знаем абсолютно нищо. Всяка една търговска банка е обект на изключително тежки регулации от редица български и европейски регулатори по линия на прането на пари търговия с оръжия и тн. Така, че самата статия в Биволъ е изконно малоумна, защото реално е нищо повече от внушения базирани на някакъв имагинерен доклад. Тотален фарс.

  И тотално не разбирам този истеричен рев от протестърските анти-ПИБ медии. Ако всичко е наред и Биволъ могат да докажат разпространените от тях твърдения от какво толкова се притесняват? Явно е, че ще спечелят всяко едно евентуално дело, което се води срещу тях.

  Когато Прокопиев съди някоя медия или инстистуция не е репресия върху медиите, а когато го прави някой различен от него човек е?

  Хайде малко по-сериозно по темата.

 • 2
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка

  112-тото ни място по свобода на словото (стабилно последно място в Европа) не е напразно. А иначе, всеки международен престъпник може да си наеме абсолютно ВСЯКА адвокатска кантора в Лондон - англичаните са готови да "продадат майка си на арабите" (техен израз) за правилната сума пари. Отново браво на Бивол!

 • 3
  orchis avatar :-|
  orchis

  До коментар [#] от "":

  "Всяка една търговска банка е обект на изключително тежки регулации от редица български и европейски регулатори по линия на прането на пари търговия с оръжия и тн. "

  Това не попречи КТБ да фалира, а ПИБ три пъти да търси финансиране от държавата. Подробен тип паразитни структури, както и собствениците им, отдавна трябваше да им е изтекло времето, но уви.

 • 4
  northwind avatar :-|
  Norie

  Напълно подкрепям Никола по-горе. Лично аз не мога да си обясня модата Биволъ, но може би в мен е проблемът. Но зачитайки се тези дни отново ми прави за пореден път впечатление, че много обичат неща граничещи с "едно пиленце ми каза" или "тайна-майна". Когато се водиш разследващ журналист е хубаво да спазваш добрите практики и да можеш да кажеш как, откъде и пр. идват дадени твърдения и обвинения. Иначе отиваш до Шок и Уикенд. Ако всичко беше ок, нямаше да се пищи толкова. Да докажат, че са прави, ако могат.

 • 5
  alexpp avatar :-|
  alexpp

  До коментар [#] от "":

  1. ПИБ не издържа стрес теста на Европейската централна банка и трябва да попълни капитала си. Ако ПИБ са толкова прекрасни, колкото ги описвате, щяха да се наредят на опашка за техните акции, но никой не ги поиска, още повече на завишените непазарни цени. Добре, че Българска банка за развитие се намеси, че да ги спаси. Да не коментираме, че парите от ББР са дошли от нашите джобове и са тотално пропиляни, тъй като в момента цената на акциите е два-три пъти по ниска.

  2. Някакъв си безработен Георгиус Георгиу е основния длъжник на банката. Всеки поне малко мислещ човек ще му светне, че тук нещо намирисва.

  3. А нещо да кажете за делото Rico заведено в Щатите? В него присъстват имената на мажоритарните акционери на ПИБ.

  Всичко това по-горе са факти. Та нека не се самозалъгваме. Рабира се ако пишете, защото имате пряк интерес от ПИБ Ви разбирам. Ако не - нека си кажем истината "в очите".

 • 6
  pru1534393818574834 avatar :-P
  Nikola Filipov

  До коментар [#] от "":

  Това са стари опорки на зелените кретени, които си налагат години наред, но след всеки един последващ AQR те ще губят сила, защото европейските регулатори ги опровергават.

  1. Виждам, че не си в темата за това прочети тази моя статия, белкем ти влезе малко акъл в главата. ББР не е спасявала никого, а наля допълнителен капитал, за да може България да влезе в Еврозоната. Ако държавата не бързаше с този процес банката щеше сама да си събере този капитал от оперативна дейност. Така, че това няма абсолютно нищо общо със спасяване. https://legalworld.bg/stres-testovete-ot-evropa---dokazatelstvo-za-stabilnostta-na-bankovata-sistema-u-nas

  2. Това е опровергано от БНБ и всякакви европейски регулатори. Най-малкото, ако беше вярно отдавна лицензът им щеше да бъде взет от ЕЦБ. Така, че поредните зелени глупости.

  3. Нямам представа какво е това.

  Така, че толкова по тези "факти".

 • 7
  groznik90 avatar :-|
  groznik90

  Как така таен доклад, създаден от неизвестна институция??? Звучи като ЕЖК - една жена каза


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Аномалии в маркетинга

Аномалии в маркетинга