Стоян Мавродиев в поредна съдебна атака срещу журналист от "Капитал"

Бившият директор на ББР и кипърският гражданин Майкъл Тимвиос са завели три дела за клевета срещу финансовия редактор Николай Стоянов

Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров
Стоян Мавродиев
Стоян Мавродиев    ©  Георги Кожухаров

Бившият директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев и кипърският гражданин Майкъл Тимвиос са завели дела за клевета срещу финансовия редактор на вестник "Капитал" Николай Стоянов в Софийския районен съд. Става въпрос за общо три тъжби, от които за две миналата седмица са връчени призовки на журналиста и вече има насрочени заседания. По третата все още няма разпореждане и не са получени документи.

Претенциите са към две различни статии от миналата година, които обаче са свързани помежду си и в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите оплаквания твърди, че е независим от другия. Исковете са подадени в два поредни дни в средата на февруари 2021 г., малко над половин година след публикацията на първата от статиите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


14 коментара
 • 1
  demokoko18 avatar :-|
  demokoko18

  112-то място явно ни е малко и се борим с конкуренцията да се напреднем в класацията... До към 120-то някъде...

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Мавродиев е неприятен тип, но Икономедия често са играли ролята на медийна бухалка - аз лично бих изпитал удовлетворение ако подобни съдебни дела ги направят малко по-прецизни в работата си.

 • scuby

  Спокойно, ваш Лозан Панов е шеф на ВКС. Адвокатската мафия е също зад вас. Присъдатите по всички дела ще са оправдателни макар и да е ясна медийната атака срещу този Мавродиев. Иначе интересна е наглостта ви да повтаряте за това 112 място по-свобода на словото и да се правите, че не се отнася и за вашите медии, наистина бухалки!

 • 4
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Злоутребите в ББР са факт. Раздавани са необосновано големи кредити, без адекватно обезпечение, на фирми, които не отговарят на критериите на ББР, но пък са на правилните хора. Има също така изтекли записи с участието на това същество, където става ясно, че има политически гръб от Пеевски и щипва по няколко стотин хиляди от удобни държавни проекти.

  Ако тези дела спомогнат още повече да се разгласят злоупотребите, това би бил един неочакван ефект от този фарс.

  Иначе предлагам да се направи краудфъндинг кампания и да се съберат пари за адвокатските разходи на г-н Стоянов. Качествената журналистика трябва да се поощрява и защитава.

 • 5
  western_ avatar :-|
  western_

  До коментар [#] от "":

  абе какъв краудфъндинг...да му плаща делата тоя, дето му казва какво да пише в статиите

 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  45 милиона лева дължат на НАП 14 фирми с кредити в Българската банка за развитие. Сред фирмите длъжници на НАП с кредит от ББР е и фирма еднолична собственост на Красимир Гергов
  https://bird.bg/bbr-nap/

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Re: Rational
  Нещо взехме да се отвиваме - дело за клевета в СРСъд няма как да се превърне в Лайпцигски процес... От след 1933 г вече не става.

  Едно е дело за клевета, съвсем друго е дело за престъпление по служба/срещу банковата система/безстопанственост/злоупотреба с власт и т.н. В първото правото си го доказва ответникът, във второто - прокуратурата. И няма как едното да се претвори в другото.

  Иначе Маврото и Прокопиев си имат стара обсесия, а когато атовете се ритат, обикновено си патят ...

  Преди 2 г. г-н Росен Босев (Прекрасен журналист! Апропо, къде изчезна?) беше осъден на две инстанции от Маврото за клевета. Случката е подробно описана в първата от свързаните статии горе.
  Като я чете човек (с все списъците на опониращите присъдата) ще рече, че съдия Крънчева е ръгнала г-н Босев до живот в Диарбекир. Всъщност бе глобен 1000 лв.

  Допускам, че г-н Николай Стоянов е огласил чрез СМИ някакво съждение, което ще му е трудно да докаже в съда. Като това за свързаните лица, например.
  Вероятно след много шум и излишни приказки за поредното посегателство срещу свободата на словото (на 112-то сме все пак!) ще трябва да плати по 1000 лв на ищците.

  Може би БГ журналистиката предпочита да се учи по трудния начин?

 • 8
  bajhuj avatar :-|
  Николай Колев

  До коментар [#] от "":
  Росен Босев (мисля) вече работи за Франс прес.

  Иначе, аз съм сигурен, че Мавродиев не се е "сетил" току така да заведе дело. Щом са от февруари, вероятно са имали за цел "опитомяване" за изборите на *0404. И, наистина, особено в Дневник се забелязваше определено толериране на ГЕРБ форумци. Съвсем очевАдно се триеха мнения срещу ГЕРБ, без никаква причина. Всъщност, формално беше написано обичайното, което нямаше никаква връзка.
  Предполагам, че са се надявали на заявки за реклама, обаче МВРО и ГЕРБ така и не рекламираха (не се виждаше).

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Re: Николай Колев
  Искрено съжалявам за вестта. От Капитал бягат можещите. Не знам какво се е случило с Йово, не след екзита на Росен тук остава да чета само Алексей Лазаров. Ако и той се спаси в НЙТаймс или Эхо Москвы, например, ще си изтрия профила в Капитал.

  Дневник ми е под нормата на поносимост и рядко чета там единствено Петя Владимирова. А във форума им не припарвам. Както не припарвам във Факултета, Столипиново, Нов живот и пр. гета.

  Мисля, че градите прекалено сложна конспирология около Маврото, Иконо, изборите, мангизи от реклами и т.н.
  Завеждането на едно показно дело иска изпипване, за да е ударът максимално болезнен, а съденето на Капитал си е сериозна работа, защото има много невидими нива за поразяване при натриване носа на боса им.

  Маврото с Прокопи си гонят от години някакъв свой си олигархичен карез: Маврото направи опит да му открадне Иконо, Прокопи упорито му срива авторитета, Маврото чрез КФН го глобява космически, съди (и осъжда) журналисти на Иконо за клевета, пък те използват това, за да вдигат врява до Бога, че им ограничавал 112-тото топло място.

  Около Маврото може и да е доста кално, но ако Иконо имаха документи, отдавна да са го съсипали. Явно нямат. И се дънят в недомислени съждения и волни допускания. Но пък после овикват орталъка за всяко осъдително решение и го представят едва ли не като геноцид спрямо тях.

  Реално за някакви си 1000 лв глоба по осъдително решение за клевета Иконо си прави фантастична реклама месеци наред да се правиш на жертва.

  Балаган някакъв, ама ние продължаваме да им четем писаниците и си скубем косите.

 • 10
  bajhuj avatar :-|
  Николай Колев

  Ре: D-r D
  Той Йово е отговорен редактор на Капитал. Рядко пише.
  Колкото до напусканията, не знам дали става дума (само) за бягане. Всеки търси някакво развитие. Няма как да знаем. Аз просто следя Капитал от първия брой, защото помнех статиите на Прокопиев от Пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход