Теодор Несторов, "Карлсберг": Идната година ще бъде по-предизвикателна и от 2020 г.

Маркетинг директорът на пивоварната пред "Капитал"

Несторов заема позицията от средата на на 2018 г.
Несторов заема позицията от средата на на 2018 г.
Несторов заема позицията от средата на на 2018 г.
Несторов заема позицията от средата на на 2018 г.
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Телевизията продължава да привлича най-голям дял от инвестициите на рекламодателите. Бирените брандове традиционно са сред големите вложители, като през 2021 г. и трите големи пивоварни в страната увеличават брутните си рекламни инвестиции с двуцифрени проценти. По данни на ГАРБ, предоставени от "Publicis Groupe България", на челна позиция излиза "Карлсберг". От януари до октомври 2021 г. компанията влага в телевизия 51.6 млн. лв., или повече, отколкото за цялата 2020 г. Това представлява и ръст от над 22% в сравнение със същия период миналата година. Така "Карлсберг" попада в топ 10 на най-големи рекламодатели в телевизия до октомври 2021 г. Според данните на ГАРБ "Каменица" застава на 27-о място с 21.3 млн. лв. брутни инвестиции в телевизия, или над 104% повече в сравнение с 2020 г. "Загорка" пък e на 29-а позиция с 20.7 млн. лв. и близо 51% ръст.

Разговаряме с маркетинг директора на "Карлсберг" Теодор Несторов за комуникационната стратегия на компанията и очакванията им за 2022 г. За изпълнение на плановете им пивоварната си партнира с рекламната агенция Noble Graphics, медийната Initiative и PR агенцията United Partners.

Визитка

Теодор Несторов заема позицията на маркетинг директор от средата на 2018 г. и отговаря за планирането и реализацията на цялостната маркетингова стратегия на компанията в България. Той става част от "Карлсберг България" през 2014 г. и през годините е работил по лансирането на нови продукти и изграждането на стратегията на бранда "Шуменско", част от групата. Преди това Несторов е заемал различни маркетингови позиции в "Монделийз България". Има бакалавърска степен "Бизнес администрация" в City Collage Thessaloniki и магистърска степен "Стратегически маркетинг" в Birmingham University.

Кои са работещите рекламни формати за вашия бизнес, на които залагате?

Изборът на рекламни формати зависи изцяло от конкретните цели на кампаниите ни, като сме отворени както към традиционните, така и към дигитални формати. Най-често срещаната цел сред марките ни е да достигнем до възможно най-голям брой от нашите потребители. В тези случаи телевизията продължава да бъде водещ канал на комуникация, чрез който успяваме да постигнем заложените цели.

Как се промени маркетинг миксът ви тази година спрямо миналата?

Най-чувствителната промяна беше връщането на инвестиции в събития, които бяха напълно премахнати от микса през 2020 г. Стъпките са постепенни, но се стараем да сме адаптивни, за да отговорим на очакванията на потребителите в новата реалност, в която се намираме.

Какво е разпределението на инвестициите ви по канали?

Телевизията остава водещ канал, следван от инвестиции в дигитални канали.

Планирате ли да промените комуникационния ви бюджет през 2022 г.?

Идната година ще бъде по-предизвикателна и от 2020 г. Високата инфлация, която усещаме и сега, няма да подмине нашия сектор. Очакваме да има изменение в потребителските навици, които ще се отразят и на нашите инвестиции. Посоката остава неясна, тъй като инфлацията ще засегне от много страни бюджета на домакинствата в България. Ще останем гъвкави, за да можем максимално ефективно да подкрепим марките от нашето портфолио и през 2022 г.

Каква част от работата по комуникациите ви се извършва вътрешно в компанията и каква през агенциите, с които си партнирате?

Стратегическата комуникационна цел се задава от нашия екип, докато за подхода и изпълнението се доверяваме на нашите партньори.