Войната по минути в Nexta

Беларуският канал в криптираната платформа Telegram отразява събитията в Украйна денонощно и има над 1.6 млн. абонати

Войната в Украйна засили нуждата от навременна и достоверна информация от мястото на събитията
Войната в Украйна засили нуждата от навременна и достоверна информация от мястото на събитията
Войната в Украйна засили нуждата от навременна и достоверна информация от мястото на събитията    ©  Reuters
Войната в Украйна засили нуждата от навременна и достоверна информация от мястото на събитията    ©  Reuters
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"Nexta е децентрализирана медийна организация от XXI век." Така през 2020 г. Роман Протасевич, все още главен редактор на един от най-големите канали в криптираната платформа Telegram, описва дейността на базирания в Полша малък екип от отдадени млади журналисти, в интервю пред euronews. Тогава Nexta беше припознат от милиони потребители като източник на навременна и проверена информация за протестите срещу преизбрания за президент на Беларус Александър Лукашенко.

Степан Путило от Беларус основава Nexta докато е още в гимназията, като в началото каналът е само в YouTube и публикува авторски пародийни песни. Името означава "някой" на беларуски и се чете "Нехта".

Войната в Украйна предизвика медийно затъмнение в Русия и Беларус и много хора отново избраха да се информират за случващото се от канала на Nexta в Telegram. От 23 февруари до момента аудиторията му е нараснала двойно до над 1.6 млн. души и продължава да се увеличава. На всеки пет минути, а често и по-малко Nexta споделя информация за войната, която включва снимки, видеа и новини, понякога плашещи, но винаги без цензура, твърдят журналистите.

От активисти към журналисти

Платформата Nexta е основана през 2015 г. от Степан Путило, който тогава е едва на 17 години и още учи в гимназия. Името означава "някой" на беларуски и се чете "Нехта". В началото проектът започва по-скоро като музикален канал в YouTube. Затова и първата публикация в него всъщност е песен, пародираща Лукашенко. Nexta набира популярност, но през 2017 г. Путило прави завой в съдържанието и започва да публикува седмични обзори за случващото се в Беларус под управлението на Лукашенко. Година по-късно каналът се премества в криптираната платформа Telegram под името Nexta Live и хиляди хора се абонират да получават информация от нея.

За пръв път в по-широкото публично пространство се чу за Nexta през 2020 г. покрай президентските избори в Беларус, на които Лукашенко беше преизбран. Тогава четирима младежи начело със Степан Путило и главния редактор на канала Роман Протасевич отразяват събитията от Варшава, където се намират. Моделът им не наподобява традиционна медиа. Те нямат сайт, присъстват само в онлайн платформи и чатове, достъпни и лесни за хората. Екипът събира и предава снимки, видеа и новини, много от които техни абонати им изпращат. Така всъщност жителите на Беларус и източниците на Nexta се превръщат в създадели на съдържание, а Nexta предоставя платформа, където то да бъде достъпно до широката публика без цензура. През 2020 г. Nexta и Telegram изиграха решаваща роля и в организирането на протестите и разпространението на видеоклипове с полицейска жестокост. В един момент се говореше, че абонатите на канала покриват една пета от цялото население на Беларус.

Последствията не закъсняха. Екипът от млади журналисти беше на прицел на управляващите, които въпреки опитите за медийно заглушаване усетиха силата на дигиталните технологии и скоростта на разпространение на информация. В резултат през май 2021 г. самолет на Ryanair от Атина беше отклонен по искане на Беларус на път за Вилнюс и кацна принудително в Минск заради предполагаема бомбена заплаха. Експлозиви в самолета нямаше, но вместо това беше задържан и разпитван редакторът и критик на Лукашенко Роман Протасевич, който впоследствие напусна Nexta.

Информационният портал за Украйна

През последната година и половина, макар каналът на Nexta в Telegram да продължава да отразява случващото се в Беларус, абонатите постепенно намаляват до 800 хил. души по данни на платформата. Това продължава до началото на войната в Украйна на 23 януари, когато търсенето на навременна информация от мястото на събитията отново се покачва, както и в отговор на засилващата се медийната пропаганда от Русия и Беларус.

За една седмица абонатите на Nexta Live в Telegram достигат над 1.6 млн. души и попада в класацията на топ 10 най-големи канала в света. Статистиката на платформата показва, че има средно по 97 публикации на ден, като всяка от тях достига до близо 611 хил. души. В действителност общата аудитория, до която достига съдържанието, е още по-голяма. Абонатите на другия им канал в Telegram - Nexta, са близо половин милион, в YouTube - над 210 хил. души с общо 59.5 млн. гледания на видеата им, а абонатите в Twitter минават 627.7 хил.

Въпреки че не е традиционна онлайн медиа, до голяма степен Nexta следва модела им на финансиране - издържа се от реклами и дарения. Заради войната в Украйна обаче екипът обяви, че спира рекламите и ще се издържа единствено от помощта на хората.

В Telegram се публикуват новини, снимки и видеа от нападенията над военни съоръжения и украински градове, някои от които тежки за гледане. Съдържанието често е споделяно от хора на място и дава своевременна картина за случващото се. От Nexta пишат, че екипът им работи денонощно на три смени и обработва информация от стотици официални и проверени източници, като отбива атаките на фалшиви профили и руска пропаганда. Затова и редица медии по света се позовават на Nexta при отразяването на военните действия. Все пак е напълно възможно малкият екип да прави и грешки и да допусне в потока от информация невярна или непроверена такава. И въпреки това от създаването Nexta има и друга цел - да изгради свободна общност, която се информира и общува помежду си по нов начин, без политическа коректност, пропаганда и цензура.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал