Владимир Путин брутално заглуши руските медии

Но мълвата за това, което наистина се случва в Украйна, се разпространява

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Последното нещо, което зрителите видяха на 3 март, беше черно-бял запис от времето на Съветския съюз на балета на Чайковски "Лебедово езеро". Няколко минути по-късно телевизия "Дожд", единственият останал независим телевизионен канал в Русия, помръкна.

Когато се появи за пръв път в ефир през 2010 г., каналът се самоопредели като "оптимистичен". Неговите млади либерални журналисти се надяваха страната им да бъде част от отворен, цивилизован свят. Тази седмица те излязоха от студиото си на живо в ефир. Много от тях вече са напуснали страната.

Както и много други либерални руснаци или такива от средната класа. През последните няколко дни те напълниха малкото оставащи самолети до места като Баку, Дубай, Тбилиси или Ереван; въздушното пространство на ЕС и САЩ е затворено за руски самолети. Това може би е най-бързото изселване на светлите умове на Русия в историята на страната.

Изборът на "Лебедово езеро" беше символичен. Същото показаха съветските телевизионни канали на 19 август 1991 г., когато КГБ и армията направиха опит за преврат срещу Михаил Горбачов и обявиха извънредно положение в Русия. По това време "Ехо Москвы", основното руско либерално радио, беше свалено за кратко и печатницата за вестници беше спряна. Оттогава радиото "Ехо Москвы" е жизненоважно за милиони руснаци, които следят новини, дискусии и токшоута.

Днес също няма "Ехо Москвы". Неговият редактор Алексей Венедиктов все още е в Русия и продължава да отразява събитията през своя канал в Telegram. Онлайн медии като Mediazona бяха затворени. BBC и Radio Liberty са блокирани. Както и Facebook и Twitter. YouTube може да е следващият, тъй като в платформата се излъчват предавания от екипа на Алексей Навални, руския опозиционен лидер в затвора, който дълго време беше извън Русия. YouTube обаче е носител и на руска пропаганда, така че може да бъде пощаден.

Цензура като за военно положение

Владимир Путин, който нахлу в Украйна на 24 февруари, също води нещо, подобно на война, но срещу собствения си народ. Той наложи цензура като за военно положение, без официално да е обявил такова. Закон, приет на 4 март, забранява разпространението на всякаква информация за войната, различна от официалните източници, и заплашва с присъда до 15 години затвор онези, които я пренебрегнат. Самото споменаване на думата война е забранено. Държавата копира романа "1984" на Джордж Оруел: обстрелът на украински цивилни от Русия е акт на освобождение. Войната е мир, а невежеството е сила.

Руските токшоута стават все по-дълги и по-яростни. Путин определя дневния ред. Първа новина в емисията на 6 март по телевизия "Россия 1" беше странната среща на президента със стюардесите на "Аерофлот". Путин беше показан как се опитва да изглежда нормално, докато, колкото и да е странно, не спазва обичайното си крайно социално дистанциране. "Няма спешен случай, каза той. Няма да има военно положение, военната операция върви по план, с прецизни оръжия се поразяват само военни цели, всички други щети са причинени от украински нацисти, които са убили 13 000 души в Донбас през последните осем години и сега обстрелват собствените си градове и убиват украински войници. Русия денацифицира една братска страна и скоро ще завърши тази трудна и благородна задача."

През следващите три часа от тази програма с "новини и актуални предавания" пропагандистите подковаваха посланието на Путин, изпълвайки го с още лъжи, музика, исторически ретроспекции и истории за руски доброволци, героично жертвали живота си в борбата срещу фашизма, както по време на Великата отечествена война от 1941 - 1945 г. Противоречията са заглушени от множество информация. Руската телевизия използва същите кадри, които се показват по цял свят: обстрелвани градове, разрушени къщи, мъртви цивилни, кървящи деца, горящи рафинерии. Но обвинява за всичко това украинските нацисти.

Мащабът на лъжите, интензивността на пропагандата и нейната монотонна повторяемост са предназначени да затрупат публиката, без да оставят място за въпроси, камо ли за съмнения. Но въпреки че Путин контролира руската телевизия и закри алтернативните източници на информация, реалността продължава да пробива. Истински новини проникват в Русия през интернет, през социалните мрежи и дори чрез телефонни обаждания от роднини в Украйна. Когато техни близки в Киев, столицата на Украйна, казват, че градът е бомбардиран от Путин, някои руснаци си запушват ушите и вместо това вярват на руската телевизия. Но мнозина не го правят.

Промяна на общественото мнение

От началото на войната руското обществено мнение се промени драстично според онлайн базирани проучвания, проведени от екипа на Навални в Москва, където 80% от хората имат достъп до интернет.

На 25 февруари, вторият ден от войната, само 29% от анкетираните описват ролята на Русия като агресор, докато 31% я виждат като освободител и 25% като миротворец, а останалите 15% нямат мнение. До 3 март делът на хората, които виждат Русия като агресор, се е удвоил почти до 53%, докато на тези, които виждат Русия като миротворец или които нямат мнение, е намалял наполовина. Делът на тези, които все още смятат Русия за освободител, остава сравнително стабилен - отчита спад с три процентни пункта до 28%.

Подобно, ако в началото на войната само 14% обвиняваха Русия за битките и 39% обвиняваха Запада, седмица по-късно 36% обвиняваха Русия, а 34% Запада. Делът на хората, които обвиняват украинците, падна от 15% на 7%.

На онлайн анкети като тази трябва да се гледа критично - те често са по-неточни от телефонните анкети, въпреки че поне наборът от данни е последователен, тъй като една и съща група хора е била изследвана четири пъти. Независимо от това в страна, където онези, които оспорват официалната позиция за войната, са изправени пред възможен затвор, резултатите са стряскащи. Хората са подтиквани да преглъщат лъжите на Путин. И все пак голям и нарастващ брой отказват.

Друга реалност, която е трудно да се прикрие, са икономическите последици от "специалната операция" на Путин. Защото санкциите хапят, руските супермаркети започнаха да ограничават продажбите на храни, рублата поевтиня наполовина и повечето международни пътувания станаха невъзможни. Нарушаването на веригите за доставки води до спиране на някои предприятия. Бойкот от страна на Boeing и Airbus заплашва да спре целия руски въздушен флот поради липса на поддръжка или резервни части.

С излизането на глобални марки като Adidas и Apple Русия стана видимо по-изолирана. Затварянето на IKEA символизира края на определен начин на живот. Когато отвори врати през 2000 г., хората го приеха като знак, че Русия става величествено нормална. Сега явно не е така.

Още преди войната около 43% от руснаците на възраст между 18 и 24 години споделяха, че искат да напуснат страната завинаги. От началото на войната все повече руснаци търсят в Google "Как да напусна Русия". През последните няколко дни само в Грузия са влезли 25 000 руснаци.

Тези, които остават, използват vpn или инсталират приложения за поверителност на телефоните си и продължават да протестират и да се съпротивляват. Много млади руснаци порицават войната въпреки засилващото се насилие от руските служби за сигурност, които открито водят кампания на терор в беларуски стил срещу протестиращите. Антивоенните митинги на 6 март завършиха с 5000 задържани, половината от които в Москва. Броят на задържанията е двойно повече от по-миналата неделя не защото има повече протестиращи, а защото има няколко пъти повече полиция. "Имаш усещането, че хиляди и хиляди войници са докарани в Москва. Бяха навсякъде - в дворовете, по главните площади", казва един от присъстващите.

Терорът не идва само от количеството длъжностни лица, но и от тактиките им. Млади жени съобщават, че са били унижавани и бити в полицейски килии. В един такъв запис, публикуван от "Новая газета", единствения останал независим вестник в страната, се чува как полицаите казват на жена, която многократно е удряна и сексуално унижавана: "Проклета маргиналка. Какво мислиш, че ще получим за това? Путин ни каза да ги убием. Това е! Путин е на наша страна! Вие сте врагове на Русия, вие сте врагове на народа. Ще получим и бонус за това."

Подобно на останалите руски медии, на "Новая газета" не й е позволено да съобщава за самата война, така че вместо това съобщава за последиците от нея както в Русия, така и в Украйна. В редакционна бележка се казва: "Вече няма да можем истински да отразяваме сраженията в Украйна. Ще трябва временно да забравим [за отразяване] за обстрелите в градовете на братската страна. Но военната цензура не обхваща факта, че войната се води вътре [в Русия]." Тази война може да нарасне неимоверно, до звуците на "Лебедово езеро".

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2

  В латвийски сайт пък подробно е описано какви санкции заплашват латвийците при незаконно гледане на забранените руски канали:

  https://rus.delfi.lv/news/daily/latvia/sejm-odobril-nakazanie-za-prosmotr-rossijskih-kanalov.d?id=54138216

  Въобще руските медии са подложени на сериозен пресинг. Отвсякъде!

  Преди да забранят RT никога не бях се сещал за тях. Сега редовно се информирам.
  Пустият забранен плод...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал