Медиите в Украйна - обединени срещу Русия

Украинските журналисти са изправени пред предизвикателството да отразяват професионално войната и да се дистанцират от емоциите и страха

Журналистите на място от събитията рискуват живота си в името на достъпа до информация.
Журналистите на място от събитията рискуват живота си в името на достъпа до информация.
Журналистите на място от събитията рискуват живота си в името на достъпа до информация.    ©  Reuters
Журналистите на място от събитията рискуват живота си в името на достъпа до информация.    ©  Reuters
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"Ние не просто разказваме история, ние преживяваме историята", казва главният редактор на The Kyiv Independent Олга Руденко, пред Time. Войната поставя журналистите в Украйна пред предизвикателството да отразяват професионално събитията на място, въпреки емоциите и страха. От друга страна те трябва да се борят със заглушаващата ги руска пропаганда в условия на затруднено финансиране и технически проблеми.

Сега ролята на журналистите е по-важна от всякога, за да запазят свободата както на медиите, така и на страната си. И макар на фона на руската пропаганда украинските издания да изглеждат независими, тяхната свобода през годините също многократно е поставяна под въпрос.

Медийните олигарси

Телевизията е основният източник на новини и в Украйна, което я прави и най-желаният за контролиране от влиятелни фигури в страната. Каналът с най-голяма аудитория "1+1", е собственост на втория най-богат човек в Украйна Игор Коломойски. Той има дялове в десетки фирми, сред които такива за добив на нефт и природен газ, петролна рафинерия, самолетни компании и др. През 2021 г. администрацията на Джо Байдън забрани на Коломойски да влиза в САЩ заради корупция. Медийната му империя включва общо пет канала, като по данни на Kyiv Post държи малко над 14% от тв пазара в Украйна.

Сред най-гледаните канали в страната е и "Интер", собственост на бизнесмените Дмитро Фирташ и Сергей Льовочкин, които си партнират в редица компании в газовия, химическия и титаниевия сектори. Те си поделят малко над 13% от тв пазара, управлявайки различни медии.

Всички тв канали са собственост на олигарси, но това, с което се различават от Русия е, че там гледат само в една посока. В Украйна гледат в различни посоки и има до известна степен баланс.

Марк Уилкинс

режисьор

Най-голям медиен дял от близо 20%, държи Виктор Пинчук, който благодарение на бизнеса си за тръби, инвестиционната си компания и факта, че е женен за дъщерята на втория президент на Украйна Леонид Кучма се нарежда сред най-богатите хора в Украйна. ICTV е най-популярният канал в медийното му портфолио.

Роденият в Донецк и смятан за най-богатия украинец Ринат Ахметов е собственик на холдинга System Capital Management (SCM) и на футболния отбор "Шахтар". Корпорацията му притежава и Media Group Ukraine, която включва редица телевизии и продуцентски компании. Според Kyiv Post Ахметов държи 15% от медийния пазар в страната.

Предшественикът на Зеленски на президентския пост Петро Порошенко беше собственик на популярните "Канал 5" и "Прямий", но в края на 2021 г. съобщи, че ги продава заради новорприетия "антиолигархичен", чиято цел е да намали влиянието на най-богатите хора в политиката на Украйна. "Всички тв канали са собственост на олигарси, но това, с което се различават от Русия е, че там гледат само в една посока. В Украйна гледат в различни посоки и има до известна степен баланс", казва пред "Капитал" Марк Уилкинс, режисьор, който от години живее в Украйна.

Още от 90-те години украинските олигарси използват медиите като средство за влияние в бизнеса и политиката. Свободата на словото е поставено под най-голяма заплаха обаче през 2014 г. покрай анексирането на Крим. Тогава посегателствата над журналисти са ежедневие, а руската пропаганда властва с помощта на силна политическа цензура от пр. Подобряването на медийната започва със свалянето на проруския президент Виктор Янукович. "След 2014 г. се появиха много независими медийни проекти, предимно онлайн, които се финансират основно от реклама и абонати", казва Уилкинс. Така от 127-о място през 2014 г., в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници" Украйна се изкачва до 97-а позиция през 2021 г.

Срещу фалшивите новини ли е Зеленски

Именно счупването на олигархичния медиен модел и свободата на словото бяха в центъра на предизборната кампания на Володимир Зеленски. Въпреки това той има противоречиви отношения с медиите, като вместо да говори пред журналисти често предпочита да се изявява през социалните мрежи.

Ако подозренията за натиск от страна на членове на администрацията на Зеленски се потвърдят, това би представлявало много тревожен сигнал за състоянието на свободата на печата в Украйна.

Жан Кавелие

ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Източна Европа и Централна Азия

След избирането му Зеленски започна "чистка" със забрана на три тв канала с руска пропаганда - 112, NewsOne и ZIK, собственост на близкия до Кремъл Виктор Медведчук (Путин е кръстник на най-малката му дъщеря). Въпреки полемиките дали това е правилен ход, значително по-критично погледнаха редица организации на внесения законопроект в края на 2019 г. Той предвижда санкции за медии и отделни журналисти, които разпространяват фалшиви новини, определени като такива от назначен от правителството информационен специалист. Санкциите включват глоби, повдигане на наказателни обвинения, искане за закриване на медии и могат да доведат до пет години затвор. Проектозаконът също така включва и създаване на електронен "индекс на доверие" за всички медии, като по този начин се гарантира сътрудничеството на правителството само с "доверени медии".

Притесненията на организациите, сред които и The World Association of News Publishers, тогава бяха, че от една страна проектозаконът не засяга руските медии, а само украинските, а от друга, че може да се използва като бухалка за заглушаване на независимите. Към момента проектозаконът е замразен.

Въпреки предизборните си обещания за свобода на словото Зеленски е замесен и в друг медиен скандал. Най-голямата англоезична медиа в страната Kyiv Post, собственост на имотния бизнесмен Аднан Киван, беше сред критиците на управлението. Печатното и онлайн издание публикува големи разследвания срещу офшорни сметки на президента на база изтекли документи от Panama Papers. Това не се хареса на Киван, в резултат на което през ноември 2021 г. без предупреждение уволни всички десетки журналисти в изданието. "Внезапното уволнение е в противоречие с ангажимента, който Аднан Киван даде при придобиването на Kyiv Post през 2018 г. да защити нейната независимост. Ако подозренията за натиск от страна на членове на администрацията на Зеленски се потвърдят, това би представлявало много тревожен сигнал за състоянието на свободата на печата в Украйна", казва тогава Жан Кавелие, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Източна Европа и Централна Азия.

Журналисти на прицел

Уволнението на целия екип на Kyiv Post води до създаването на една от най-активните независими медии. През ноември 2021 г. 30 журналисти основават англоезичния сайт The Kyiv Independent, който се превърна в основен източник на информация за войната. Медиата е активна и в Twitter, където от началото на конфликта до момента абонатите й нараснаха от 300 хил. до 1.8 млн.

За да помогне както на своите, така и на други украински журналисти, финансовият директор на изданиетоt Якуб Парусински създаде две кампании за набиране на средства през GoFundMe, събрали над 2 млн. паунда. "За всяка редакция в Киев положението изглежда така: малка част от екипа остава и на практика се превръщат във военни кореспонденти. Другите тръгват на запад, за да управляват сайтовете и оперативни неща от места като Варшава, Вилнюс или Братислава. Помагаме на журналистите да се измъкнат и да се настанят в други столици", казва пред Time Парусински.

На теория украинските журналисти трябва да отразяват събитията професионално, което обаче е трудно да се приложи на практика.

Кирил Аврамов

сътрудник в Тексаския университет в Остин

Останалите в Украйна журналисти и кореспонденти рискуват живота си не само заради военните атаки. В началото на март екип на Sky News беше евакуиран след умишлена стрелба по колата им. Тогава беше атакувана телевизионната кула в Киев.Редица сайтове в Украйна спират да работят в продължение на часове заради DDoS атаки. В рамките на три дни от неделя от руский артилерийски обстрел загинаха американския журналист и документалист, оператор от Fox News и украинска журналистка.

Емоции на фронта

Украинските журналисти са изправени и пред чисто човешката трудност да се дистанцират емоционално при отразяването на войната, докато животът им и този на близките им е застрашен. "Това са украински журналисти, които искат държавата за себе си. Те искат статиите им да бъдат честни, но и окуражаващи. Според мен украинските медии са независими и в същото време обединени срещу Русия", казва Марк Уилкинс.

Според Кирил Аврамов, сътрудник в Тексаския университет в Остин, на теория украинските журналисти трябва да отразяват събитията професионално, което обаче е трудно да се приложи на практика. "Потребителите на информация почти инстинктивно усещат когато пристрастията стават много явни и пречат на обективната оценка и анализ. Същевременно всеки изминал ден е белязан от жертви сред журналистите, които се опитват да разсеят "мъглата на войната" и заплащат с живота си в името на достъпа до информация и свободата на словото. При подобна динамика и всеобщата разруха в хода на агресията журналистическото хладнокръвие е огромно постижение", обобщава той.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал