Седмични новини за маркетинг и реклама (11 април)

Смисълът от политическото говорене в предизборните кампании; "Йеттел България" навлиза на пазара на доставка на телевизия; Италия стана първата европейска страна, забранила временно ChatGPT; Холанд подписа рекорден договор за футболни обувки

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

На българския пазар

Подкаст: Смисълът от политическото говорене в предизборните кампании

Политическите партии разполагаха с един месец преди изборите, за да убедят българите да гласуват за тях. В този период те използваха всички възможни комуникационни канали и похарчиха общо 2.4 млн. лв. за реклама в медиите. В рамките на кампаниите си нито една партия не успя да се отличи в морето от еднотипни билбордове и лишени от смисъл и стойност дебати в медиите. Липсата на смелост и творчество в кампаниите доведе и до най-високото ниво на протестен вот с действителни гласове на парламентарни избори.

В този епизод на "Гласът на Капитал" разговаряме със съоснователя на комуникационната агенция The Smarts Радослав Бимбалов за предизборните кампании на партиите, резултатите от тях и имаха ли комуникационна стратегия кандидатите.

Подкаста може да чуете тук

И "Йеттел България" навлиза на пазара на доставка на телевизия

"Йеттел България" навлиза на пазара на доставка на интерактивна телевизия, след като започна да предлага своята платформа Yettel TV. Секторът е пренаселен, а трите големи доставчика - "Булсатком", "Виваком" и "А1 България", от доста време имат подобна услуга, но я подкрепят и с фиксираните си мрежи (каквато "Йеттел" няма). Ето защо от оператора, част от PPF Group, ще се опитат да се наложат с нови предложения и цени през 5G мрежата си.

Тъй като няма фиксирани услуги, в първите месеци "Йеттел България" ще предлага платформата на всички настоящи и нови клиенти на домашен безкабелен 5G интернет от Yettel.

Повече по темата може да прочетете тук

ФАРА 2023: първи стъпки към по-широк фестивал на креативността

През последните години организаторите от Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) започнаха да предприемат стъпки към трансформация на най-големия рекламен творчески фестивал в България ФАРА с цел привличането на повече рекламодатели, млади специалисти и представители на други индустрии.

И макар промените да се случват бавно и трудно, амбициите тази година продължават, при това под ръководството на почти изцяло новия управителен съвет на БАКА. Голямата и дългосрочна цел на организацията е да превърне ФАРА във фестивал на креативността и да го отвори за много по-широка аудитория. А освен в съдържанието промяна ще има и в опаковката, като тази година организацията провежда конкурс за ново лого и визуална идентичност на ФАРА.

Повече за промените във фестивала и плановете за развитие може да прочетете тук

Карлес Пуч, рекламист: Брандовете не могат да останат неутрални, трябва да заемат позиция

Кариерата на испанеца Карлес Пуч започва като дизайнер, като дори основава собствено студио. Малко след това обаче влиза в рекламната индустрия и работи като творчески директор в агенциите Y&R (сега VMLY&R - бел. ред.) и JWT. Професионалният му път минава през Сингапур и Чили, където издига Grey Chile до една от най-добрите творчески агенции в Латинска Америка. В кариерата си Пуч е печелил множество рекламни отличия, сред които и 12 статуетки от най-големия рекламен фестивал Cannes Lions. През 2019 г. той се връща в Барселона и година по-късно основава компанията _2045, която определя за "не-агенция" с нов метод на работа. Той е категоричен, че повече награди на рекламни конкурси означават повече пари за агенциите и по-добри бизнес резултати за клиентите им. Срещнахме се с Карлес Пуч в Барселона и разговаряхме за политическата коректност в комуникациите, еднаквите послания по време на пандемията и про боно кампаниите.

Цялото интервю може да прочетете тук

Томазо ди Джовани: Около 75% от маркетинг разходите на Philip Morris International глобално са насочени към IQOS и други алтернативни продукти.

Томазо ди Джовани е вицепрезидент "Международни комуникации" във Philip Morris International Inc. (PMI) и отговаря за корпоративните и публичните комуникации глобално. Кариерата му в компанията започва още през 2001 г., като минава през различни позиции в областта на комуникациите. Работи в Париж, САЩ, Бразилия и Италия, а сега е в централата на компанията в Лозана, Швейцария, като фокусът му е върху алтернативните бездимни продукти. С него разговаряме за маркетинг стратегията на PMI и портфолиото им от продукти на българския пазар. В интервюто ще прочетете още за това как промяната в бизнеса се отразява върху комуникацията на компанията.

Цялото интервю може да прочетете тук

Двуцифрен ръст в заявките за конкурса BAPRA Bright Awards 2023

Общо 126 заявки ще се състезават в тазгодишното издание на конкурса BAPRA Bright Awards, организиран от Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА), който цели да отличи най-добрите комуникационни практики. Това представлява ръст от 20% в сравнение с надпреварата през 2022 г. Нараства и броят на агенциите и компаниите, подали заявки - общо 28. Те ще се състезават в 11 основни категории и още три нови специални категории - "ESG комуникационна кампания или проект", "Комуникационна кампания за образование и професионално развитие" и "Инициатива за създаване на ангажираност за вътрешни или външни публики". Тази година мотото на конкурса е "В светлината на истината", а в деня на церемонията на 11 май ще се проведе и специален форум на тема "Печелившата истина: нови възможности". Сред лекторите ще бъдат Инди Селварая, главен творчески директор на Ketchtum и Андрю Джонсън, старши съветник в Rud Pedersen Public Affairs.

Дигитален бизнес

Италия стана първата европейска страна, забранила временно ChatGPT

Италия стана първата страна, забранила ChatGPT, на фона на разследване за предполагаемо нарушение на европейските правила за защита на личните данни. На 31 март италианският регулатор на личните данни (известен като Garante) наложи временно ограничение на обработката на данни на италиански потребители от страна на OpenAI и е започнал разследване по случая.

В заповедта си регулаторът подчертава, че на потребителите и на лицата, чиито данни се обработват от американската компания, не се предоставя никаква информация, и че "изглежда липсва правно основание за масовото събиране и обработване на лични данни с цел "обучение" на алгоритмите, на които разчита платформата".

Повече по темата може да прочетете тук

Докато видеоигрите се разрастват, изяждат медиите

Warner Bros пусна ново заглавие за Хари Потър през февруари и направи 850 млн. долара за две седмици. Това го превърна във второто най-успешно начало на заглавие на Потър в историята на филмовото студио. Но "Наследството на Хогуортс" не е филм, а видеоигра.

Хитът на Warner е пример за това как игрите надминават по-старите медии както като бизнес, така и като начин за забавление. Прогнозите са, че потребителите ще похарчат 185 млрд. долара за игри тази година, пет пъти повече от това, което ще похарчат в киното и 70% повече, отколкото ще отделят за стрийминг услуги като Netflix.

Повече за бизнесът на видеоигрите и бъдещето им може да прочетете в текста на Economist тук

Започва сблъсъкът за авторските права и изкуствения интелект

Основният проблем не са направените от AI пародии на текстове на Ник Кейв или фалшиви Шекспирови сонети. Става думи за океана от защитени с авторски права данни, които ботовете са изсмукали, докато са били обучавани да създават подобно на човешкото съдържание. Тази информация идва отвсякъде: публикации в социалните мрежи, интернет търсения, цифрови библиотеки, телевизия, радио, регистри със статистически данни и т.н.

Твърди се, че често AI моделите плячкосват базите данни без разрешение. Отговорните за използваните материали се оплакват, че техните произведения се изземват без съгласие, признание или компенсация. Накратко, някои AI платформи може би правят с други медии това, което Napster правеше с песните - изцяло пренебрегват авторското право. Съдебните искове започнаха да пристигат.

Повече по темата може да прочетете в текста на Economist тук

Рекламен бизнес

Холанд подписа рекорден договор за футболни обувки

Нападателят на "Манчестър сити" Ерлинг Холанд вече оглавява и класацията за най-скъп договор за футболни обувки. Той беше представен като новото рекламно лице на американската компания Nike, а договорът е за срок от 10 години, пише "Дневник". Няколко издания, сред които The Athletic, съобщават, че Холанд ще получава по 22.7 млн. евро на година от Nike.

По този начин той се нарежда на първо място за най-скъпите договори. Досега то се държеше от Неймар (близо 22 млн. евро), който има договор с Puma, но в него влизат допълнителни бонуси от приходи от собствената линия дрехи на бразилеца.