🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кога компаниите се провалят в комуникацията си с медиите

Журналистката Деси Стоянова разказва за най-често допусканите грешки и дава алгоритъм за привличане и задържане на медийното внимание в семинара "Основи на медийното говорене", който предстои на 7 октомври

Кога компаниите се провалят в комуникацията си с медиите
Кога компаниите се провалят в комуникацията си с медиите
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Какви грешки допускат компаниите в общуването си с медиите?

Има три основни грешки, които наблюдаваме отново и отново. Грешка номер 1 - засипването на медиите с твърде много съобщения, за част от които изначално е ясно, че няма как да се превърнат в повод за публикация или материал. Компаниите и личностите, които подхождат по този начин с идеята "Ще пробвам отново и отново, пък дано най-сетне стане", си правят лоша услуга, защото от един момент нататък на техните съобщения започва да се гледа като на вид спам. А какво правим със спама? Не го четем, механично го трием. Резултатът - дори в един момент от въпросната компания да изпратят съобщение за нещо, което заслужава да бъде отразено, има риск мейлът да отиде в коша, без дори да бъде отворен. Компаниите трябва да "заговарят" медиите само когато имат за казване нещо, което може да представлява медиен интерес. И така стигаме до грешка номер 2.

Каква е тя?

- Недостатъчно познаване на медиите и на критериите, въз основа на които журналистите взимат решението дали да отразят или не дадена тема, дадено събитие, даден казус. Това пречи на компаниите да взимат правилните решения кога и за какво си заслужава да търсят публичност.

Понякога компаниите и мениджърите гледат само и единствено от своята собствена камбанария, без да си дават сметка, че нещо, което може да е голяма новина или страхотно постижение, погледнато от тяхна вътрешна перспектива, не задължително е толкова значимо, когато го погледнеш през призмата на една национална медия примерно. Има случаи, в които организациите имат ПР специалисти, които добре познават и медиите, и практиката, но тяхното мнение не се чува в достатъчна степен при взимането на решения. И така стигаме до грешка номер 3 - интересното за публиката и медиите е скрито някъде в N-тия параграф на прессъобщението, което значително намалява шансовете да се стигне до публикация.

Всъщност тези 3 грешки сами по себе си могат да доведат до провал в комуникацията с медиите. Тях бих извела пред скоба. Има и много други конкретни грешки, които се допускат от хората и компаниите, попаднали в светлините на медийните прожектори и за които разказвам в семинара "Основи на медийното говорене". Четвъртото му издание предстои на 7 октомври в "Интер Експо Център".

Какво още да очаква публиката в залата?

- Освен че ще посоча грешките, които трябва да бъдат избягвани, ще запозная участниците с алгоритъма за привличане и задържане на медийното внимание, който съм извлякла на база над 20-годишния си опит в медиите. Става въпрос за едни 6 стъпки, които са задължителни, ако искаш да имаш успех в медийното си присъствие. Ще поговорим и за характеристиките на силните медийни послания, за начина, по който трябва да се подготвиш за едно интервю, за това колко важни са гласът, езикът на тялото, а понякога дори и облеклото, което избираш, за крайния резултат.

Към кого е насочено това обучение?

- За личностите, които са или имат амбицията да бъдат говорители на своите компании, независимо малки или големи са те, това е възможност да погледнат медиите отвътре и да научат пряк път към сърцето на публиката. За специалистите в областта на публичните комуникации е възможност да сверят часовника си с практик, какъвто съм аз. Семинарът може да е изключително полезен и за представителите на малкия и средния бизнес, неправителствения сектор и стартъп общността, които нямат собствени ПР отдели. Всички, които се интересуват доколко техният проект или идея имат потенциала да привлекат вниманието на медиите, ще получат ясен и практически приложим отговор по време на "Основи на медийното говорене".