Възходящият тренд ще продължи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Възходящият тренд ще продължи

Възходящият тренд ще продължи

Потвърждаването на членството на България в ЕС ще засили интереса към страната, предвижда Николай Костов от "ПФБК Асет Мениджмънт"

1414 прочитания

Николай Костов
- Образование: УНСС, магистър по финанси
- Позиция:изп. директор на УД "ПФБК Асет Мениджмънт" АД

Мирослав Петков
- Образование: бакалавър по международна търговия и мениджмънт, EBS, London
- Позиция: анализатор в УД "ОББ Aсет Mениджмънт" АД част от NBG Group
Очаквам възходящият трен­д, наблюдаван през изминалата седмица, да продължи. Потвърждаването на членството на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. ще даде допълнителна сигурност на чуждестранните инвеститори и ще засили интереса им към страната.

Презаписването с над 2.5 пъти от първичното публично предлагане на акции на "Химимпорт" показа, че на пазара има много голям свободен паричен ресурс и очакванията, че надвнесените средства ще се върнат на БФБ, ще стимулират положителното движение на цените на повечето компании и ликвидността на пазара. Друг фактор, който ще влияе на цените през следващия месец, е обявяването на резултатите на публичните компании за деветмесечието. Предварителните неофициални данни за повечето дружества са оптимистични, което ще се отрази положително на пазарната им капитализация. Очаквам през следващия месец двата индекса на БФБ - София (SOFIX и BG40), да прибавят между 4 и 8% към настоящите си стойности.

Забележка: Клиенти на УД "ПФБК Асет Мениджмънт" АД притежават акции в горепосочените дружества

Очаква се 2006 г. да бъде успешна за "Алкомет" и продажбите да надхвърлят 100 млн. евро (ръст от 59%). Въпреки че "Алкомет" остава длъжник на своите акционери по отношение на рентабилността (чувствителна към валутния курс поради големия доларов дълг), се очаква намаляващата задлъжнялост и обезценката на долара през 2006 г. да доведат до положителен финансов резултат.

"Софарма" - строежът на склад за готова продукция и нов таблетен цех, удвояването капацитета на ампулния завод и изграждането на склад за субстанции са сред приоритетите на дружеството. Преструктурирането на групата "Софарма" значително ще намали разходите и ще подобри управлението и гъвкавостта на бизнес процесите. Шестмесечните резултати за 2006 г. показват, че "Софарма" е увеличила дела си в "Софарма трейдинг" от 9.99% на 85%. В тази връзка очаквам ръст на приходите от продажби през 2006 г. Печалбата обаче може би ще остане под нивото на 2005 г.
"Индустриален холдинг България" затвърждава позициите си в кораборемонта и корабостоенето, както и в машиностроителния бизнес. През април тази година холдингът увеличи участието си в "Булярд" (наследникът на фалиралата "Варненска корабостроителница") с още 10% до 61.5%. Значим фактор е прозрачният стил на управление. Събитие през февруари 2007 г. ще бъде падежът на емисията конвертируеми облигации на стойност 2.7 млн. евро. Конвертирането ще даде възможност за придобиване на една акция на цена 0.5 евро при сегашни пазарни равнища около 4.6 лв. Дали това ще се състои, зависи от общото събрание на акционерите, но вероятността е голяма предвид високата концентрация на облигациите и възможността на облигационерите да окажат влияние върху решението. Това би довело до размиване на капитала с около 25%. ДЗИ банк постигна ръст на нетния лихвен доход и на печалбата си преди провизии и извънредни приходи. Въпреки това банката поддържа високо съотношение разходи/приходи, индикиращо проблеми с ефективността. То продължава да е над средните за банковата система. Рентабилността също е ниска. Бъдещото представяне на банката до голяма степен ще зависи от стратегията на купувача.

Смятам, че фундаменталната стойност на "Топливо" надвишава текущите нива. Добра е конюнктурата на пазара, на който оперира дружеството - високите цени на енергоизточниците карат все повече хора да търсят по-евтини алтернативи, каквито са брикетите и пропан-бутанът. Силните позиции на "Топливо" в дистрибуцията на едро и дребно на тези стоки може да доведат до положителни резултати.

Нови максимуми на индексите
Позитивните новини около присъединяването към ЕС ще стимулират фондовия пазар, прогнозира Мирослав Петков от "ОББ Aсет Mениджмънт"
Есенните борсови сесии традиционно са по-активни от летните. Няколко са факторите, които смятам, че ще подкрепят двата индекса на Българската фондова борса (БФБ) и които ще дадат тласък на пазара през октомври. Първо, голяма част от върнатия ресурс от презаписването на акциите от първичното публично предлагане на "Химимпорт" ще се влее обратно в акции на публични компании и ще подкрепи двата индекса до нови максимуми. Второ, очакванията за деветмесечните финансови отчети на повечето от компаниите, търгувани на БФБ, остават оптимистични. В частност дружествата в сферата на туризма ще обявят печалбите си от летния сезон. Не на последно място, позитивните новини около присъединяването на България в Европейския съюз ще допринесат за допълнително стимулиране на фондовия пазар. Въпреки това не са лишени от основание и очакванията, че политическата нестабилност в Унгария може да има известно негативно отражение и западните инвеститори да бъдат по-предпазливи.
Забележка: Фондовете, управлявани от УД "ОББ Aсет Mениджмънт" АД, притежават акции в някои от горепосочените дружества.


- "Aлкомет" е експортно ориентирана компания - лидер в производството на алуминиеви продукти в България. Обновяването на производствените мощности през последните години и увеличаването на капацитета доведоха до постоянно нарастване на продажбите. Финансовите показатели се подобряват спрямо предходното шестмесечие, в т.ч. коефициентите на ликвидност и показателят възвращаемост на собствения капитал (ROE), а те са ключови за развиващо се предприятие, което финансира голяма част от инвестициите си с дълг.
- "Спарки Елтос" - подобрението на финансовите резултати през последните две години се дължи на доброто корпоративно управление и квалифицирания персонал. Увеличаването на инвестициите в дълготрайни активи допринася за разширяване на производствените мощности и за увеличаване стойността на компанията. Приходите са нараснали спрямо предходното шестмесечие и коефициентът на оборотни запаси се е подобрил значително. Поради факта, че българската промишленост е с висок темп на растеж, продуктите на "Спарки Елтос" ще са по-търсени в бъдеще, което може да доведе до увеличаване на продажбите и на печалбата
- Финансовите резултати на "Дружба", Разград, се подобряват сериозно спрямо предходното шестмесечие, а също и коефициентите за възвращаемост. Компанията оптимизира резервите си, съответно коефициентът за оборотни резерви нараства значително. Очаквам добрият мениджмънт и развиващата се промишленост да продължат да движат цената нагоре.
- "Оргахим" е известна с добър корпоративен мениджмънт. Постоянните иновации на производството и новите продукти се отразяват положително на финансовите резултати. Поевтиняването на петрола, основна суровина за производството, ще се отрази позитивно. Активите растат спрямо предходния период и съответно коефициентът на възвращаемост на активите се подобрява. Високият коефициент цена/печалба показва, че инвеститорите осъзнават потенциала за растеж.
- Очаквам ЦКБ да е една от популярните позиции сред неголемия брой дружества от финансовия сектор, който е един от най-бързо развиващите се в България. Активите са нараснали, а приходите са се увеличили четирикратно спрямо предходното шестмесечие. Една от причините е, че ЦКБ е основна обслужваща банка на "Химимпорт". Очаквам бъдещото развитие на холдинга да продължи да допринася за добрите резултати и на банката. Смятам, че инвеститорите ще продължат да се доверяват на тази позиция въпреки високия коефициент цена/печалба.

Николай Костов
- Образование: УНСС, магистър по финанси
- Позиция:изп. директор на УД "ПФБК Асет Мениджмънт" АД

Мирослав Петков
- Образование: бакалавър по международна търговия и мениджмънт, EBS, London
- Позиция: анализатор в УД "ОББ Aсет Mениджмънт" АД част от NBG Group
Очаквам възходящият трен­д, наблюдаван през изминалата седмица, да продължи. Потвърждаването на членството на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. ще даде допълнителна сигурност на чуждестранните инвеститори и ще засили интереса им към страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK