Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 2 фев 2007, 0:00, 5306 прочитания

Личните финанси: Пазарната пенсия

Вторият пенсионен стълб е комбинация между задължителната държавна събираемост и капиталовите печалби от инвестираните средства

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Математика на пенсията

Нека Мартин внася по 50 лева месечно за 30 години при 8 процента средногодишна възвращаемост. Ако след това сумата трябва да му се изплати във вид на пенсия за 14 години при технически лихвен процент от 3.5, каква ще е големината на пенсията?
А. 565.45 лева
Б. 553.33 лева
В. 541.22 лева
Г. 531.50 лева

Отговорите си с адрес и телефон за връзка изпращайте на igra@capital.bg.
Трима от отговорилите вярно участници, определени чрез жребий, ще получат книгата "Бизнес мисленето"
Имената на спечелилите и решението може да намерите на www.capital.bg.Къде се инвестира

Фондовете могат да инвестират в много инструменти, като обаче имат поставени ограничения, така че да се постигне максимална сигурност и защитеност на пенсионните средства. Сред тях са ценни книжа, издадени или гарантирани от държавата, акции, АДСИЦ, общински ценни книжа, облигации, акции и/или дялове, издадени от колективни инвестиционни схеми. Много възможности обаче са и недостъпни, като например инвестиране в непублични компании, джойнт венчъри, инфраструктурни проекти и др. Ограниченията са такива, че портфейлите на пенсионните фондове са консервативни и не може да се разчита на гигантски възвращаемости.Мартин е на 22 години, започнал е нова работа и е в началото на кариерата си.

Баща му Христо пък е на 45 и е в средата на професионалния си живот. И докато Мартин все още не се интересува от това какъв ще е животът му след пенсиониране, този въпрос вълнува все повече и повече Христо. Той подозира, че държавната пенсия, или т.нар. първи стълб на пенсионната система никак няма да му е достатъчна, но пък разчита на втори и трети стълб, за да компенсират недостига. На какво точно могат да разчитат Мартин и Христо от втори стълб, или т.нар. задължително допълнително пенсионно осигуряване? Естествено, при положение че нормативната уредба се запази такава, каквато е в момента.

Задължително, но и капиталово


При първи стълб човек плаща задължителни осигурителни вноски и държавата веднага разпределя парите между сегашните пенсионери. При втория - средствата отиват в частни пенсионни фондове. Вноските не са допълнителна финансова тежест за работещите и работодателя, а просто част от събирането от държавата, което обаче не отива във фонд "Пенсии", а се трупа в индивидуалната партида на човека. Следва капиталовият елемент. Пенсионният фонд управлява парите, инвестира ги и получава някаква възвращаемост, като има и нормативно изискване за дадена минимална доходност. При пенсиониране натрупаните пари се изплащат във вид на пенсия, а в по-редки регламентирани случаи - и еднократно. Вторият стълб е за хората, родени след 31 декември 1959 г.

Видове фондове

Фондовете за задължително пенсионно осигуряване са два вида. Единият тип се нарича универсален пенсионен фонд. Той е задължителен за всички и след пенсиониране осигурява пожизнена пенсия. Ако не сте заявили кой фонд искате да ви управлява парите, не се притеснявайте - разпределени сте служебно в някой от фондовете по специална методика. Другият тип пенсионен фонд са нарича професионален и той е за хората, които работят първа и втора категория труд - т.е. при по-натоварваща околна среда или такъв с опасни субстанции. В първата група попадат например миньори, водолази, летци и т.н. Втора категория са и шофьорите в градския транспорт. За списък с настоящите професии, влизащи в 1-а и 2-а категория, виж Наредба за категоризиране на труда при пенсиониране (www.mlsp.government.bg/bg/law/regulation/, наредба 39). Професионалните фондове осигуряват срочна пенсия за по-ранно пенсиониране. В момента правилата са такива, че човек, работещ първа категория труд, може да се пенсионира до 8 години по-рано, а ако е втора категория - до 3 години по-рано. Пенсията от професионалните фондове трябва да осигурява доход до придобиването на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст и не се изплаща след това. Всеки човек може да се осигурява само в един универсален и/или професионален фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Няма проблем обаче да се прехвърля от един фонд в друг.

Вноски и евентуална пенсия


Как изглеждат вноските за фондовете? От 2007 г. занапред вноската за универсален пенсионен фонд става 5 процента от брутното възнаграждение, като тя се разделя между работодателя и работника (през 2007 г. съотношението е 60:40). Постепенно частта за работодателя ще намалява, като се предвижда от 2009 г. нататък да стане 50:50. Вноската за професионален фонд е 12 процента за първа категория труд и 7 за втора категория и е изцяло за сметка на работодателя. Значение има и максималният осигурителен доход, който в момента е 1400 лева. Това означава, че максималната месечна вноска за втори стълб в момента е 70 лева.
Колко голяма ще е пенсията от втори стълб зависи от няколко неща - на първо място, каква сума се е натрупала в индивидуалната партида на човека. Това от своя страна зависи от големината на вноските и каква доходност ще реализират пенсионните фондове. При максималната в момента вноска от 70 лева за 35 години при средно 8 процента възвращаемост в партидата би се натрупала сумата от 156 325 лева (изчислено с калкулатора www.moneychimp.com). Естествено възнаг­ражденията ще нарас­тват и вноските за пенсия също, така че партидите е логично да станат по-големи. Другите два фактора, определящи големината на пенсията, са биометричните таблици и техническият лихвен процент. Биометричните таблици са прогнозите за това колко ще живеят средностатистически хората след пенсиониране. Това е много важно с оглед на това, че пенсиите от универсалните фондове са пожизнени. Когато човек се пенсионира, пенсионният фонд не престава да инвестира средствата от партидата. Техничес­кият лихвен процент се използва за определяне на големината на пенсията и, най-общо казано, е вид норма на дисконтиране, която се прилага спрямо натрупаната сума в партидата и целта е да се определят равни месечни пенсионни плащания за прогнозираната средна продължителност на живота след пенсиониране. В момента например прогнозният живот за мъжете след 63 години, т.е. след пенсиониране е 13.91 години. Ако в партидата има натрупани 50 000 лв. и техническият процент е 3, то пенсията от втория стълб ще е в размер на 366.61 лв. При пенсиите от професионални фондове не се използват биометрични таблици, защото те са срочни - само за времето между ранното пенсиониране и достигане на пенсионната възраст за пенсия от първи стълб. Самите биометрични таблици и техническите лихвени проценти се определят от фондовете в зависимост от профила на осигурените лица, но биват одобрявани от Комисията за финансов надзор.

Проблемните зони

Всичко до момента е чудесно, но естествено с втория стълб има и проблеми, при това от най-различно естество. На първо място може да се отбележи сивата икономика. Един лев, инвестиран при средна възвращаемост от 8 процента за 35 години, ще стане на 14.79 лева. Чудесно, но ако се отчете, че големината на вноската във втори стълб е производна на осигурителния доход, то има разлика дали хората получават 1000 лева, а се осигуряват на 220 например. За една година вместо примерно 600 лева във фонда отиват само 132 лева, а съответните суми след 35 години само от тази година ще са 8874 и 1952 лева.
Друг проблем са все още недостатъчните финансови инструменти, за да се постигне по-голямо разнообразие в портфейлите, а и по-висока доходност. Ограниченията при инвестиране на средствата от пенсионните фондове им дават много свободни средства и това, комбинирано със сравнително малката капитализация на компаниите на Българска фондова борса, дават възможност за манипулиране на цените на ценните книжа. Плюс в това отношение е влизането в ЕС, защото сега вече ценните книжа от страните, членки на ЕС, са приравнени към българските и излизат от квотата на чуждите такива.
На какво могат да разчитат Мартин и Христо? Според прогнозите те ще могат да очакват пенсия от втори стълб в размер на 20 процента от заплатата преди пенсиониране след 20 годишно участие във втори стълб.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г. Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

17 яну 2020, 8963 прочитания

Добрият по-малък брат Добрият по-малък брат

В Galaxy S10e Samsung включва най-силните страни на по-големите S10 и S10+ в по-стегнат формат, и то на по-достъпна цена

28 юни 2019, 6579 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Скъпата смет(ка)

Новите имотни оценки повишиха данък сгради, а на много места и такса смет

Още от Капитал
Жилищният пазар е в ступор

Плановете за покупка на дом масово се отлагат. Банките леко затягат кредитирането. Строителството зависи от банките

Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Глобалната рецесия изглежда неизбежна

Коронавирусът инфектира както търсенето, така и предлагането по света

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10