Пари за пораснали деца
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пари за пораснали деца

Пари за пораснали деца

Заедно с обичайните спестовни влогове банките предлагат и нови депозити за спестяващи родители

8126 прочитания

Ограничение

Често срещано изискване при детските спестовни влогове и депозити е, че преди детето да е навършило 18 години, пари от сметката могат да се теглят само с разрешение на районния съд и съгласието на негов законен представител - родител, настойник и др. Тази по-сложна процедура ограничава свободното харчене на спестените средства, което е изкушение при стандартен влог.

Доходност

12 хиляди лева близо биха се натрупали за 15 години по детски депозит, в който първоначално са внесени 5000 лв. Сумата е 11 хиляди лв. при стандартен едногодишен срочен депозит, и 10.4 хиляди лева при детски спестовен влог. Изчисленията са направени според актуалните лихвени условия на една от банките в топ 10 по привлечени депозити от граждани и фирми към края на 2006 г.

Животът на 18, когато вече си пълнолетен и трябва да избереш пътя си, може да е по-лесен с определена сума пари по сметка - например детски спестовен влог или детски депозит.

На банковия пазар напоследък се предлагат много и различни продукти за деца.

Обикновено целта им е да насърчат родителите и близките роднини да спестяват дългосрочно, докато наследниците им растат, за да може, когато станат пълнолетни, да разполагат със средства за образование или други финансови нужди.

Детският спестовен влог е традиционен продукт. В последно време обаче банките активно предлагат и специализирани детски депозити и сметки. На пазара вече има и спестовни предложения за деца, които представляват комбинация от банков и инвестиционен продукт.

Общите условия

Обикновено всички те могат да се открият в полза на лице, което не е навършило 18 години. То е титуляр на сметката. Най-често тя може да бъде открита в клон на избраната банка от неговите родители или настойници, от роднини и близки, а при някои банки - и от трети пълнолетни лица, с които детето няма роднинска връзка. За откриването й обикновено се изисква документ за самоличност на вложителя, а може да е нужно и копие или оригинал на акта за раждане на детето.

Някои банки изискват определена минимална сума за откриване на сметката - например при спестовен влог 30, 50 лв. или 100 лв., а при детски срочен депозит - 200 лв. или 3000 лв. При други няма такова изискване. Като валута освен левове широко предлагана е възможността детските сметки да са и в евро, щатски долари, британски лири или швейцарски франкове. Често банките нямат такси за откриването, обслужването и закриването им, но е добре клиентите изрично да попитат за това.

Разликите

Най-често детските спестовни влогове са безсрочни и средства по тях могат да се внасят и теглят по всяко време, без да се губи лихвата или да се плащат такси за това. За сметка на тази гъвкавост обаче те обичайно са с по-ниска доходност от детските срочни депозити. При последните лихвата е по-висока и се начислява, ако се спази срокът, за който са открити - напри мер един, два или шест месеца, една, две или три години. Ако средства бъдат изтеглени преди падежа, това може да доведе до загуба на цялата или част от лихвата и/или до заплащане на такси.

По-високата доходност по специализираните детски депозити може да е свързана и с други условия освен със срок - например сметката да се поддържа, докато титулярът стане пълнолетен, или сумата по нея да не пада под определен минимум. Има и детски депозити, които са обвързани с определен срок - например три или пет години, и осигуряват нарастващ лихвен процент или авансово изплащане на лихвата.

Обикновено лихвата по детския спестовен влог се начислява в края на всяка година или при закриването му. Банкери посочват, че най-често тя е по-висока от тази по обикновен спестовен влог и по разплащателна сметка, но е по-ниска от тази по стандартния срочен депозит (особено при по-дългите срокове), както и по детския срочен депозит. Лихвата по детските срочни депозити се начислява на падежа, като обичайно е по-висока от тази по спестовните влогове, в това число и детски, а често надвишава и тази по стандартните срочни депозити. Лихвените проценти по детските спестовни продукти може да се променят във времето според политиката на банката и под влиянието на различни фактори. В момента например годишната лихва по детски спестовен влог в левове може да е 2.5%, 3.25%, 4% или 5%, а по детски срочен депозит може да е 5.5%, 6.25%, 7.5%.

Изборът

Банкери отбелязват, че детските влогове и депозити могат да са с по-висока доходност от стандартните сметки от същия тип, но целта при тях е да се пести дългосрочно и затова обикновенно тегленето на средства преди пълнолетие на титуляра е усложнено като процедура (виж карето). От Банка ДСК посочват, че детските влогове се предпочитат от баби и дядовци, докато новите и атрактивни банкови продукти се предпочитат от родителите.

От Societe Generale Експресбанк посочват, че например при взаимния фонд, който се явява алтернатива, има възможност да се достигне значително по-висока доходност в дългосрочен план, отколкото по детски влог, но минималната сума за включване във взаимен фонд е по-висока, заплащат се такси и се поема известен риск.

От банката допълват, че в бъдеще може да се очаква например съчетание на детски влог/депозит с инвестиция във взаимен фонд, както и развитие на банково-застрахователни продукти, като например спестовни планове за обучение и други с включено застрахователно покритие, което при смърт на родителя или настойника през срока на спестовния план гарантира предварително определена сума на титуляра на плана. От ОББ смятат, че интересът към детските спестовни продукти е сравнително постоянен и зависи най-вече от моментните условия на банките в сравнение с другите им спестовни услуги.

Детските влогове често са с по-висока лихва, но и с усложнен ред за теглене на суми
Фотограф: ИВАН ГРИГОРОВ
Източник: Reuters

Ограничение

Често срещано изискване при детските спестовни влогове и депозити е, че преди детето да е навършило 18 години, пари от сметката могат да се теглят само с разрешение на районния съд и съгласието на негов законен представител - родител, настойник и др. Тази по-сложна процедура ограничава свободното харчене на спестените средства, което е изкушение при стандартен влог.

Доходност

12 хиляди лева близо биха се натрупали за 15 години по детски депозит, в който първоначално са внесени 5000 лв. Сумата е 11 хиляди лв. при стандартен едногодишен срочен депозит, и 10.4 хиляди лева при детски спестовен влог. Изчисленията са направени според актуалните лихвени условия на една от банките в топ 10 по привлечени депозити от граждани и фирми към края на 2006 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  Анти

  А инфлацията къде я слагате? Лихвите при влоговете в БГ са по-малки от инфлацията. Навремето като следвах имах един колега на който родителите му бяха направили такъв детски влог. С намерението като порасне и стане студент с тези пари да го издържат през следването му. Когато това нещо стана с тези пари той успя да си купи един магнетофон само. Тогава бяха на цената на две месечни заплати.

 • 2
  Avatar :-|
  neredoven chitatel

  Oh, hora, nauchete se da pishete informativni statii. Iavno ideiata na statiata e da kazhe, che veche ima i alternativi na traditsionnite detski vlogove. No statiata samo beglo spomenava za vuzmozhnoto vlagane vuv vzaimen fond - i inache raztiaga lokumi ot koito ne se nauchava nishto novo... Zhalko, che kolkoto i da sum razocharovan ot kachestvoto na statiite v Kapital, niama dobra bulgarska alternativa na vestnika...

 • 3
  Avatar :-|
  ДО НОМЕР 3

  Ето и малко "информативност", каквато би трябвало да има в тази статия: 1.Почти няма банка, в която лихвеният процент при подобен влог да е фиксиран, ако има - това е най-много за 1 година, а останалите примерно 15 години? Така влагаш пари за огромен период от време, НЕ МОЖЕШ да ги теглиш без решение на съда /твоите си пари!/, а лихвата не е гарантирана. Ами ако банката реши от догодина да дава не 5, а 2 % лихва? Отиваш в съда ли?
  2. Ако си разведен например и искаш да направиш влог на детето си, което живее с майка си, НЯМА ГАРАНЦИЯ, че майката не може да ги изтегли, докато детето е непълнолетно! С решение на съда "в интерес на детето" тя може да направи това след 10 години примерно и да ти вземе паричките, които си спестявал за детето. Оставям 3., 4. и пр. все пак на журналистите от "Капитал" или на други загрижени за читателите коментатори :;


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK