С малки суми, но с печалба

Кое прави инвестицията в парични пазари печеливша дори по време на криза

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато кризата доведе до повсеместен спад на пазарите и бягство от инвестиции с висок риск, въпросът къде да вложа парите си, без да ги загубя, стана много актуален. Първото, което идва наум в тези несигурни времена, е класическият депозит в банка. Сегашните високи лихви по влоговете в България едва ли ще се задържат още дълго. Най-малкото в Европа те вече са на нива под 5%.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Arata
  • + 1

  Чудесна статия... за 2002 година. Явно Капитал има проблеми със свободните пространства на вестника и няма достатъчно рекламодатели. Сега очаквам да се появи и описание на "Трабант 1983 плюсове и минуси на новия модел"

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Изумен финансист
  • + 1

  Скъпи Емиле,

  Предполага се, че статиите в КАПИТАЛ (не КИНО или СПОРТ) са за финансово грамотни хора от още по-грамотни журналисти.

  Заглавието е твърде подвеждащо. Аз съм човек със слабо въображение и затова не мога да се сетя за друга причина за това освен че:
  1. това е платен материал или
  2. не си запознат добре с финансовата материя.

  Без да цитирам конкретни примери ще ти обясня логиката си. Ако инвестицията в парични пазари беше печеливша винаги, "дори и по време на криза", то всички щяхме да инвестираме там и нямаше да има криза.

  Второ, кое е печелившето при инвестиране с възвръщаемост 6% и висок риск в сравнение с банков депозит 8-10% и много нисък риск (поради фонда за гаратиране на влоговете)?

  Не мога да разбера логиката на твърдението, че понеже лихвените %-и по депозитите в Европа падат, те ще падат и в България. Каква е тази логика: финансова, политическа или географска? Самият факт на разнопосочно движение говори за липса на права причинно-следствена връзка между 2-та вида проценти. За справка - движението на основните лихвени проценти на ЕЦБ и БНБ през цялата 2008 е изцяло разнопосочно.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  съгласен

  И да подкрепя #2:

  "Сегашните високи лихви по влоговете в България едва ли ще се задържат още дълго"
  Ако под дълго разбираш години, сигурно си прав. Но напоследък (о, изненада!) се забелязва тенденция за увеличаване на лихвата по едногодишните банкови депозити, докато в началото на кризата банките подхождаха по-предпазливо и завишиха лихвите основно по 1, 3 и 6 месечните депозити.

  Следователно да твърдиш, че лихивте по банковите депозити щели да падат е все едно да залагаш срещу банките в България ...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал