Природни печалби

Как можете да инвестирате в компании за възобновяема енергия

ко последното десетилетие на ХХ век ще остане в спомените на инвеститорите за спукването на знаменития дот-ком балон, а първите десет години от новия век - с лесните пари и невижданата досега финансова криза, то бъдещето е на екологичните проекти. И бумът на инвестициите в тях.

Компаниите от бранша определено са в подем - за периода от 2006 до 2008 г. инвестираните в тях средства се удвоиха до над 120 млрд. долара. А темповете, с които растяха акциите на публично търгуваните дружества, за екопроекти надхвърли всички очаквания. Според мнозина това обаче е само началото на големия поток от средства, които ще се изсипят в сектора през следващите пет до десет години и които ще носят много възможности за печалба. Само няколко факта - президентът Барак Обама е предвидил значителни субсидии за производството на алтернативна енергия в спасителния си план за американската икономика. А сред дългосрочните цели на Европейския съюз е и поне 20% от електричеството на континента да се произвежда от алтернативни източници до 2020 г. За да поддържат интереса към сектора, много държави пък изкупуват всеки произведен ват електроенергия на доста благоприятни за производителите цени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Mouse
  • - 8
  • + 4

  Купона свърши!
  Който тепърва се кани да инвестира в зелени технологии жестоко ще бъде измамен. В кратки срокове. До около 6-7години.
  Тепърва ще става ясно колко жестока грешка е да се пипа в цикъла на природната екосистема.
  Странични ефекти, като рязки зони на високо и ниско налягане, проливни дъждове или засушаване, драстично различие в температурния градиент и т.н. Всичко следствие от масирано изграждане на ветропаркове или фотоволтаици.
  Проблема ще е много по-сериозен от фосилното замърсяване...
  Решението - просто намалете/спрете безразборно да консумирате!

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  К.
  • - 2
  • + 5

  Съгласен. Гасете си лампите, Сменете си мониторите. Изхвърлете климатиците и ще спестите спъти повече отколкото да се набутате в сегашните дървени технологии, които след 5-10 години ще изглеждат смешни.
  Между другото един боядисан с черна боя варел на покрива е енергетически и икономически много по ефективен за достатъчно дълго време отколкото соларен панел последна мода.
  Които не вярва - да смята.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-P
  До 1
  • - 5
  • + 6

  @1, глупости на търкалета!

  Да твърдиш, че сянката която хвърля соларния панел е по-вредна от комина на ТЕЦа или отработеното ядрено гориво си е доста смешно. Ще го запишем като провокация.

  Нередност?
 • 4
  Avatar :-|
  sia
  • - 3
  • + 5

  Прав си, К.! Сега просто се дуе поредният балон. Ако слънчевите панели работят без субсидии, ще се изплатят след 12-14 години. Отделно от това не стават за рециклиране. За жалост "зелената" енергия се издържа от евтиния ток на АЕЦ.

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  слънцезащита
  • - 4
  • + 1

  Какво става през зимата с черния варел, бе абдали ?

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Джафер Н Мехмед
  • - 1
  • + 2

  №1 - "...Всичко следствие от масирано изграждане на ветропаркове или фотоволтаици... " - Вие чувате ли се какво твърдите?
  №2 - Предложението за варела разбира се е добра идея. При това успешно издържала изпитанието на времето.
  №5 - Варел в стъклен кафез подобен на няколко аквариума един в друг /справка-"Солнце работает на нас" - стр.58"/ще предпази от замръзване водата във варела през зимния период. Така че преди да наричаш колегите от форума "абдали", следващия път моля да си помислиш. Но по принцип обидите във форума са неуместни.
  А що се отнася до бъдещето на енергетиката, то това бъдеще е в този принцип: http://www.vbox7.com/play:6799297b
  Тъй като това е описание на практически експеримент с доказан резултат, който всеки сам може да си проведе и провери, то никой на света не е в състояние по научному да го обори и да го отрече. Така че ако някой иска да инвестира в енергийия сектор, моля нека да заповяда. Няма начин да не се справим, при това, ще преобразим света към по-добро. С Уважение - Джафер

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  От 1 до 6
  • + 7

  Не само се чувам, но и добре разбирам темата.
  За проба и информация:
  ... разходи се по околопокривното пространство на Mall of Sofia по обяд в нормален летен ден +32...35С да е навън.
  ... нестабилната атмосферна обстановка в района на запад от "пустата"/Австрия и засушаването в Унгария т.е. на изток след границата Австрия/Унгария. Там на границата има много инсталирана ветрогенераторна мощност
  ... отсъствието вече на продължителна и хладна пролет в долна Саксония, следствие на задържане, както и изчезването на студения Арктически фронт.
  Също много ветрогенератори инсталирани на север дори и в морето.

  На тази планета няма по-ефективен начин за добив на енергия от начина основан на окислитените процеси, преработването на фосилни горива и други подобни. Еволюционно или креациониско всички живи организми на земята са го доказали. Други начини за добив на енергия, било полеви или физични не са за тази планета. Повтарям - не са за тази планета!
  Може да са създадени, развити или усвоени, но нямат бъдеще на земята, защото последствията не са подходящи за адаптиралите се живи организми. Ядрената енергетика трябва да се приема само като преходно стъпало към други технологии, като всичко различно и пречещо на екосистемата на земята трябва да се изнася от нея.
  Земята може да се справи с фосилните замърсявания, но с размери до около 1982г. или малко по-рано. Днес обаче Азия и света като цяло се развива изключително интензивно и проблема със замърсяванията става все по-голям.
  А проблема ще го усещаме всички вече с увеличения обем воден кръговрат. За "шапки" и ледници мисля че няма смисъл да говорим.
  Много се говори за модерни - "зелени" технологии, но малко хора се замислят какво трябва да се вложи за да се подготви едно такова съоръжение за реална експлоатация. Какви са реално генерираните емисии за производството и окомплектацията на самото съоръжение например. Как се променят въздушните фронтове около ветропарковете или как се променя локалната екосистема при мащабно преобразуване на лъчево-топлинната енергия от слънцето в електрическа. Уверявам Ви, че дори и 10% от ползваната енергия да се добива от тези енергии то вече ще сме си създали други сериозни проблеми.
  Нещо като пример - има много живи енергетици, еколози и специалисти, които може да Ви споделят факти около историята и експлоатацията на "каскади Рила".

  И накрая Истината. Изхода е някъде там...:
  - човешката популация просто не може да се развива безгранично. Предела отдавна е преминат, а обема на популацията може да се поддържа тук на земята единствено с оптимизация и драстично свиване на потреблението/емисиите. Иначе другият вариант е по-неприятен, а той е прост като следствие - намаляване на популацията...
  - локалните кризи винаги се решават с намирането/откриването и завладяването на "новия свят". Вече "новият свят" не е на земята. Загубихме много време със собствените си проблеми и сега трябва притеснено да наваксваме с технологии и решения "измъкващи" ни от тук.
  - риска в посока новите светове е крайно време да се приема като нещо професионално. Като нещо житейски естествено. Спомнете си само с какви усилия и жертви са откривани новите континенти, и го сравнете с днешната предпазливост и вечното търсене на финансова изгода. Мисля, че някои стъпки в борбата с настоящата финансова криза ще подпомогнат и катализират този процес. Всичко ще започне пак от Америка, където реално е цветът на Европа и светът, но Китай са доста близко до Америка вече.
  Ако не се направи нищо сериозно до около 2020 вероятно ще сме свидетели и на драстични закони като слънчеви/ветрови квоти, права за получаване/преобразуване на слънчева енергия, права да промяна локалния температурен градиент поради желание да се климатизира сграда или даден обем. И много други подобни, но абсурдно звучащи сега квоти/концесии.

  Поздрави,
  Николов И.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  ir

  И. Николов, препоръчвам ти филма "теория на конспирацията" с Мел Гибсън, в който той твърдеше, че совалките са секретен оръжеен проект за предизвикване на земетресения.

  Нередност?
 • 9
  Avatar :-|
  Николов->ir
  • + 2

  Любим ми е! :)
  Особено моментите с безшумните хеликоптери... :)))
  Жив и здрав!

  Нередност?
 • 10
  Avatar :-|
  koko
  • + 3

  Николов прав си!
  Трябва да се търсят нови територии и те са извън земята, но не забравяй, че сме супер далеч от там. Ти например би ли се заврял за 2-3 години в пространство от 250 куб.м. с още 2-3ма човека за да стигнеш до Марс например? Да не говорим, че като се върнеш костите ще са ти като на гущер.

  Реалистично погледнато МКС се сглобява вече 10тина години и ако я сравняваш със "Стар Трек" е като да сравняваш Майбах с волска каруца. И като стигнеш на Марс какво ще правиш там ? Каманак и пясък си имаме в изобилие и тук на Земята.

  Просто положението се превръща постепенно в една глобална "Чаша на Петри" ще се удавим в собствените си токсични отпадъци заради икономическите интереси на шепа хора.

  Никола Тесла в началото на миналия век откри радиото, дистанционното управление, направи системата на променливия ток и куп други открития. Последният му проект бе за безжично предаване на енергия (осъществен на практика), но понеже Дж.П. Морган не можел да сложи електромер на безжичния абонат и го отсвирил и му спрял финансирането.

  Имам един малък декодер в мен, свързан с работата ми, който има батерия, която се зарежда безжично от централа, която е някъде си. Т.е. тепърва нещо, което е открито и разработено преди 100 години започва да се използва на миши стъпки.

  #4 е абсолютно прав, че това е следващият балон и той е гарантиран с влизането на Обама в офис. В най скоро време ще имаме цена и пазар на емисиите и тя ще расте непрекъснато ! И в крайна сметка ще я плаща крайния потребител.
  Лошото е че това няма да доведе до намаляване на потреблението а до оскъпяване на живота и съответно до социално напрежение.


  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал