С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
20 3 юли 2009, 14:16, 18063 прочитания

Къщата-скъперник

Инвестицията в пасивни и енергоефективни сгради може да се изплати за десет години

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Инфографика

Перпетуум мобиле. Физиците може и да са доказали, че не съществува, но архитектите не са напълно съгласни и вече и в България навлиза технология, която намалява енергията, необходима отопление и охлаждане на сградите с около 90%. Това, разбира се, звучи много зелено, но дори и да не сте екоманиак, може спокойно да продължите да четете. Защото инвестицията в по-нисък разход автоматично се пренася в по-малки сметки.

Първият комплекс от еднофамилни енергоефективни къщи се строи в момента в столичния квартал Горна баня. Инвеститор в проекта, наречен комплекс "Умни къщи", е собственикът на компания за търговия с рекламни материали "Васкони" Васко Минев. Той закупи 12.5 дка земя, където планира строителство на 15 къщи - 13 нискоенергийни и 2 т.нар. пасивни.


"Пасивната къща е най-високото ниво на енергийна ефективност, което може да се получи за премерен и разумен бюджет като допълнителни разходи за оскъпяване на строителството", обяснява авторът на проекта и ръководител на изпълнението арх. Георги Николов от студио АРХЕ. Или, иначе казано, пасивната сграда е тази, която не пилее енергия.

Защо са пасивни

Тези сгради са наречени така, защото достигат високата степен на енергийна ефективност основно с пасивни средства. Според швейцарския професор Волгфганг Кюнел, който наскоро представи свой проект за енергоспестяващи жилища, тези къщи са проектирани и изпълнявани така, че да задържат и използват топлината от слънцето. Изолацията им трябва да бъде перфектна, а разположението - в посока север-юг. Желателно е повечето прозорци на сградата да гледат на юг, а в северната част да са бъдат предимно сервизните помещения. Сградата трябва да е проектирана така, че да позволи на слънцето през зимата естествено да затопли помещенията, а през лятото да се избегне проблемът с прегряването.

"Като цяло една пасивна сграда не трябва да потребява повече енергия от 15 кВтч на кв.м за отопление и вентилация и 120 кВтч на кв.м за всички енергийни разходи на година. Това е понякога 10 пъти по-ниска консумация, отколкото в сградите, построени по сегашни нормативи", казва арх. Николов. А това от своя страна означава и десет пъти по-ниски сметки за енергия и енергийна независимост.Пасивните сгради поради своята суперизолация могат да бъдат затоплени или изстудени само посредством задължителната вентилационната система, като по този начин се минимизира, а може и напълно да липсва конвенционална отоплителна инсталация.

Всъщност точно тази вентилационна система (топлообменник) е единствената технологична част на една пасивна сграда. Въздухът, който издишат обитателите и който се изхвърля от сградата, влиза в този уред, посреща новопостъпващия в сградата въздух и му предава от топлината си.

Струва ли си


В Европа вече има компании, които предлагат фабрично изработени еднофамилни къщи на цени, конкурентни с тези със стандартни конструкции. Въпреки това в повечето случаи високото качество на компонентите на пасивното строителство се отразява на относително по-високата му цена. Средното оскъпяване на строителната себестойност, за да бъде достигнат стандартът за пасивна сграда, е не повече от 10% до 15% в сравнение с цената на сграда, която отговаря на всички съвременни европейски норми. По-големите разходи идват от системата за вентилация, която за къща от 250 кв.м струва около 14 000 лв. За сметка на това обаче няма нужда от котли, тръби и радиатори. Трислойният стъклопакет също вдига разходите – той е близо два пъти по-скъп от стандартния. Фасадата също е по-скъпа, особено ако тухлената зидария се замени от сандвич-панели. Единствената част от една пасивна къща, която може да излезе по-евтино от строежа на конвенционална къща, е покривът заради липсата на стоманобетонна плоча. Арх. Николов също смята, че пасивната къща е с до 15% по-скъпа от строежа на обикновена, но отговаряща на съвременните изисквания сграда. Според него обаче тази по-висока цена ще се избие от значително по-ниските разходи само в рамките на около десет години.

"За потребителя пасивната къща означава много висок комфорт във всяко отношение, особено на топлинен и звуков. Освен това не се налагат ремонти заради кондензиране на влага и поява на плесени", казва архитектът. Не на последно място - самата сграда има много по-висока остатъчна стойност и заради високата устойчивост и дълготрайност на материалите.

Освен това и в България вече има проект за фабрично построени сглобяеми пасивни сгради – на студио АРХЕ и компанията "Бг Хаус". Заради автоматизацията на процеса цената е минимализирана и излиза около 1000 евро на квадратен метър - не повече средната цена на апартамент в блок в София.

За част от инвестициите за изграждане на такава къща може да се кандидатства с проекти, които да се финансират от фондовете на ЕС. Може и да се търси и съдействие от неправителствени организации в Германия и Австрия. Еврокомисията е предвидила и грантови схеми по различни програми за насърчаване на енергийната ефективност: SYNERGY, SAVE, ALTENER, THERMIE и ENERGIE. Право да кандидатстват обаче имат само неправителствени организации или стопански субекти.

Нулевоенергийните къщи

Според професор Кюнел, от една страна, строителството на енергоспестяващи жилища ще нараства заради непрекъснато увеличаващите се цени на конвенционалните енергоносители и от друга – заради нарасналите изисквания за спестяване на енергия. Николов припомня, че всички сгради в ЕС, чието строителство започне след 31 декември 2018 г., ще трябва да бъдат нулевоенергийни. Това са къщи, които произвеждат сами цялата енергия, от която се нуждаят, а в някои случаи и повече. В тях се комбинират енергийноефективни уреди и строителство с възобновяеми енергийни системи, като например слънчеви водни бойлери, слънчево електричество и дори геотермално или генерирано от вятъра електричество.

Изискването е част от пакет от предложения за промяна на приетата през 2002 г. "Директива за енергийна ефективност на сградите". До началото на 2019 г. всички страни членки трябва да приемат правила, според които новостроящите се здания ще произвеждат толкова енергия, колкото и консумират. Това всъщност означава, че трябва да са пасивни и да използват възобновяеми енергийни източници.

И в България вече има асоциация

Вече е учредено специално сдружение с нестопанска цел  "ИГ Пасивни сгради България". В него влизат физически лица и фирми – предимно големи международни компании, заинтересувани в това този вид строителство да се развие бързо и в България. Сред целите на дружеството са да популяризира концепцията на пасивните сгради чрез разпространяването на професионална информация; да изтъква енергийната ефективност, комфорта на обитаване, приноса към екологията и финансовите предимства за собствениците, както и да направи възможна сертификационна процедура за стандарта. Предстои да бъде издадено и специализирано издание с информация за пасивните сгради, както и реформиране на вече съществуващата интернет страница на групата (www.passive.bg).
 
10 Принципа на пасивната къща

1. Слънчев имот

Мястото за къщата трябва да е с добра слънчева осветеност.

2. Разположение на къщата

Най-добре е къщата да е с правоъгълна форма с отношение на дължината на стените 1/1.3 до 1/1.5 .

3. Прозорци

Като правило на южната стена на къщата трябва да има от 7% до 12% площ, заета от прозорци, отнесено към застроената пасивноотопляема площ на къщата (без гараж, мазе и т.н.). На северната и източната стена прозорците са около 4%, а на западната - 2%.

4. Постоянни сенници

Те се разполагат над прозорците на южната фасада, за да предпазят къщата от пряката слънчева светлина през лятото.

5. Термична маса

Разполага се на пряка слънчева светлина в къщата и служи за запазване на слънчевата светлина през деня и отдаването и през нощта.

6. Добра изолация

Около 30 сантиметра. Изолацията трябва да е добре защитена от влага.

7. Директно слънчево отопление на стаите

Това е особено важно за стаите, които се обитават често - хол, дневна.

8. Стаи, които не са директно осветени

Трябва да се предвидят и такива стаи - например кабинети, където има телевизор или компютър.

9. Запушване на пролуките

Ако има пролуки, до около 50% от топлината изтича от тях. Те трябва да са добре запeчатани.

10. Резервно отопление

Колкото и да е ефективна слънчевата енергия, тя в много редки случаи осигурява 100% от нужната топлина през зимата. Почти винаги е необходим резервен източник на топлина.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

11 април 2019г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговия


Запазете своето място сега


Акценти в програмата:


 • Тенденции при онлайн пазаруването и нови бизнес модели в ерата на онлайн търговията
 • Иновативни услуги и ритейл стратегии
 • Бъдещето на физическите магазини и кои са най-добрите магазини в Европа
 • Как компаниите да предоставят най-доброто дигитално и физическо преживяване на своите клиенти
 • Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
 • Нови форми на електронни разплащания
 • Иновации в логистиката при електронната търговия
 • Нарастващата значимост на маркетплейс платформите и какво следва за тях

Към регистрацията

Прочетете и това

Ти декларира ли биткойна? Ти декларира ли биткойна?

Данъчните отново напомниха, че печалбите от търговия и сделки с криптовалути се облагат

15 фев 2019, 870 прочитания

Негарантиран ръст Негарантиран ръст

Депозитите над 200 хил. лв., за които няма държавна гаранция, растат с двуцифрен темп през миналата година

15 фев 2019, 593 прочитания

24 часа 7 дни

15 фев 2019, 4949 прочитания

15 фев 2019, 3020 прочитания

15 фев 2019, 2741 прочитания

15 фев 2019, 2736 прочитания

15 фев 2019, 1906 прочитания

Всички новини

Кариерен клуб: Финанси »

Каква е ползата от обучението на юристите

По-добрите съдебни процедури водят след себе си до по-висок икономически растеж

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

PwC България подкрепя студенти и докторанти по педагогически специалности

Консултантската компания ще даде на 11 младежи едногодишни стипендии и едномесечен стаж по специалността

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Предприемаческа програма изпраща 70 европейци в САЩ

Двама българи бяха стипендианти на Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative през 2018 г.

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Моят капитал" Затваряне
Сбогом, сметки за ток

Колко е изгодна инвестицията в слънчеви панели и ветрогенератори за дома

Жилищен живот за терена на безалкохолния завод в София

Пловдивската фирма за метали "Хъс" строи комплекс върху 50 дка до Ловния парк в София

Задава ли се нова ядрена надпревара

Оттеглянето на САЩ и Русия от договора за ракетите със среден и малък обсег ще подкопае най-вече сигурността на Европа

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Sisters аre doin' it for themselves

Първият македонски филм на Берлинале "Господ съществува, името й е Петруня" спечели публиката с позицията си за цената

Дивото зове

Трима утвърдени български приключенски фотографи и техните "работни дни" на открито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Отрова в руската салата

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 15.02.2019 Прочетете