Бойлерът е мой!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бойлерът е мой!

Бойлерът е мой!

От 1 октомври можете да подписвате брачни договор или да избирате друг начин за разпределяне на имуществото си

Василена Христова
6257 прочитания

© shutterstock


Любовта е приказно нещо, което хората търсят цял живот. Тези, които я намират, най-често се женят, а останалите... обикновена пак се женят. Тъй че и с любов, и без нея бракът съществува.

Когато двама влюбени искат да застанат пред олтара, обикновено не се интересуват от нищо друго. Рационалното и прагматично мислене обаче не трябва да отстъпва на емоциите, защото младоженците може да се съжаляват след това, че не са помислили какво ще се случи с имуществото им.

Досега българското законодателство не даваше възможност за избор как съпрузите да си разпределят имуществото и то ставаше общо с встъпването им в брак. С влизането в сила на новия Семеен кодекс от 1 октомври тази година обаче това ще се промени. Вече бъдещите и настоящите съпрузи ще имат възможност да избират един от три режима на имуществени взаимоотношения. "Семейният кодекс беше един закон, който е много стар и подхождаше на старата нагласа на хората. Времената се промениха и като членка на Европейския съюз България трябва да се промени, за да отговаря на новия начин на живот. За това беше приет новият кодекс", коментира адвокатът Стефка Белкова. Правилата за старите бракове, които са сключени до 1 октомври, не се променят, но, ако желаят, и те могат да минат на някои от новите режими.

Ако възнамерявате да сключите брак след влизането в сила на новия кодекс, тогава ще трябва да се съобразите с новите правила, които не са чак толкова различни, но все пак хубавото е, че имате избор. Основната промяна се състои в това, че преди сключването на брака можете да помислите за материалното си състояние. Така, ако се стигне до развод по една или друга причина, интересите ви да са защитени максимално или поне да знаете как точно ще стоят нещата и дали няма да останете на улицата. Имате три режима, от които може да изберете. След като изберете един от тях, ще трябва да го впишете в Регистър на имуществените отношения на съпрузите, който предстои да бъде създаден. Там трябва да се вписват само новите бракове.

Любовта е сляпа, но има зрящ адвокат

Едната ви възможност е брачният договор, който е изцяло нов за българското законодателство. Той предварително урежда всички детайли около разпределението на собствеността, издръжката и т.н. Но не се заблуждавайте, че можете да напишете каквито си искате ограничения в този договор и с малко чар да накарате съпругата си да не забележи условията и да подпише. Любовта, може да е сляпа, но когато става дума за пари, малко хора са толкова влюбени, че да не се замислят.

"Брачният договор във варианта си от българското законодателство урежда изцяло имуществените отношения и може да има условия, но по никакъв начин не се интересува от емоционалното", пояснява адвокатът Николай Профиров. Това означава, че изневерите, предателствата и тайните детективи с черно-белите снимки от сериалите и филмите засега ще останат на екрана. В договора си можете да включите разпореждане с вещи, които придобивате по време на брака, права върху притежаваните от вас вещи от преди него, начините, по които занапред ще управлявате и ще се разпореждате с имуществото си, както и семейното жилище. Също така да определите участието в разходите и задълженията, какво ще се случи след развода, издръжката, която ще се плаща на съпрузите след развод, ако се стигне до такъв, издръжката на децата от брака, както и други имуществени отношения, но не можете да се договаряте за неща, които в кодекса са изяснени как точна трябва да бъдат управлявани – например бизнесът на едноличния търговец или наследството, което е получил единият съпруг.

Така например можете да се договорите кой да плаща сметките и след развод например, кой ще стане собственик на колата, която може би планирате да купите. "Разбира се, трудно е да се предвиди какви вещи ще се придобиват по време на брака, но може например да се уговори, ако съпрузите знаят, кой изкарва повече и пред кого какви перспективи има, да се уговорят при развод единият да е собственик на 1/3 от имуществото и на определена фиксирана сума", съветва Николай Профиров. Възможно е също така да се договорите, че при развод единият съпруг ще дължи годишна издръжка на другия и евентуално на децата, които можете да имате, в определен процент от неговите доходи и т.н. Свободата на договаряне е неограничена. "Правата на децата се защитават с особена закрила и се уреждат в отделен процес при развод", пояснява адвокатът Георги Узунов. Можете да определите обаче в този договор какви финансови задължения половинката ви да има спрямо децата ви от предходен брак, например определена издръжка.

Този договор се сключва пред нотариус с нотариална заверка на съдържанието и подписите на съпрузите. Ако обаче в договора уговаряте права над недвижим имот и евентуално прехвърляне на право на собственост над един имот, тогава ще трябва да се завери при нотариус в общината, в която е имотът. А ако например имате няколко апартамента и вила в различни общини, тогава имате право да си изберете един нотариус от някоя от общините и да отидете при него. Самият договор може да се сключи преди и след брака, като за да бъде действителен, ще бъде вписан в регистъра от нотариуса ви след брака. "Съветвам хората така да си сключват договорите, че да няма възможност да бъдат тълкувани и оспорвани, а да бъдат максимално конкретно написани", заяви Георги Узунов.

Като едно време

Другият ви вариант е да изберете "Режим на общност", или иначе казано, всичко е общо и на двамата съпрузи и при евентуален развод на всеки се полага половината от общото имущество. Като, разбира се, в закона остава правилото, че личните вещи не са част от семейното имущество и например съпругът ви няма права над къщата, която сте наследили от родителите си. Към личните вещи също спадат и всички неща, които имате от преди брака, както и вещите и имуществото, които сте получили като дарение или наследство преди и по време. "Досега не беше уредено в закона, а се извеждаше от съдебната практика, че имуществото като част от дейността на едно лице като едноличен търговец също е негова лична собственост. В новия Семеен кодекс това е уредено с отделен текст", пояснява адвокатът Георги Узунов. Така че всъщност, ако изберете този режим, нещата ще са както бяха за съпрузите допреди новия закон.

Третият вариант е обратното на втория. Можете да изберете режим на "имуществена разделност", което означава, че който каквото закупи, то остава негово и след развода. "Няма много подробно обяснение в закона какво точно и как се доказва собствеността, затова най-добрият съвет, който може да се даде в такава ситуация, е да пазите всички фактури, от всичко, което купувате", казва адвокат Николай Профиров. За да регистрирате избора си, трябва да подадете в Регистър на имуществените отношения на съпрузите една декларация, с която да обявите избора си.

Ако не изберете нито една от възможностите, тогава автоматично ставате в режим на общност и важи правилото, че всичко е общо. Ако сте пропуснали да конкретизирате нещо в договора си например, тогава за всичко, което не сте уредили предварително, ще важи режимът на общност, тоест вторият вариант. "Удобното на този закон, е че по всяко време може да се променя договорът или да се премине към друг режим, просто трябва да се впише промяната в регистъра", пояснява Николай Профиров. Стари бракове също могат да изберат някоя от новите възможностите и да подпишат брачен договор или режим на разделност.

Когато любовта ви раздели

Ако в един момент все пак се стигне до раздяла и решите да се разведете, процедурите са същите, както преди. Освен факта, че с уреждането на имуществените отношения преди или по време на брака при подаване на документи за развод няма да трябва да ги описвате. "Обикновено в този момент, когато трябваше да се реши кое на кого принадлежи, хората се караха и цялостната процедура се забавяше. Сега тя е значително облекчена и ще става по бързо", пояснява Николай Профиров. Друга положителна промяна в тази насока е, че развод по взаимно съгласие ще се допуска без минимален срок от три години живот в брак, както беше досега.

Любовта е приказно нещо, което хората търсят цял живот. Тези, които я намират, най-често се женят, а останалите... обикновена пак се женят. Тъй че и с любов, и без нея бракът съществува.

Когато двама влюбени искат да застанат пред олтара, обикновено не се интересуват от нищо друго. Рационалното и прагматично мислене обаче не трябва да отстъпва на емоциите, защото младоженците може да се съжаляват след това, че не са помислили какво ще се случи с имуществото им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  хан аспарух

  Крайно време беше за това цивилизовано решение, не е нужно да се чака поредният прецедент /както беше случаят в Асеновград,както и сега с М. Шийлдс/. Не бързайте да казвате, че случаите са съвсем различни. Да, така е, но и не съвсем. Поне да се изясним, че пътят на България не минава през Босфора, а по на Запад и по на Север.

 • 2
  Avatar :-|
  циганията

  дийде ли момента да се дели бойлер или пералня - мъка. простотия и цагания.

 • 3
  r13 avatar :-|
  R13

  Много добре. Браво! Найй накрая нещо свясно. Преди време и аз исках предбрачен договор, ама не се беше приел закона /говорим за преди 6г./ После при развода малеееее дай тва дай онова, кой колко работил, кво правил - цигания голяма. Единственият начин е да го издокараш да подпише Запис на заповед и да плаща за нещо. Иначе нищо не става. Само дарение му е майката през трето лице да купуваш.

 • 4
  Avatar :-P
  разведен

  Най-лошото на брака е, че като се жениш, не ти казват че има "семеен кодекс", и че ако си купите нещо СОИ (Съпружеска Имуществена Общност), то при развода този, за когото остане вещта, трабва да плати на другия; и разбир се да продължи да изплаща покупката ( например на жилище ). Казано просто - купуваш си го два пъти.

 • 5
  Avatar :-|
  бай Гошо

  Момчета, има и по добър начин да защитиш имуществото което си придобил със собствени пари по време на брака. Просто си отваряте едно ЕООД - енце и имотчетата си ги купувате като фирмена собственост. Големият плюс е че не само недобросъвестни половинки а и други "роднини" и партньори ще останат с пръст в уста или най - малкото доста ще ги задрудните в мераците им да обсебят чужда собственост.

 • 6
  myfinthing avatar :-P
  з

  Деленето на перални и бойлери може да звучи смешно (или жалко, зависи от гледната точка), но разводът предразполага хората към най-животинското в тях понякога. В Америка на съдии и адвокати, които се занимават с развод, понякога се налага да си наемат охрана и да се въоражават за самоотбрана от емоционални клиенти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK