При пощальона банкер
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

При пощальона банкер

При пощальона банкер

Държавните пощи ще превеждат пари за 2 минути

Калина Горанова, Мария Иванова
5020 прочитания

© Shutterstock


От парите има смисъл само когато са достатъчно и когато са под ръка. За първото трябва да се погрижите сами. За второто понякога е необходимо съдействието на роднина или познат, както и на посредник, който да осъществи прехвърлянето им. Ако нямате банкова сметка или сте се отдали на селски туризъм и наблизо няма банкомат, и пощите могат да ви свършат работа. При това бързо.

Такива поне са амбициите на "Български пощи". Държавната компания планира в скоро време да пусне официално услугата си експресен паричен превод, или иначе казано - трансфер на пари в рамките на 2 минути. От известно време в пощите тече процес на компютризация, като това позволи старата телеграфна технология да бъде заменена, а скоростта на паричните услуги да се повиши.

"Идеята се зароди отдавна, но трябваше да компютризираме пощите и да се убедим и в устойчивостта на системата", разказва Енцислав Харманджиев, главен изпълнителен директор на "Български пощи". Той обяснява, че към момента новата експресна услуга е в експериментален режим, който трябва да приключи до седмици. Следващата стъпка е Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да бъде уведомена официално за въвеждането на новата услуга, както и за нейната цена.

Основното предимство на пощите пред останалите участници на пазара на прехвърлянето на средства е голямата им мрежа от клонове в страната (2984 на брой). Към момента експресният превод на пари в рамките на минути не може да се приложи в станции в по-малките населени места, но по думите на Харманджиев те също ще бъдат обхванати.

Две пощенски минути

Сега всеки, който реши да прибегне до услугите на "Български пощи", може да избира между два варианта. Първият е т.нар. класически пощенски превод, при който сумата пристига до получателя в рамките на два дни. Клиентът заплаща такса за услугата, в зависимост от размера на сумата (виж таблицата). Пощите имат официален ценоразпис, в сила от 2004 г. Например, ако два дни са твърде дълъг за вас срок, можете да доплатите още 1.20 лв., като получателят на сумата ще може да се сдобие с парите 4 часа след изпращането им. При тези услуги в повечето случаи (ако не сте избрали преводът да е до поискване) получателят бива информиран с известие от пощальоните, като за целта вие трябва да знаете точния му адрес.

Изпращането на известие се обезсмисля при услугата за 2 минути. За да изпратите експресен паричен превод трябва да знаете единствено трите имена на получателя, както и да се разберете в кой пощенски клон е най-добре да ги изпратите. И сам да уведомите получателя, че след минути парите ще могат да му бъдат изплатени, стига да е на гишето в пощата. Цената на новата експресна услуга все още е в етап на обсъждане и към момента се използва тарифата за 4-часовите парични преводи. "Най-вероятно увеличението ще е до 50% от 1.20 лв.", обясни Татяна Кючукова, началник управление "Икономика" в "Български пощи". Така за допълнителната бързина ще се доплаща до 1.80 над цените на стандартната услуга за 2 дни.

От родители към деца

Максималната сума, която може да преведете чрез "Български пощи", е 3 хил. лв. "Лимитът на сумите е определен на база наблюденията ни върху пазара", обясняват от компанията. По техни наблюдения в 80% от случаите през пощите се превеждат суми от 150 до 500 лв., а големите пратки на пари са рядкост. По отношение на паричните потоци, най-много са те в градовете, където има студенти, както и военни структури.

Обикновено пощенският паричен превод се ползва от физическо към физическо лице. В много от случаите пари се превеждат и по сметки като заплащането на комунални услуги през пощите отдавна е възможно. По-рядко пощенските парични преводи се използват и от юридически лица, които превеждат възнаграждения към свои служители. В този случай обаче бързината до няколко часа или минути не е наложителна, тъй като работодателите знаят на коя дата парите трябва да бъдат преведени. За момента обаче действащият официално превод на пари за 4 часа държи две трети от всичките парични трансфери на "Български пощи", като при въвеждането си много бързо е набрал популярност. "Когато официализираме двете минути, потребителите ще се прехвърлят към тях", смята Харманджиев.

В клуба на бързите

"Български пощи" не са единственият пощенски оператор, предлагащ парични преводи. Услугата се предоставя и от останалите три частни пощи с лиценз за универсална пощенска услуга - "Еконт експрес", "Т-пост" и "МиБМ Експрес" (както и още седем компании с лиценз от КРС за пощенски парични преводи). Минусът при тях е, че имат по-ограничена мрежа от клонове в сравнение с държавните пощи. Плюсовете са, че могат да се превеждат по-големи суми. В някои случаи дори по-евтино от банките.

"Еконт експрес" има 250 офиса в страната. Цената на услугата паричен превод на компанията е 1% от превежданата сума. Максималният размер е 10 хил. лв. Услугата към момента се предлага основно за срок от два дни, като, ако има касова наличност в пощенския клон на получателя, преводът може да се осъществи и експресно.

Преводите, които предлага "Т-пост", са експресни. Компанията разполага с офиси в 48 населени места, като в някои от тях има повече от една пощенска станция. Тук лимитът е 25 хил. лв. Таксата за превод на 10 хил. лева е 120 лв., като за по-големи суми се заплащат още 10 лв. на всеки 500.

Таванът на сумите през "МиБМ Експрес" са до 5 хил. лв. Компанията е започнала да предлага парични преводи в реално време от 1 октомври. "Имаме 34 офиса в страната, като имаме сключени договори с други оператори с лиценз за извършването на парични преводи. Така точките ни на продажба са около 1000", обяснява Николай Леви, директор "Бизнес развитие" на компанията.

Банкова класика

Най-използваният начин за превеждане на пари си остава банковият превод. За да можете да го използвате, получателят на парите трябва да има банкова сметка, а вие пък да знаете номера й (т.нар. IBAN), както и идентификационния код на банката (BIC), в която е сметката му. Вариантите за осъществяване на самия превод са няколко, като цените варират. Най-скъпо ще ви излезе, ако внасяте парите на каса, т.е. нямате сметка в тази банка. Ако обаче сте неин клиент, е възможно да платите и по-малко. Малко по-изгодно е превеждането на средства от ваша сметка към сметка на получателя чрез попълването на платежно нареждане. Ако пък използвате електронно банкиране, цената на услугата обикновено е с около 30-50% по-ниска, като отново има значение дали преводът е в рамките на една банка или е между две. В случай че не държите сумата да бъде получена бързо, можете да използвате обикновените банкови преводи. Те се извършват през системата за разплащания БИСЕРА и отнемат до 24 часа. За периода на получаването на парите от значение е и кога точно извършвате превода. Ако информацията за превода е пусната от вашата банка преди 10 ч., парите ще пристигнат в банката на получателя в рамките на същия ден. При превод до ранния следобед (около 15 ч.), сумата също може да бъде получена до края на същия работен ден или в краен случай до следващата сутрин. Преводите, заявени по-късно обаче, се получават на следващия работен ден.

Ако пък искате парите да пристигнат по-бързо, можете да направите превод през друга банкова система – RINGS. За целта обаче ще трябва да платите повече, като таксата варира в различните банки. При някои от тях тя е фиксирана независимо от размера на превода, докато при други цената на услугата се формира като процент от изпращаната сума като е възможно да е определена и минимална такса.

Автор: Капитал

От парите има смисъл само когато са достатъчно и когато са под ръка. За първото трябва да се погрижите сами. За второто понякога е необходимо съдействието на роднина или познат, както и на посредник, който да осъществи прехвърлянето им. Ако нямате банкова сметка или сте се отдали на селски туризъм и наблизо няма банкомат, и пощите могат да ви свършат работа. При това бързо.

Такива поне са амбициите на "Български пощи". Държавната компания планира в скоро време да пусне официално услугата си експресен паричен превод, или иначе казано - трансфер на пари в рамките на 2 минути. От известно време в пощите тече процес на компютризация, като това позволи старата телеграфна технология да бъде заменена, а скоростта на паричните услуги да се повиши.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  чичко

  " Най-скъпо ще ви излезе, ако внасяте парите на каса, т.е. нямате сметка в тази банка."

  Сигурни ли сте в това? Имам познат А който има сметка в банка Б. Отивам в кой да е клон на банка Б, и на касата внасям сума на сметката на А - не ми струва и стотинка.

 • 2
  Avatar :-|
  me

  Чиче, като се обаждаш, барем се подготви!
  Голяма част от тъпите ни банки имат такса "внасяне на пари по сметка в същата банка от друго лице" или "внасяне на пари по сметка в същата банка, но в различен клон." Справка - ДСК, Асет банк, а съм сигурен, че има и други.

  Колкото до Еконт - таксата от 1% е доста изгодна при малки суми, при по-големи се оскъпява услугата в сравнение с алтернативата. Ако става въпрос за 30 лв - 30 стотинки, обаче на 1000 лв е 10 лв. което в сравнение с банков превод е скъпо.

 • 3
  Avatar :-|
  P_p

  Айде бе "me", май ти не си осведомен. Чичко ти е прав, ама ти не знаеш. Налага се да ми превеждат пари често. Хората, кото го правят не са клиенти на моята банка и не им се вземат и стотинки даже ... та за това я ползвам и до сега. Не, че съм фен на класиката, която я има още от татово време.

 • 4
  Avatar :-|
  me

  До коментар [#3] от "P_p":

  Добавям и Първа инвестиционна в списъка - 2 лв за вноска по сметка, и като добавя и предните 2 станаха 3. Други да предлагате? Щото аз продължавам да съм неосведомен явно, с платежните в ръка...

 • 5
  Avatar :-|
  клиент

  И пощенска прибавете или както там и беше името...

 • 6
  Avatar :-?
  заинтересован

  "Основното предимство на пощите пред останалите участници на пазара на прехвърлянето на средства е голямата им мрежа от клонове в страната (2984 на брой). "
  Много ми е интересно, дали във всеки от тези клонове разполагат със лимита от 3 хил лв. във всеки един момент ( да могат да реагират до 2 мин) ами ако по чиста случайност до .... с. Долно Нагорнище примерно се изпратят 2-3-4-5 парични превода от по 2-3 хил. лв. :))) Еми спешно и се налагат на баба парички, внуците ще пращат.... дали ще се изплатят до 2 мин ??

 • 7
  Avatar :-P
  АР:

  Ами как няма да успеят?? Ще изюркат всички да отидат да платят, тока водата, телефона...кой каквото има, ще запорират пенсийките на 50-тина останали жители на малкото селце и ще изплатят първия запис (верно няма да е за 2 мин), ама ще смогнат. За втория - пощальона пали "колелото", върти здраво педали до най-близкото населено място - и то с някакъв банков клон, и ще изтегли. Връще си набегом до село и дават паричките на бабчето. Хайде след пет минути светва нов запис за изплащане - тогава лелката от Български поще подкарва колелото, защото пощальона вече е останал без дъх и забързва до банката. Но нещещ ли и банката не е подготвена - и нейните пари са свършили защото от близките селца и паланки са дошли преждевременно още 10 пощальона да изтеглят парички, за да изплатят записите. И какво правим тогава се "ЕКСПРЕСНИЯ" двуминутен паричен превод ???? Клиента пак остава недоволен - както е напоследък от Български Пощи - много обещания, много добри идеи, но никаква практическа реализация.

 • 8
  Avatar :-(
  Възмутен

  Служителите на "Български пощи" са невежи, неучтиви, неквалифицирани и дават грешна информация за паричните преводи.. Случи ми се наскоро да имам нужда да изпратя пари от София до село в софийска област... стигнаха седмица след превода и високата такса, която платих за него. Проблема беше в това, че служителката каза, че срока за получаване на превода е един ден...
  Та не Ви препоръчвам да ползвате "Български пощи"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK