Искам си парите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Искам си парите

Първо паспортен контрол, а после си искам възстановяване на данъците

Искам си парите

При връщане от чужбина е възможно да си възстановите част от платените данъци за доходи или покупки

Стефан Антонов
18467 прочитания

Първо паспортен контрол, а после си искам възстановяване на данъците

© Анелия Николова


Бил сте на бригада или по работа в чужбина, или просто се връщате от почивката си с покупки. За разлика от обикновено този път можете да сте доволен от големите данъци, защото можете да си възстановите и голяма сума след завръщането в България. Например студентите, които прекарват лятото в Съединените щати, успяват да получат обратно между 700 и 800 долара, показа допитване сред учещи и представители на специализираните компании. Логиката е ясна - човек не живее там, където си е платил данъците, и затова си получава парите обратно, или поне част от тях, след своето завръщане в родината.

В най-масовия случай на физическите лица се възстановяват платените

Подоходни данъци и осигуровки

Възможността е налице в много държави без оглед дали са в Европейския съюз или не. Затова и според експертите типичният профил на клиент е студент на бригада в САЩ или специалист, работил временно по проект. Нараства обаче и броят на българите със сезонна работа в Англия и Ирландия, а в последно време дори има пренасочване на интереса към работа в Австралия и затова вече е прокарана пътека за възстановяване на данъци дори и от там.

Начините за възстановяване на данъците са два - самостоятелно и чрез посредник. В първия случай човек трябва да извърви целия път и да попълни бумагите сам. Вторият вариант е посредник да свърши цялата работа, като удържи такса. Стандартно тя е под 100 долара, а в случай че възстановената сума надхвърли даден размер, може да се вземе и комисион. При различните фирми той варира от 7 до 12%.

В България тази ниша вече е заета от посреднически компании. Има дори и специализация, като фирмите за студентски бригади предлагат възстановяването като част от целия си пакет с услуги за студентите, други фирми се специализират в определен тип данъци (подоходни или ДДС), а някои компании обслужват приоритетно корпоративни клиенти.

Според Евелина Борисова от "Юрокеш" помощта на специалисти е необходима и по още една причина. Човек дори при най-сериозен подход все пак може да се обърка, а и данъчните администрации търсят повод, за да откажат възстановяване. Тогава наистина трябва подготвен представител, който да защити интереса на клиентите си.

Общото във всички случаи е, че се полагат усилия цената на услугата да е по-ниска от парите, които човек може да си получи, и в крайна сметка дори възстановяването на някакви си 100 долара да има смисъл. Такава е приблизителната сума за възстановяване на доход от 1000, обложен в САЩ.

Как процедираме

Обичайната практика е да се посети офисът на съответната посредническа компания. Там на място консултантите се запознават с казуса на своя клиент и разполагаемите документи. Точно от техния преглед може да се направи приблизителна оценка колко пари може да се възстановят. Цената обаче е различна. В някои посредници например е установен праг на сумите за възстановяване, под който се събира стандартна такса, а над нея се удържа комисион. Той вече се смята като процент от парите за възстановяване. Точно това може да послужи и като сигнал дали фирмата, която сте избрали да посредничи, е коректна. "Ако на клиент му се вземат парите още в самото начало, може след това да се окаже, че е надплатил. Затова ние консултираме клиентите си дали таксата ни надхвърля парите, които може да си получат. Възнаграждението си удържаме, след като неговият чек пристигне, защото преценката ни може да е по-различна от тази на данъчната администрация в съответната държава", казва Пламена Вълчева от Taxback International. "Освен от лоши практики клиентите може да се опарят и от откровени измамници", допълва тя.

Най-честата измама е посредническата компания да подаде грешна форма пред данъчните в съответната държава. Налице са множество примери, при които интернет базирани "фирми" без физически офиси взимат парите на хората, а резултатите след това са неясни. Дори наистина да обслужат клиента си, някои фирми пускат декларации, при които го представят като постоянно пребиваващ или дори гражданин на съответната държава. Ако такава декларация се подаде пред данъчната администрация в САЩ, човекът рискува да получи и доживотен отказ на виза.

Има още един сравнително сигурен начин за проверка на фирмите посредници. Най-сериозните компании ползват услугите на лицензиран счетоводител при възстановяването на данъци от САЩ и някои други държави. Той помага за документалната обработка на декларациите, а право на клиента е да поиска данни за лицензирания счетоводител и документ, показващ, че той наистина работи с посредника. Реакцията в този случай може да послужи и като ориентир на клиентите дали да се доверят на определена компания.

Друга възможност да си върнете малко пари е, ако в чужбина сте купували

Стоки за лична употреба

ДДС може да се възстанови на летището преди заминаване. Там има специални бюра, на които да се представят събраните касови бележки. За българите като граждани на ЕС важат някои ограничения пред връщането на данък при покупка от друга страна от съюза. Ако покупката е за крайна употреба, ДДС не се възстановява. Това е възможно, ако купувачът е данъчно задължено лице (едноличен търговец или земеделец), но процедурата е много усложнена. Другият вариант е, ако като физическо лице сте регистриран по Закона за ДДС, като тогава данъкът се възстановява от Националната агенция за приходите по общия ред както за фирма.

Възстановяване на ДДС за физически лица след сделки от ЕС обаче не се предлага от специализираните фирми, защото процедурата е много сложна. В този случай единствено решение е гражданите да имат регистрация по общия ред на Закона за ДДС и по него да си възстановяват данъчен кредит, когато имат право.

Ако обаче дадена вещ е купена в трета страна (извън ЕС), ДДС за нея може да се възстанови, но ще се иска плащане в България. Задължително изискване на държавите, от които се иска възстановяване, е стоката да е неразопакована и неизползвана при напускането на държавата. Това се доказва с печат от съответната митническа администрация. Допълнително изискване има стоките да не са акцизни - цигари, алкохол, автомобили, енергийни продукти и др. В този случай възстановяване на ДДС не е възможно. Получаване обратно на платения там данък обаче означава плащане тук. Възстановяване на ДДС от САЩ е много трудно, защото там няма ДДС, а данък оборот и процедурите наистина са тежки.

Какви документи трябват

Пазете си фишовете към заплатата! Те са един от документите, доказващи правото на възстановяване на платен данък. За разлика от България в много държави човек получава ежемесечна и дори ежеседмична подробна разбивка каква е брутната му заплата и за какво са му направени удръжки. Ако нямате фиш, може да използвате и самия документ, показващ платените данъци, а най-сигурно е, ако пазите и фишовете, и платежното. Ако пък не разполагате с нито един от двата документа, забравете за парите си. Когато става въпрос за покупки, задължително пазете касовите бележки. Често обаче за възстановяване се приемат фискални документи за покупки на по-висока стойност (над 50 валутни единици).

Бил сте на бригада или по работа в чужбина, или просто се връщате от почивката си с покупки. За разлика от обикновено този път можете да сте доволен от големите данъци, защото можете да си възстановите и голяма сума след завръщането в България. Например студентите, които прекарват лятото в Съединените щати, успяват да получат обратно между 700 и 800 долара, показа допитване сред учещи и представители на специализираните компании. Логиката е ясна - човек не живее там, където си е платил данъците, и затова си получава парите обратно, или поне част от тях, след своето завръщане в родината.

В най-масовия случай на физическите лица се възстановяват платените


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  anarcrufan avatar :-|
  anarcrufan

  добре,а какъв по-точно е самостоятелният начин да се върнат данъците?прегледах стотици мнения за фирми извършващи такива услуги и изобщо не ми вдъхват доверие,аз съм на принципа за дебелия врат на вълка,който всичко си правил сам...къде и към кого трябва да се обърне човек,за да разбере какви документи са необходими

 • 2
  prossviktor avatar :-|
  prossviktor

  МЕЖДУНАРОДНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДДС
  ИНТЕГРА ГРУП
  http://integra-group.eu/opit_%20VR.html

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK