Карти на масата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Карти на масата

Shutterstock

Карти на масата

Какъв е последният писък на модата при кредитните карти

Василена Христова
9576 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Когато идеята за карти, с които да се плаща, се появява в утопичния роман "С поглед назад" на Едуард Белами от края на XIX век, те символизират еволюцията на човечеството и успехът му в задачата сигурно и лесно да урежда парични въпроси. Днес кредитната карта е нормална част от ежедневието. Последните писъци на модата са основно в няколко направления – по-висока сигурност при пазаруването в интернет и разнообразни отстъпки според типа кредитна карта, който притежавате.

Нещо като ПИН код

Сигурността, че никой няма да ви открадне или снима номерата на кредитната карта, е едно от най-важните неща както за вас, така и за вашата банка. По тази причина вече се предлага възможността при интернет пазаруване с кредитна или дебитна карта да имате специален код са сигурност, подобен на ПИН кода на мобилните ни телефони. Като започнете процедурата по плащането в интернет страницата на някой магазин, след като като ви бъдат поискани данните за картата, ще ви бъде поискан и този таен код. "Това дава допълнителна сигурност на клиента, защото за разлика от другите параметри, които следва да се въведат при плащане онлайн с картата, секретната парола не се съдържа върху пластиката, а я знае само клиентът и неговата банка. Може да я получи безплатно във филиал на банката и не е нужно да си преиздава картата или да чака дълго", коментира Николай Николов, картов експерт в Уникредит Булбанк. В момента в България тази услуга се предлага от Уникредит Булбанк и Банка ДСК безплатно. Необходимо е да отидете в клон на банката си и да попълните искане, като двете банки също предлагат и възможност за регистрация през сайтовете си. Другият важен момент е, че търговците също трябва да предлагат услугата. Допълнителната защита и предимство на тази услуга е, че ако вашия търговец не е въвел тази опция на сайта си и ако някой например е откраднал картата ви и пазарува с нея в неговия онлайн магазин, тогава търговецът ви ще бъде отговорен и ще трябва да ви компенсира за парите. "Но в обратния случай, ако търговецът е въвел възможността да въведете допълнителната си секретна парола, но вие не сте си генерирали такава и някой открадне картата ви, тогава той няма да носи никаква отговорност", разяснява Николай Николов. ДСК също така е и първата банка, която предлага тази услуга и за дебитни карти Maestro.

Сайтове, в които вече можете да ползвате кода за сигурност при пазаруването в интернет, са например www.pulsar.bg (сайт за компютърни игри), www.bgbileti.com (онлан магазин за всякакви билети - театри, опери, концерти и т.н.), www.orange.bg (организаотор на студентски бригади), www.bcci.bg (Българска търговско-промишлена камара), както и за абонаменти в "Икономедиа" (издателят на "Капитал" и "Дневник") на www.economedia.bg.

Трябва да сме съвременни

Банките предпочитат да ползвате парите си, без да ги теглите от там, затова, освен да подобряват сигурността при безналичните плащания, те също така насърчават разплащанията с карти чрез интензивни промоции, отстъпки, ниски такси при безкешови плащания и т.н. Една от последните промоции е кампанията Money Back за картите ДСК Maestro, която се отнася до клиентите на банката, които в рамките на една седмица направят поне две транзакции на POS терминал (устройствата за плащане с банкови карти на касите в магазините) или в интернет. Всяка седмица банката ще връща 1% от тези разходи за предишната седмица.

Друга примамлива томбола организира картовият оператор Visa Европа. Тя се отнася до всички притежатели на кредитни карти VISA и дебитни VISA Electron. От 1 март до 30 април, ако извършите плащане с карта на Visa на POS терминал в магазин или на български интернет сайт, автоматично ще участвате в томболата. Всеки четвъртък ще се теглят по 10 печеливши, които ще получават заредена със 100 лева предплатена карта, която обаче ще можете да ползвате само за безналични плащания, не и на банкомат. Голямата награда на VISA e посещение на мач от Световното първенство по футбол 2010 в ЮАР.

Небанковите кредитни институции също се включват с предложение в областта на предплатените карти. MasterCard и TBI Credit предлагат предплатена карта за подаръци TBI Card. За да я издадете заедно с обещаната луксозна опаковка, ще ви струва 6 лв. След това можете да я заредите с желаната подаръчна сума. Тези карти, разбира се, не могат да се ползват като кредитни, след като използвате средствата по тях, и не можете да ги зареждате допълнително. Те са като ваучерите за подаръци.

Късно, но не никога

От март вече и клиентите на "Дайнърс клуб България" и Първа инвестиционна банка имат възможност да ползват или преминат към револвиращи кредитни карти. Досега се предлагаха само карти от тип charge. "Старите предполагат на картодържателя да погаси изцяло дължимата сума до или на датата на падежа след определен гратисен период. Този гратисен период при различните видове "Дайнърс клуб" карти тип charge варира от 45 до 60 дни", поясняват от Първа инвестиционна банка. С тези револвиращи карти ще можете да погасявате минимум 10% от дължимото до 5-о число на следващия месец вместо цялата дължима сума и да продължите да си ползвате картата. Освен това имате право на 45-дневен гратисен период. Това означава, че ако до 5-о число на месеца платите обратно и цялата дължима сума, не плащате лихва върху нея и ще дължите само таксите, които сте плащали за самото плащане. Кредитната ви карта обаче е задължително да е от единия вид. С тази нова възможност, ако ползвате кредитна карта на "Дайнърс клуб", до момента можете безплатно да преминете към новия тип. Големите банки в България отдавна се ориентират към предлагане на такъв тип кредитни карти. Ако имате например револвираща карта и платите минимума, все пак ще трябва да си платите и останалата част от задължението в някакъв срок, определен от банката, например 60 дни. Но за всеки ден след изтеклия гратисен период ще ви бъде начислявана лихва върху останалите пари, които имате да връщате на кредитната институция.

Освен това, ако сте клиент на Първа инвестиционна банка, можете да ползвате с тези карти и бонусната програма на банката. Тя предлага възможността, ако направите оборот по кредитната си карта на ПОС в България, в чужбина или онлайн над 2000 лв. за 6 месеца, ще ви се връща по един лев на всеки сто платени. "Тази отстъпка обаче не се прилага за клиентите, които са просрочили срока за внасяне на минималната месечна вноска по картата", поясняват от ПИБ.

Регулярно на пазара за банкови карти се появяват кобрандирани кредитни карти, които ви дават възможност, ако сте клиент на една банка и плащате в определен търговски обект, партньор на банката, да ползвате определени отстъпки. Например сред най-новите предложения на този пазар е кобрандираната карта на Райфайзенбанк и застрахователната компания "Уника", с която получавате възможност да плащате вноските си по застраховки "Злополука" и "Автокаско" с кредитната карта, без да дължите след това лихва върху това плащане.

А ако до момента все още се чудите дали вашата банка ще ви предложи изгодна оферта, можете да изчакате и още малко, защото Великден предстои и на банките може да им хрумнат идеи за интересни нови продукти.

Когато идеята за карти, с които да се плаща, се появява в утопичния роман "С поглед назад" на Едуард Белами от края на XIX век, те символизират еволюцията на човечеството и успехът му в задачата сигурно и лесно да урежда парични въпроси. Днес кредитната карта е нормална част от ежедневието. Последните писъци на модата са основно в няколко направления – по-висока сигурност при пазаруването в интернет и разнообразни отстъпки според типа кредитна карта, който притежавате.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  daria_vip avatar :-|
  daria_vip

  кредитни карти -

  годишна такса над 100 лева
  такса за теглене чужд б л-2 до 5 лева
  такса за надхвърлен лимит е процент
  такса за закъсняло плащане стотина лева
  такса за това че не си ползувал определен минимум покупки
  такса за теглене от собствен банкомат
  такса за ползване на самите пари -над 20 процента

  я кажете сега каде видяхте ползи от кредит картите с пари които нямате като просто 1000 ЛЕВА в КРАЯ НА ГОДИНАТА се превръщат в 2000 лева не е ли това
  не е ли по добре да си намериш по евтина квартира
  да съкратиш цигарите и алкохола
  да събираш по някой и дръг лев в банка
  вместо да си харчиш трудно спе4елените пари за маститите ни мутренски банки
  верно се налага да се вземе кредит но не бъркайте с кредит картите те по подразбиране са два пъти по скуп ресурс от кредит
  вземайте фиксирани кредити 7 до 9 % и на останалите им кажете да фалират и да си дават скъпите карти на роднините си

 • 2
  moreofview avatar :-(
  moreofview

  Кредитна карта в българия <=> роб на банка !!!

 • 3
  jj avatar :-|
  J.J.

  БГ банките не ни ги давайте за пример, моля ви. Не може марджина на печалба да е толкова огромна, наистина сеола 12 е прав, "мутренски" банки. Като имотния бум - 300 до 400% печалба.

 • 4
  jj avatar :-|
  J.J.

  *огромен...

 • 5
  bumer avatar :-|
  bumer

  Най-силното оръжие в света "КЕШ"
  Работи безотказно!!!!!!!!!!!

 • 6
  nikolayd avatar :-|
  Цинцинат Ц.

  ЩЕ ви посъветвам да си намерите едно филмче на Frontline - The secret history of the Credit card - за да видите къде е врътката, за онези от вас, които не са запознати с нея.

 • 7
  nikolayd avatar :-|
  Цинцинат Ц.

  ЩЕ ви посъветвам да си намерите едно филмче на Frontline - The secret history of the Credit card - за да видите къде е врътката, за онези от вас, които не са запознати с нея.

 • 8
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  А аз още не мога да измисля причина да си взема кредитна карта. Всичко, което ми трябва, дебитните карти го правят по-евтино. Иначе съм чувал, че по цял свят са пропищели хората от кредитните карти, но сега разбирам, че това е било писък на модата.

 • 9
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Аз пък имам и ползвам точно такава на ПИБ (без да правя реклама).
  Наистина има годишна такса (40 лв) но пък има и 1% кешбек, така че по 1000 лева на месец като правя оборот, към 10 лева ми се връщат и даже съм на печалба.
  Разбира се, целта ми не е печалба, а удобство. Трупаш всички плащания там и само на 5-то число превеждаш цялата сума. Вярно, че и с дебитната можеш да правиш подобно нещо, но тук изтегляш всички плащания с един месец назад, заради гратисния период. А и имаш резерв за непредвидени нужди, недай боже може да наложи нещо болница, спешно ремонт на кола, или пък друго нещо - няма да тичаш да ти одобряват потребителски кредит я?

 • 10
  manol avatar :-|
  манол

  Присъединявам се към Камен. Аз ползвам Транскард (и аз не правя реклама) сигурно вече 5-6 години, и смея да твърдя, че ако Ви трябва само за бг, тя е най-добрата. За тези, които ползват кредитни карти ще кажа, че Т имат най-ниска такса (до 24 лв), като тя важи и за евентулна втора карта, както и най-високия кеш бек - миналата година при такса 36 лв кеш бек-ът ми беше към 250 лв. Минусът е,


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK